Şimdi Ara

[4K UHD 3840x2160 Kullananlar Kulubü] 28'Samsung U28D590D Kullanıcı İzlenimleri (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
406
Cevap
8
Favori
27.772
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: rezes

İlla 120FPS alman gerekmez 60FPS alsanda 60Hz deki bir monitöre kıyasla akıcılık çok daha iyi. Ama FPS ne kadar 120FPS ye yakın olursa o kadar daha akıcı diyebilirim rahatlıkla. (Bunu en iyi 120Hz de bir süre oyun deneyimledikten sonra 60Hz bir monitöre geçtiğinizde anlamanız ve farkı hissetmeniz mümkündür. Yakında g-sync li monitörler çıkınca bu akıcılık algısı/konusuna yine döneriz. Şimdilik 120Hz rafa kalktı çünkü pek çok + özellik bunun önüne geçti. (Mevcut kartlarla120FPS de alamayacağımıza göre )

FPS düştü tabiki 3240x1920 (6,2mp) den 3840x2160 (8,3mp) pixele çıktı sonuçta. Buda misal BF4 te 120FPS den 90FPS ortalama değerlere düşüş getirdi. Monitör 60Hz olduğundan sorun değil tabiki. Tek GTX780 ile oynamaya kalkarsanız 45FPS ortalama değer alacağınız anlamına gelirki bu da akıcı bir deneyim yaşamanızı engeldir. O sebepten 780SLI ayarında sistem öneriyorum.

120Hz deki akıcılık 60Hz den beklenemez tabiki ama güncel kartlar 120FPS leri görmedikten sonra 120Hz 4K monitörler şimdi çıksa bile anlamsız kalır. Samsung 590D 1ms ve 0,161mm lik alana yoğunlaşmış pixel den mi kaynaklı nedir bilemiyorum 120Hz deki akıcığılı oyunlarda aramadığımı söyleyebilirim. Teknik olarak durumu izah edemiyorum ama durum böyle. Ha! tabiki 120hz olsaydı çok daha iyi bir görüntü elde edileceği su götürmez bir gerçek. 120FPS leri bulamasam bile hemen 0 motion blure denerdim mesela

Monitörün renk tonlamaları gerçekten çok iyi Asus VG248QE den çok çok daha iyi. Özellikle 590D nin TN panel olması 1milyar renk sticker ının reklam olduğunu düşündürmüştü bende ama kendim bizzat görünce gerçekren 1m renk paleti kullandığına şahit oldum. Prof. grafiker olarak renkler için bir yorum yapamayacağım lakin bu konuda aramızda proflar var kendilerinin görüşlerini de bekleriz. (Bu arada forumda baya bir arkadaş satın aldı) Özellikle karanlık sahneli oyunlarda Metro LL ta mesela monitöre gerçekten hayran kaldım. Karanlık alanlar resmen aydınlandı ve aslında o mekanların tam sihay ve gri tonlardan oluşmadığını renkli nesnelerinde olduğunu anlamam çok kolay oldu. Asus ta bunları ayrıştırmak mümkün olmıştı hiç. Biliyorsunuz ben hep TN panel kullandım ve IPS panelleri deneme şansın olmadı hiç. O sebepten bu izlenimlerim kendi şahsi görüşlerimdir. Ama monitörün gri tonlamaları gerçekten çok çok iyi.

Monitörün 370cd/m² parlık düzeyi nokta aralığının Pixel Density: 157.35 ppi yani Dot Pitch: 0,161mm gibi pixel yoğunluğuna ulaşması ile adeta görsel şölen yaşatıyor emin olun. Yine Metro LL tan örnek verecek olursam lambalar vede düşmanın gözünüze gelen fener ışıkları gerçekten göz kamaştırıcı Asus VG248QE de "Scenery Mode" da aldığımız gibi ama dediğim gibi pixel yoğunluğu nedeniyle daha etkili. Bu kadar ufak nokta aralığı size ayrıca BF3/BF4 gibi oyunda en uzaktaki nesnelerin, kaakterlerin mesela sniper ın net bir şekilde görmenizi sağlamakta. Bu gerçekten çok önemlidir bilirsiniz. Ben Portrait Surrond yaparak bunu sağlamaktaydım ama yine bu kadar net değildi. Yanıbaşınızda duran sniper ı nasıl görüyorsanız uzaktaki sniper da aynı şekilde belirgin olarak rahatlıkla seçilmekte. Detayların pixelleşmesi söz konu değil anlayacağınız. Hep oyun modundan örnekler verdim ama masaüstünde iken de yine en ufak karakter bile çok net şekilde görüntülenmekte. Resim kalitesi ise bir başka Ha! unutmadan şunuda belirteyim Win 8.0/8.1 bu monitörde optimizasyon için şart.

İlk mesajımda da belirmiştim ben aslında ASUS ROG SWIFT PG278Q u bekliyordum lakin çıkışının gecikmiş olması beni bu monitörü denemeye itti. Bu süre zarfındaki kullanıcı deneyimime dayanaraktan iyi ki de denemişim diyorum. Artık 2K yani 1440p monitör kesinkez düşünmüyorum. Şimdilik kaybım g-sync özelliğinden mahrum kalmak olacaksa da ilerde 4K g-sync li monitör çıktığınca ben anca o zaman monitörüm de yeni bir güncellemeye gitmeyi düşünürüm. Tabi bu monitörün içine g-sync modülünü de Jen-Hsun Huang bedava vermeyecek ama ne yapalım gülü seven..

Emsal 4K monitörlerin 10.000TL lerde gezindiği gözönünde bulundurulduğunda 1500TL civarında bu monitöre sahip olmak çok iyi oldu. Zira bu sefer distribütör firma bize yurtdışı fiyatından daha da uygun bir fiyata sunmuş olması ayrıca sevindirici. Özellikle Amazon ve Neweeg gibi yurtdışı satış fiyatları 650-690$ arasında gezinmekte iken; ne yalan söyleyeyim 2.500TL civarında bekliyordum monitörü.

..

Bak sana cevap yazayım derken kısa bir ön inceleme de yazmış oldum. Benim tüm yazacaklarım bu kadar. Diğer satın alan arkadaşlar da kendi izlenimlerini paylaşırlar umarım. Sürçü lisan etiysek af ola.

Normalde uzun mesajları alıntılamayı sevmem ama hem mesaj güzel olduğu, hem de konu ikinci sayfaya geçtiği için iyi olur diye düşündüm.
    Bu güzel mesajına birkaç ekleme de ben yapmak istiyorum abi müsadenle.

– 60 FPS'nin normalde yetersiz kalması, kare sıyısıyla birlikte çözünürlüğün yetersizliğiyle de alakalı. TV'de film seyrederken neden rahatsız olmayız? Çünkü uzaktan baktığımız için pikselleri görmeyiz ama konu monitör olduğunda durum değişiyor. 4K kullanmadım ama işin mantığını bildiğim için yazabiliyorum. Yanlışım varsa tashih et abi. 4K monitörde alınan 60 FPS, 1080P 120 hz monitörde alınan 75-80 FPS gibidir tahminimce. Çünkü pikseller sık olduğu için, 1080P monitörde tırtık tırtık görünen tel gibi nesneler artık kırık görünmeyecektir. Senin de deyişinle telefon ekranının büyütülmüşü gibi olduğundan işte.

– 23-24" 1080P monitörlerdeki piksel aralığı ortalama 0.27 mm iken, 27"lerde bu rakam 0.31'lere çıkıyor. 0.161 mm ise onun nerdeyse yarısı.

– Monitörün renk tonlamalarının iyi olmasındaki ilk etken 370 nit parlaklığa sahip olması. Üst düzey monitörler 350-400 nit parlaklığa sahip oluyorlar. Şöyle bir kıyaslama yapacak olursak, IPS panel ama 250 nit panel bir monitöre göre bunun renkleri daha gerçekçi gözükmez belki ama daha canlı gözükür.

* * *

Yukarıda resmini koyduğun Acer'ın 4K özelliği yanında 60 hz'mi olacak, yoksa 120 hz'mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 20 Haziran 2014; 15:10:56 >

• quote:

Orijinalden alıntı: babacan04

ben memnun değilim :(

Neden memnun kalmadın?
  • quote:

Orijinalden alıntı: HiqhWoltage

Türkiye'den neden almadın yurtdışında mısın ? Çok uğraşma o zaman kalsın. Acele etmişsin gibi duruyor ancak bunun sana bir faydası olmamış sanırım. Hala işlemciyi bekliyorsun çünkü.

Yok türkiyedeyim giden gitti ne yapalım canımız sağolsun senden bir ricam var bu salı stoğa girecek herhalde işlemci oyüzden beklemeden hemen sipariş verecem inşallah bana ram ssd ve psu tavsiye edermisin anakart z97 olacak inşallah ram 1800 Yada 2133 fark edermi.. Birde sistemi komple ssd yapmak gereklimi yani sadece Windows kurulan yer ssd olsa yetmezmi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Acer'ın 4k G-Sync monitörü 60Hz olacak hocam ancak G-sync'in özelliğiyle yenileme hızıyla fps'yi senkronize ederek daha akıcı, yırtılma ve takılma olmadan bir oyun deneyimi sunacak. Şimdi biz 120hz'lik bir monitörde 50-60fps alıyorken monitörün yenilenme hızının fps den yüksek olduğundan dolayı bir yavaşlık, takılma hissedebiliyoruz fps oyunlarında. Bu iki parametre aynı olunca bu durum ortadan kalacak sanırım belli bir frame sayısına kadar.

@tufanoo, PM'den yazışalım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HiqhWoltage -- 20 Haziran 2014; 14:47:42 >
  • HiqhWoltage kullanıcısına yanıt
    Şöyle yazayım: 120 hz monitör aldıktan sonra bırak 60'ı, FPS 85-90'ın altına bile indiğinde acayip rahatsızlık vermeye başladı. Bir takılma olduğunu anladığım anda gözüm köşeye kayıyor direk. Görüyorum ki FPS 80'in altına inmiş.

4K monitörlerdeki piksel aralığından dolayı akıcılık hissi artacağı için bunu bir nebze absorve edecektir illaki ama ne kadar işte. rezes memnun kalmış ama denemeden anlamak zor. Hele de arada çıkacak 1440P 120 hz monitörler varken, bu geçiş biraz sancılı olur gibi geliyor...
  • bocekgrafik kullanıcısına yanıt
    İşte bu sorundan kurtulmak adına G-sync teknolojisi geliyor.
    Evet hocam 2k 120Hz+ G-Sync'li monitörler gerçekten insanı düşündürüyor.
  • GUCCİ_MAN kullanıcısına yanıt
    Umarım dedikleri gibi işe yarar ama ortalama bir 23" 60 hz parası kadar para istiyor olmaları çok rahatsız edici.

Bir de AMD'nin display portlu monitörlerde işe yarayaccağını söylediği FreeSync var. Bunun iyi yanı ek aparak-parça, yani masraf gerektirmemesi. Eğer iddia ettikleri gibi çıkarsa, display portlu monitörlerin satışları patlama yapabilir.
  • HiqhWoltage kullanıcısına yanıt
    Şu an bu mesajı yazdığım 1440P monitöre 40 cm'ye kadar yaklaşmadıkça tırtıkları göremiyorum. Ortalama kullanım mesafesinin de 70-80 cm olduğunu hesap edersek, 60 hz 4K yerine 1440P 120 hz daha makul geliyor bana açıkçası. Hele bir de işin içine 4K için tek kartın yetersizliğini de katarsak, yapılacak masrafı varın hesap edin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 20 Haziran 2014; 15:32:27 >
    Amd nin FreeSync dedikleri bana biraz traşSync gibi geliyor. Malum bunu donanımsız hemde sadece yazılımla yapmaları bana hiç inandırıcı gelmiyor.Yazılım konusunda AMD nin ne durumda olduğunu biliyoruz sanırım.İş o noktaya geldiğinde tedbirli olmakta fayfa var diye düşünüyorum.
    Durum karışık ama dedikleriniz doğru. 1440p ile 2160p arasında yarı yarıya fark oluyor neredeyse 290x'li şu testte:
    http://www.guru3d.com/articles_pages/radeon_r9_290x_crossfire_vs_sli_review_benchmarks,18.html

Sırasıyla oyun testlerine bakın bf3'te de sonuç yarı yarıya gibi. Çok yüksek bir çözünürlük. Harika bir görüntü ancak götürdüğü şeyler de az değil. Gtx780 Ti max. OC ile falan 2k'da bi nebze iyi performans alınabilir 100fps civarı için yine 2 kart şart ama 4k'da bu mecburiyet gibi bir şey çoğu oyunda. Ayar falan yapmak gerek illa.

• GUCCİ_MAN kullanıcısına yanıt
    En son ne zaman AMD kart kullandın bilmiyorum ama, hâlâ Nvidia kadar iyi olmasalar da, 2 yıl öncesine göre büyük yol kat ettiler sürücü konusunda.

Dikkatimi çeken husus, FreeSync'te ek parça olmasa da, bunun sadece display portlu monitörlerde işe yarıyor olması düşündürücü. Display portta nasıl bir özellik varsa artık, o eksikliği hissedilen parçanın işlevini yerine getiren bir özelliği vardır herhalde ki, yalnızca display portlu monitörlerde çalışacağı açıklandı.

Valla ben çekimserim ikisine de karşı. Çıksınlar hele bir. G-Sync'mi daha iyi, FreeSync'mi, yoksa ikisi de işe yarar veya ikiside TraşSync'mi çıkar, o konuda şu anda nötürüm açıkçası. Tahmin üzere şahsi fikrim, ikisinin de işe yarayacağı ama G-Sync'in bir nebze daha iyi olacağı yönünde. Lâkin aradaki maliyet farkından dolayı FreeSync daha fazla tutabilir. Bakalım zaman ne gösterecek?..

• Alkımm kullanıcısına yanıt
    Öncelikle hayırlı olsun!

Bir TN panelden IPS deki gibi renkleri beklenmemeli. Ama buna karışın 10bit renk paneli ile IPS panele oldukça yakın renk sunuyor olmalı. Bununla ilgili bir inceleme sitesi mevcuttu, bulunca paylaşırım. IPS panelde de TN panelim tepki süresine ulaşamazsınız ghost/blure effect daha fazladır. Hiçbir ayara dokunmadan monitörü sadece game mode a al. renkler birazda canlanıp görüntü keskinleşiyor.

Bunun dışında ayağı sabit evet. Ben bunu biliyordum lakin burada belirmeyi unuttum. İllaki inceleme sitelerine gözatmışsınızdır diye düşündüm. Bizim kankilerin inceleme videosunda da buna değinmişlerdi. Ayrıca 4K için Win8 in şart olduğunu söylemiştim

Neyse akşama biraz bütünleş monitörle sonra yine fikirlerini belirtirsin.

• Bakın monitörün "input lag" tan renk doğruluğuna kadar bir çok karşılaştırma mevcut bu sitede.

http://us.hardware.info/reviews/5269/samsung-lu28d590d-review-4k-becomes-affordable
  • rezes kullanıcısına yanıt
    Benim için bu kadar önemli olduğunu bende bilmiyordum.Hatta öteki monitörü yanına koymasam belki bu kadar söylenmezdim de.Geldim şimdi eve önce şu raf olayını çözersem 30 cm geriye gidecek 70 cm den görmüş olacağım.Birde pinti samsung kablo koymuş allah razı olsun da zor yetişiyor.Huysuzum ben alışırım bir kaç güne biraz da oyunlarda deneyim edeyim mutlu eder beni.
  • rezes kullanıcısına yanıt
    Buraya tıklayın lütfen...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 20 Haziran 2014; 18:12:43 >
    Display port takılıyken YCBCR422 neden değişmiyor ? bunu değiştire bilsem sorunum çözülecek HDM ile bağlayınca değişiyor displayport ile bağlayınca değişmiyor.HDM ile 30 hz de tıkanıyor yoksa hdm ile kullanacağım.
  • Daha önce display port üzerinden kullanmadığım için bilmiyorum. @bonser24 bilir belki.
    Eline sağlık mürselim güzel bir çalışma koymuşsun ortaya yine
  • Alkımm kullanıcısına yanıt
    Evet kablo kısa biraz. Bende uzun bir kablo vardı onu kullanıyorum
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.