Merhabalar, ADSL 1024 Kbps internet bağlantısı kullanıyorum. 1 adet masaüstü 2 adet dizüstü bilgisayardan oluşan bir ağım var. Masaüstü bilgisayarın internet bağlantısını Airties RT-210 modemin portundan ethernet kablosu ile yapıyorum. Dizüstü bilgisayarlar ise modemin kablosuz özelliğini kullanarak bağlantı sağlıyor. Herşey iyi güzel gidiyor ama gelelim asıl soruna. 3 kullanıcı da aynı anda download yaptığı zaman bağlantı hızı felç oluyor. 105-110 kb/s olan download hızı 3'e bölünüyor. Ben film indirmek istediğimde diğer kullanıcılar web'de sörf bile yapamıyor. Hızın bölünmemesi için ne yapabilirim sizce?
Network şeması:
quote:
Orjinalden alıntı: Jue.Cassini
Merhabalar, ADSL 1024 Kbps internet bağlantısı kullanıyorum. 1 adet masaüstü 2 adet dizüstü bilgisayardan oluşan bir ağım var. Masaüstü bilgisayarın internet bağlantısını Airties RT-210 modemin portundan ethernet kablosu ile yapıyorum. Dizüstü bilgisayarlar ise modemin kablosuz özelliğini kullanarak bağlantı sağlıyor. Herşey iyi güzel gidiyor ama gelelim asıl soruna. 3 kullanıcı da aynı anda download yaptığı zaman bağlantı hızı felç oluyor. 105-110 kb/s olan download hızı 3'e bölünüyor. Ben film indirmek istediğimde diğer kullanıcılar web'de sörf bile yapamıyor. Hızın bölünmemesi için ne yapabilirim sizce?
Network şeması:
Bağlantınızı 4 Mbps'ye çıkarabilirsiniz. Hızınızın bölünmeyeceğini mi umuyordunuz?
İyi de 100 bilgisayarlı internet kafeler var. 100 mbit bağlantı mı kullanıyorlar? :)
quote:
İyi de 100 bilgisayarlı internet kafeler var. 100 mbit bağlantı mı kullanıyorlar? :)
Hepsinden full download mı yapılıyor? ;) 4 Mbps alıyorlar 4 tane, 25'er makineye dağıtıyorlar. 100'lük bir switch'le de birbirine de bağlıyorlar, oluyor bitiyor. Siz internete 1 Mbps ile açılıyorsanız 1 bilgisayar için de 10 bilgisayar için de total bant genişliğiniz 1 Mbps'dir. Öyle olmasaydı 4 Mbps almaz, 4 ethernet kartıyla 4 bağlantı kurardı herkes tek bilgisayarda...
Jue.Cassini eyer modeminizin ayarlarında IP Servis Kalitesi (QoS) desteği mevcut ise bunu acarak bir nebzede olsa bir rahatlama yaşamanız olası zaten bahsetmiş olduğunuz sorun anladığım kadarıyla emule üzerinden flim indiriyorsunuz ve upload limitinizi zorluyorsanız ki bunu limitliyerek (Maksimum 5kb/s) aşabilirsiniz.Eyer upload limitini zorlarsanız TCP/IP protokolünün doğasından kaynaklanan bu sorunu aşmanız imkansız serdar nicknameli arkadaşın belirtiği gibi hızınızı yükseltmekten başka bir şansınız yok.
eger emule benzeri bi sey kullaniyorsan sorun downloaddan degil upload dan kaynaklaniyor. emule yada benzeri p2p ler limitlenmezlerse butun upload bandwidthini doldururlar upload sistinmi download durur. nedenine gelirsek download sirasinda server size bi paket gonderdiginde ulasti sinyali almazsa ayni paketi tekrar yollar onay paketi gelmedikce tekrar tekrar ayni sey gelir yani upload siserse download durur. senin sorunun buyuk ihtimal bundan kaynaklaniyor.
bi diger nedende windows un sacma priorityleri oncelik siralamasi. turkiyedeki internet hizli olmadigi icin cok raslanan bi sorun degil. ama 20mbit gibi hatlarda p2p downloadu son hiz giderken web sayfalari acilmiyor. windows sacma bi sekilde p2p paketlerine oncelik veriyor. cozumu modemden yada routerdan QOS quality of service ayarlari ile web trafigine oncelik vermek.
P2P kullanmıyorum arkadaşlar. Normal web sitelerinden dosya indirme işlemlerinden bahsediyorum.
P2P kullanmıyorum arkadaşlar. Normal web sitelerinden dosya indirme işlemlerinden bahsediyorum.
Siz aynı anda 3 bilgisayarın da 110 kb/s ile download yapabilmesini istemiyor musunuz?
quote:
Network şeması:
Hızın bölünmemesi için hiçbişey yapamazsın.Hız bölünür sadece nasıl bölüneceğine müdahale edebilirsin.
Hocam eğer hız bölünmeseydi mahalleye bi DSL çektirirdik tüm apartman aynı hızdan kullanırdık. Bölünmesi oldukça doğal.Eğer siz aynı hızı 3ümüz de yaşayalım diyorsanız 4MBit internete geçin Serdar hocamın dediği gibi,ayrıca QoS bağlantı paylaşım sistemi destkeliyorsa modeminiz bağlantıyı biraz daha eşit dağıttırabilirsiniz.
Bizim evde 5arkadaş 5pc kullanıyoruz,Qos sayesinde internetin %80i bana ait.
Airties RT-210 modem kullanıyorum. Bu modemde bahsettiğiniz QoS olayı var mıdır?
quote:
Orjinalden alıntı: syskey
quote:
Network şeması:
Hızın bölünmemesi için hiçbişey yapamazsın.Hız bölünür sadece nasıl bölüneceğine müdahale edebilirsin.
aynen böyle sadece kime ne kadar şeklinde bölebilirsin.
quote:
Airties RT-210 modem kullanıyorum. Bu modemde bahsettiğiniz QoS olayı var mıdır?
bende de rt-205 var kablosuz... QoS sadece kablosuz ayarlarının oldugu yerde var sadece secip kaldırabiliyorsun,yani dagıtım yapamıyorsun.. yada ben bulamadım..
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme