Şimdi Ara

4 Yıl üniversite okudunuz diye hemen havalara uçmayın!!! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
4
Favori
3.935
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şirketi sahibiymiş gibi savunan bir çalışan

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yeni mezun olduğum dönemlerde başımdan geçen bır kısası anlatmak istiyorum bu konu üzerine.

2016 Yılında mezun oldum ve hala ücretsiz staj yaptığım firmada çalışmaya devam ederken internette ilana denk geldim gidip görüşmek istedim bizim bölümdede iştan anlayan adam bulmak cidden zor iş velhasıl kelam gidip görüştük üniversitede ve daha önceki yaptığım portfoliomuda göstermeme rağmen işe kabul edildim cüzi mir miktar ile calışıyordum askeri ücretin bir tık üzerindeydi, zaman içerisinde firma içerisindeki sorunlar ile ayrılma kararı aldım
    başka firmaya gittiğimde biraz daha fazla ücret orda bir süre çalışıp başka yere geçtim orda biraz daha fazla derken şuan 2019 dayız ve ilk çalıştığım firma çok fazla ısrar ile tekrar yanına çağırdı ve kabul ettim şuan aynı firmada 2 katı maaş ile çalışmaktayım. tecrübeler bu şekilde birikip para edebiliyor.. saygılar ile

• quote:

Orijinalden alıntı: egemenonline

Senin de atldığun bir nokta var, o güvenlikçi ne kadar çalışırsa çalışsın en fazla 3500 alır. Ama mühendis 10-15 bine kadar gider...

Alıntıları Göster
    Yani adamı illa 2500 TL ye 2 yıl çalıştıracaksın aradığın bu aslında :) ,10-15 yılda ne olacağı sana değil kendisine bağlı bir durum, kafandan fiyat yazman boşuna yani yeni mezuna "15 yıl sonra 10 bin alırsın şimdi buna razı ol" diyorsun aslında piyasa nerdeee sen adama ne anlatıyorsun benim kaçırdığım falan yok senin piyasayı öğrenmen lazım.

• Zaten şuan ki aklım olsa üniversite okumazdım 18 den sonra bir yere girer çalışır 24-25 yaşımda yani şuan işimin ehli birisi olurdum. Şuan ise koskoca bir sıfırım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: IOserI

Eski bir mimarlık şirketi sahibi olarak:

Maaşlar tamamen algı yöntemi ile belirleniyor. Bugün şirket sahibi birisi kazanamıyorsa kapatır. Ben 5 yıl sonunda baktım daralma var 2015 sonunda kapadım. İyide yapmışım yoksa bu zamanda bende darda kalacaktım. Maaş olayı tamamen algı. Yeni mezun adama şuanki piyasa da asgari ücretin yarısı verilmeli bana göre. Çünkü bilgisi 0 ve işi öğrendikten sonra, keyfine eserse, problemli biriyse gider/gönderilir. Ve ölü yatırım olur. Eskiden Mi·marlar tasarım yapar. Teknik ressamlar çizim yapardı. Fakat artık mimar sayısı, teknik ressam dan fazla olduğu için ve teknik resim mezunu insan iç piyasaya yönelik daha iyi bilgiye sahip olduğundan daha değerli. 40 dan fazla stajyer çalıştı Şirketimde. Hep teknik lise öğrencisinden memnun kaldım. Üniversite stajyerlerine suç bulmuyorum, aksine suçlu olan öğretmenleri.

Bugün piyasada mimari proje çizim bakımından 5 yıllık tecrübeli mimar ve teknik ressam arasında hiç bir fark yoktur. Mimarlık EGO’sunu silip atın alınan eğitimi ben 2 kere tamamladım + yüksek lisans yaptım. Eşimde mimar. Fakat yeni mezun teknik ressam daha bilgili. Çünkü sadece teknik proje çizimi üzerine bilgi alıyor.

Piyasanın %75 mimari işleri tasarımsal değil parasal yapılıyor. Ben bugüne kadar hiç tasarım işi almadım. Alanlarında fiyatlarını duyduktan sonra kaba Etimle güldüm. Bu şartlarda 5 yıllık mimar 4-5 bin maaş isterse ve teknik ressam benden 4-5 isterse tabikide ressam ı alırım. Fakat burada bir problem var. 5 yıl bilgisi olup iş başvurusu yapan o kadar mimar var ki fiyatı düşük olanı alma durumu ortaya çokıyor. Bugün mimarların hepsi dğşük ücreti kabul etmeyip Mi·marlar odası fiyatına çalışmayı kabul ederse maaşlar oralara gelir.

Kısaca ülke şartları ve yaşam zorlukları nedeni ile maaş alıyım yeter diyen, şükür edenler yüzünden maaşlar düşük. Bugün etrafta gördüğünüz bmwler, size 1 hafta geç maaş yatıp gazinolarda dansöze sizin 2 maaşı takan patronlar bu şekilde ortaya çıktı. Bugün 5bin tl kazanan motosiklet kuryede var, asgari ücretle çalışanda.
    Suan ne iş ne yapıyorsunuz, bende yeni mezun mimarım, okul zamanı çalısıp, mezun olur olmaz ofis açtım. 3yıl iş yaptıktan sonra 2018 ağustosta piyasanın kötü gitmesi sonucu baktım piyasa 5yıl düzelmez bende kapadım. Bekar olmam ve yaşımın daha genç olması, beni göçe zorluyor. Suan iyi bir ülkede ortalama bir yaşam süreceğim iş buldum, mimarlık değil ama mecbur iş yok gidiyim diyiyorum. Burda kalsam mimarlık alanında piyasa suan cidden kötü ve düzelmiyecek gibi. Bu yüzden sordum suan ne iş yaptığınızı, geçim çok önemli yaşabilmek için

• quote:

Orijinalden alıntı: ozfidelio

Yani adamı illa 2500 TL ye 2 yıl çalıştıracaksın aradığın bu aslında :) ,10-15 yılda ne olacağı sana değil kendisine bağlı bir durum, kafandan fiyat yazman boşuna yani yeni mezuna "15 yıl sonra 10 bin alırsın şimdi buna razı ol" diyorsun aslında piyasa nerdeee sen adama ne anlatıyorsun benim kaçırdığım falan yok senin piyasayı öğrenmen lazım.

Alıntıları Göster
    Yaw sen boşver piyasayı miyasayı şimdi, ben ne diyorum sen ne diyorsun yahu!!! benim aslında demek istediğim adam yeni mezun olmuş 2-3 sene olmuş mezun olalı, adam maaş beğenmediği için çalışmıyor en sonunda mecbur kalıyor yaş oluyor 30 o maaşa mecburi razı oluuor artık. onun yerine 23-24 yaşlarında gençsin dinamiksin girip çalışsana adam gibi... en nihayetinde mecbur kalıp çalışacaksın!!!

• quote:

Orijinalden alıntı: PeTeRPaNN

Şirketi sahibiymiş gibi savunan bir çalışan
    Hayır demek istediğim maalesef Türkiye de Rusya,Suudi Arabistan,Çin,Abd,Avrupa ülkelerindeki gibi nakit para dönmüyor.

• quote:

Yaw sen boşver piyasayı miyasayı şimdi, ben ne diyorum sen ne diyorsun yahu!!! benim aslında demek istediğim adam yeni mezun olmuş 2-3 sene olmuş mezun olalı, adam maaş beğenmediği için çalışmıyor en sonunda mecbur kalıyor yaş oluyor 30 o maaşa mecburi razı oluuor artık. onun yerine 23-24 yaşlarında gençsin dinamiksin girip çalışsana adam gibi... en nihayetinde mecbur kalıp çalışacaksın!!!

Alıntıları Göster
    Kardeş adam ÇALIŞMAZ çalıştıramazsın sen herkesi kendin gibi sanıyorsun adam kendisine yatırım yapmış karşılığınıda ister, senin adama ihtiyacın varmı? VAR o adama ihtiyacın yoksa git suriyeli çalıştır neden o adam muhtaçsın çünkü üniversite mezunu lazım sana yetiştirmek metiştirmek bunlarla gelmeyin insanlara, yeni mezunda zaten 10 yıllık mühendis maaşı istemiyor sonuçta.

Bak bana bir şirket yöneticisi aynı hikayeyi yapmıştı sektördeki 3. yılımda askere girttim geldim iş arıyorum şöyle dedi ; "bir deneyelim deneme süresince yarım maaş sonra anlaşırsak tam maaş alırsın" peki dedim o zaman 2 ay sonra oturur konuşuruz eğer anlaşırsak 2 ay içinde bana ödemediğin yarım maaşıda ödersin? tabiki bir MAL olduğundan abondone oldu nasıl yani dedi, nasılımı var madem para için değil bu kıvırmalar beğendiysen ÖDERSİN dedim, öyle çalışmıyoruz dedi, işine gelirse dedim, çıktım. 2 ay sonra daha iyi bir yerde başladım bu adam 1,5 yıl aynı pozisyona eleman aradı hatta bu arada beni tekrar aramıştı aracılar düşünürmüsünüz diye komik bir şekilde.

Sen sokaktaki liseyi bitirmemiş güruhla kendisine yıllarca yatırım yapmış adamı bir tutma derim ben adamlar sonuçta dünyaları istemiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: ozfidelio

Bu mesaji yazdigin kisi ben degilim ama ben de araya girmek istiyorum. Oncelikle ben 2 yil ayni maasla calisan kimse gormedim cevremde, genelde 1 yil ya da daha az gordum bunu hep, ve kendim de maasli calisan, kendi sirketi olmayan bir muhendis olarak bu durumu destekliyorum. Inanilmaz ama inanilmaz becerebilirlik farki var deneyimli ile deneyimsiz arasinda. Oyle bir durum ki, suan cevremde sorularimi sorabilecegim, yardim isteyebilecegim buyuklerim olmasa bildigin is yapamam. Patron bile oturup 2 saat bana is anlatiyor, profesyonel birine 1 ayda yaptirip toplamda daha az para verebilecekken ayni isi bana aylarca yaptiriyor, her ay maas veriyor, ve bu surede okulda ogrendigimden fazla sey ogreniyorum. Buradaki en deneyimli 2-3 kisiyi cikart, bildigin sirket coker, tek baslarina herkesin yaptigi isleri inceleyip, herkese tavsiyeler verip ustune sistemi ayakta tutuyorlar. E bunlar da dolayisiyla cok daha fazla maas aliyor.

Ha ben daha deneyimli olup da az maas alsam isyan eder miyim? Ederim tabi ki, ama burada neler yapip neler yapamayacagimi bilirken daha fazla maas istesem buna yuzsuzluk denir. Zaten vergisiyla, sigortasiyla, yemegiyle vs en az 6000 tl lik masraf yaratiyorum aylik, ustune devamli bir seyler ogreniyorum, kendime basima asla ogrenemeyecegim seyler. Bu durumda nasil mutsuz olabilirim ki?

Ha sevmedigim bir durum var mi? Var, paramizin bu aralar cok degersiz olmasi. Ben de isterdim aylik maasim guzel bir telefon almaya yetsin, ama bu da sirketin sucu degil. Suan avrupa'da olsam 2000-2750 euro arasi bir maas alacagim, burada 3200 lira + yemek aliyorum, euro cok daha degerli, cok daha fazla alim gucu sagliyor, ama bunda da asil sorun ulke ekonomisi.

Elitistlik yapmayacagim, en iyi universitelerde okumak, ilk 1000'de olmak zorunda falan degil kimse, ama universiteye giris sinavinda matematik sorularinin YARISINI bile yapamayan insanlar da muhendislik okumasin abicim, neden okunuyor ki? Gercekten buyuk sacmalik, ama hayaller vs demeyin, o hayaller tamamen filmlerden, oradan buradan gorme seylerle olusan hayaller, lisede matematigi sevmeyen cocuk universitede neden sevsin ki?

200 civari puanlarla muhendislik bolumune alan okullar var, bildigin her dersin ceyregini, evet ceyregini, yapsan daha yuksek puan aliyorsun. E zaten piyasadaki is miktari belli, mezun muhendis sayisi kadar muhendis ilani yok, o kadar muhendis ihtiyaci olan sirket yok, e bu durumda bu adamlar neden bu mezunlari alsin ki? Akla mantiga sigiyor mu?

Bak ben daha lisedeydim, 2010 yillarinda surekli benzer temalarda konular aciliyordu, muhendislik okumayin tip okuyun diyorlardi, e iyi maas alan hemen is bulanlar var diyince e onlar derece yapanlar diyorlardi. Diyordum tip okumak icin de derece yapmak gerekiyor diye, o mesajlara asla cevap gelmiyordu. Eee, nasil bir mantigi var simdi bunun?

Hani borcunuz vardir, bir sekilde maddi olarak cok zor durumdasinizdir, bir nebze anlarim, ama oteki turlu, en azindan baslangicta, bu kadar secici olmanin mantigi nedir ki? Ben mezun oldum, 3-4 tane yere basvurdum, cevap beklerken baska bir firma mesaj atti bana mulakata gelmek ister misin diye, 2 hafta sonra da basladim. Arasam belki daha yuksek maas bulur muydum? Bulurdum muhtemelen, ama ne gerek var ki? Kac sene boyunca universite okumusum, hep odevler, daha once yuzlerce kisinin tipatip aynisini yaptigi projeler yapmisim, dogal olarak da sonunda, tum bu cabanin sonunda gercek bir sirkette calismak, gercekten birilerinin isine yarayacak seyler yapmak ve bilgilerimi pratige dokmek icin yanip tutusuyordum. Ne kadar erken baslasam o kadar iyiydi, ben de oyle yaptim. 3200 yerine 4000 alsam, 4500 alsam ne olacakti, zengin mi olacaktim mesela?

BUTUN ulkelerde, ozellikle yazilim sektorunde, tutkulu ve basarili muhendisler havada kapiliyor, deneyimlerine gore de iyi maaslar veriliyor, bu maasin ettigi deger de o ulkenin ekonomisine gore degisiyor.

Muhendislerin asgari maasa baslamasina ben de karsiyim, oyle bir sey olmamali, ama zaten benim simdiye kadar gorustugum hicbir yerde de 3000'in altinda teklif edecek yuz yoktu, demek ki bir seyler farkli. Ilk gorusmeye gittigim yer olsa, ki yeni mezun aliyorlar, 6000 lira maas vereceklerdi. Bana tek tek sordular ne projeler yaptigimi, neler bildigimi, konusurken ben bile o kadar guvenmiyordum kendime, onlara istedigi degeri katmamin aylar surecegini biliyordum, onlar niye bunu istesin ki. Ama bu gorusmeler bana bir sey gosterdi, o da kendimi gelistirdigim surece yuksek maaslar almanin kacinilmaz oldugu.

Gelecege umutla bakiyorum, sadece o gelecek burada degil de baska ulkede olacak belki, ama simdiden aglayip sizlamaya gerek yok, cunku ilk calisma egitimin devami, tek farki ustune para veriyorlar sen orada 3 yil deneyimi olan birinin dakikalar icinde yaptigi seye tum gun ugrasirken.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• @Yirikalische : Hay eline, klavyene sağlık hocam. Benim yazamadıklarımı yazmışsın. Ben senin gibi detaylarıyla kendimi tam ifade edemiyorum demek ki(okumuş adam başka oluyor tabi ki)
    Özellikle şu yazdığın o kadar doğru ki;
    200 civari puanlarla muhendislik bolumune alan okullar var, bildigin her dersin ceyregini, evet ceyregini, yapsan daha yuksek puan aliyorsun. E zaten piyasadaki is miktari belli, mezun muhendis sayisi kadar muhendis ilani yok, o kadar muhendis ihtiyaci olan sirket yok, e bu durumda bu adamlar neden bu mezunlari alsin ki? Akla mantiga sigiyor mu?

@ozfidelio: yanlış anlama hocam bende maaşıyla çalışan bir emekçiyim.
    ama gerçekler acıdır. Piyasadaki iş miktarı belli, mezun mühendis sayisi malum her taraf mühendis kaynıyor. Bir şeyler yapmak/yapmamaktan iyidir. Emin ol o maaşlara çalışmak hiç çalışmamaktan iyidir. Çünkü eninde sonunda bunun böyle olamayacağını anlayacak ve o maaşlara çalışmak zorunda kalacaksın. Sen, yahu ben o kadar kafa patlattım, okul okudum o maaşa çalışmam dersen senelerin çöpe gider benden uyarması arkadaşlar sonra pişman olmayın!!! bir bakacaksın ki, yaş olmuş 28-30 ne bir iş tecrübesi var ne bir yerde çalışmışlığın var bunalımdasın, hayata küsmüşsün artık lanet etmişsin ya intihar edeceksin yada ne iş olursa yapacağım diyecek duruma düşersiniz benden söylemesi beyler!! sizi düşünerek yazdım bunları...

• quote:

Orijinalden alıntı: IOserI

Eski bir mimarlık şirketi sahibi olarak:

Maaşlar tamamen algı yöntemi ile belirleniyor. Bugün şirket sahibi birisi kazanamıyorsa kapatır. Ben 5 yıl sonunda baktım daralma var 2015 sonunda kapadım. İyide yapmışım yoksa bu zamanda bende darda kalacaktım. Maaş olayı tamamen algı. Yeni mezun adama şuanki piyasa da asgari ücretin yarısı verilmeli bana göre. Çünkü bilgisi 0 ve işi öğrendikten sonra, keyfine eserse, problemli biriyse gider/gönderilir. Ve ölü yatırım olur. Eskiden Mi·marlar tasarım yapar. Teknik ressamlar çizim yapardı. Fakat artık mimar sayısı, teknik ressam dan fazla olduğu için ve teknik resim mezunu insan iç piyasaya yönelik daha iyi bilgiye sahip olduğundan daha değerli. 40 dan fazla stajyer çalıştı Şirketimde. Hep teknik lise öğrencisinden memnun kaldım. Üniversite stajyerlerine suç bulmuyorum, aksine suçlu olan öğretmenleri.

Bugün piyasada mimari proje çizim bakımından 5 yıllık tecrübeli mimar ve teknik ressam arasında hiç bir fark yoktur. Mimarlık EGO’sunu silip atın alınan eğitimi ben 2 kere tamamladım + yüksek lisans yaptım. Eşimde mimar. Fakat yeni mezun teknik ressam daha bilgili. Çünkü sadece teknik proje çizimi üzerine bilgi alıyor.

Piyasanın %75 mimari işleri tasarımsal değil parasal yapılıyor. Ben bugüne kadar hiç tasarım işi almadım. Alanlarında fiyatlarını duyduktan sonra kaba Etimle güldüm. Bu şartlarda 5 yıllık mimar 4-5 bin maaş isterse ve teknik ressam benden 4-5 isterse tabikide ressam ı alırım. Fakat burada bir problem var. 5 yıl bilgisi olup iş başvurusu yapan o kadar mimar var ki fiyatı düşük olanı alma durumu ortaya çokıyor. Bugün mimarların hepsi dğşük ücreti kabul etmeyip Mi·marlar odası fiyatına çalışmayı kabul ederse maaşlar oralara gelir.

Kısaca ülke şartları ve yaşam zorlukları nedeni ile maaş alıyım yeter diyen, şükür edenler yüzünden maaşlar düşük. Bugün etrafta gördüğünüz bmwler, size 1 hafta geç maaş yatıp gazinolarda dansöze sizin 2 maaşı takan patronlar bu şekilde ortaya çıktı. Bugün 5bin tl kazanan motosiklet kuryede var, asgari ücretle çalışanda.
    umarım bir gün beş parasız kalırsın ve asgari ücretin yarısına muhtaç olursun, insanlarla dalga geçmeyin herkesin insanca yaşamaya hakkı vardır

• quote:

Orijinalden alıntı: Manyetizma

Suan ne iş ne yapıyorsunuz, bende yeni mezun mimarım, okul zamanı çalısıp, mezun olur olmaz ofis açtım. 3yıl iş yaptıktan sonra 2018 ağustosta piyasanın kötü gitmesi sonucu baktım piyasa 5yıl düzelmez bende kapadım. Bekar olmam ve yaşımın daha genç olması, beni göçe zorluyor. Suan iyi bir ülkede ortalama bir yaşam süreceğim iş buldum, mimarlık değil ama mecbur iş yok gidiyim diyiyorum. Burda kalsam mimarlık alanında piyasa suan cidden kötü ve düzelmiyecek gibi. Bu yüzden sordum suan ne iş yaptığınızı, geçim çok önemli yaşabilmek için

Alıntıları Göster
    Şuanda büyük firmaların proje yönetimine danışmanlık yapıyorum. BİM üzerine yıllardır çalıştığım için yurt dışından müşteri buluyorum. Mart nisan gibi de dubai merkezli firmaya geçiyorum.

• Yirikalische kullanıcısına yanıt
    Kardeş benimle aynı fikirdesin bence, bende işe girip 6000 TL alsınlar/alalım demiyorum adam 2500 TL vereceğim diyor. 3200 + yemek istanbuldaysan 3500 eder bende 3500 vermelisim dedim PATRON olan konu açıcıya burada benden ayrıldığın nokta ne? sen şu anda 2500 TL ye çalışırmısın onu de hele?
  • quote:

@Yirikalische : Hay eline, klavyene sağlık hocam. Benim yazamadıklarımı yazmışsın. Ben senin gibi detaylarıyla kendimi tam ifade edemiyorum demek ki(okumuş adam başka oluyor tabi ki)
    Özellikle şu yazdığın o kadar doğru ki;

@ozfidelio: yanlış anlama hocam bende maaşıyla çalışan bir emekçiyim.
    ama gerçekler acıdır. Piyasadaki iş miktarı belli, mezun mühendis sayisi malum her taraf mühendis kaynıyor. Bir şeyler yapmak/yapmamaktan iyidir. Emin ol o maaşlara çalışmak hiç çalışmamaktan iyidir. Çünkü eninde sonunda bunun böyle olamayacağını anlayacak ve o maaşlara çalışmak zorunda kalacaksın. Sen, yahu ben o kadar kafa patlattım, okul okudum o maaşa çalışmam dersen senelerin çöpe gider benden uyarması arkadaşlar sonra pişman olmayın!!! bir bakacaksın ki, yaş olmuş 28-30 ne bir iş tecrübesi var ne bir yerde çalışmışlığın var bunalımdasın, hayata küsmüşsün artık lanet etmişsin ya intihar edeceksin yada ne iş olursa yapacağım diyecek duruma düşersiniz benden söylemesi beyler!! sizi düşünerek yazdım bunları...
    Yok öyle birşey hoca kardeş sen hayal dünyasından çık asgari ücretin 2080 TL olduğu bir piyasada mühendise 2500 TL veremezsin konunun özü bu, ha senin gibiler vermeye çalışırda adam bulamazsın buraya konu açarsın, şunu önce kabul et o hay ağzına sağlık dediğin adamda 3200 TL+Yemek e işe girdiğini yazmış ATLADIN herhalde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozfidelio -- 3 Ocak 2019; 15:9:10 >

• quote:

Orijinalden alıntı: nexus can

Parasizliktan Yeditepe Bilgisayar Mühendisligini Terk ettim gecen sene. Cimere vs. Yazmadigim yer kalmadi. Bu ulkede bu insanlarin onunu boyle kapatiyorlar.

Alıntıları Göster
    insanoğlunun başına gelmiş en büyük bela parasızlıktır ...çıkıp kimse inkar edemez en üstünden altına kadar
  • Adam olaydın da sende 4 yıl okusaydın
  • quote:

Orijinalden alıntı: TulparHAN

Adam olaydın da sende 4 yıl okusaydın
    Sen beni hiç anlamamışsın gardaş.
  • egemenonline kullanıcısına yanıt
    Canım çok fena laf sokmak istiyordu
  • quote:

Orijinalden alıntı: TulparHAN

Canım çok fena laf sokmak istiyordu
    Laf sokamamışsın ki yavrum
  • egemenonline kullanıcısına yanıt
    Bir dahakki fırsatta muhakkak size laf sokacağım kışkırtacağım
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.