Şimdi Ara

5 V röleler işlemciye reset attırıyormu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
2.507
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar pic işlemci bulunan devreme bir kaç tane 5V röle eklemeyi düşünüyorum.
    Röleler maks 3 A çıkış verebilen bir regulatörün 5V undan beslenmektedirler. Ayrıca işlemcide aynı regülatörden beslenmektedir. Röleler devreye girdiğinde ani olarak yükleneceğinden 5V un anlık düşmesi ve bu sepeble işlemcinin reset almasından endişeleniyorum.
    Ayrıca röle devreden çıkarken oluşan ters gerilim ters diyot olmasına rağmen işlemciye reset attırabilirmi.

Daha önce böyle bir problem yaşayan veya bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bu konuda yorum yapabilirlerse sevinirim ?

Diğer bir seçenek ayrı bir 12 V luk hat oluşturup 12V luk röleler kullanarak uln2003 yardımıyla çektirmekte olabilir. Bazı uygulamalarda röle bobinlerinin optocouplerla izole edilerek çektirildiğini bile görmüştüm. Bunun sebebi rölenin anahtarlama sırasında yayacağı gürültü olabilir.

Herkeze iyi çalışmalar

• Evet reset atabilir.Hele birde pic kullanıyorsan büyük bir ihtimal..İşlemci ve rölelerin beslemesini ayırmak iyi olacaktır..En azından sadece işlemci için 78l05 gibi küçük bir regulatör kullanmakta fayda var...PCB üzerinde işlemci ile röleleri uzak noktalara yerleştirip işlemcinin hemem yanına 100nf ve 10pf gibi iki kondansatör yerleştirmek faydalı olacaktır.
  • http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2521.pdf
    dökümanındaki tavsiye edilen besleme ve reset devrelerine göz atın. mikrokontrolcü marka modeli önemli değil...
  • rolelerle 220 V AC bir kontaktor surersen
    oluşacak arkları engellemen de gerekebilir

bunun için 220nF X2 kondansator 100 Ohm ile seri bağlayıp
    kontaktor bobinine paralel bağlaman gerekebilir

( kondansator mutlaka "X2" olucak )
  • X2 nin anlamı nedir?
    quote:

Orjinalden alıntı: anotherbrick

rolelerle 220 V AC bir kontaktor surersen
    oluşacak arkları engellemen de gerekebilir

bunun için 220nF X2 kondansator 100 Ohm ile seri bağlayıp
    kontaktor bobinine paralel bağlaman gerekebilir

( kondansator mutlaka "X2" olucak )
  • X2 anlamını ben de bilmiyorum
    ama bu X2 kondansatorler (üzerinde "250VAC X2" yazıyor !)
    şebeke gerilimine dayanabiliyor

öteki kondansatorler şebeke geriliminde deliniyorlar
  • X2 kapasitörler yapıları gereği yüksek akıma ve anlık yüksek voltaja (~3Kv )çok dayanıklıdırlar..Parazitlerin emilmesinde çok etkili oldukları için genellikle 220 V akım sınırlayıcı olarak çalışan beslemelerde ve parazit gidermede kullanılırlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzanGazi -- 11 Ocak 2007; 16:28:00 >
  • Herhalde bunlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 11 Ocak 2007; 17:01:26 >

• X2 kond nedir
    http://my.execpc.com/~endlr/line-filter.html

OzanGazi ye ek olarak bu kond bahsedilmeyen bir özelliği de; kond ün yüksek gerilim sıçramaları nedeniyle delinmesi durumunda yapısı gereği delinen noktalar aniden oksitlenerek o bölgenin izolasyonu sağlanıyor ve kond ün sığa değeri bozulmadan kullanılabilmesine olanak veriliyor...
  • bişey daha ekleyeyim
    parazit almasın diye; rölelere snubber devreleri koymak, devreyi metal kutu içine almak, start alan fluorescent tüpün parazitlerinden korunmak... gibi 1001 çeşit takla atarak devreyi parazitlerden koruyacanıza
    http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2521.pdf
    adresindeki basit devreleri kullanacaksınız olay bitecek. gerisinden korkmayın...
  • Röle kontaklarındaki gerilim sıçramaları için genelde ben varistör kullanıyorum. İncelediğim devrelerdede sıklıkla varistör görüyorum. Varistör kontaklarda oluşan yüksek gerilimleri soğurarak ısıya çeviriyor. Bazı devrelerde transil diyot kullanımı göze çarpıyor. Transil diyot özellikleri itibariyle ani gerilim darbelerine karşı çok etkilidir.

Herkeze çok teşekkürler
  • mikrokontrolcü plastik kılıfından parazit tehdidi almayacağına göre tek açık kapı beslemesi kalıyor. beslemeyide iyi bir regülasyon ve filtre ile gerekleştirebilirseniz dış ortamın önemi azalacaktır.
    iyi çalışmalar...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.