Şimdi Ara

700W LIK PSU SAATTE 700 W ELEKTRİK Mİ TÜKETİR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
2.789
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yoksa takılan ve kullanılan parçaların harcadığı kadar mı?
    Bu soruyu sormamın sebebi Enermax psularla ilgili sadece takılan komponentler kadar enerji harcar 1000w lık psu standart 250 wl ık psu dan bile daha az enerji tüketir diye bir özellik belirtilmiş. Diğer psularda böyle bir şey varmı yokmu? Mesela silverstone st50ef+ da.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zihniyet -- 27 Nisan 2007; 16:45:29 >

• gerektiği kadar kullanır
  • sisteminin cektigi watt degerinin biraz ustunde elektrik harcar

ama markası ne kadar ii olursa , sistemin cektigi guce daha fazla yaklasır
  • Sistemine bağlı olan cihazların ihtiyacı kadar ve PSU'nun verimi ne kadar fazlaysa o kadar az elektrik çeker. Şöyle anlatayım; mesela 400W'lık bir PSU'n varsa ve bunun verimi oda sıcaklığında %75 ise, PSU tam yükteyken şebekeden 530W güç çekilir ama sistemindeki bileşenler 400W kullanır. Aradaki kullanılmayan 130W'lık fark ise ısı olarak dışarı atılır. Bu nedenle özellikle Enermax gibi yüksek kaliteli ve verimi fazla olan PSU kullanmak elektrik sarfiyatına az da olsa olumlu yönde etki edecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaTaDoR -- 27 Nisan 2007; 17:33:17 >
  • Arkadaşım PSU larda kaliteye göre verim söz konusudur. %70, %80, %85, %90 gibi. Yani bir kayıp söz konusudur

Güç kaynağı üzerinde yazılan gücü çekmez. Sadece senin ihtiyacın olduğu kadarını çeker, üzerinde yazılı değer senin sitemindeki cihazlara sağlayacağı en yüksek güçtür.

Ancak güç kaynağı sistemden aldığı güç kadarını sisteme veremiyor yani bir kayıp söz konusu ve bu kayba göre de % olarak verim belirtiliyor. Yani 1000W yazıyor ise ve verimi %80 ise tam yükte 1250W çeker ama bunun 250W ı ısı veya manyetik akı olarak havada kaybolur.

Kaliteli güç kaynaklarında verim daha yüksek tutulur (daha kaliteli nüve manyetik kayıpları ve ısıyı azaltır.) Sanırım elde edilen en yüksek verim %98 di ve japonlar ulaşmıştı bu değere.

Yani 1000W lık PSU 250W lıktan eşit yüklerde daha az enerji harcayacaktır.

Ama unutmadan belirteyim bu verimler sabit değildir çekilen güce göre değişiklik gösterir. Yanlız yanlış anlamayın daha az güç çekmek daha yüksek verim değildir, güç kaynaklarından en yüksek verimi %60-%80 arası yükte elde edersiniz. Yani 1000W lık bir güç kaynağından en iyi verimi almak istiyorsanız 750W lık enerji tüketmeniz gerekir. Bu durumda sistemin ihtiyacına göre PSU seçmen,n gerekliliği ortaya çıkıyor ileri dönük diyerek alıyoruz ama aslında boşuna bir enerji tüketimine neden oluyoruz.

• @DigitalWorld

Süper ayrıntılı ve doyurucu açıklama için teşekkürler.
  • quote:

Bu durumda sistemin ihtiyacına göre PSU seçmenin gerekliliği ortaya çıkıyor ileri dönük diyerek alıyoruz ama aslında boşuna bir enerji tüketimine neden oluyoruz

Öyle deme abi al 750-850 seneye de kullanırsın bizim paramız yetmedi 500 blue storm II alabildik seneye 600 ü ile değiştirmeyi düşünüyorum yeni parçaların elektrik ihtiyaçları da düşüyor ama olsun 600 olsun yediyüz olsun şanımız yürüsün di mi sonra ele güne ne deriz? ;)

doğru söze bir de ters psikoloji yapılır hala anlamayan kaldıysa yuh denir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu Psu kaç Watt?
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ortalama bir kullanıcı için 700W tabii ki çok fazla. Ve sırf gösteriş için PSU alınmaz.

İşlemciler için bazı modellerin güç ihtiyacında düşüş olduğu doğru olabilir.
    Ama dört çekirdekli Intel işlemcilerin güç ihtiyaçlarına hiç baktın mı?
    150W seviyesinden bahsediliyor... AMD 90W sözü veriyor ama ne zaman çıkaracak belli değil!

Üst seviye ekran kartları konusunda ise yazdıklarınız tamamen geçersiz.
    Canavar gibi güç tüketiyor bu kartlar. Hatta PCIe slotundan yeterli güç gelmediği için ekstra
    güç girişi (1 ya da 2 tane) içeriyorlar. Üstelik bu yüzden ekran kartı güç girişleri bile revizyondan
    geçiyor. Şu anda 6 pinli girişler var mesela. ATI R600 ile birlikte 8 pinli girişler kullanılacak...
    Gerçi onun da ne zaman çıkacağı belli değil!

• sistemin kaç watt tüketiyor canlı olarak görebiliyor musun yoksa web psu hesaplama sitelerine bakarak mı söylüyorsun?500 w in %70 ini doldursana bana kaç watt yapar?illa %100 kullanacam diye bir şey yok nete girecem winamp dinleyecem, senin gördüklerin ani anlık peak değerler.peakde 500 değil 530 watt dediğim alet.psu da çok kandrıyorlar milleti 8800 den üst seviye kart mı var?canavar gibi de tüketmiyor.elektrik üzerine tartışmayalım 700 w normal kullanıcıya fazladır ortak noktamızda bırakalım konuyu istersen.
  • @Toro Furioso

Sanırım cümleyi yanlış anladın. Orda boşuna bir güç tüketimi yapmış oluyoruz diyorum.

Yani küresel ısınma ile ilgili. %70 gibi değerlerde en yüksek verim olduğunu söyledim, ama %69 da verimin %10 a düştüğünü söylemedim.

Eğer sen 700W lık PSU alırsan ama ortalama 200W(700W ın %28 i) enerji harcıyorsan bu durumda daha düşük bir güç kaynağı seçmen doğru olacaktır. Almayın demedim sadece ihtiyacınız olmayan kapasitede bir güç kaynağı alırsanız çektiğiniz güç düştükçe verimi azalır ve daha fazla enerji boşa gider.

(Daha fazla derken kastettiğim; %70 lik yüklemede kayıp %20 ise %30 luk yüklemede ise kayıp değeri %30 u geçebilir tabi bu da gene güç kaynağına bağlı.)
  • psu'un sistemin ihtiyaç duyduğu kadar güç çekmesi için psu nun sunduğu verim yüksek olmalıdır.

konfürigasyon tamamen aynı iki sistem olsun,
    birincide 1000W lık bi psu olduğunu varsayalım, bu psu her koşul altında %80 verimin altına inmeyeceği garantisini vermiş olsun.

ikinci makinede de 650 waat be quit marka psu olduğunu düşünelim.

her iki sistemi de eşit şekilde bi ay kullanalım ay sonunda birinci sistem yani 1000w psu ile çalışana daha az elektrik faturası gelir. olay

budur..
  • @Toro Furioso:
    PSU'yu %100'e yakın kapasitede kullanmak zaten pek önerilen bir durum değil. Gerekenden bir miktar fazla kapasitede olması emniyet açısından gerekli.

Sistemin güç ihtiyacını bizzat ölçebileceğim alet edevata ve de bilgiye sahip değilim. Tahmin ettiğin gibi bunun için Web sitelerindeki hesaplayıcıları kullanıyorum. Bu sitelere göre sadece imzamdaki işlemcim bile OC'lu halde 150W civarı güç istiyor. Ayrıca sistemde 5 tane HDD var. Yazın da 8800GT* ve Q6600 gelince güç ihtiyacı daha da artacak. 8800 GTX'in Nvidia tarafından önerilen güç değerleri 140-170W arası. Kart üreticisine göre bu değer değişebilir. Bence hiç de azımsanacak bir değer değil bu. Q6600'ün güç gereksinimi de 100W'ın üzerinde. Hele ki ekstra voltaj verilip OC yapılırsa bu değeri epey aşar...

Ben PSU konusunda uzman değilim. Bu yüzden jonnyguru sitesindeki PSU incelemelerini okudum ve kafama yatan şu PSU'lar arasında sağlıklı bir seçim yapabilmek adına forumun PSU uzmanı fenomenhaa'ya danıştım:

1) Enermax Infiniti 650W
    2) Silverstone Zeus 750W
    3) FSP Epsilon 700W

fenomenhaa da bana Enermax Infiniti'yi tavsiye etti. Yani hadi beni kandırdılar, fenomenhaa'yı da kandırabileceklerini sanmıyorum.

Tabii ki ben de tartışmayı boşu boşuna uzatmak istemiyorum. 700W PSU sistemini müzik dinlemek ve Internet'te gezinmek için kullanan ve buna uygun parçalar toplamış normal bir kullanıcı için fazla... O konuda hemfikiriz zaten. Ama donanım fiyatları ucuzladıkça üst seviye kullanıcıyla normal kullanıcı arasındaki çizgi de belirsizleşiyor. Örneğin yazın Q6600'ün fiyatı yarıya indiğinde benim gibi birçok kullanıcı bu işlemciye hücum edecektir. 8600'lerde aradıklarını bulamayanlar da R600'ün çıkmasını ve 8800'lerin ucuzlamasını bekliyor. Bunlar kullanıcıların güç gereksinimlerini etkileyecek doğal olarak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_cyborg -- 29 Nisan 2007; 14:57:51 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.