Şimdi Ara

ACİLL - Kablo Uzunluğu seste fark yaratır mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
3.750
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar sistem yer değişikliğinden ötürü hoparlör kablolarımı değiştirmem gerekiyor. Sistemin yerleşim şekli nedeniyle sol hoparlör kablosu 3,5 m olmak zorunda. Sağ hoparlöre ise 1 m kablo dahi yetiyor. Sorum şu , kablo uzunluklarını 3,5m sol ve 1 m sağ olarak yapsam seste bir dengesizlik yaşarmıyım? Yoksa her ikisinide aynı boyda yapıp fazlalığı gizlemelimiyim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustyblack -- 14 Nisan 2017; 12:37:7 >

• Kablo uzunluğu, ohm farklılığı oluşturmaması açısından eşit tutulmalı. Her iki tarafı da sahneyi kaybetmemek için 3.5m olarak ayarlamanızda fayda var. Bu uzunlukta kullanacaksanız; iletkenliği iyi derecede ve çok kalın olmayan kablo seçimi ideal olur diye düşünüyorum.
  • Bu konuda farklı görüşler var.

Elektrik sinyalinin kablodaki akış hızı ışık hızına yakın olduğundan farklı uzunlukta kablo kullanmanız halinde bir faz gecikmesi yaşayacağınızı sanmıyorum.

Buna karşılık 1m kullanabileceğiniz yere 3.5m kullanmanız halinde geri kalan 2.5m kabloyu bükmeniz, sarıp sarmalamanızın daha fazla olumsuz etkisi olacağını düşünüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kursun_

Bu konuda farklı görüşler var.

Elektrik sinyalinin kablodaki akış hızı ışık hızına yakın olduğundan farklı uzunlukta kablo kullanmanız halinde bir faz gecikmesi yaşayacağınızı sanmıyorum.

Buna karşılık 1m kullanabileceğiniz yere 3.5m kullanmanız halinde geri kalan 2.5m kabloyu bükmeniz, sarıp sarmalamanızın daha fazla olumsuz etkisi olacağını düşünüyorum.

açıkçası benim çekindiğim konu da buydu
  • Üstat haklısınız, faz gecikmesinin hissedilemez derecede olacağı kesin, hissedilebilir derecede olması için km'lerce uzunluk gerekir doğrudur. Naim, Cambridge Audio gibi birçok amplifikatör üreticisi eşit empedans değerleri için, eşit uzunlukta hoparlör kablosu kullanılmasını öneriyor ve hoparlörün nominal empedansının % 5'inden daha düşük bir dirence sahip olacak şekilde kablonun uzunluğu ve kalınlığını belirlemek gerektiğini belirtiyorlar. Bu durumda; 1m ve 3.5m kablonun kalınlığı birbirinden farklı kullanılarak, empedans dengesizliğinin giderilmesi mümkün olabilir.
  • Benzer durum benim içinde geçerli. Oda değişikliğinden dolayı kablolar değişmesi gerekli. Yeni konfigürasyonda amfi ve kaynak(htpc) arka duvara, perde, ön ve merkez hoparlör ön duvara koymam gerekiyor. Önler için yaklaşık 8'er metre kablo kullanmalıyım. Nasıl bir kablo tercih etmeliyim. Tecrübeli arkadaşlara danışmak istedim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hilhan kullanıcısına yanıt
    İdeali amplinin iki hoparlör arasında orta noktada bulunması.
    Daha da ideali monoblok güç amplisi kullanmak.

Farklı uzunluk olması halinde farklı çapta kablo kullanarak kablo iç dirençlerini eşitlemek bir düşüncedir, saygı duyarım.
    Ancak direnci eşitlemek adına farklı çapta kablo kullanılınca kablonun kapasitans, endüktans gibi başka özellikleri de baştan aşağı değişecek, iç dirençte basit bir düzeltim yapayım derken tamamen farklı parametreli bir durum ortaya çıkacaktır.

Belki damping factor düşünülerek öne sürülen bir uygulama... Ama o da başlı başına ele alınması gereken bir konu...

Esasında kaynaktan hoparlöre kadar bu sinyal zincirinde stereo kanallarının da teknik özelliklerinin bire bir eşit olmadığını dikkate de almak lazım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Üstat; kapasitans, endüktans değişikliklerinin önüne geçmek için, sonuç yine eşit uzunluğa çıkmıyor mu? Söylediğiniz gibi kablo uzunluğunda, farklılığa gitmemek, hoparlörleri eşit konumlandırmak en sağlıklısı olacaktır. Nelson Pass amplifikatör ve hoparlör arasında kullanılacak olan kablonun kısa olmasının daha iyi sonuç verdiğini belirtiyor ve kablo türleri arasındaki ince farkların, artan uzunlukla beraber daha dramatik hale geldiğinden bahsediyor. Yani açıkçası sıradan bir ses sistemi söz konusuysa kablo kısalığı uzunluğunu farklılığını bilmem ama; her ayrıntının ele alındığı iyi bir sistem düşünüldüğünde, en ufak parametrik değişimlerin üst frekanslardan tutun sahne ve derinliğe kadar olumsuz etki edeceği aşikar. Kiminin kulağı anlar, kiminin anlamaz orası ayrı konudur.
    Eşit veya kısa kablo uzunluğuna karşı değilim. Ancak bir tarafta 2.5m fazlalık kıvrılacaksa, hatta kangal haline gelecekse bunun olumsuz etkisinin daha fazla olacağını yazdım.
  • Peki benimki ayarında bir sistem için bu durum nasıldır acaba , aşırı bir fark hissedilir mi? sistemin yerleşim şeklinin örneğini çizdim , bu çizime göre nasıl bir çözüm önerebilirsiniz

ACİLL - Kablo Uzunluğu seste fark yaratır mı?
    Ancak eşit uzunluk adına farklı çap kablo kullanılacaksa bunun sakıncalarını da belirttim. Eşit uzunlukta iki farklı kablo değişik kapasitans ve endüktans değerine sahip olacaktır.
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Kablo fazlalığı kangal şeklinde kıvrıldığında; bobin etkisi oluşturacağından ve empedansın değişim gösterebileceği konusunda endişeleriniz olabilir, doğrudur. Fazlalığı çok geniş sarmalda kıvırdığınızda, 2-3 tur gibi bence inductor etkisi yok denecek kadar az olacaktır. Benim görüşüm; kabloları eşit 3.5m olarak ayarlayıp, fazlalığı kıvırırken multimetre ile ölçümleyerek hareket etmek en mantıklısı. Hatta bugün akşam atölyemde bu konuyu deneyerek, ölçerek tespit etmeyi düşünüyorum. Neticede edindiğimiz bilgilere göre, teorik olarak konuşuyoruz her ikimiz de üstadım.
    Neticede konuya, "Bu konuda farklı görüşler var." diyerek girmiş, kendi düşüncemi iletmiştim.
    Herkes kendi kararını vermeli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 14 Nisan 2017; 16:13:49 >
  • Üstadlarımın arasında bende kendi yorumumu yapayım 1 km uzunlukta 18-6 ohm gibi empedans değeri gösteren kablolar kullanılacaksa 1000/1 metre veya 2 metrenin fazla bir empedansa etkisi olacağını düşünmüyorum . Elektrikçiden alınan 0.75mm hoparlör kablosu diye sattıklarını bu durumdan tenzih ederim !.
    kablonun sarılarak roda edilmesi konusunda hemfikirim ,Taaa öğrencilik yıllarımızda hocamızın sözü aklımdan çıkmaz ,televizyon kablosu dahil hiç bir kablo fazlalığını roda etmeyin derdi ,endüktans değerinde artış gereksiz osilasyonlara sebep olur diye hatırlarım .
  • Üstat dünkü ölçümlerimde 1 metre ile 3 metre arasında empedans sapmaları gözlemledim, bence hiç riske gerek yok. Sonuç: kablo da eşit uzunluk, sistem ve hoparlör konumlandırmasının mümkün olduğunca dengeli yapılması. (uyduruk sistem ve hoparlörler konu dışındadır, malum her tarafı ayrı oynayan sistemi sadece kablo ile dengede tutmaya çalışmanın bir manası yok)
    İlhan üstadım bu testi hangi marka model ile yaptınız . Örnekle orta kalitede bir kablo 1 km de 8 ohm empedans gösteren bir kabloda metrede 0.008 ohm fark eder . bu rakam metrede 0.01 olsa bile sorun değil bence ., asıl olan uzun gelen kabloyu roda etmemekte .
  • Oehlbach wire 60 ile denedim üstat, üst düzey kalitede olmasa bile piyasa standartlarının üstünde. Az da olsa oluşan bu sapma; interconnect kablodan tutun da elektrik kablosuna kadar sistemine milyon para döken adamın tercih edebileceği bir durum değil bence.
    Üstadım yerli yabancı sitelerde bu konu hakkında milyonlarca beyin fırtınası var . primere kadar gelen kablonun aşırı pahalı pahalı olmasının bunun ses üzerinde etki yarattığını savunanlara gülüyorum . sanki trafodan evine rodium veya altın karışım kabloyla hat çekilmiş fakat sekonderden ta ki nihayeti hoparlöre kadar giden özellikle analog cihazlarda kablonun önemi (Bence ! ) büyük . Ha binlerce liraya varan utopik kablolar daha mı iyi dersen ,bence bu elindeki sistemin kalitesiyle paralel birde kulak sistemin son parçası . bununla ilgili onlarca makale okudum ,göz kapalı testleri okudum ,her zaman en pahalı en iyi olmuyor ama 1km de neredeyse 500 ohm kayıp olan kabloları hiç düşünmemek lazım .Yıllar önce bir dostum evindeki ses sisteminin bir kanalından az ses gelmesi şikayeti ile bana amplifikatörünü getirdi ,bende hiç sorun görünmüyorken ,evini ziyaret ettiğimde elektrikçiden alınmış basit kablonun ve bir kanalının gereksiz yere uzun bırakılmış kablo demeti ile karşılaştım ,gereksiz olan rahat 5 mt yakın kabloyu kısaltınca az geliyor dediği kolonlardan ses biraz daha arttı ,kablosunu değiştirerek simetrik güç almaya başladı . sözüm ucuz kablolara değil . ama kaliteli ( en az 8- 10 euro kabloda gerekiyorsa bir kanalın hoparlörü için 2-3 mt fazla olması kayıp yaşatmaz .

• Oldukça farklı görüşler var. 6 m kablo sipariş ettim 2 güne elime geçer diye düşünüyorum. suan yerleşim açısından mantıklı olan 4 m sol , 2 m sağ yapmak gibi geliyor. İleride yer değişikliği yaparsam 2+2 m 'ye çevirmek kolay olur böylece.
  • Kablolar elime ulaştı . Sipariş ettiğim kablo ttaf silver line series 93011 , oldukça sağlam görünüyorlar , ama banana plug olmadan kullanmak biraz zor görünüyor (7,34 mm2 kalınlığında). montajlamadan sonra yorumlarımı yazarım.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.