Şimdi Ara

Hindistan, ilk yerli 28 nm çiplerinin üretimine bu sene başlayacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
702
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Hindistan, ilk yerli 28 nm çiplerinin üretimine bu sene başlayacak
    Hindistan, ilk yerli üretim yarı iletken çiplerini bu sene piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Hindistan'ın Demiryolu, İletişim, Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Ashwini Vaishnaw, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda ülkeninin yarı iletken üretimi için önemli bir dönüm noktası olan duyuruyu gerçekleştirdi.

İlk çipin başlangıçta Aralık 2024'te piyasaya sürülmesi planlanmıştı, ancak şimdi Ağustos veya Eylül 2025 tarihinde gelmesi bekleniyor. Ayrıca, Tayvan'ın Powerchip şirketi ve Hindistan'ın Tata'sı tarafından desteklenen bir yarı iletken üretim tesisinin 2026'da faaliyete geçmesi planlanıyor.

28 nm teknolojisi kullanılacak

Hindistan'ın ilk yerli üretim çiplerinin 28 nm sürecini kullanacağı belirtildi. Her ne kadar günümüzün son teknoloji üretim süreçlerinden geride olsa da, Hindistan'ın yarı iletken teknolojisine adım atması açısından büyük önem taşıyor. 28 nm çipler otomotiv, tüketici elektroniği ve Nesnelerin İnterneti (IoT) dahil olmak üzere çeşitli endüstrilerde halihazırda yaygın olarak kullanılıyor. 

Ayrıca Bkz.TSMC CEO’suna göre ABD’deki çip üretim tesisi Tayvan’ın gerisinde kalacak

Hindistan, çiplere yönelik artan küresel talep ve hükümetin ülkeyi Çin ve Tayvanlı tedarikçilere alternatif olarak konumlandırma vizyonu doğrultusunda, yarı iletken endüstrisini genişletmek için aktif olarak çalışıyor. Bu amaçla hükümet, Digital India Corporation bünyesinde bağımsız bir iş birimi olarak Hindistan Yarı iletken Misyonu'nu (ISM) kurdu. İdari ve mali özerkliğe sahip olan ISM, yarı iletken ve ekran üretim tesisleri geliştirmek için uzun vadeli stratejiler oluşturma ve güçlü bir yarı iletken tasarım ekosistemi oluşturma görevini üstleniyor.

Ülkenin yarı iletken sektörünü güçlendirmek için önemli miktarda yabancı yatırım çekme planları da bulunuyor. NXP Semiconductors, ülkedeki Ar-Ge operasyonlarını genişletmek için 1 milyar doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyor. Analog Devices ise Tata Group ile ortaklık kurarak yerel yarı iletken üretim imkanlarını araştırıyor. Bunun yanı sıra, Micron Technology, Gujarat eyaletinde 5.000 doğrudan ve 15.000 dolaylı iş yaratması beklenen 2,75 milyar dolarlık bir montaj ve test tesisi inşa ediyor.

Kaynak:https://www.business-standard.com/industry/news/made-in-india-semiconductor-chip-launch-2025-ashwini-vaishnaw-davos-summit-125012300548_1.html

• Adamlar makineleri almış bulmuş çoktan. Piyasaya süreceğiz diyorlar. Bizimkilerde bas bas bağırıyor 3nm üreteceğiz diye. 3nm üretmenin yalan olması bir tarafa; yahu çip üretecekseniz bunun makinesine sahip olmadan duyurmanın adı aptallık, vatandaşı, sermaye vereni aldatmak demek. Çin gibi yapacaksın, sessizce toplayarak makineleri başlayacaksın üretmeye, hatta tersine mühendislik yöntemleriyle nasıl çalıştığını idrak edip geliştirmeye argeye para harcayacaksın. Bas bas her yerde çip üreteceğiz diye bağırıp çağırınca ambargo koyası geliyor emperyalist güçlerin. Sessizce al makineyi, üret, yerini sağlamlaştırınca piyasaya çıkarmadan hemen önce duyurursun..
  • bu hintlilerin yaptığından hayır gelmiyor.
    mahindra traktor motor bloğu ortadan çatlıyor.
    dacia anlatmama gerek yok
    windows hint edişın

• Adamlar makineleri almış bulmuş çoktan. Piyasaya süreceğiz diyorlar. Bizimkilerde bas bas bağırıyor 3nm üreteceğiz diye. 3nm üretmenin yalan olması bir tarafa; yahu çip üretecekseniz bunun makinesine sahip olmadan duyurmanın adı aptallık, vatandaşı, sermaye vereni aldatmak demek. Çin gibi yapacaksın, sessizce toplayarak makineleri başlayacaksın üretmeye, hatta tersine mühendislik yöntemleriyle nasıl çalıştığını idrak edip geliştirmeye argeye para harcayacaksın. Bas bas her yerde çip üreteceğiz diye bağırıp çağırınca ambargo koyası geliyor emperyalist güçlerin. Sessizce al makineyi, üret, yerini sağlamlaştırınca piyasaya çıkarmadan hemen önce duyurursun..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • makine26 M kullanıcısına yanıt
    Dacia ne ara Hintli oldu?

• setcom_2000 kullanıcısına yanıt
    yanlış hatırlamışım tata. Aklımda dacia rover markasıyla ile birlikte satın alındı diye kalmış.Ama hindistanda da fabrikası var dacia da çok güvenli sağlam bir araba değil bana göre

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi makine26 -- 25 Ocak 2025; 16:58:19 >
    Sağlamlık babında sormamıştım. Dacia Renault'un diye biliyorum da ondan sormuştum.

dacia ne alaka sen tata yla karıstırdın galiba.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • mystiery_ kullanıcısına yanıt

+1. Gerçekten altı boş siyasi propaganda, aşağılık kompleksi ve gösteriş merakına gerek yok. Bu konularda bir türlü olgunlaşamadılar. Önce yap sonra sergile, yapmadan yapmış gibi veya sabote edilebilecek geliştirme aşamasında konuşma, değil mi?

• rusya çip tekn. çok önem vermemişti, şimdi savaşa tutuşunca önemini anladı ,yatırımları hızlandırdı, geç kalmamamız lazım.

• Niye 5 ten başlamadınız bizimkiler direk 3 ten başladı :)

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.