Şimdi Ara

Mini vinç ile yapılan yük asansörü kumanda devresi için yardım

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
27
Cevap
0
Favori
3.486
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba yerimiz için bir üst kata hafif yükleri taşıyacak küçük bir asansör inşa ettik mini Elektirikli vinç kullanarak fakat vinç kumandasının yerine bas çek buton tarzı bir kullanım yapamadık yani yukarı tuşuna bir defa bastığımda asansör üst kata çıkıp orda duracak aşşağı bir defa bastığımda aşşağı inecek ve durucak bunu en basit nasıl yapabilirim yardımınız için şimdiden teşekkür ederim

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Elektronik bilginiz var sayıyorum

ekteki devreyi kullanabilirsiniz voltaj motor ve switch durumlarını sisteminize göre ayarlarsınız

• savsat2000 S kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim pek fazla yok ama anladığım kadarıyla uğraşıyorum

• Mini vinç ile yapılan yük asansörü kumanda devresi için yardım

1- Limit switchler bağlandıkları kontaktörlerin bobin enerjisini keser, sistemi durdurur.

2-Kontaktör bobin elektriği bir diğer kontaktörün NC kısmından geçirilerek aktif olan kontaktörün diğer kontaktörün çalışmasını engellemesi sağlanır.

3-Tek butona basıldığında iki anahtar hareket alır. Anahtarlardan NO olanı kontaktör bobinine enerji yollar ama önce diğer butondaki NC anahtarından geçmelidir yani diğer butona basılı olmamalıdır. Bu sayede iki butonun aynı anda çıkış vermesi engellenmiş olur. Zaten kontaktörlerde koruma vardır ama bu ek bir korumadır.

4- Kontaktörler enerjilendiği anda kendisini mühürler ve durana kadar devrede kalır. Mühürleme hattı kontaktörden çıkış alındığı anda enerji alınan hattan bobini aktifleştirecek kısma bağlıdır.

5-Emerjans butonu bobin nötrlerini keserek kontaktörleri ve sistemi durdurur. Emerjans basılıyken yukarı aşağı butonlarına basılsa dahi sistem çalışmaz. Emerjans acil durum butonu basıldıktan sonra ancak döndürülerek geri açılan butondur.

Uyarılar;

---> Bu sistem diğer limit switche ulaşıncaya kadar tam güç çalışır. Hareket eden kısımlar arasına aldıklarına ağır zarar verebilir. Her ne kadar acil durum-emerjans butonu sistemi durduruyor olsa da arıza yapabilir çalışmayabilir hatta sistem komple çalışma anında kilitli kalabilir. Sıfır sistemlerde dahi bu ihtimal vardır. sisteme asla güven olmaz sonuna kadar sanki sorun çıkmış gibi temkinli olmak şarttır.

--> Mühürleme hattı, buton hattı gibi sadece aktifleştirmede kullanılan hatlar 3 fazlı elektriğin farklı fazlarından alınırsa, aynı noktaya vardıklarında kısadevre olurlar. 3 fazda her birisi faz gibi görünür ama bu fazlar birbirinee temas edere kısadevredir.

--> Yazılanlar fikir vermek sorun çözmek ve işin akıl emeği tarafına aittir. Uygulayacak kişi önce kendisi anlayıp doğruluğuna kanaat getirmelidir. Yazılanlar komple yanlış da olabilir düzeltilmesi de gerekebilir. Bu yüzden uygulayacak kişi tastamam doğruluğunu sağlamalı ve hatta kurduğu sistemi tüm ihtimallerle denemelidir.

--> İş gayet ciddi ve sorumluluk işi yapandadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 18 Ekim 2022; 10:26:59 >

• karafetva K kullanıcısına yanıt

Lütfen yanlış anlamayın ama bu yazdıklarınızı okuyan çok az kişi olayı anlar böğle karışık anlatmak çokfazla elektirik elektronik bilgisi olmayan için anlaşılır değidir saygılarımla.

Teşekkür ederim bilgilendirmeniz için

• Rica ederim. Herşeyi sorabilirsiniz. Hiçbirşey fazla değil, yapana kadar ilk defa uğraşan için zor gelebilir ama yaptıktan sonra unutursunuz...

Sayın @savsat2000 eksik birşey varsa ekleybilir, açıklanması gerektiğini düşündüğün varsa yazabilirsin. Yazdıklarımı yazmamış olmak zaten soruya cevap vermemek olur. Herşey konuya dair ve çözüm. Teknik bir forumda pek tabii teknikten bahsedilir, kimisi hemen anlar kimisi daha geç. Ayrıca her soruya tek mesajda kitap yazarak cevap veremeyiz. Zamanla eklenir ve ye diğer forumdaşlarımı eksiği giderir. .

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Lütfen yanlış anlamayın ben saygısızlık etmek istemem sadece açıklamanız çok ayrıntılı ancak arkadaş elektronikten pek anlamadığını yazdığı için ben o yanıtı yazdım yoksa bilgi paylaşımınıza ve size çok teşekkür ederim ve haklısınız bu forumdan ben çok şey öyrendim hakkınızı helal edin.

• savsat2000 S kullanıcısına yanıt

Sayın @savsat2000 birlikte gelişelim. Beni de dilediğiniz gibi eleştirebilirsiniz.

Mesela siz dc devre vermişsiniz ama konu sanayi vinci. Tek faz ya da 3 faz alternatif akım. Bu motorların ters çalışması 3 fazda 2 fazın yer değiştirmesi ile, tek fazda da sarım uçlarında değiştirme ile yapılmakta. DCde ise ter gerilim direk ters çalıştırır. Daha aşağı yukarı hareket için nasıl kablolama gerektiğinden bahsetmemiştik...

Elektronikten anlasa da anlamasa da cevap değişmeyecektir. Direk resimdeki kablolamayı yapabilir. Ancak anlamadığını sormak, aklına yattığı anda yapmak gerek. Ayrıca konu tüm internet alemine açıktır!!!

Bu arada konu sahibi;

aşağı yukarı yani motorun ters iki yönde çalışmasını sağlayan anahtarın içini yani kablolamasını resmeder misin? Bu çalışmayı yapabilecek herkese kaynak olsun. Kontaktörlerde çoklu uç olur 3-4 ve ya daha fazla. Aşağı yukarı için gerekli çoklu bağlantı kontaktörlerde sağlanabilir.

• Sayın @kuraf16 konu sahibi; bu asansör projesinde tehlikeyi azaltak için önleler gereklidir. Heman yapılamasa da ileriye yönelik önlem alınabilir zamanla yapılabilir.

https://forum.donanimhaber.com/1-katli-asansor-yapma-projesi--136915120

konusunda örnek proje var Sayın @japon_japon a ait. Bu güzide konuya zamanında vesile olduğu için kendisine tekrar teşekkürler...

Teşekkür ederim inceledim gerçekten faydalı bir konu şuan malzemeleri sipariş ettim bekliyorum elime ulaştığında çalışmaya başlayacağım tekrar yardımınıza ihtiyacım olabilir fotoğraflarıda paylaşacağım

• kuraf16 K kullanıcısına yanıt

Daha başındaydık herşeyin... Ne malzemesi sipariş ettiniz henüz tartışmadan? İşle alakalı ve fikri alınca uygulamaya başlamış da olabilirsiniz...

Merhaba en azından bir başlangıç yapmak istedim sizin verdiğiniz fikir kadarı ile şu an takıldığım tek yer kontaktörler ile vinç kumandasının bağlantısı nasıl yapacağımı bir türlü anlayamadım

Ezbere vnç özelliklerini bilemiyoruz, kumanda ön arka resimve aşşağı yuarı tuşlarının motorda bağlıolduğu uçları atabilirsiniz. Bu arada vinç 220Volt ya da 380???

Ancak mantık olarak; aşşağı ve yukarı tuşları hangi hatları aktifleştiriyorsa bu bağlantıları kontaktörlere taşıyacaksınız. AŞşağı yön için bir kontaktörün yukarı için de diğer kontaktörün bağlantıları. Kontaktörlerde 3 müstakil anahtarlanan uç bulunur. Fazlası da vardır ama 3 hat asgari genelde. Motor tarafı iki kontaktörde de tek tarafta aynı sıralanır ama diğer tarafta yön değiştirecek şekilde farklılaştırılır. Çakışma kısadevre oluyor mu dye incelemek lazım pek tabii sigorta ile denersiniz ve de devamlı olarak sigorta kullanabilirsiniz. Vinçlerde oluşabilecek kimi kazalarda tehlikeyi yok etmek için vincin çalışması gerekebilir ve atan bir sigorta buna manidir ama elektriksel yönden de sigorta fena olmaz.

• Resmettiğim devrede AC faz yazan şebeke faz ucunun kontaktörlere direk giden hattı (mavi direk giden kablo) mühürleme için kontaktör anahtarlama uçlarına bağlı hattır. Bobin ucu değil bu hat.

220v 400 - 800 kg mini bir vinç haklısınız kumanda ve bağlantı fotoğraflarını ekliyorum 6 bacaklı bir anahtar ile çalışıyor fakat bağlantılaranı nasıl yapacağımı çözebilmiş değilim bir türlü

Uçları ölçerek bulmaya çalıştım fakat bulamadım yanlış bir şey yaparak motora zarar vermek istemiyorum

Evet resimdeki bağlantılara bakarak devreyi bağladım buraya kadar bir sorun olduğunu düşünmüyorum vinç motoruna kontaktörden çıkan uçları nasıl bağlayacağım konusunda bir çıkış yolu bulamadım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kuraf16 -- 25 Ekim 2022; 19:54:39 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.