arkadaşlar geçende modeminin arayüzünde dolaşırken snmp menüsünü gördüm .. Acaba bu snmp nin işlevi nedir ? nasıl kullanılır .. bana bi açıklama yaparsanız çok sevincem .. ekran görüntüsü aşağıdaki linkdedir.
internetten azcık araştırmamla: "Snmp , öncelikle açılımı ; simple network managment protocol dür. Snmp , ağ cihazlarından gerekli bilgilerin alınmasını sağlar. Özellikle yönetim bilgilerini almak için oluşturulmuştur. Bu bilgiler sayesinde ağ yönetimiin daha sağlıklı olması , problemlerin çözümü ve performansın arttırılması gibi önemli etkenler üzerinde daha rahat çalışılması sağlanır. Gelişmiş cihazlarda RMON vardır buna ek olarak. Oluşturulan 4 grup RMON ile önemli bilgiler elde edilir." şeklinde bir bilgi buldum. acaba bu snmp sistemiyle iç ip loglarını kaydetme saglanıyor mu? (İç IP Dağıtım Loglarını elektronik ortamda kendi sistemlerine kaydetmek.)
cevap verecek kimse yok mu?
ağ yönetimi, network monitoring vs... yapabilirsin... sadece modemin snmpsini açarak wan bazında band genişliği istatistiklerini tutmuştum ben bi arkadışın linux serveri üzerinden mrtg ile... ama log da tutsan da istatistikleri almak istesen de snmp ile bunu yapicak yazılım ile extra bir pc ye ihtiyacın var....www.paessler.com da windows için bazı free snmp progmraları var....
mrtg-prtg güzel programlardır bunlar. çok detaylı loglamay yaptırabilirsin .. daha başka programlarda vardr tabi araştırmak gerekli .)
Simple Network Management Protocol"'ün kısaltması. "Basit Ağ Yönetimi Protokolü" adı verilen bu teknoloji, bilgisayar ağları büyüdükçe bu ağlar üzerindeki birimleri denetlemek amacıyla tasarlanmıştır. Cihaz üzerindeki sıcaklıktan, cihaza bağlı kullanıcılara, internet bağlantı hızından sistem çalışma süresine kadar çeşitli bilgiler SNMP'de tanımlanmış ağaç yapısı içinde tutulurlar.
Kaynak : wikipedia .
quote:
Orjinalden alıntı: a1ps
ağ yönetimi, network monitoring vs... yapabilirsin... sadece modemin snmpsini açarak wan bazında band genişliği istatistiklerini tutmuştum ben bi arkadışın linux serveri üzerinden mrtg ile... ama log da tutsan da istatistikleri almak istesen de snmp ile bunu yapicak yazılım ile extra bir pc ye ihtiyacın var....www.paessler.com da windows için bazı free snmp progmraları var....
umdugumdan geniş bilgiler verdiğiniz için çok teşekkür ederim. bugün paessler.com adresinden ücretsiz snmp programı indirdim (http://www.routertech.org/pages.php?page=47 bu adresteki resimlere bakaraktanda ayarladım) sizin dediğiniz gibi band genişligi istatistiklerini tuttugunu gördüm.
ben bugün indirdiğim programda ilk başlarken farklı seçenekleride denedim... karşıma çıkan bir bölümde(altta resim) OID bölümüne internetten bulduğum bazı uzun sayılar girdim çalışanlar oldu... acama bu SNMP v1 veya v2c için IOD listelerinin bulundugu internet adresi var mı?
cihazların snmp özelliği etkinleştirilecekse read only olarak etkinleştirilmesine dikkat etmek gerekiyor.Ayrıca şifreyi de public harici çok rahat bulunamayacak bir başka şifre ile değiştirmek gerekiyor. Aksi takdirde modeminize snmp ile bağlanıp ayarlarını değiştirebilirler.
snmp özelliğini kullanmak için programlar indirdim bazılarında OID bölümüne belli rakamlar girildiğinde modemden farklı karklı bilgiler geliyor. ben, bu OID listesini nereden bulabilirim?
getif diye program var.Program sayesinde snmp ile bir cihaza bağlanıyorsun.Cihaz üzerindeki tüm oidleri ve ne işe yaradıklarını görebiliyorsun.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme