Şimdi Ara

50X Optik Yakınlaştırma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
1.705
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bildiğiniz üzere X çarpan yakınlaştırma oranı 35mm ye denk en dar açının en geniş açıya bölünmesiyle hesaplanıyor.
    Lensi değişen kameralarda bu kavram kullanılmaz ama kullanılsaydı 2 lens farkından doğan 50x yakınlaştırma böyle olurdu.

Üstteki
    8mm X 1.5 ApsC faktörü = 12mm

Alttaki
    400mm X 1.5 ApsC faktörü = 600mm

600/12= 50X

50X Optik Yakınlaştırma

50X Optik Yakınlaştırma

• böyle zoom yapan bi cameram olsun isterdim tabi imzanızdaki gibi soba borusuna benzememeli......
  • @jamboree,
    Basit aritmatik kuraldır. Bir kesirde pay ve paydayı aynı sayı ile çarpar yada bölerseniz kesrin değeri değişmez. Ayrıca Crop Factor (1.3-1.5-1.6-1.7 ve 2) veya asıl terimi "Field of View Crop Factor' (FOVCF) (Görüş Açısı Kesme Çarpanı) ile en çok karşılaşılan terim olarak "Focal Length Multiplier"(Odak Uzaklığı Çarpanı), yakınlaştırma katsayısını etkilemez. Crop Factor (Kesme çarpanı) sensör boyutu ile ilgili bir kavramdır.

50X Optik Yakınlaştırma

quote:

Orijinalden alıntı: jamboree

Bildiğiniz üzere X çarpan yakınlaştırma oranı 35mm ye denk en dar açının en geniş açıya bölünmesiyle hesaplanıyor.
    Lensi değişen kameralarda bu kavram kullanılmaz ama kullanılsaydı 2 lens farkından doğan 50x yakınlaştırma böyle olurdu.

Üstteki
    8mm X 1.5 ApsC faktörü = 12mm

Alttaki
    400mm X 1.5 ApsC faktörü = 600mm

600/12= 50X

...............

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 5 Nisan 2011; 11:41:00 >

• Biliyorum iki değeride aynı sayı ile çarpınca farkın değişmediğini sevgili bipekkan, compact makinelerde 35 mm ye denk değerler yazdığı için o şekilde gösterdim.
  • Bende biliyorum, bildiğinizi @jamboree ama öyle bir ifade etmişsinizki Crop Factor adeta bir zoom lensin yakınlaştırma katsayısının bir fonksiyonu gibi algılanıyor.
    Şunu da hiçbir zaman anlayamamışımdır. Türkçe' ye çevrimde compact kameralarda (x) kavramı, dSLR' lerde yakınlaştırma kavramı. Böyle farklı kavramlar kullanıldığı zaman her halde dili kullanımdaki basitlikten olsa gerek farklı kavranmlar kullanınca farklı farklı anlamları yada farklı bir sonuç varmış gibi bir durum ortaya çıkıyor. Halbuki sonuç aynı.
    quote:

Orijinalden alıntı: jamboree

Biliyorum iki değeride aynı sayı ile çarpınca farkın değişmediğini sevgili bipekkan, compact makinelerde 35 mm ye denk değerler yazdığı için o şekilde gösterdim.
  • 1.5 çarpan kat sayılı makinede 400mm ile çekilen fotoğrafın kadrajı ile, full frame makineyle 600mm de çekilmiş fotoğrafın kadrajı aynı değil midir?kafam karıştı şimdi
  • quote:

Orijinalden alıntı: stilll

1.5 çarpan kat sayılı makinede 400mm ile çekilen fotoğrafın kadrajı ile, full frame makineyle 600mm de çekilmiş fotoğrafın kadrajı aynı değil midir?kafam karıştı şimdi

Aynıdır, daha doğrusu aynı olması gerekir ama çok ufak açı farklılıkları olabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.