Şimdi Ara

555 İle Timelapse Kumandası (Yardım)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
261
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar, filmlerin dizilerin girişlerinde gördüğümüz hızlandırılmış çekim gibi gözüken (Gün doğuşu, batışı; boğaz vb.) videolar çekilen nesneye göre beş saniyede bir on saniyede bir gibi zaman aralıkları ile fotoğraf çekerek oluşturuluyor dslr makineler için kumandalar var ama ben kendim yapmak istiyorum.
    Bunun içinde şöyle bir şey düşündüm: Canon makinelerde kablolu tetikleme için 2.5 mm lik jack girişi var ve bu girişe taktığınız jack' ın solu ile toprağını birbirine değdirince fotoğraf çekiyor.
    Bende dedim ki bir 555 timer devresinin led çıkışına 5 voltluk röle takıp rölenin anahtar kısmını da jackın toprağı ve soluna takarak bir kumanda yapabilirim fakat bulduğum 555 devrelerinin en yükseği 3 saniyede bir ledi yakıp söndürüyor hesaplama programlarına da açıkçası bilgim yetmedi
    Sorularıma gelince de:
    1-) Kumanda mantıklı mı ,çalışır mı ?
    2-) Önerebileceğiniz bir 555 devresi veya şöyle yaparsa 10 sn ye ulaşabilirsin diyeceğiniz bir öneriniz var mı ?
    Cevaplayan cevaplamayan herkese şimdiden çook teşekkür ederim sağolun.
    Amatörce anlatmış olabilirim mazur görün.

• Yapmak istediğiniz şey astable(kararsız) multivibratör. Burada zamanlama formülü var. İsterseniz çok uzun sürelere çıkabilirsiniz.

http://www.electronics-tutorials.ws/waveforms/555_oscillator.html

Şuan bu kadar yardımcı olabiliyorum. Aceleniz yoksa 2 gün sonra tekrar konuşuruz. Zaten bana da lazım böyle bişey.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: e_m_r_e-97

Yapmak istediğiniz şey astable(kararsız) multivibratör. Burada zamanlama formülü var. İsterseniz çok uzun sürelere çıkabilirsiniz.

http://www.electronics-tutorials.ws/waveforms/555_oscillator.html

Şuan bu kadar yardımcı olabiliyorum. Aceleniz yoksa 2 gün sonra tekrar konuşuruz. Zaten bana da lazım böyle bişey.

Acelem yok, site için teşekkürler konuşmamız iyi olur çünkü benim ingilizcem bu site düzeyinde değil ama anladığım kadarıyla http://320volt.com/555-astable-ve-monostable-devre-hesaplama/ buradaki formüllere benziyor.
    Peki sizce yapılabilir mi , yapılırsa uzun süre çalışmalarda büyük (10sn gibi) sapmalar olur mu ?
    Teşekkürler.

• mantıken flip flop süresi ayarlanabilir bir şekilde 555 ile çıkış verilebilir. sizde bu çıkış ile tetiklemeyi nasıl yapcaksanız ona göre trsanistör kullanır yada bu hızlarda çalışabilecek bir sistem kurabilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: yolcu27

mantıken flip flop süresi ayarlanabilir bir şekilde 555 ile çıkış verilebilir. sizde bu çıkış ile tetiklemeyi nasıl yapcaksanız ona göre trsanistör kullanır yada bu hızlarda çalışabilecek bir sistem kurabilirsiniz.

Aynen fikrimde bu şekilde ama temel bilgilerimle 555 li flip flop'un süresini 10 saniyelere kadar çıkartacak bir devre yapamadım, online programlarda da hep direnç ve kondansatörün değerinden süre hesaplama var süre girip kond. ve direnç değeri hesaplama yok o yüzden daha burada tıkandım kaldım.
    Tetiklemede ise 555 in darbe çıkışına (sanırım 3. bacak) bir röle bağlamayı düşündüm ama daha 10 snlik devreyi yapamadığım için teoride kaldı.
    Yardımlarınız için teşekkürler.
  • Elektro_hobi E kullanıcısına yanıt
    Merhabalar.
    Bahsettiğiniz sistem 555 ve ya flip flop tarzı timer devreleri genelde çok aşırı kararlı çalışmaz. Sebebi ise, ornegin 555 mimarisi ile kurulu entreyi ele alırsak frekansı belirleyen kondansatörün zaman içinde ısınmasi ve ya başka dış etkenler sayesinde frekans hep kayacak ve sizin de istediğiniz sure buna bağlı olarak ya uzayacak ya da kısalacaktır. İkincisi Kompak bir sistem olduğu için siz bunu taşınabilir ergonomik boyutlu bir sistem haline getireceksiniz burada tetikleme için röle gereksizdir fazla enerji harcar ve bir çekiminin yarısında ve ya bir kaç çekim sonra sürekli pil değişimine gideceksiniz.
    Size tavsiyem mikroişlemcileri araştırın, tam anlamıyla işinizi görecek çok ama çok daha stabil ve beklentiniz üzerinde çalışan bir sistem yapabilirsiniz. Derseniz o kadar bilgim yok hayata geciremem, PM atın detaylı olarak goruselim saygılar.

• slayer_ank kullanıcısına yanıt
    Röle yerine ne kullanılabilir?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 555 yerine arduino nano, attiny yoluna girmek çok daha kolay olacaktır. çok kapsamlı bilgim yok ancak bilen bir arkadaş basit bir kod ile dediğiniz şeyi yapabilir. switch olarak transistör kullanılabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.