Şimdi Ara

70 kullanıcı için server -firewall-yedekleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
1
Favori
1.320
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Şirketimizde,
    60 kadar cad kullanıcısı teknik personel,
    5 muhasebe idari işler,
    5 de yönetici olmak üzere 70 çalışanımız var bu sayı 75lere de çıkıyor bazen 65'e de düşebiliyor.
    2006 yılında aldığımız hp dl380 serverimiz var. ( Tüm çalışanlar server üzerinde domain olup çalışıyor)6*Ultra320 SCSI 300gb
    2004 yılında aldığımız fakat bulunduğu ortamdaki toz yüzünden sürekli sorun çıkartıyor ve atıl vaziyette bekleyen teyp backup ünitemiz var.
    2007/2008 arası aldığımız günlük ve haftalık yedek alması için kullandığımız yine toplamda 8tb disk alanına sahip hp dl180g5 model bir file serverimiz var.(muhasebe mikro yazılımı burada kurulu. Yedekler ise ana servere disk olarak paylasımlı.
    Ayrıca log kayıtları için ve firewall olarak fortigate 100c ve 60b kullanıyoruz. ( yıllık kullanım süreleri doldu)

Bu güne kadar ufak sıkıntılarla çalışan bu sistemde iki hafta önce yedek alımında sıkıntı olduğunu fark ettim. Rastgele dosyalara baktığımda bazen "a" kullanıcısının ortağı iki ay öncesinden yedekli "c" kullanıcısının dosyaları en son dün yedeklenmiş gibi bir saçmalık.
    Hatta sql stop etmediği için yedek serverdeki datalar bir süre hiç yedek almamış.
    Geçen hafta sistemin full imajını almak istedim sürekli hatalar sebebiyle alamadık.
    Tüm personele 10 günlük ileriye dönük çalışma dosyalarını disklerine aktarttım.
    Yinede kendimde harici diske yönetim ve kullanıcı dosyalarını aldım ( yaklaşık 2 gece 1 gün dosya isimleri 3 monitör ekranın dolduracak kadar uzun sürekli hata hata hata :S )
    Teknik servisin getirdiği son acronis server 11,5 sürümü ile boot disk yaparak imaj almaya başladım.
    SCSI disklerin birsi sustu. bios açılıştada uyardı neyseki raid 5 var.
    imaj devam ederken bi disk daha git gel yaptı.
    Şimdi iki scsi için bana gelen tekli 2200$ civarında.
    6 yıllık 6 adet scsi nin 2 sini değiştirip 4 ünü bırakmak sacma gibi hemden sadece 2 diske bu kadar para vermekte saçmalık. 6 tane sas 300 alırım o paraya :)

Teknik servis bana,
    HP 633405-421 DL380G7 E5649 3x2GB P410i/256 MB
    HP 633405-421 RAID KARTI
    1.00GB 6G SAS 10K 2.5in DP ENT HDD (4.000 GB)
    ACRONİS BACKUP & RECOVERY 11.0 UNIVERSAL RESTORE

Böyle bir sistem önerdi.Sizin görüşünüz nedir ?
    Benim işimi fazlasıyla görür mü yoksa fazla mı yada şunu alsan daha mantıklı diyebileceğiniz bir ürün var mı ?
    Server üzerinde sadece data yükü var sql bile ne ana neden file server' a kurulmayacak.
    Muhasebeye ayrı i5/i7 kurup mikroyı onun üzerinden paylaştıracağız.

Şimdi Server' i seçtik diyelim benim günlük ve haftalık yedek almam lazım üstünde toplamda 8 tb disk olan bu hp dl180g5 server benim işimi görüyor zaten ama yedekleme işlemi akşam saat 19:00 da başlayıp sabah saat 08:00 de bitmeli.
    Daha önce hp' nin kendi yazılımın kullanıyorduk disk kapasitesi 900gb 'ye dayandığında bu süre yetmiyordu bize acronis bu konuda nasıl.

Muhasebe için kuracağım sistemi yedeklemek için sql'i stop edip çalıştıraak bir yazılım önerebilir misiniz? ( script yazılabilir ama teknik destek aldığım firma bu konuda yetersiz riske girmemek için programı almak daha mantıklı gibi).

Son olarak firewall ve uzak erişim,
    Artık yapıyı güncellemiş iken personel pclere teamwiver yada farklı bir yazılım ile değil daha sağlıklı bir yapı ile internet cafelerdeki gibi müdahale etme şansım varmı ?
    Gün boyu yok dosya pdf olmuyor, çıktı alamıyorum, yazıcım görmüyorlar için kat kat gezemiyecek kadar yoruldum.(team sürekli altta açık olması istenmiyor, telefonda da team kısayolu adamlara anlatana kadar yerimden kalkıp oraya gitmek daha kısa oluyor)

Kullancııların internet çıkışlarını belirli saat aralıklarına indireceğim, Tabi face vs sayfaları da giremiyecekler ( şuanda bu yapıyı kullanıyoruz).
    Analazier ile örneğin "a" kullanıcısı hangi saat aralığında ne kadar süre hangi sayfalarda kalmış, hangi mailler atmış, kimlerle yazışmış görmek istiyorum. ( ben askerde iken alınmış sadece Genel müdür girebiliyormuş ama oda yıllardır bakmamış sadece var mı var şimdi internet şikayetleri artınca bana gir bak diye id pass verdi süresi dolduğu ortaya çıktı)

Bu işlemler için fortigate ürünlerine tekrar;
    FORTİANALYZER 100C İÇİN 1 YIL FORTİCARE LİSTE FİYAT 1ADET $299+KDV

FORTİGATE-60B-1 YILLIK BUNDLE GÜNCELLEME 1ADET $489+KDV

vermek ne kadar mantıklı yerine farklı bir yapıya geçebilir miyim.

Ne çok şey yazmışım :s.
    Sanırım sormadığım pek bişey kalmadı baştan aşağı bir proje oldu yazdıkça da detaylar kafamda canlanmaya başladı.
    Eski serveri şimdi devreye soktum sıkıntısız çalışıyor ama en kısa süre içerisinde bi çözüm bulmam lazım bu geceden itibaren ctesi pazar sabahlama sebebim çıktı gene .

Yorumlarınız ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pc0576 -- 11 Şubat 2013; 22:39:19 >

• Selam

İlk olarak eski nesil sunucu alma. G7 yerine G8 al. Artı fiziksel yerine sanallaştırma yoluna git. Yeni bir server alacaksın, üzerindeki diski minimumda tut (2x 72GB) buna sadece Vmware kur. Sonrasında bu sunucunun arkasına bir adet storage al. NetApp'ın giriş seviyesi storageları (FAS2200) senin işini görecektir. Disk konusunda da storage üzerine 7200 rpmlik SATA diskler al, bunlar RAID5 olarak 2 veya 3'er TBlık disk alırsın, zaten disk fiyatları pahalı değil al 10-12 tane dursun içerde. Performans isteyen yerler içinde SAS disk alırsın, bunun üzerinde de işletim sistemi ve DB durur.

Yedekleme konusunda Vmware kullanacağından dolayı Veeam kuracaksın. SQL'in açık kapalı olması seni bağlamayacak çünkü makinelerin sanal olacağından dolayı direk olarak onların imajını alacak. Vmware'de de Essentials lisansı işini görecektir, yok ben cluster yapmak istiyorum 7/24 online olsun, load balancing olsun vs vs diyorsan aynı serverdan iki tane alacaksın ve Vmware lisansını Essentials Plus olarak değiştireceksin.

Kullanıcıların internet erişimlerini Microsoft Forefront ile kontrol edebilirsin. Ancak 5651 kanunu için istiyorsan ayrı bir loglama aleti alacaksın.

Backuplamaya ek olarak Veeam pahalı geldiyse Acronis Recovery for Microsoft SQL Server ürününü alabilirsin.

Uzaktan destek için Windows Remote Desktop Services'ı kullanabilirsin.

• İyi bir sunucu üzerine sanal makinalar kurarak compact bir yapı oluşturabilirsiniz, ama bunun için kesinlikle storage kullanmanızı tavsiye ederim.
    Kullanıcı denetimi için EOFIS iyi bir seçenek.
    Firewall olarak bir çok alternatif var opensource çözümlere de yönelebilirsiniz veya ücretli yazılım isterseniz USERGATE iyi bir seçenek olabilir.

• Fortianalyzer için bildiğim kadarı ile lisans almana gerek yok. lisans sadece cihazın garantisini uzatıyor. FortiAnalyzer yeni imajı yüklersen 5651 kanununa uygun logda alırsın. Firewall olarak Fortigate 60c senin bütün ihtiyaçlarını karşılar. Yeni firmware ini yükleyip kullan bence. Yeni bir UTM cihaz daha pahalıya gelir. Acronis ile imajı ilk aldığında uzun sürer ama ondan sonra sadece değişenleri alacağı için çok kısa sürer. Bence Acronis işini görür. Server için ise bence iyi bir makina al G8 uygun bence. Storage alıp Hyper-V ile sanallaştırma yapabilirsin. Hyper-V zaten bedava. Üstelik işletim sistemi için 1 adet server 2012 standart veya 1 adet server 2008r2 standart alıp 2 adet sanal kurarsın lisanstanda tasarruf edersin. Zaten sanal kuracağın için SQL stop derdinde kalmaz.
  • Lenovo sunucu ve sunucu disk çözümlerine göz atmanızı tavsiye ederim.

Logosoft ile iletişim kurabilirsiniz
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.