Şimdi Ara

74160 entegreli 0-99 sayıcı şeması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
4.923
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

74160 egtegreli 0-99 sayıcı yapmam gerekiyo yardım edebilecekler msj atarsa sevinirim

saygılar...

•  74160 entegreli 0-99 sayıcı şeması
  • hocam ben şemayı kurdum diyelim nereye bascamda ileri yada geri sayacak
  • Bu devre sadece ileri sayar. Sen geri saydıracağını belirtmemişsin.

bu devrede clk uçları 0 yazan bir elemana bağladım. (simülasyonda lojik 1 ve lojik 0 verir)
    sen onun yerine bir buton bağlayacaksın.butonun diğer ucunu da +5V a bağlayacaksın.
  • merhabalar

dediklerinizi anladım ileri saydırma tmm.size zahmet olmassa geri saydırmayıda anlatırsanız çok makbule geçer valla. nasıl yapıcaz. ufak bi eklemeyle hallolurmu acaba yada aynısından felan mı yapmak gerekiyor.

saygılar...
  • yardım etcek yokmu arkadaşlar
  • 74160 ile sadece ileri sayıcı yapabilirsiniz( tüm çıkışları değilleme yapmak hariç: Tüm çıkışlara iki girişli XOR kapısının birer girişini bağlar ve XOR kapılarının ikinci girişlerinden 1 verdiğinizde geri sayar, 0 verdiğinizde ileri sayar. ). Bunun yerine 74190 kullanarak ileri geri sayıcı yapabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ferit -- 23 Mart 2010; 12:00:57 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    2 arduino haberleşmesi
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • yukardaki şemanın aynısı isiste çalışıyo ama board ta çalışmıyoo. şemanın aynısını kurdum direnç kondan satör diot felan hiç bişi koymadım.direk aynısını kurdum.saçma sapan şekiller çıkıyo.
  • 7447 ler ile displayler arasına 47R lik dirençler koymayı dene.
  • saçma sapan şekiller çıkıyorsa siaplay bacaklarını yanlış bağlamış olabilirsin

Burada ortak anotlu displayin bacak bağlantıları var. bi kontrol et istersen
  • merhabalar

2 segmentin bağlantısındada sorun varmış düzelttim.ilk açılışta sağdaki segment 0 gösteriyo soldaki ise tam sıfır deil sağ alttaki çizgi yok.neyse butona basıyrum... 1-2-3... diye sayıy sağdaki segment 9 dan snra tekrar 0 a dönüyo ama soldakinde hiç bi hareket yok.hep aynı sadece sağdaki segment 0 ile 9 arası sayıyo.bağlantıda herhangi bi sorun olduğunu düşünmüyorum.yalnız 74160ların bi tanesi 74ls160ap diğeri 74ls160an yani ikisinin sonları farklı bi sorun teşlil edermi acaba. bu arada yardımlarınız için çok çok sağolun..

saygılar..
  • 0,1,2,3 ve tekrar 0 olan 74160 ın QD çıkışını kontrol edin burada problem var. Belki de bu 74160 arızalı....
  • Sanırım arkadaşın sorusunu yanlışanlamışsın. 0-1-2-3.....9 a kadar sayıyor ama onlar basamağına atlamıyor anladığım kadarıyla.

ikisinin sonundaki harf farklılıklarının neden olacağını sanmıyorum ama yine de o harfler hakkında bi bilgim yok yanlış bişey söylemeyelim.
  • merhabalar

saçma sapan şekillerden kurtuldum.soldaki 7 segment displayim arızalıymış.şimdiki sorunum ise şaseden 2 nolu bacağa clock uyguluyorum.ama çok hızlı sayıyo 3er 5 er atlıyo yani aşırı hassas. bitürlü tek tek sakin sakin saydıramadım :)
    araya pasif yada aktif elemanlar mı eklemeliyim.

saygılar..
  • 2 nolu bacakla toprak arasına kondansatör bağla. 200 nF olabilir mesela. hala atlarsa kondansatör değerini büyüt.

kondansatörün değeri büyüdükçe butona basmanla clock alma arasındaki süre uzar.
  • tüm değerleri denedim ama gene bi değişme yokk
  • bi türlü çözemedim.simülasyonda ne güzel çalışıyo.borda kuruyom 4 25 60 paso atlıya altlıya sayıyo bi tek tek sakin sakin saydıramadım 2 nolu bacakla şaseye kondan satör bağladım gene aynı değişik öneriler bekliyorum.7447 ile segmentler arasına direnç koymuyrum ondan olabilirmi acaba.birde diğer sayıcı devrelerini inceleyince devrelerde diyotlar var benim devrede diyotları nereye koycam yada koymam gerekiyomu. lütfen bi yardım edin arkadaşlar..
  • 7447 leri eziyetten kurtarın ve 47R dirençleri mutlaka bağlayın. bu devrenin sağlıklı çalışması için gerekli. CLK için ise giriş ile şase arasına 10K lık bir direnç deneyin. ayrıca simulatör programları herşeyin en ideal olduğu durumlar için sonuç verir. kolay gelsin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erol81 -- 6 Nisan 2010; 18:23:57 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: MultiVib35

bi türlü çözemedim.simülasyonda ne güzel çalışıyo.borda kuruyom 4 25 60 paso atlıya altlıya sayıyo bi tek tek sakin sakin saydıramadım 2 nolu bacakla şaseye kondan satör bağladım gene aynı değişik öneriler bekliyorum.7447 ile segmentler arasına direnç koymuyrum ondan olabilirmi acaba.birde diğer sayıcı devrelerini inceleyince devrelerde diyotlar var benim devrede diyotları nereye koycam yada koymam gerekiyomu. lütfen bi yardım edin arkadaşlar..

birde şunu dene. 74160 ların 1,7,9 ve 10 nolu pinlerini birleştir ve 220R bir direnç ile 5V ta bağla. birler basamağını sayan 74160 ın RCO pini (15 nolu pin) , diğer 74160 ın CLK girişine bağla. yani aşağıdaki gibi.

http://i40.tinypic.com/f37wwp.jpg

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erol81 -- 6 Nisan 2010; 22:23:30 >

• hocam verdiğiniz şemanın aynısını kurdum.yanlız şöle bi durum var ben ilk yaptığım ve sizin verdiğiniz devrede clock +5 ten uygulanmış.ben +5 ten uyguluyorum hiç bir hareket yok onun için şaseden uyguluyorum clocku.yani durum bu.işin içinden çıkamadım valla..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.