Şimdi Ara

ABD’ye rağmen Çin, çip üretiminde ilerliyor: Yeni EUV patenti alındı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
376
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ABD’ye rağmen Çin, çip üretiminde ilerliyor: Yeni EUV patenti alındı
    Çin, yarı iletken üretiminde yaşanan sıkıntılara rağmen önemli bir adım atarak EUV (aşırı ultraviyole) litografi alanında yeni bir patentle dikkat çekiyor. Shanghai Micro Electronics Equipment (SMEE) tarafından geliştirilen bu patent, ABD yaptırımlarına rağmen Çin'in yerli litografi ekipmanlarında ilerleme kaydettiğini gösteriyor.

Çin, EUV teknolojisinde ilerliyor

2023 yılının Mart ayında başvurusu yapılan “aşırı ultraviyole [EUV] radyasyon jeneratörleri ve litografi ekipmanı” patenti, geçtiğimiz günlerde halka açıklandı. Ancak bu patent hâlâ Çin Ulusal Fikri Mülkiyet İdaresi tarafından inceleniyor. SMEE'nin geliştirdiği bu teknoloji, ülkenin yarı iletken sektöründeki zayıf noktalardan biri olan EUV litografisinde önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Yıllar süren çabalara rağmen SMEE, 28 nanometre ve altındaki işlemler için kullanılabilecek litografi donanımını güvenilir bir şekilde seri üretme konusunda EUV alanının tekeli ASML’nin gerisinde kalmış durumda. 2019'dan beri ASML’nin bu ekipmanları Çin'e ihraç etmesi kısıtlanıyor.

Öte yandan SMEE, Çin'in gelişmiş litografi araçları üretimindeki en güçlü yerli oyunculardan biri olarak öne çıkıyor. Ancak, bu şirket ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Aralık 2022'de kara listeye alınarak ABD teknolojilerini ithal etme konusunda ciddi kısıtlamalarla karşı karşıya kalmıştı. Çin'in litografi makineleri pazarında yüzde 99'luk bir paya sahip olan ASML, Nikon ve Canon gibi Japon ve Hollandalı şirketler sektörü domine ediyor. Çin, bu alanda dışarıya ciddi oranda bağımlı.

Yaptırımlar Çin'i zorluyor

Bu firmalardan sadece Hollandalı ASML, 7 nanometre altındaki çipleri üretebilecek makineler geliştirebiliyor. EUV litografisi, 13.5 nanometrelik bir dalga boyu kullanarak, daha eski teknolojilere kıyasla neredeyse 14 kat daha küçük dalga boyuna sahip olan ışınlarla çip üretimine olanak tanıyor. Bu araçlar sayesinde bugün iPhone, Galaxy S24 ve aklınıza gelebilecek en gelişmiş çipler TSMC ve Samsung gibi üreticiler tarafından üretilebiliyor.

Hollanda'nın ihracat kısıtlamalarını güncellediği 6 Eylül tarihinden itibaren ASML'nin Çin'deki litografi sistemleri için yedek parça ve yazılım güncellemeleri sağlaması için de lisans alması zorunlu kılındı.

Ayrıca Bkz.Hollanda, çip yapım araçlarına yönelik ihracat kısıtlamalarını genişletiyor

Çin, yaptırımlar gelmeden veya sıkılaşmadan önce EUV litografi araçları olamasa da daha eski DUV (derin ultraviyole) ekipmanlarını yoğun bir şekilde satın aldı. Bu araçları kullanan ve aynı zamanda ABD'nin de yaptırım uyguladığı Çin'in en büyük dökümhanesi Semiconductor International Manufacturing Corporation (SMIC), Huawei'nin geçen yıl piyasaya sürdüğü amiral gemisi Mate 60 telefonuna güç veren 7nm’lik Kirin 9000’leri üretmişti. Ancak SMIC, bunu başarabilmek için çoklu desenleme yöntemini kullanmak zorunda kaldı; bu da, üretim verimini düşürerek daha az kusursuz ürün elde edilmesine neden oluyor.

Kaynak:https://www.scmp.com/tech/big-tech/article/3278235/chinese-chip-making-shows-progress-new-euv-patent-domestic-lithography-champion

• amerikancı bebeler cahil cahil yazarlar vs.

çin bu işe son 7 yılda soyundu.

ASML denilen yahudi çöpünün bu işlerde sömürüsü UV dökümde daha 1990lara dayanıyor. UV dökümü için japon bir üniversitenin girişimlerinden yararlanıp satın aldılar. bu patentle de gerekli mercekleri mesela Carl Seiss üretiyor. Yani Çin tek başına mücadele ederken, yehud ise tüm emrindeki köleleri sömürüyor.

bu yüzden çin'in işi kolay değil. ASML 35 yıldır bu teknolojiyi geliştirmeye çalışırken çin 7 yılda %80 başardı!

ama amerikancı bebelere sorarsan : "çın ilerleyemüzüg" :) aynı saçmalıkları pentagon'dan sonra rusya için de söylüyorlardı : "ruzya zavaşa girerze, dolarzız 2 hefteye dağülürü"? sonuç : 3 yılda %11 büyüyen rus ekonomisi :)

amerikancı bebe karşdeler: Dünya artık sizin yahudi basının palavraları ile dönmüyor :)

• Bravo Amerika, Çin'i iyice harekete geçirdin. Süper güç olmayı kaybedecektin zaten ama şimdi bunu daha da hızlandırdın...

• TR_mahmutpek kullanıcısına yanıt
    Amerika bitik bitik hiç sorma :))

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • TR_mahmutpek kullanıcısına yanıt
    Amaç o zaten. Abd önemli değil önemli olan abd yi kullananlar. Şimdi çini hazırlıyorlar. Abd halkı onları pek sevmiyor zaten.

• Herkes pil ve ısınma konusunda kötü falan diyorlardı Kirin 9000ler için ama gayet iyi görünüyo.

TechNickyoutube
    Samsung S24 Ultra vs Huawei Pura 70 Ultra / Xiaomi / Vivo / HONOR / iPhone Battery Life DRAIN Test!
    https://www.youtube.com/watch?v=zsYlHLHTIIQ&feature=youtu.be

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• amerikancı bebeler cahil cahil yazarlar vs.

çin bu işe son 7 yılda soyundu.

ASML denilen yahudi çöpünün bu işlerde sömürüsü UV dökümde daha 1990lara dayanıyor. UV dökümü için japon bir üniversitenin girişimlerinden yararlanıp satın aldılar. bu patentle de gerekli mercekleri mesela Carl Seiss üretiyor. Yani Çin tek başına mücadele ederken, yehud ise tüm emrindeki köleleri sömürüyor.

bu yüzden çin'in işi kolay değil. ASML 35 yıldır bu teknolojiyi geliştirmeye çalışırken çin 7 yılda %80 başardı!

ama amerikancı bebelere sorarsan : "çın ilerleyemüzüg" :) aynı saçmalıkları pentagon'dan sonra rusya için de söylüyorlardı : "ruzya zavaşa girerze, dolarzız 2 hefteye dağülürü"? sonuç : 3 yılda %11 büyüyen rus ekonomisi :)

amerikancı bebe karşdeler: Dünya artık sizin yahudi basının palavraları ile dönmüyor :)

• Bir insan Amerika’yı sevmeyebilir ama Çin’i neden över ? Sanki Çin babalarının ülkesi. Tarih boyunca hep Türklerle savaşmışlar. Yahudi yapınca sömürge ama Çin yapınca başarı oluyor nedense.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • çin baktı para artık teknolojiden akıyor saba akşam üretiyor bizimkiler ise daha T.C. vatandaşın kimliklerini koruyamadı.

• 12 Angry Men kullanıcısına yanıt
    Ben çini övüyorum çünkü ABD ye kafa tutabiliyor.

Tüm dünya ABD nin kölesidir. Ama Çin köle olduğunun farkında ve buna isyan ediyor ve bedelini ödemeye devam ediyor. Çin övgüyü hak ediyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 14 Eylül 2024; 22:57:48 >
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

Çin mi kafa tutuyor? Nasıl kafa tutuyor? Amerika bir ambargo uygulasa kime satacak elindeki malları ? Çinin gelişmesini sağlayan zaten Amerika. Dünya’nın fabrikası Çin. Sömürgenin alası Çinde, Amerika’daki hayat standartlarına bak bir de Çinlilerin hayatlarına. Ucuz iş gücü sayesinde gelişmiş bir ülke. Japonya'da üretim yapıyor ama halkı refah içinde, Almanya'da öyle.

Bu tip haberlere bakıp gaza gelmeyin. Kimse kimseye kafa tutmuyor, öyleymiş gibi algı yapıyorlar. Maksat tıklanma almak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 12 Angry Men -- 14 Eylül 2024; 23:35:5 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çin aynı tuzağa düşer mi bilimez ama Sovyetler Birliği'ni de bu tarz teknoloji ve silahlanma yarışına sokup ekonomik olarak çökertmişlerdi. Artık yeni bir dünya var ama zihniyet aynı.

Japonya ve Almanya uysal birer köle. bu yüzden refah içindeler. Çin ise isyankar bir köle, en çok çalıştırılan köle ve en çok işkence gören köle.

çin ABD nin sömürgesi olabilir. bizde ABD nin sömürgesiyiz. ama ABD ye isyan ettiğimiz pek söylenemez. Ben Çinin isyan içinde olmasını övüyorum

kafa tutma kelimesini yanlış anladın. yada ben yanlış kullandım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 15 Eylül 2024; 0:2:26 >
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

Hocam bence köle tabiri yanlış. Devletler karşılıklı çıkar ilişkisi kuruyorlar. Hayatta böyle değil mi ? Herkes bir başkasına muhtaç bu hayatta.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

bu konuda hemfikirim ama çıkar olayı masum bir şey değil aksine çok acımasız. güçlü olan çıkarlarını korumak için kuralları koyar. zayıflarda bu kurallara uymak zorundadır. zayıf olan güçlü olanın çıkarlarına ters hareket ederse bedelini öder. insanlık tarihi boyunca kölelik vardı ve olmaya devam edecek.

şahsi olarak köle olduğumu iliklerime kadar hissediyorum. kölelikten kurtulmanın yolunu da bilmiyorum ama kendi çapımda köleliğe isyan ediyorum. örneğin telefonum bozulmadığı sürece yeni bir telefon almıyorum. telefon almak zorunda kaldığımda ise cebimden doğrudan para çıkmıyor. hisse senedi yatırımlarımdan gelen para ile telefon alıyorum.

• ABD çinle baş edemez bu saatten sonra çok çok geciktiri ama istedigini yapacaktır

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.