Merhabalar, 2024 Haziran ayında Acer Nitro 16 AN16-41 marka ve modelli gaming laptobunu satın aldım. Kullanmaya başladıktan sonra dikkatimi çeken bir kaç şeyle karşılaştım. Daha önce gaming laptop kullanmadığım için aşağıda sayacağım durumların ne kadar normal olduğu hakkında bir fikrim yok fakat bir kullanıcı olarak rahatsız oldum ve aramızda tecrübeli arkadaşların bilgilerinden faydalanmak istedim. 1) Acer Nitro 16'da iki farklı ekran kartı var. Birisi Radeon 780M diğeri NVIDIA Geforce RTX 4060. Bu iki ekran kartı arasındaki geçişi nitro sense dediğimiz yazılım ne zaman yapacağını algılıyor ve kendisi hallediyor fakat iki ekran kartı arasındaki geçişi sağlarken ekran yaklaşık 5 saniyeliğine donuyor, mouse dahi hareket etmiyor. 2) Laptop geldiği günden beri bataryasından şikayetçiyim. Sessiz moda alıp arka planda çalışan tüm gereksiz uygulamaları kapatıyorum ve sadece spotify üzerinden müzik açıyorum. Şarj %100 iken yaklaşık 3 saat içerisinde tükeniyor. 3) Oyun oynarken NVIDIA RTX 4060 ekran kartına geçiyor. Son zamanlarda normalde 300 fps aldığım oyundan 40-50 fps aldığımı fark ettim. Nitro sense uygulamasına girip baktığımda NVIDA RTX 4060 %90 civarı kullanılıyor fakat ısı derecesi normalde 70-80 olurken 50 derecelerde gösteriyordu. Belli ki burada yazılımsal bir hata var, ekran kartı geçişini yaptığını gösterse de diğer ekran kartını kullanıyor gibi geldi bana. Oyunu açıp kapatınca düzeliyor fakat bazen bilgisayarı restart edince kendine geliyor. Bu saydığım durumlar sizce ne kadar normal? Lütfen beni aydınlatın. Şuan için garantiye gönderip kontrol ettirecek bir vaktim yok bu yüzden öncelikle siz değerli kullanıcılardan bilgi almak istiyorum. Şimdiden hepinize teşekkür ederim. Bilgisayarımın detaylı özellikleri: İşlemci: AMD Ryzen 7 7840HS Ekran Kartı: Radeon 780M Grapihics / NVIDIA Geforce RTX 4060 Ram: 32 GB DDR5 5600MHz Bellek: 1TB SSD İşletim Sistemi: Windows 11 Home |
Acer Nitro 16 Hakkında Teknik Yardım
-
-
1) Bu maddeye cevap yazamıyorum çünkü bilgim yok
2) Oyuncu dizüstü bilgisayarların genelde batarya süresi az oluyorlar. Acer'ın belirttiğine göre sizin pc de o süre 10 saat ama üreticinin belirttiği süreler genelde kayıt üstünde olan süredir. Ekran parlaklık ayarına göre, Hoparlör de ses seviyesine göre, pil perfonmans ayarlarına göre vb bir kaç ayara göre süre değişir. Yani 3 saat normal olabilir. Bu arada pil ömür ile ilgili bir yer olması lazım windows da oraya bakın orada da herşey normalse sıkıntı olmayabilir.
3) Bu sıkıntı oyuncu dizüstü bilgisayarlarında galiba çok olan bir sıkıntı ve yazılımsal bir sorun gibi duruyor. Ben de 2017 de aldığım 1050 ekran kartı Asus ROG serisi dizüstü var. Benim pc aldığımdan bu yana bu sorun var. Örneğin pc ilk açtığımda oyun açarsam bu fps düşüşü olmuyor. Açtığım oyundan kaç fps almam gerekiyorsa onu alıyorum. Oyunu 7-8 saat oynasam bile sorun olmuyor. Ama pc açtıktan 30-40 dakika veya 1 saat sonra oyun açarsam hangi oyunu açarsam açayım 5-10 fps ile oyun başlıyor. Oyundan çıkmam pc reset atmam veya kapatıp açmam gerekiyor. Eğer reset atmak veya kapatıp açmak istemiyorsam Nvidia ekran kartının sürücüsünü en baştan kurarsam sorun geçiyor. Yani bu sorun net yazılımsal. Nvidia sürücüsü kaynaklı yani. Donanımsal olsa yazılımı tekrar kurunca düzelmezdi.
-
Asus dizüstü aldım dün 1. maddede dediğiniz olay benim aldığım cihazda oluyor. Sanırım normal bir durum. Aam mutlak bir ayar vardır.
-
Sanırım ekran kartı geçişlerini async yönetemiyor illa bir kesintinin olması gerekiyor.
İlginiz ve yanıtlarınız için teşekkür ederim.
-
Rica ederim. İki kart arası geçişlerde nedense kısa süreli donma oluyor. Dediğin gibi async yönetemiyor olabilir. Bu arada bir şey daha var siz deneyip fark ettiniz mi bilmiyorum. Benim eski pc de ben HDMI kablo taktığım anda ekran kapanır tv bağlanırdı. Yeni aldığım pc de illa her seferinde ayarları kurcalamam gerekiyor.
-
1) Bu sıkıntı Advanced optimus sistemlerde bulunuyor. Harici garfik kartı ile dahili grafik kartı arasında geçiş yaparken bu takılma gerçekleşiyor. Çözüm olarak önerim Mux Switch özelliği ile Grafik modunu Harici Ekrana aktarmak.
2)Oyuncu bilgisayarları adaptör ile kullanmak üzere tasarlanıyor. Kullanılan işlemci ve grafik kartı yüksek güç tüketirler ve batarya kapasiteleri genellikle düşük olur. 3 Saat iyi bir değer. Sorun yok.
3)Şarj aleti takılı olmadığında düşük güç vermesi normaldir. Ayrıca güç profili Sessiz ise ondan da yapabilir. Performans moduna alman gerekebilir. Aynı işlemci ve grafik kartına sahip lenovo kullanıyorum. Biz FN + Q ile ısı profilini ayarlıyoruz.
Sessiz : 50W
DENGELİ : 90W
PERFORMANS : 140W
Grafik gücü sağlıyor sistemde. En iyi grafik gücünü almak için ayrıca Mux Switch kullanmalı ve Grafik sürücülerini güncellemelisiniz. BIOS güncellemelerini yapmayı unutmayın.
Cihazınız hayırlı olsun inşallah. :)
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X