Şimdi Ara

750W PSU yeterli olur mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

2016 yılında toplamış olduğum bilgisayarımı, indirim fırsatları yakalamışken değiştirmeye karar verdim ve yeni bir sistem topladım.

Yeni satın aldığım ürünlerin başına + koydum.

Yeni toplamış olduğum sistem şu şekilde (bazı parçaları eski sistemimden kullanmaya devam edeceğim);

+ İşlemci: AMD Ryzen 7 7700X

+ Anakart: Asus Tuf Gaming X670E-Plus

+ Ekran Kartı: MSI RTX 3080TI Ventus 3X OC

CPU Soğutucusu: Noctua NH-D15 (bu soğutucuyu şu an mevcut olarak eski sistemimde de kullanıyorum. Firmadan mounting kit siparişinde bulundum, yeni sisteme de uyumlu olacak. Borçlar bitince sıvı soğutmaya geçeceğim  )

+ RAM: 2x16GB GSKILL XFlare 5 DDR5 6000Mhz

SSD + HDD: Eski sistemimde yer alan 2 adet NVMe M.2 SSD'ye ek olarak 4 adet 2TB 7200RPM'lik HDD mevcut, yine bunları kullanacağım.

Kasa: NZXT H440 Black & Red (Montaj sonrası yine ilerleyen zamanlarda kasayı da değiştirme durumum bir ihtimal olabilir)

PSU: EVGA Supernova 750G2 80+ Gold (eski sistemimde mevcut olan PSU)

Yaptığım araştırmaların çoğunda 700-750 watt yeterli gibi görünüyor ancak, buildimde tek %100 emin olamadığım kısım burası oldu. Bazı sitelerde de 800 watt üzeri öneri gördüm, 650 watt kullanıyorum diyenini de gördüm yani aklımı fazlasıyla kurcalayan bir konu aslında.

Oyun dışında sistemi yorabilecek bir ihtimal Unreal Engine 5 ile ilgili çalışmalarım olacak, bunlar belki ağır yük sebebi olabilir.

Bu arada, 1080p iki adet monitör ile bu sistemi kullanacağım. 2K veya 4K özellikle düşünmüyorum çünkü oyun konusunda 144hz için yüksek FPS değerleri almak istiyorum.

Oyun konusunda ne denli bir ağır yükte çalışma durumu olur onu şimdilik sistemi kurmadığım için bilemiyorum.

İşlemci 105W, ekran kartı 350W gibi güç tüketimi belirtiyor tabii bunlar ağır yük değerleri değil.

HDD'ler 8-9W dolaylarında güç tüketiyor, NVMe M.2'ler yaklaşık 4W gibi değerlerde çalışıyor (SSD'lerim biraz eski, 2017 ve 2019 yıllarında almıştım, okuma/yazma hızları yeni modellerdeki kadar hızlı değil).

Anakartın da 100-120W dolaylarında güç tüketimi kullanacağını varsayıyorum.

Sadece bu rakamları göz önünde tuttuğumuz zaman 600W dolaylarında bir hesap ortaya çıkıyor ama tabii sadece kağıt üzeri rakamlardan bahsediyorum.

Görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

• Üreticisi yeterli olur demiş:

Grafik kartınız 2x8pin girişli imiş:

PSU'nuz ise ben yeterliyim demiş:

https://www.techpowerup.com/review/evga-supernova-g2-750/

PSU ile gelen 2 adet PCIe kablosunu da bağlarsanız sorun yaşamazsınız.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Epirus kullanıcısına yanıt

Cevabınız için çok teşekkür ederim.

Ben de esasen, yazımda belirttiğim gibi, 1080p'de sistemimi kullanacağım için, ciddi bir problem yaşayacağımı düşünmüyorum aslında.

Ama malum, bu denli para harcayınca insan tam anlamıyla emin olmak istiyor  

• marshall_fb kullanıcısına yanıt
    PSU kaliteli ise cevap yazmak da kolay oluyor.

Öte yandan kimilerinde nedense 2. PCIe kablosunu takmamak gibi bir saplantı var. Görüntü kirliliği yapıyor sanırım.

Sonra konu açılıp duruluyor. Bilgisayarım reset attı, görüntü gitti vb.

Örneğin AMD kartlardaki Watt Manager'ın (WattMan) en çok sevdiği durum bundan kaynaklanıyor.

• Epirus kullanıcısına yanıt

2x8 pin güç isteyen bir karta dediğiniz gibi 2. PCIe kablosu takmamak büyük bir yanlış değil mi?

GPU kesinlikle yeterli güç alamayacaktır bu durumda.

• marshall_fb kullanıcısına yanıt
    Standart tasarıma göre (150w) üretilen PSU'larda öyle.

Ama son yıllarda üretilen bazı üst düzey modüler PSU'larda 16AWG kablo kullanarak 300w iletim de mümkün. Örneğin:

techpowerup
    Corsair RMx Series 850 W (2021) Review
    https://www.techpowerup.com/review/corsair-rmx-series-850-w-2021/2.html

Limit açılırsa 600w güç tüketebilen RTX 4090 çıkınca; Corsair, Seasonic, Silverstone, BeQuiet gibi firmalar ilgili modeller için nVidia gibi 4x8pin değil, 2x8pin 12VHPWR adaptör/dönüştürücü pazarlamaya başladılar. 2x300=600w.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epirus -- 11 Kasım 2022; 17:42:0 >

• Kartı mevcut güç kaynağına tesadüfen mi aldınız? Watt hesaplamışsınızdır da ti'de pek 2x8 giriş olmaz 3080'de bile nadirdir.

3080 10gb 2x8=320w=750w güç kaynağı

3080 12gb 3x8=390w=850w güç kaynağı

2x8 girişli kart aldıysanız zaten 750w güç kaynağı ile olur, ti olunca bir şey değişmiyor. Alınan kartın diğer ti'lere göre biraz düşük performansta olduğunu göreceksiniz o da bu yüzden.

Seasonic Focus 750w güç kaynağında 2x8 Zotac Trinity 3080 ve aynı model güç kaynağında 2x8 Giga Turbo referans 3080 kullanıyorum uzun zamandır ve herhangi bir problem yaşamayacağınızı söyleyebilirim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    PSU Yeter Mi?
    11 ay önce açıldı
    PSU yeterli olur mu ?
    7 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Elinizdeki psu kaliteli bir model. Kartınızın bağlantılarını 2 ayrı ekran kartı kablosu ile bağlarsanız daha sağlıklı olur çalışma ve verimlilik açısından. Tek kablo çift 8 pin çıkışla bağlayınca

Sorunlar baş gösterebiliyor tdpsi yüksek kartlarda . 3080 ve 6900xt gibi kartlara ve bu kartların üzerindeki kartlara bu şekilde ayrı ayrı kablolarla bağlanmalı. Yukarda Epirus nickli hoca da söylemiş.

Aldınız kartta yanlış hatırlamıyorsam 2 * 8 pin girişli. Psu çok eski ve yıpranmış deilse işinizi görecektir.

• Erhan1982DZC kullanıcısına yanıt

hocam bendede saphire toxic 6900 xt sıvı soğutmalı ekran kartı var 2*8 pin ve 1*6 pin özelliğine sahipmiş internetten bakıtım işlemcimde ryzen 7 5800x3d kaç wolt bir psu almam gerekir peki.sitesi 700 walt yeter diyor ama ben amd sistem için yeteceğine inanmıyorum çünkü bu sıralar watman hatası çok oluyor

• mustafa276427 M kullanıcısına yanıt
    O sistem e 850 wattlık bir şey alın en az , bolca çıkışları kabloları da oluyor 850 iyi modellerde . Bilinen bir marka model alın.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Erhan1982DZC kullanıcısına yanıt

anladım teşekkür ederim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.