Şimdi Ara

ACER Format İşlemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
388
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir hafta kadar önce ACER 5584wxmi notebook aldım. Makineden gayet memnunum ancak HD, FAT32 ile biçimlendirilmiş olarak geldi. Ayrıca XP Home sürümü yüklü. Bi iki yerdeki tavsiyeleri okuyarak makineye format atıp NTFS ile biçimlendirmeye ve XP Pro yüklemeye karar verdim. Ek olarak 60-60 biçiminde ikiye bölünmüş HD'yi 40-80 yapmayı düşünüyorum.

Ancak nedense açılış sırasında CD-Rom'dan boot alamıyorum. BIOS'ta ilgili bölüme baktım, CD-Rom ikinci boot device olarak görünüyor. Ama masaüstü bilgisayarımda olduğu gibi açılırken CD-Rom'daki XP CD'sini tanıyıp Kur'u başlatmak için bir tuşa basınız demiyor. Bir de şunu merak ediyorum: masaüstü bilgisayarıma yüklediğim XP pro'yu dizüstü bilgisayara da yüklememin bir sakıncası yok değil mi? Yani Xp sürümleri masaüstü ve dizüstü için ayrı ayrı üretilmiyor değil mi?

• Sürümler açısndan farklı olmaz, aynı cd ile yükleyebilirsin,
    ANCAK! Dikkat et ki, hddnin tamamına format atacaksın ve böylece hdd deki gizli 3-4GB civarındaki kurtarma bölümünü silmiş olacaksın. Yani, Bilgisayarın ile gelen programlar, Windows un vs. gidicek. XP home ve XP pro arasında çok az fark var son kullanıcı için, bence format atarken o 3-4GB lık kısmı silmemeye özen göster, c'nin fat32 olması daha iyi NTFS'e göre boşken(çok dolarsa yavaşlar) daha hızlı çalışır. Bence c 12GB-fat32(sadece windows ve kurulu programlar için), D:30GB-ntfs(oyun dosyaları, kurulumlar, belgeler vs. için), e:kalanGBlar NOT: 3-4GBlık recovery bölümüde kalsın bence.

Home kurarsan, lisanslı gelen PowerDVD gibi programları kullanırsın misler gibi.
    Pro kurarsan, lissansız windows kullanırsın, recovery bölümünü silmiş olursun ve ileride cameranın driverı uyuşmassa geri yükleme şansın olmaz.

• ee cevabı kendin vermişsin zaten..cd room ikinci device deil ilk device olarak görmesi lazım boot etmesi için
  • Basturkemin arkadaşım,
    Bende HD dediğim gibi ikiye bölünmüş durumda. İkisi de 60'ar GB'lik Fat 32. Şimdi ben, var olan windows'un yüklü olduğu C: sürücüsüne format atmadan, C'nin windows + kurulu programlar + kurtarma dosyalarından oluşan kesimini ayırıp, kalan boş kısımlardan oluşan yeni bir hd bölümü oluşturabilir miyim NTFS formatında? Böyle bir imkan varsa nasıl yapabilirim? Bir de Fat 32 gerçekten daha mı kullanışlıdır windowsun yüklü olduğu HD bölümü için? Teşekkürler.
  • bende de 40 40 bolunmus durumda acer 5033 kullanıyorum bunu nasıl 20 60 yapabilirim recovery yapınca eskiyr donuyormus sanırım
  • recovery cd leri ile format atıp herhangi bir değişiklik yapamazsınız.Orjinal xp home dan kopya bir cd ile kendi keyinizi kullanarak istediğiniz değişiklikleri yaparak format atabilirsiniz.
  • En iyisi acronis disk director veya partition magic gibi bir program kullanmak.Grafik arayüzüyle kolayca partisyon işlemlerinizi halledebilirsiniz.Burada bir yanlış anlama var kurtarma bölümü c nin içinde değil ayrı bir partisyonda yani c yi silerseniz kurtarma bölümünü silmiş olmazsanız.Yukarıdaki programlardan biriyle partisyonları ayarlayıp format atıp daha sonra cd/dvd yi biostan ilk sıraya getirerek xp yi kurmak en iyisi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ateso8634 -- 10 Ocak 2007; 21:15:24 >
  • Konuyu biraz karışık anlatmışım aslında.

Şöyle özetleyeyim. Recovery bölümü'nde windows yedeği ve bilg. ile gelen programlar ve driverlar fln bulunuyor, bilg.ı ilk aldığınız güne geri çevirir ama partisyonların yani c ve d: nin boyutunu %90 değiştiremezsiniz.

Recoveryi hiçe saymak ve hddyi komple silmek:

Bu durumda istediğiniz boyutta partisyonlar (bölümler) oluşturabilir, win xp pro fln kurabilirsiniz, lisanssız windows kullanmış olur ve driver sorunu yaşarsanız kötü olabilir ve pc ile gelen promosyon programlar gider. Ben xpli laptop aldığım arkadaşlarıma bu yönteme benzer olarak XP Home kurdum, lisanslı kullansınlar diye, driverları netten buldum indirdim kurdum.

Bence en net çözüm XP Home cdsi bulursan recoveryi silmeden c vd d yi silerek yada boyutlarını değiştirerek home kur. Home bulamassan Pro kur netteki driverlar uyarsa, recoveryi de sil gitsin:)

• quote:

Orjinalden alıntı: basturkemin

Konuyu biraz karışık anlatmışım aslında.

Şöyle özetleyeyim. Recovery bölümü'nde windows yedeği ve bilg. ile gelen programlar ve driverlar fln bulunuyor, bilg.ı ilk aldığınız güne geri çevirir ama partisyonların yani c ve d: nin boyutunu %90 değiştiremezsiniz.

Recoveryi hiçe saymak ve hddyi komple silmek:

Bu durumda istediğiniz boyutta partisyonlar (bölümler) oluşturabilir, win xp pro fln kurabilirsiniz, lisanssız windows kullanmış olur ve driver sorunu yaşarsanız kötü olabilir ve pc ile gelen promosyon programlar gider. Ben xpli laptop aldığım arkadaşlarıma bu yönteme benzer olarak XP Home kurdum, lisanslı kullansınlar diye, driverları netten buldum indirdim kurdum.

Bence en net çözüm XP Home cdsi bulursan recoveryi silmeden c vd d yi silerek yada boyutlarını değiştirerek home kur. Home bulamassan Pro kur netteki driverlar uyarsa, recoveryi de sil gitsin:)

Yukarıda söylediğim programlarla partisyonların boyutunu değişştirmek mümkün Daha öncede yapmıştım.Acer aspire 9424 de yaptım.

• Mümkün olduğunu bildiğim için %90 dedim, yani c 60dan 20 ye düştüğünde recovery disk boyutu farklı olduğundan çalışmassa diye demiştim.
    Kolay gelsin :)
  • quote:

Orjinalden alıntı: basturkemin

Mümkün olduğunu bildiğim için %90 dedim, yani c 60dan 20 ye düştüğünde recovery disk boyutu farklı olduğundan çalışmassa diye demiştim.
    Kolay gelsin :)

Bende c yi biraz küçülttüm bir partisyon daha oluşturdum.Dahasonra recovery i denedim sorunsuz çalıştı. Ama c yi aşırıda küçültmemek lazım tabiiki
  • bende 5635 var. ben c'yi 25, D ve E'yi 40'ar yaptım. D ve E'yi NTFS'ye çevirdim. Daha sonra recovery yaptım ve Sonradan böldüğüm bölümler aynı kaldı. Yani yapacağın işlemler recovery bölümünü silmez. Bence sen yine de Home olarak kullamya devam et, ileride Vista yüklemen daha mantıklı..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.