Şimdi Ara

9800 GT Sıcaklık Sorunu (Zannediyorum) [Çözüldü]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
973
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Ram: 2*2 Kingston PC2 6400 (800 mghz)
    PS: 500w Thermaltake
    Mainboard. Asus P5B-MX
    VGA: Zotac 9800GT Synergy

bileşenlerinden oluşan bir sistemim var.

Çook çok sık olmasa da bazen oyun oynarken sistem kendini resetliyordu. Nedenini kafamda kurcalarken bir gün sistem kendini resetlemeden çıkan mesajı yapalayabildim: "Ekran kartı sürücüsü çalışmayı durdurdu" gibisinden bir mesaj çıktı. Sıcaklık sorunu olabileceğini düşündüm. Daha sonra sistemi stress testlerine tabii tuttum. 3dmark06 ile 0 aa ve 2x aa ayarlaıyla testler yaptım. Buda yeterli olmayınca testleri 5 kere loop ettirip öyle denedim. Hiçbir kitlenme sorunuyla karçılaşmadım. Ekran kartı sıcaklığı olarakta max 62 dereceleri gördüm.

Kitlenme şu şekilde oluyor. Oyun oynarken aniden görüntü donuyor ve bir süre bekledikten sonra sistem kendini resetliyor... Yanlız bugün birşeye dikkat ettim. Bu olaydan sonra sistem açılırken inanılmaz bir kasılmayla açlıyor... PS'in yetmeme imkanı yokmuş gibi gözüküyor.

Şimdi sizce sorun nerede olabilir? Fikirlerinizi almak isterim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi supertac -- 21 Nisan 2009; 20:34:38 >

• Anakarttan kaynaklanacağını zannetmiyorum. Ekran kartı sürücüsünün güncel olup olmadığını kontrol ediniz Eğer sorunlar hâlâ devam ediyorsa garantisi de varsa yollayın
  • Psu yeterli gelir her türlü

Kasa içini bence güzelce temizleyin... Özellikle ekran kartının fanını... En son ne zaman format attınız ? ona göre de yeniden bir windows kurun ve tüm donanıma ait driverları güncelleyin.
  • Anakartın bios ayarlarıyla oynadınız mı yada oc yaptınız mı? Bios update yaptınız mı?
  • quote:

Orjinalden alıntı: supertac

CPU: Intel C2D E4200 Conroe (2.2 ghz)
    Ram: 2*2 Kingston PC2 6400 (800 mghz)
    PS: 500w Thermaltake
    Mainboard. Asus P5B-MX
    VGA: Zotac 9800GT Synergy

bileşenlerinden oluşan bir sistemim var.

Çook çok sık olmasa da bazen oyun oynarken sistem kendini resetliyordu. Nedenini kafamda kurcalarken bir gün sistem kendini resetlemeden çıkan mesajı yapalayabildim: "Ekran kartı sürücüsü çalışmayı durdurdu" gibisinden bir mesaj çıktı. Sıcaklık sorunu olabileceğini düşündüm. Daha sonra sistemi stress testlerine tabii tuttum. 3dmark06 ile 0 aa ve 2x aa ayarlaıyla testler yaptım. Buda yeterli olmayınca testleri 5 kere loop ettirip öyle denedim. Hiçbir kitlenme sorunuyla karçılaşmadım. Ekran kartı sıcaklığı olarakta max 62 dereceleri gördüm.

Kitlenme şu şekilde oluyor. Oyun oynarken aniden görüntü donuyor ve bir süre bekledikten sonra sistem kendini resetliyor... Yanlız bugün birşeye dikkat ettim. Bu olaydan sonra sistem açılırken inanılmaz bir kasılmayla açlıyor... PS'in yetmeme imkanı yokmuş gibi gözüküyor.

Şimdi sizce sorun nerede olabilir? Fikirlerinizi almak isterim.

Sürücü yada operatör system'den = (winX) kaynaklı olabilir, kartın sıcaklığı 62c demişsin, o kart 90c bile olsa bahsettiğin hatayı vermez, yavaşlama eşiğide 105c dir'ki 110c de bile yavaşlama veya reset çok nadir systemler'de görülür.

Fakat bahsettiğin olay sanki CPU ısı'sı 100 ünden kendini kapatıyomuş gibi, yani yüxek ihtimal CPU fan'ın çok fazla tozlanmış olabilir, önce ekran kartı sürücün güncel deilse güncelle, yeni güncellediysende eski sürücüye dön, bu şekilde hatadan kurtulamazsan ve elinden geliyorsa CPU fanını söküp temizle.

Bunları yaptığın halde hata devam ederse'de ve reset olayı'nın başladığı zamanı kestirebiliyorsan systemi'ni o zamandan daha öncesine geri yükler öyle denersin, olmazsa en kötü ihtimal hiç söylemek içimden gelmiyo fakat format deniyebilirsin, fakat baştada söylediğim gibi CPU ısı'sından kaynaklı olması yüxek 1 ihtimal.

• Arkadaşlar, sistemi yeni (2-3 ay) önce topladığımdan, işlemci ya da ekran kartı fanının tozlanması söz konusu değil, ama yine de kontrol ettim bir tozlanma yok... İşletim Sistemide sistemi topladığım zamanla aynı zamanda kuruldu. Anakart bios update yapıldı şu anda son bios versiyonu üzerinde yüklü. Ekran kartı sürücüleri güncel. Ne CPU da ne de GPU da herhangi bir OC denemesi yapmadım. Bios ayarlarıyla da standardın dışında bir oynama yapmadım...

Biraz önce intel burn test ile işlemci stress testi uyguladım sisteme. Banamısın demedi...

En kötüsü bir format deneyeceğim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi supertac -- 21 Nisan 2009; 17:23:29 >
  • quote:

Arkadaşlar, sistemi yeni (2-3 ay) önce topladığımdan, işlemci ya da ekran kartı fanının tozlanması söz konusu değil, ama yine de kontrol ettim bir tozlanma yok... İşletim Sistemide sistemi topladığım zamanla aynı zamanda kuruldu. Anakart bios update yapıldı şu anda son bios versiyonu üzerinde yüklü. Ekran kartı sürücüleri güncel. En kötüsü bir format deneyeceğim...

Biraz önce intel burn test ile işlemci stress testi uyguladım sisteme. Banamısın demedi...

Bios update'ini yapmadan önce'de bu arıza varmıydı, yoxa arızadan sonra bios update yaptın ve düzelmedi mi ?
  • quote:

Orjinalden alıntı: DhanTE

quote:

Arkadaşlar, sistemi yeni (2-3 ay) önce topladığımdan, işlemci ya da ekran kartı fanının tozlanması söz konusu değil, ama yine de kontrol ettim bir tozlanma yok... İşletim Sistemide sistemi topladığım zamanla aynı zamanda kuruldu. Anakart bios update yapıldı şu anda son bios versiyonu üzerinde yüklü. Ekran kartı sürücüleri güncel. En kötüsü bir format deneyeceğim...

Bios update'ini yapmadan önce'de bu arıza varmıydı, yoxa arızadan sonra bios update yaptın ve düzelmedi mi ?

Yok ilk kurduğumdan beri tek tük oluyordu. PS'dandır diyip yeni, güçlü bir PS aldım. Ama çözemedim... Bios update'ini reflex olarak her aldığım yeni anakart'a yaparım zaten. Bu sorunla alakası yoktu. İşin kötüsü stress testlerinden çıkıyor canavar gibi. Kartı garantiye göndersem 2 ay bakıp yok bunda birşey diye geri yollayacaklar.

• Sizin anakart max 667 mhz ram destekliyor herhalde(tam model numarasını yazarsanız emin oluruz).Gerçi ramlar 667 dede çalışır ama sorun bundan kaynaklanıyor da olabilir.
  • quote:

Yok ilk kurduğumdan beri tek tük oluyordu. PS'dandır diyip yeni, güçlü bir PS aldım. Ama çözemedim... Bios update'ini reflex olarak her aldığım yeni anakart'a yaparım zaten. Bu sorunla alakası yoktu. İşin kötüsü stress testlerinden çıkıyor canavar gibi. Kartı garantiye göndersem 2 ay bakıp yok bunda birşey diye geri yollayacaklar.

Öyleyse bios'la alakalı 1 durum deil, fakat şunuda belirtiyim gerçi sen biliyosundur tahminim, her bios update'inden sonra bios'a load bios defult yapıp save edip systemini yeniden başlatman hatta kapatıp açman en düzgün bios yapılandırması olur, bu işlemden sonra kendince yeni bios ayarlarını yapar ve kaydedersen pek 1 sorun çıkmaz.

Yukarıdaki gibi 1 şey sözkonusu olmadığın'da yani yeni bios'u yükleyip ayarlara hiç dokunmadan kullanısan yada tekrar ayarlara giripte hiç 1 değişiklik olmadığını görüp save edip çıkarsan yeni bios'la sorun yaşanabiliyor.

Peki farklı sürücüler denedinmi ekran kartı için ? Denemediysen denemeni öneririm, format ta gıcık 1 işlem gibi geliyor bana, bu sebepten olayı daha basit yöntemler'le çözme taraftarıyım ^_^

• quote:

Orjinalden alıntı: DhanTE

quote:

Öyleyse bios'la alakalı 1 durum deil, fakat şunuda belirtiyim gerçi sen biliyosundur tahminim, her bios update'inden sonra bios'a load bios defult yapıp save edip systemini yeniden başlatman hatta kapatıp açman en düzgün bios yapılandırması olur, bu işlemden sonra kendince yeni bios ayarlarını yapar ve kaydedersen pek 1 sorun çıkmaz.

Yukarıdaki gibi 1 şey sözkonusu olmadığın'da yani yeni bios'u yükleyip ayarlara hiç dokunmadan kullanısan yada tekrar ayarlara giripte hiç 1 değişiklik olmadığını görüp save edip çıkarsan yeni bios'la sorun yaşanabiliyor.

Peki farklı sürücüler denedinmi ekran kartı için ? Denemediysen denemeni öneririm, format ta gıcık 1 işlem gibi geliyor bana, bu sebepten olayı daha basit yöntemler'le çözme taraftarıyım ^_^

Sorunu çözdüm,

Gerçekten salaklığıma denk gelmiş. BIOStaki onboard ekran kartı seçeneği açıkta kalmış ve tabii grafik yolu seçeneğide ona göre seçilmiş... Onları düzeltince sorun çözüldü gibi... Crysis oynuyorum deminden beri bir kitlenme, donma yaşamadım. Ayrıca 3dmark06 puanımda yükseldi... Bazen problemi çok yukarılarda ararken, burnunun dibinde olabiliyor.

Sorunum için benimle beraber kafa patlattığınız için çok teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi supertac -- 21 Nisan 2009; 20:35:24 >

• Dikkatsizlik nelere mâl oluyor
  • quote:

Orjinalden alıntı: RevidaL

Dikkatsizlik nelere mâl oluyor

Valla daha hala inanamıyorum çözüldüğüne. 1-2 kere daha sorunsuz uzun uzun oyun oynamadan inanamayacağımda :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.