Şimdi Ara

4850, P4 3.2 HT - Darboğaz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
2.077
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar paneldeki sistemde His 4850 IceQ4 1gb kullanmaktayım. Ekran kartımı değiştireceğim için (MSI 560ti TFII) bu ekran kartını eski yadigar pc de kullanmayı düşünüyorum.
    Fakat gördüğünüz üzere işlemciden dolayı çekincem var. Şimdi şöyle 2 seçeneğim mevcut:
    1- Ekran kartını direk diğer pc de kullanmak
    2- Ekran kartını satıp psu yada diğer alacağım kartın bütçesine destek sağlamak.

Yoksa korktuğumun tersine p4 işlemci ile problem çıkartmaz mı.

• Hiç eski bilgisayara takma, inanılmaz darboğaz yapar işlemci, 4850 hala para ediyorken sat birinin işine yarasın, seninde bütçene faydası olur, p4 makinede oyun oynamayı unut, ya dowload bilgisayarı yap ucuz bir ekran kartı ile, yada onu da elden çıkar...
  • p4 Anca 8500GT,8600GTS vs giderde 256bit kart darboğaz yapar diyim ben en kötü bir pentium d 920 veya üstü al fazla pahalı değiller şu anda 2.el
  • isterseniz gtx 590 yada hd 6990 alın p4 işlemci darboğaz yapmasına rağmen oyun performansınız eski 4850 ye göre daha fazla artacaktır.........

alacağınız ekran kartı opencl yada direct compute destekli olacağından ekrankartı p4 işlemciye yardım edecektir.... (opencl destekli program ve oyunlarda) opencl destekli oyunlarda oyunları full high açarsınız ; fakat işlemci destekli ve opencl desteği olmayan oyunlarda o işlemci sorun yaşatacaktır (işlemci darboğazı... dikkat edin ekran kartı darboğazı değil)
    bazı insanlar işlemci darboğazı ile ekran kartı darboğazını birbirine karıştırırlar......
    ekran kartı darboğazı işlemci iyi olsa bile ekran kartının işlem yapma gücünün karışık ve ağır işlemler isteyen oyunlarda yetersiz kalmasıdır... işlemci köytüyse ekran kartı darboğazı dahada vahim olur..
    ama ekran kartı çok iyi ise işlemci kötü ise opencl direct compute gibi teknolojiler sayesinde bu darboğaz engellenebiliyor. çünkü ekran kartı işlemciye köstek değil destek oluyor ve ikinci bir işlemci gibi çalışıyor.... işlemcinin yapacağı işlemlerin büyük çoğunluğunu ekrankartı üstleniyor opencl sayesinde...
    ama bu dediğim opencl destekli oyunlar için geçerli........

opencl desteği olmayan oyunlardada (ve işlemci destekli oyunlarda) ekran kartı işlemcinin yapacağı bazı işlemleri yine yapabiliyor fakat asıl yük işlemciye bindiğinden ekran kartı 6990 bile olsa takılmalar kasmalar görmeniz mümkün....

bu tamamen oyunların gpuya mı işlemciye mi yakın yazılıp yazılmaması ; opencl desteğinin olup olmaması ile alakalı.......
    mesela ben p4 3ghz ht kullanmaktayım (478 pin) modern warfare 2 yi 1024*768 de full grafik detayda oynadım ve oyun bitirdim..... (his 4650 agp) aynı şekilde black opsdada.......
    medal of honor 2010 oynadım....... özellikle çift çekirdekli işlemci isteyen oyunları rahat oynatabiliyor benim sistemim.. (open cl sayesinde) bu oyunların opencl desteği var.....
    ve gpu tabanlı oyunlar...... fakat işlemci destekli ve opencl desteği olmayan oyun bende kasar ... (enaz çift çekirdek isteyen oyunlar)

peki işlemcinin iyi yada kötü olmasının ne gibi avantajları var;
    sizin işlemcinizle gtx 590 ı 3dmark 2006 testine soksak mesela diyelimki 18000 puan aldı ; i7 core 3ghz gibi bir işlemcide mesela 23000-24000 puan alacaktır. aynı şekilde vantage ve 3dmark 2011 dede durum böyle.........

yani aslında arkadaşların dediği işlemcine göre ekran kartı performansını düşürür demek istiyorlar....
    çünkü ekrankartı gpusu ile işlemci bazı işlemlerde senkronize çalışmak zorundadır...
    eğer bazı oyunlarda işlemci ekran kartına işlem bazında fark atarsa ekran kartı buna yetişecek kapasitede değilse (senkronize hareket etmek zorundalar) grafik doldurma olayı (pixel-texture ) yavaş kalacağından görüntü akıcı olmayacaktır ; fps kayıpları - takılmalar vs.....
    tersi durumda ekran kartı fark atarsa işlemciye işlemci yavaş kalırsa işlemci destekli oyunlarda yine aynı takılma problemi ile karşılaşırsınız........
    bu olay oyunların işlemci yada gpu ağırlıklı olup olmaması ,opencl destekli olup olmamasına göre değişiyor..... opencl destekli işlemciye yüklenen oyunlarda ekran kartı işlemciye yardım edeceğinden arkadaşınız şaşırır derki ;
    yahu senin sistemde nasıl oyun akıcı oynatılabiliyor ? der....

zaten youtube a bakarsanız p4 tabanlı pcde 4650 agp kartı ile bir çok çift çekirdek isteyen oyunu 1024*768 de full detayda nasıl oynatıyorlar diye şaşkınlık geçirirsiniz .... işin sırrı OPENCL , yada direkt compute....... de....

umarım yardım edebilmişimdir.... istediğiniz ekran kartını o işlemciyle kullanabilirsiniz....ama ilerde icore 7 li bir sistemde yeni alacağınız aynı ekran kartını denediğinizde aynen şöyle dersiniz ;

vaybe performans ne kadar da artı ; ekran kartım hızlandı yahu.........

not ; eski p4 sisteminiz pciex ise 4850yi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turbocat1 -- 10 Haziran 2011; 15:57:52 >

• Üstteki arkadaşın dedikleri kısmen doğru olsa da ben P4 işlemcinin 4850 ile darboğaz yapmayacağına inanmıyorum,

Darboğaz konusuna örnek vermek gerekirse (kullanılan ekran kartları 4850 değil), 1.resim işlemci darboğazını görüyoruz, 2. resim ise ekran kartı gpu darboğazı:

• tamam bende onu anlatmaya çalıştım zaten... sadece 4850 işlemci destekli oyunlarda hızını p4 e göre düşürecektir..
    performansını azaltacaktır yani .... işlemci darboğazı dedikleri bu.......
    ama şu gerçekki benim 4650 agpden çok daha iyi performans verecektir 4850 p4 işlemcide......
    o kartla ve p4 3.2 ghz işlemciyle son çıkan oyunların %95 ini rahat oynarsınız 1024*768 de full grafik seviyesinde..... geri kalan %5 işlemci destekli opencl desteği olmayan oyunlardır.....
    onlarda işlemciden dolayı kasabilir.......
    4850 yerine 6990 olsaydı bu sefer oyunların oynanabirliği dahada artacaktı p4 işlemcide... belkide full hd de rahat oyun oynardık.....işin içine opencl de girince kasma görmezsiniz oyunlarda o işlemciyle.....
    ama 6990 olup da çift çekirdek isteyen opencl desteği olmayan bir oyunda p4 işlemci kasacaktır...çünkü zaten oyun için gerekli minimum işlemci limiti çift çekirdek core duo işlemci isteniyor...
    kasmanın sebeplerinden biride işlemci destekli oyunlarda işlemcininin ekran kartı ile olan senkranizasyonu (birlikte hareket etme ) olayını bozması ; çünkü işlemci vasat kalıyor....
    p4 işlemci ile core duo çift çekirdek işlemci arasında en az %200 performans farkı var.
    ekran kartı destekli opencl destekli oyunda bu aradaki fark ekran kartı tarafından kapatılıyor ; bu yüzden bizler p4 işlemcide bile ya kasma görmüyoruz yada çok hafif kasma oluşuyor... (1024*768 de full high grafik seviyesinde)....
    ama işlemci p4 yerine corei7 olsaydı sistem ekran kartı sayesinde opencl destekli oyunlarda uçaçaktı...
    hiç oyun oynarken mesengera girip de sesli konuşmayı denediniz mi ; oyun opencl destekliyse bazen buna imkan tanınabiliyor... (full ekrandan çıkıp windows ekranında oyun oynarken)
    sebebide openclnin işlemci yükünü hafifletmesi........ ve kalan işlemci yükünün başka işlere yöneltilmesi....

• evde iki kasa var p4 olan kasa nın özellikleri p4 3.0 HT 775 gigabyte 945 anakart ve 2.5 gb ddr2 800 ram var. üzerinde 4670 ekran kartı var aşırı ötesi darbogaz yapıyor. mafia 2 den medal of honor hatta brothers in arms hells highway bile en düşükte 25 fps de dahi çalışmıyor aynı 4670 kartı e6540 3 gb ddr2 g31 anakarta taktıgımda saydıgım oyunlar 30-40 fpsde çok rahat akıcı oynanıyor hemde en yüksek denebilecek degerlerde. 4670 darbogaz yapıyorsa 4850 ne yapar kim bilir :D o kartı satın üzerine para koyun derim. sonuçta performansından yararlanamayacaksınız.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: condemned890

evde iki kasa var p4 olan kasa nın özellikleri p4 3.0 HT 775 gigabyte 945 anakart ve 2.5 gb ddr2 800 ram var. üzerinde 4670 ekran kartı var aşırı ötesi darbogaz yapıyor. mafia 2 den medal of honor hatta brothers in arms hells highway bile en düşükte 25 fps de dahi çalışmıyor aynı 4670 kartı e6540 3 gb ddr2 g31 anakarta taktıgımda saydıgım oyunlar 30-40 fpsde çok rahat akıcı oynanıyor hemde en yüksek denebilecek degerlerde. 4670 darbogaz yapıyorsa 4850 ne yapar kim bilir :D o kartı satın üzerine para koyun derim. sonuçta performansından yararlanamayacaksınız.

Ben kısaca özet yapayım,
    kart için örnek vereyim oyun atıyorum crysis. hd4670 p4 işlemci ile low seviyede oyunu 25fps oynatır , high seviyede 25fps oynatır işlemci yüzünden dar boğaz olur.

bir diğer olarak p4 işlemci yerine c2q + hd4670 low seviyede 50fps verir high seviyede 44fps verir bunun gibi

anlatmak istediğim işlemci yüzünden sürekli bir limite takılı kalır

• evet aynen güzel özet olmuş. işlemci yüzünden sürekli bir limitte takılmaya denmiyor mu zaten darbogaz diye. arkadaş darbogaz yapar mı diye sormuş bende kendimden örnek verdim biraz uzatmış olabilir ama anlaşılsın diye uzun yazdım :D
  • P4 üzerinde deneyimlerim oldu şöyle ki X550 den 3870 e geçtim, sonra bu kartı Q9650 sisteme geçirdim en sonunda da Q9650+4850 ile devam ettim. Ama o zamanlar 17' 1024x768 ve oynadığım sınırlı oyunlarda ne gibi etki yarattığını pek farkedemedim. Tabiiki büyük farklılıklar oldu ama şu anki oyunları düşünerek bir kıyaslama yapamıyorum çünkü seneler önceydi :)
    Şu an ise planlarımdan farklı olarak PSU siparişimi verdim, yarın elimde inş. Ekran karını da yarın almayı düşünüyorum. AX850+560Ti.
    Bilgiler için teşekkürler 4850 yi P4 lü sisteme takıp bi kontrol edeceğim Bu sırada da satılmasını beklerim herhalde yada komple p4 ü elden çıkartmaya da çalışabilirim :D
    Planlar ve olaylar çoğu zaman farklı olduğu için bakalım önümüzdeki günlerde neler göreceğiz :D Bakarsınız hiç satmam 1-2 takviyeyle o sistemi de kullanmaya devam ederim :)
    Tekrar teşekkürler.

• O işlemcinin yanına 560 takarsanız vga koşmaya çalışır ama cpu arkasından çekiştirir böylece kartın performansınn yarısını bile hissedemezsiniz büyük ihtimalle.
  • İstediğiniz ekran kartını alın gidip saçma bir kart alıcaksınız işlemciyi güncellediğinizde saçma bir kart olmaya devam edecek ama güzel kart alırsanız işlemci güncellediğinizde performans artışı olacak.
  • q6600 2.4 de gtx260 a dar boğaz yaptıktan sonra varın gerisini siz düşünün
  • Bi yanlış anlaşılma oldu sanırım. 560Ti yi Q9650 ile kullanacağım. Şu an Q9650li sistemdeki 4850 yi diğer bilgisayarım olan P4 ile deneyeceğim :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.