Şimdi Ara

Abdestle ilgili sorunum var.. :(((

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
32
Cevap
0
Favori
3.251
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yaw aradım aradım hiçbir yerde beni rahatlatacak birşey bulamadım ister istemez insan şüpheleniyor...
    İnsanın hiç aklında yokken böyle şeyler nasıl gece ihtilam olabiliyor bunu aklım almıyor bunun bir açıklamsı yokmu neyse aklımdakini sorayım ben..

Yaw ben yıkanırken çok da dikkat etmeme rağmen sanki sağım solum ıslanmıyor gibi hissediyorum bu durumda ne yapmam gerekir?

En önemli sorunum çok dikkat etmeme rağmen guslün sünnetlerini alırken en sona bıraktığım ayaklarımı yıkarken unutup şüpeye düşüp 3 den fazla veya az yıkamak durumunda bir sakınca olurmu?

• Ortaokulda din hocamız böyle durumlara düşerseniz namazda, abdestte, oruçta bir daha o ibadeti yapınki hem içiniz rahat olur hemde o yaptığınız ibadetten fazla fazla sevap kazanırsınız demişti. Bence sende en baştan bir kez daha abdest alsan hem için rahatlar hemde sevabı büyük olur. Ama 3 kere yerine 4 kere 5 kere el ayak yıkanmaz benim bildiğim.
  • vesvese yapıyorsun

bu kadar rahatsız oluyorsan farzlarını yap yeter.mükemmeliyetçilik bir yere kadar
  • ohoo ne diyorsun ben 1 hafta çinde 1 kere ihtilam olmasına rağmen 10 kere abdest aldım yani aldıkça şüphe artıyor..Benim babam din kültür öğretmeni ama sormuyorum ona çok rahat adam onun görüşelride beni rahatlatmıyor..Bir şey söyliyimmi bende imam hatip mezunuyum ama nafile böyle olmam bana torpil geçmiyor aksine zor duruma düşürüyor bu kadar şey bilmem her yerden vesfeye sebep oluyor..
  • bi kere guslün farzı 3 tür...ağzına 3 kere su vermek,burnuna 3 kere su vermek ve her yerini hiç kuru yer kalmayacak çekilde yıkamak... o senin dediğin vesvesedir..yani şeytan sana yok burası ıslanmadı yok burası ıslanmadı der seni şüpheye düşürür...sen heryerini yıka gerisine karışma..olur inşallah...
  • bu olayları bende yaşadım ama ipin ucu kaçınca insanın imanına zarar veriyo.
    psikolojide obsesyon denir bunlara,dinde vesvese.Bu yolla şeytan bize olmadı gibi bi izlenim bırakarak o ibadeti hiç yapmamızı amaçlıyo belkide.Çok basit bişey gibi durur ama insanın resmen yaşama zevkini alır obsesyonlar.
    quote:

Orjinalden alıntı: Hellmarch

Ortaokulda din hocamız böyle durumlara düşerseniz namazda, abdestte, oruçta bir daha o ibadeti yapınki hem içiniz rahat olur hemde o yaptığınız ibadetten fazla fazla sevap kazanırsınız demişti. Bence sende en baştan bir kez daha abdest alsan hem için rahatlar hemde sevabı büyük olur. Ama 3 kere yerine 4 kere 5 kere el ayak yıkanmaz benim bildiğim.
  • [Deleted by Admins]
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Tuhaf bir sorunum var
    8 yıl önce açıldı
    Askerlik ile ilgili sorun
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • eee peki ben bu sorularımın dışında bir hata yapmadım..peki bu durumda ben farzını yerine getirmiş olurmuyum..
  • guslün sünneti ikidir..ağıza su 3 defa su almak ve buruna 3 defa su...ondan sonrada tüm vücut yıkanır...dün din dersinde din kültürü hocası söledii...
  • quote:

Orjinalden alıntı: realtimu

guslün sünneti ikidir..ağıza su 3 defa su almak ve buruna 3 defa su...ondan sonrada tüm vücut yıkanır...dün din dersinde din kültürü hocası söledii...

o din dersi hocası zekeriya beyazın nesi oluyor.. şaka bir yana bu yarım yamalakta olsa güslün farzı..
  • [Deleted by Admins]
  • hanefi mezhebine göre güslün farzları 2 dir...
    1)ağıza ve buruna bolca su almak
    2)bedende kuru yer kalmayacak şekilde yıkamak...

niyet hanefi mezhebinde farz değildir...ayrıca ilk vücudu yıkar sonra ağıza buruna su alırsınız ya da ağıza buruna su alır sonra vücudu yıkarsınız farziyet yerine gelmiş olur ancak sünnetleri ve edepleri ile alınmış bir guslün sevabı tabii ki daha fazladır...

gusülde vücudun her yerine suyun değmesi için dikkat edilmelidir ancak bunun aşırısı vesvesedir ki bu şeytanın bir tuzağıdır... koltuk altı ve apış arası ve göbek deliği gibi suyun normal akışında ıslatamama ihtimali bulunan yerler biraz daha özenle yıkanmalı...
    Ayrıca gusül abdesti alındıktan sonra sünnet olduğu üzere eller tüm vücut üzerinde gezdirilir ki şayet su değmemiş bir kısım kalmışsa bile su oraya ulaşabilsin... gusülde vücut tek bir uzuv sayılır o nedenle vücudun herhangi bir yerine değmiş su ile vücudun başka kısımları da yıkanabilir...mesela elinize değen su ile ayaklarınızı ıslatsanız ayaklarınız yıkanmış olur...bu sebeple çıkarken elimizi vücudumuz üzerinde gezdirirsek su değmemiş olma şüphesi de bertaraf edilmiş olur...
    Hayırlı ramazanlar...

edit: namaz abdestinde ve gusülde ağzı ve burunu 1 kere yıkamak farz, 3 kere yıkamak sünnettir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi destroil -- 19 Ekim 2005, 20:31:48 >

• quote:

Orjinalden alıntı: SANCHEZ28
    eee peki ben bu sorularımın dışında bir hata yapmadım..peki bu durumda ben farzını yerine getirmiş olurmuyum..

tabii ki arkadaşım için rahat olsun. yıka ve çık

bazı ilmihal kitaplarında sanki hepsini yapmak zorundaymışsın gibi öyle ayrıntılı anlatılıyorki imdaat diye bağırarak kaçar insan neredeyse.
  • Arkadaşım ilk önce normal bir abdest alıp sonra 3 kere kafaya, 3 kere sağ omuza vede 3 kere sol omuza suyu dökerek ovuştur.

Amaç bedenin her yerine suyun ulaşması.Bende o vesveseyi yaşadım.

Ayaklara gelince abdest almadan önce bedeni temizliği ne kadar iyi yaparsan abdest alırken suyun ulaşamayacağı yer kalmaz.

Birde ayağında mantar veya su topaması şeklinde beyaz beyaz kabarcıklar oluşuyorsa mutlaka bir ayak taşı veya fırçası kullanıp onları temizlemeyi unutma.

Acele etmeye gerek yok herşey sırası ile.

Avret yerlerini bunun ayıbı olmaz çok iyi yıka.Hatta defalarca.

Unutma insanlık halidir.Dikkatli olmak lazım.Fazla vesvese iyi değildir.

Durulanıp üstünü gidikten sonra kıbley dönerek 3 defa Kelime-i Şahadet çek.
  • Sadece aklındakileri ahir zamanı hayatı bırakıp abdeste odaklanman ama huzursuz isen nas ve felak suresi oku dua et benimde başıma geliyordu seneler evvel çok şükür süpheye düşersen eğer yeniden yap o işi.Ama aklı yerinde yap sağda solda olmasın beynin.
  • niyet abicim niyet...

gençken bende de oluyordu ama anladım ki niyetin neyse öyle oluyor... sen yıka ve çık... sonuçta niyetin tamamen yıkamak olduğuna göre olmuştur...

ayrıca vesvese imandandır... yani imanın olmasa zaten yıkamazsın yıkayınca da dert etmezsin...

güzel yapmaya çalışmak güzeldir... ama oldumu olmadı mı diye de kendini hasta etmene gerek yok...
  • quote:

Orjinalden alıntı: saatsiz

niyet abicim niyet...

gençken bende de oluyordu ama anladım ki niyetin neyse öyle oluyor... sen yıka ve çık... sonuçta niyetin tamamen yıkamak olduğuna göre olmuştur...

ayrıca vesvese imandandır... yani imanın olmasa zaten yıkamazsın yıkayınca da dert etmezsin...

güzel yapmaya çalışmak güzeldir... ama oldumu olmadı mı diye de kendini hasta etmene gerek yok...

bir dakika arkadaşlar...
    böyle cümleler bizi zarara sokar...
    vesvese imandan değil şeytandandır...ancak dini konularda yapıyor olman şeytanın senin imanın vasıtasıyla seni sıkıntıya sokuyor olmasıdır...vesvesenin kaynağı şeytandır iman değildir...

niyet elbetteki önemlidir.Ameller niyetlere göredir(hadis-i şerif)...ancak sonucu sadece niyet belirlemez...dinimizde gusülün nasıl alıncağını Allah belirlemiş ve bedeninizde kuru yer kalmayacak kadar lafzı Allahın bizden istediği guslün karşılığıdır...yoksa birileri tam olsun diye uydurmamıştır...tabiiki kuru yer kalmayacak o kadar dikkat edeceksin ama vesvese ile dikkat ayrı şeylerdir... sen guslü tam aldığını düşünüyorsun ama aslında alamamışsın ne olacak? bir defa o güslü tam almadığın hesap defterine geçer ancak niyetinden dolayı umulur ki Allah seni affedebilir... yalnız unutmamalı ki melekler neyi ne kadar yaptığımızı harfiyyen yazarlar... Elini ıslak vaziyetteyken tüm bedeninde gezdirirsen de kuru yer kalmamış olur...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi destroil -- 19 Ekim 2005, 21:01:01 >

• yaw bu 3 kere sağ omuz 3 kere sol omuz diyorsunuz yaa ee peki normal banyo yaparken de omuzlarımı ayaklarımı (heryerimi) sabunlayıp duruluyorum bu da olur dimi.
  • kardeş okumuyomusun?

ağzına ve burnuna bolca su alman ve vücudunun heryerine temiz suyun değmiş olması farziyet olarak yeterlidir...tabii hanefi mezhebinde...

edit:ancak sünnetleriyle beraber alırsan guslü hem daha fazla sevaba nail olursun hem de sünnetleri uyguladığın için umulur ki peygamberimizin şefaatine nail olursun...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi destroil -- 19 Ekim 2005, 20:54:30 >
  • Yani ben sünnetleri alırken sünnet niyetyle başladıgım abdestte bazı eksiklikler olsa fakat farzını yerine getirmiş olsam olurmu...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.