arkadaşlar biraz havuz problemi gibi oldu ama olaylar gerçek hayattan alınmıştır :)
bir adet 4830hd saphire marka kart alıyim dedim arkadaşlar güzel ve performanslı olduğu için zaten pahalı kart almaya karşıyım bir zamanlar zirvede olan kartların şimde kimse hatırlamıyor örn hd2900 ve 9800gtx+ bu kartlar 1000 liraya yakın satılıyordu :)
neyse elimde güçlü psu yoktu sonradan alırım dedim fakat oyunlarada girmeyide ihmal etmedim bu arada elimde 330w lc marka psu vardı gücü az diye çıkarmıştım biraz daha güçlü olduğu için 12v 16a ama ucuz bir kasanın içinde gelen psu yu kullanıyım dedim fakat oyunlarda graffiksel hatalar meydana geliyordu yani havada çizgiler filan oluşuyordu ağaçlar tuhaf grafiklere dönüşüyor filan gibi anladım tabi hemen psu yetmiyordu
birgün oyundayken küt diye kapandı eyvah dedim gitti güzelim kart gitti :) power düğmesine bastım pcde tık yok neyse psu yu söktüm çöpe yolladım ardından lc330w 15a olanı taktım pc açıldı ama sorunlar devam ediyordu fakat bu pcu baya dayanaklı idi psudan yanık kokusu gelmesine rağmen direniyordu ruhunu teslim etmemek için :)
neyse daha fazla eziyet etmeyerek bir adet exelance marka 580watt psu sipariş ettim yine pc den gelen gürültüden besdiğim için stok fanı ekran kartı , ve nekadar fan varsa söktüm artic cooling pasif blok işlemci fanı stok egzoz fanı sipariş ettim
parçalar geldi pasif soğutucuyu 3 saatlik bir uğraştan ve her tarafımdan ter geldikten :) sonra takabildım (bilgiler anlaşılır değildi broşürde) neyse sesden pc büyükölçüde sustu herşey daha bi güsel oldu sonra ekran kart ısısı 50-54 arasındaydı stok fan ile 40-43 neyse oyunlara girdim hatalar devam ediyordu yeni psuya rağmen dedim heralde kart zarar gördü bu arada kart hiç hızaşırtırmamıştım garantiyede gönderememdedim fanı sökmüştüm çünkü
sonıçta sorunun ekran kartının soğutcusunun pasif olmasından olduğunu anladım oyunlarda kart ısınıyordu ve garfik hataları meydana geliyordu hemen kendisinin soğutucusundan sipariş verdim taktıktan sonra hatalar ortadan kalktı herşey yolundaydı
sunuçta bayağı uğraştım bu konuda sorun yaşayan arkadaşlara yararlı olur umarım pek bilgi yok bu konuda doğru düzgün
Dostum geçmiş olsun öncelikle...
Şimdi HD4830 'un üstündeki soğutma o kart için yeterli seviyede bana göre, boşta 35-40 derece 700/2400mhz o.c ile oyunlarda full detayda ise 55-60 derece arasında kullandım. Yani kartın soğutmasını boşuna söküp uğraşmışsın... Ayrıca ısı dereceleri ne durumdaydı bunu da görmek lazımdı. Eğer boşta ve yükte aşırı bir ısınma var ise kartı servise vermek ve orjinalliğini bozmamak en iyisi olurdu.
Normal şartlarda 350w'lık kaliteli bir power ile de kullanılır ve kullananlar var ama o.c işin içine girerse en az gerçek 450w'lık power öneririm.
Yaz mevsimindeyiz ve sistem sıcaklıkları en az 10 derece fark etti artış gösterdi, sistemin kullanıldığı oda güneş alıyorsa bu durumda ısının artması ve standart kasa powerlarının zorlanması olası bir durumdur.
Ancak, kasa içi hava akımını düzenleyerek biraz daha işi rahat çözebiliriz, uygun ise kasanın önüne ve yan kapağa fan konumlandırması iyi sonuçlar verir, cpu soğutması olarak stok fan vb gibi fanlardan kullanılıyorsa arkadaki egzost fanın çok bir özelliği kalmıyor sadece gürültüyü artırıyor. Tower tipi soğutmalarda arka egzost fan kullanımı daha verimli olur.
4830lar çok sorunlu degil mi sizce?
hocam saol öncelikle oda güneş alıyor ve aşırı sıcak olan günle ısıya direkt yansıyor bunun dışında saphire stok fanla sorunum yoktu boşta 40-42 yükte 60 civarında güzel fan
fakat kasada gürültü problemi vardı özellikle işlemci fanı 4000 bin devir ve malum gürültü sorunu ve saphire fanın bir miktar gürültülü çalıştığını farkettim özzellikle fanları arctic fanlarla değişimden sonra gürültü sorunundan kurtulmak için yine aynı marka pasif ekran kartı soğutma bloğu aldım rev2 olanından ısı 50-55 cıvarına çıktı fakat oyunların içinde aşrı ısınma olduğunu farkettim sonra onun içinde fan işine giriştik
sonuçta ekran kartı soğtuma psu 400 lira üstüne çıktı düşünmeyeye çalışıyorum
Keşke konu açsaydın hallederdik ucuz yollu...
Riva Turner ile HD4830'u m.üstünde manuel fan'a aldığımda en düşük %25'e çekebiliyorum ve ses hiç duyulmuyordu. Bunu deneyebilirdin.
Yani bende ses konusunda çok takığımdır.. 3x12CM fan 2x14CM fan 2x6CM fan 2x5cm fan var ve şuan ses sıfır yani kontrolcü şart tabi bunun için.
Pasif soğutmaya gelince de işlemci ya da ekran kartı farketmiyor, kasa içi çok iyi hava sirkülasyonu sağlamak lazım aksi halde verim almak zor pasif soğutmalardan.
quote:
Orjinalden alıntı: celalcaner2
4830lar çok sorunlu degil mi sizce?
dostum kartı aldığımdan beri en ufak problemle karşılaşmadım birçok oyuna gridim çıktım bu konuda fanatik değilim kartı fiyat performans oranı için aldım amd ati fiyat performans olarak güzel daha önce bir leadtek marka nvida kart yaktım durup dururken ama sonraki nvida kartlarda problem yaşamadım sonra atiye geçtim ve özellikle atiyi hd movilerde renk doğruluğu olarak beğeniyorum ama yeni nesil nvida kart kullanmadım onları bilmiyorum...
leon-x aslında kasa çakma zamnında 35-40 lirayı almıştın kasayı değiştirmeyi düşünüyorum ama kasa beğenemedim bir türlü popüler kasaları pek beğenmiyorum asusun yeni bir kasası var tasarımı hoşuma gitti ço iş yapar o kasa ama piyasada yok sanırım
dostum baktım kasaya fiyat olarak uygun fakat pencereli kasaları pek beğenmiyorum kasanın içinde metal aksamları görmek hoşuma gitmiyor ve genelde kasalar tasarım olarak çok vasat iyi bir ürün bulana kadar bekliyorum
bu arada elimde kasa berbat tecrübesizliğime denk geldi geri veremedim genel olarak malzemeler ince ama kasanın altına aliminyum tarzı bişey koymuş uyanıklar doğal alarak titreşim ve gürültü yapıyor bir miktar
Kapalı panelli kasalarda mevcut aslında zevk meselesi bu ksayı şu yüzden gösterdim daha çok fan takılabilme ve serin çalışan bu tarz birşeyler bakabilirsin yani, C.Master'ın şık güzel kasaları var...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme