Ana sigorta 40 amper. Öbürlerinde b16 yazıyor ki yanlış hatırlamıyorsam bu da 16 amper demekti. 7 tane var bundan. Toplamı 40 amperden hayli fazla oluyor ancak gördüğüm bütün evlerde ana sigorta toplamdan çok daha küçük oluyor. Bu yüzden yaşadığım bütün sigorta atmalarında ana sigorta attı hep, küçük olan değil.
Normali mi bu, yoksa "hazır aynı duvara bakıyorlarken çekelim" mi demişler bilmiyorum ama şöyle bir olay var. Mutfak ve salonun prizleri aynı duvarda. Arkasında yani. Ve salondaki prizin takılı olduğu sigortayı kapatınca doğal olarak mutfağın o duvarındakiler de gidiyor.
Salondaki prizden bir kez alev çıkmıştı. Kıvılcım değil, alev. Açık iyice kabloları sıkınca düzelmişti şu anda sadece telefon şarjı var 90-100 wattlık bir televizyon için kullanıyoruz onu. Ancak az önce ana sigorta attı.
Deneme yanılma yoluyla (hepsini açıp tek tek kapatmak vs.) salon-mutfak duvarına giden sigortanın attığını buldum. Mutfaktaki priz güzel güzel çalıştı hiç sorun çıkartmadı. Salondakinin ise az önce anlattığım gibi bir vukuatı var.
Salondaki prizin faz-nötr hattının direnci 543 ohm civarı çıktı. Kısa devre var yani eğer yanlış anlamadıysam. Sorun prizde mi kullandığımız çoğaltıcıda mı diye çoğaltıcının her gözünü tek tek ve erkek tarafını da ölçtüm direnci ölçemedi.
Sorum ise şu, sorunun nerede olduğunu nasıl anlayabiliriz ? Civarımızda çevrede 2-3 elektrikçi var ancak elektriğe de elektroniğe de baya Fransız arkadaşlar. Büyük ihtimal gelip "abi sigorta kaldırmıyor, 30luk takalım." gibi bir şey diyip gidecekler. Sonra ev yanacak.
Bu arada ana şalterde 30 mA yazıyor, kaçak akım için sanırım o da. Ki kısa devre direnci 500 ohm, bu da yaklaşık yarım amper geçmesine sebep olur. 30 mA'nın baya üstünde olunca da kapatıyor.
Sorum (uygulanabilirliği kolay olmasa da) gayet basit. Nasıl anlayabilirim sorunun ne olduğunu ? Multimetrem 220v'u rahat kaldırıyor ve ana sigorta-oranın sigortası bütün önlemleri alıyorum. Bu konuda başka öneriniz varsa da alabilirim tabi.
Çok teşekkürler şimdiden.
Saglam bir prizdende tel direncini olcer misin ? Eger 540a yakin bir seyse kisa devre olmamasi gerekor
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
ölçmeye çalıştığın şey diğer prizlere takılı olan bir aletin iç direnci. aynı hatta bağlıysa lamba falan açıktır. sigorta atıyorsa prizde veya kablolarda kısa devre var demektir. b16 sigorta ev linye hattı için normal değerler. toplamı 40 A yapacak diye bir şey yok. her hat ayrı ayrı maksimum 16A e dayanır. evde ne var ne yok açsan dahi 40A i geçmez zaten. 30mA denilen şey insan vücudu teması neticesinde atsın diye yapılıyor bir nev'i güvenlik şalteri.
atan prizlerin bağlı olduğu duvarın üstündeki buatı kontrol et buatta değme yanma olabilir prize bağlı kablolarda sıva altında yanmış ve yapışmış olabilir.
Elektrikçi çağırdım ancak benden daha az şey biliyordu. Anlamıyorum nereden geliyor bu özgüven, ben kendimi bir şey bilmeyen elektrikle alakası olmayan hobi olarak ilgilenen alakasız bir öğrenci olarak görüyorum. Ancak adam evlere kontrole gidiyor, ve benden az şey biliyor. Tek kelimeyle korkunç. Para almaya yüzü olmadı herhalde, gerek yok dedi. Giderken de boş gitmeyeyim bari diyip sigortaları ve kaçak akımı siemens yapsanız iyi olur diyebildi.
Kaliteli sayılabilecek bir multimetrem var, gerekli güvenlik önlemlerini alıp yapabildiğim kadar kendim yapayım diyorum. İlk olarak sıfırdan başlamak gerekirse, nasıl anlayabilirim sorunun ne olduğunu ? Elimizde şunlar var.
Mutfağın ve salonun tek duvarı ortak. Bu duvardaki bütün prizler aynı sigortaya gidiyor.
Dün gece o sigortayı açınca art arda 3-4 kez şak diye attı kaçak akım rölesi. Sigorta değil, kaçak akım. Yani fazla akım çekmiyor bir yerde kaçak var.
Öbür sigortalar açıkken böyle bir şey olmadı. Demek ki sorun o duvardaki prizlerde.
O duvara televizyon bulaşık makinesi doğalgazlı ocak ve kombi takılı.
Normalde atmıyor. Şu anda da atmadı o kadar denedik.
Ancak bir kez salonda televizyonun bağlı olduğu prizden bildiğin alev çıktı. Kıvılcım değil alev.