Adı 5G kendisi hız olarak 3G olur. Kota olarak onu bile vermeyebilirler. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
5G için ihale edilecek frekanslar açıklandı (3. sayfa)
-
-
Şirketlerin stratejilerine karışmak gibi bir huyum var diyorsunuz tamam haklısınız ama mesela atıyorum Vodafone tek bir frekansı, frekans bölücü ile kullanıp bin ayrı konuşmayı kalitesiz fakat ulaşılabilir kılarak ucuz hizmet verme derdinde. Siz nasıl olur da ucuz hizmet için teknolojinin hakkını vermiyorsunuz diyebilirsiniz. Bu konuda atıyorum Turkcell en akılcıl çözümü üretip 5G için standartına uygun kullanıyor. Tüketici illa ki bunların farkına varacaktır. Ve cebindeki parasına göre kendi tercihini belirleyecektir.
Siz piyasayı tekelinize almak istiyorsunuz sanırım. Kapitalist sisteme geçin bir an önce derim. Devlet şirket sahibi değildir sadece vergiden kazanır mesela, onu öğrenin ilk önce. Devlete kızmak için yeni kriterleriniz olsun.
Bu arada ben 5G kullanan biriyim. HDMI kablom kısa kaldı ve piyasada olan 5G protokülünde haberleşen 2 ayrı aparatın birini vericiye diğerini monitöre bağladım. Yani bu olay sadece düşük güçte ama aşırı yüksek frekansta iletişim şekli. Fazla kasmaya gerek yok.
-
Yine 3 operatör için ihale yapılacaktır.
-
Neyse gelsinde 4g iyi telefonlar ucuzlasın. Yolumuzu bulalım
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
2-3 sene önce 5G'ye geçeceğiz diye 5G'li telefon alanların gözü yaşlı... Telefonları eskidi ama belki hala 2 yıl var geçmemize ( Aralık 2026'da geçersek )
Bir de " 5G'siz telefon almak aptallıktır " diyen ileri zekalılarımız vardı... :)
-
Umarım kullanılmaz bu arada, o kadar yüksek frekans yayan cihazlara şehirlerde gerek yok, Avrupa da o yüzden kullanmıyor zaten. Ek olarak telefonlarda da o kapasitede alıcı yok şuan, mesela iPhone modellerinin çoğu bunu destekliyor ama Amerika cihazlarında, bize gelenlerde yok.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Şu Vodafoneye 700MHz vermesinler de, zaten 4G de 800MHz bandın en büyük payını aldı her yere geniş kapsamayı da verdi sağolsun ama geniş kapsama ile düşük hız birleşince başka sorunlar oluyor malum ki Vodafone en çok bundan şikayet alıyor 😀
Frekansları bildiğim kadarıyla birkaç pakete bölüp ayrı ayrı ihaleye sokuyorlar. Mesela 3.5GHz nin en iyi ve geniş aralığı, ortalama bir başka aralığı ve dar birkaç tane aralığı ihalede oluyor. Kim ne kadarını alırsa o kadar kullanıyor.
4.5G de Vodafone 800MHz ye saldırdı en iyi kısmını kaptı, Turkcell 2600MHz gibi üst frekansların çoğunu aldı Türk Telekom da ortadakileri topladı kabaca :)
italyada yaşıyorum adamlar yıllardır 5g kullanıyorlar öyle bir sistemleri var ki ilk duyduğumda hayran kaldım modemlerinde bile 5g hızı kullanıyorlar
mobil paketleri ise şöyle aylık 100 GB 7 euro ile başlıyor tarifeleri internet 200 gb 10 euro hemde 5g hızı kotasız
biz ülkemizde nasıl kullanıcaz nasıl geçeceğiz 5g hızına sistem öyle bir kazık sistem olmuş ki anlatamam üç yıl önceki haberleri hatırlıyorum internet çok ucuzlayacak deniyordu ama tam tersi oldu şuanda 60 gb internet tarifesi olmuş 500 tl =13 euro hemde sözde 4.5 g hızında ama şehrin ortasında bile bir kafeye girip oturdun mu çekim kalitesi düşüyor oluyor 2 çubuk 3 çizgi
filimleri dizileri dönmeden takılmadan izleyemiyoruz üstelik 12 ay seni bağlıyor faturada neyse anlatacak çok şey varda gene sakin olalım yaşasın bazı şeyler 😀kahrolsun bazı şeyler 😀
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Selamlar.
yazdıklarımdan devletin işletmeciliğe geçmesini isteyen bir cümle yokki, bilakis devlet bu frekans lisanslama ihalesini adam akıllı üzerinde düşünerek yapmalı diyorum, mevcut şartlarda yaşanan saçmalıkları görüp buna göre çeki düzen vermeliler varsa eksiklerini tamamlamalılar. 5G ile satılan hatların kalitesini ben değil devlet denetleyecek, firmaların sadece satış yapabilmek adına salladığı yalanların haddi hesabı yok, yemişim altyapısını kurmasını o bizi ilgilendirmez, aldığı altyapı ihalesinin kendisine ait kısmında verdiğini iddia ettiği hizmeti kağıt üstünde kalınca tüketicinin işi gücü yok hakem heyetine mi gidecek, birde kapitalist demişsiniz ki kusura bakmayında yuh yani ne diim el insaf :))
Siz hat aldığınızda size satılan hattı 4.5g diye satıp sahada 2mbps hızla ve yüksek ping süreleri ile karşılaştığınızda yapabileceğiniz birşey yok, aynısının mavisine geçecek +daha ucuz pakette daha fazla GB verdiği için kâr etmiyorsunuz aslında sizi başka yerde kısıtlıyor. sorun sistemin temelden eksik yapılması, adeta insanlara devlet firmalara tüketiciyi dövdürtüyor algısının ilk ayağını ihale ile kuruyorlar sonra diğer kısımlar devreye alınıyor, sonraki nesil kullanıma gelene kadar önce yenilik adı altında sıfır hizmete + masraf ederek geçmek zorunda kalıyorsunuz, sonraki dönemde de bir kısım eksikleri kapatıp işlerini yürütüyorlar yaptıkları yanlarına kâr kalıyor.
Tüketicinin birşeyin farkına varmasını mevzu değil mevzu devletin bireyleri flu alana düşüren firmaların kaypaklıklarını ilk aşamada ihale düzenlerken şartnamelerle sonra da denetimlerle yapacak. insanların işi gücü yok onca koşturmaca arasında gidip hakkını araması bunların herpsi hayatın akışına ters bir bakış açısı. asıl siz gerçek dünyaya dönün.
-
Yabancı operatörler ve starlink gibi rakipler piyasaya girmeden kullanıcı yararına iş olmaz. Rekabet yok.
2026 Aralık Yani 24 Ay Sonra Oda Bir Aksilik Çıkmazsa
-
2 g 3 g frekanslarda verimli kullanılması adına lisans süresi bitince 5 g ye yada 6 g ye aktarılmalı 2 den fazla farklı teknoloji kullanmaya gerek yok frekans kirliliği oluyor
-
Verecekleri yine 10-15 gb kota 15 mbit hız sanki bir değişiklik olacak.
Operatörlerin baz istasyonlarının çok büyük kısmının 5g uyumluluğu yok zaten, hala bakır kablo çekili radyo link kullanan baz istasyonları var 5g falan hikaye sadece reklam.
-
O 2040'ta.
-
Hocam aynı zamanda Vodafon Türkiye CEO'luğu görevini de yürütüyorsunuz anladığım kadarıyla, zira Sınırsız Red Max Paketi diye arattım öyle bir paket bulamadım, yok yani.
Hadi onu geçtim, aylık 1000 TL... Herkesin gücü yetmez, "benim" diyen adam ödeyemez bu parayı.
Vay be.
-
Sanki bu teknoloji G olarak değil de inch olarak anılmalı.
2 inch
3 inch
4 inch
5 inch
diye.. :)
-
Zaten herkese sunulan bir tarife değil, Vodafone Faturalı hat kullanan müşterilere özel sunuluyor.
Link vs yok bu yüzden maalesef.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
GSM, deprem gibi doğal afetler için uygun bir teknoloji değil. Doğal afetlerde kesintisiz iletişimin yolu, fiber altyapı yatırımlarını en kısa sürede tamamlamsk. Mesela 5G de, eğer fiber döşeme süreci en kısa sürede tamamlanmazsa bir işe yaramayacak.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X