Şimdi Ara

ağzı açılmış şarap bozulurmu??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
30
Cevap
0
Favori
137.239
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar bi şişe şarap açtım ama bir kadeh içtim ve gerisi kaldı tıpada açarken parçalandı bazen böyle beceriksizlikler olabiliyor. şimdi şişenin ağzına bişey kapatıp (poşet gibi) buzdolabına koysam yarına veya öbürgüne bozulurmu bu. zehirlenmeyelim sonra yani kaç gün bekler bu şekilde açık olarak?



  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Açılmış Şarap Bozulur mu?

    Açılmış bir şarabın bozulup bozulmadığını merak ediyor olabilirsin. Bu soruya net bir cevap vermek, şarabın türü, saklama koşulları ve açılış süresi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.

    Şarabın Türü Önemlidir

    Tüm şaraplar eşit yaratılmamıştır. Bazı şaraplar, örneğin kırmızı şaraplar, beyaz şaraplara göre daha uzun süre dayanabilir. Tatlı şaraplar da genellikle kuru şaraplardan daha uzun süre dayanır.

    Saklama Koşulları Etkilidir

    Açılmış bir şarabı saklama koşulları, bozulma hızını önemli ölçüde etkiler. İdeal olarak, şarap serin (12-15 santigrat derece), karanlık ve titreşimden uzak bir yerde saklanmalıdır.

    Açılış Süresi

    Bir şarap açıldıktan sonra, hava ile temas etmeye başlar. Bu temas, şarabın oksitlenmesine ve bozulmasına neden olabilir. Açılan bir şarabın genellikle birkaç gün içinde tüketilmesi önerilir.

    Ağzı Açık Kalırsa Bozulur mu?

    Evet, ağzı açık kalan bir şarap daha hızlı bozulur. Hava ile temas, oksidasyona ve bozulmaya neden olabilir. Açılan bir şarabı, hava ile temasını en aza indirmek için hava geçirmez bir tıpa veya şarap tıkacı ile kapatmak önemlidir.

    Zehirler mi?

    Bozulmuş şarap genellikle zehirli değildir, ancak hoş olmayan bir tada ve kokuya sahip olabilir. Ancak, şarabın bozulup bozulmadığından emin değilsen, tüketmemek en iyisidir.

    Özet

    Açılmış bir şarabın bozulma süresi, şarabın türüne, saklama koşullarına ve açılış süresine bağlıdır. Genel olarak, açılan bir şarabı birkaç gün içinde tüketmek ve bozulmasını önlemek için hava geçirmez bir şekilde kapatmak önerilir. Bozulmuş şarap tüketmekten kaçınmalısın, çünkü hoş olmayan bir tada ve kokuya sahip olabilir.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • donanımhaber forum
    Şarap tan Anlayanlar!! » Sayfa 1 - 2
    http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=7415717
    al bak buraya




  • pet şişeye koy kapağını sıkıca kapat..ışık almayan yerde durursa epey bi zaman bişey olmaz
  • Hocam soğuk ve ışıksız bir ortam olur ve birşekilde oksijenle temasını önlersen bir süre idare eder. Zaten bozzulsa bile korkma birşey yapmaz sadece sirke olur zaten onuda içemezsın :)
  • söylediğim gibi buzdolabına koyucam ve orda durucak yani yarın öbürgün içermiyim bilmem. ama ziyan olsun istemiyorum hem para verdik hemde seviyorum mereti. buzdolabında saklarsam sanırım bişey olmaz üçdört gün. petşişeye koyayım ben en iyisi
  • yok 3-5 günde bişe olmaz da uzun sürede gidici
  • Dediğim gibi kardesım ışık, oksijen ve sıcaklık cok önemli. 3-4 gün hayda hayda idare eder. Sen Gıda müh. sözünü dinle
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    PASLI SU İÇEN ARKADAŞA NE OLDU?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bir haftaya kadar bişi olmaz, ama sıcakta ve ışıkta,güneşte bırakma yoksa sirke olur
  • dinlememmi crazy yeterki söyleyen işin erbabı olsun. sen şarap yapımınıda biliyosundur. o konudada yardımcı olursun o zaman bana değilmi (biraz abarttım sanırım)
    quote:

    Orjinalden alıntı: crazy83

    Dediğim gibi kardesım ışık, oksijen ve sıcaklık cok önemli. 3-4 gün hayda hayda idare eder. Sen Gıda müh. sözünü dinle
  • quote:

    Orjinalden alıntı: dahayeniyim

    dinlememmi crazy yeterki söyleyen işin erbabı olsun. sen şarap yapımınıda biliyosundur. o konudada yardımcı olursun o zaman bana değilmi (biraz abarttım sanırım)
    quote:

    Orjinalden alıntı: crazy83

    Dediğim gibi kardesım ışık, oksijen ve sıcaklık cok önemli. 3-4 gün hayda hayda idare eder. Sen Gıda müh. sözünü dinle




    Malesef biliyorum hatta şarap fabrikası dizaynı projem var
    Ciddiyim ama cok boktan iş şarap oalyı:):) Şaka bir yana cok ugras gerektiren bir iştir şarap üretimi sanat eseri gibi birşey yani



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crazy83 -- 8 Haziran 2006; 1:04:56 >




  • biliyorum crazy bende araştırdım o işi ve astarı yüzünden pahalı olacağını görünce vazgeçtim. iki ytlye bile şarap varken piyasada bizim bundan daha ucuza üretmemiz olanaksız. ayrıca onu yapacak üzümü bulmak, fermantasyon olayını becermek, sirke olmamasını sağlamak zahmetli bir iş. peki bir gıda mühendisi olarak bu ucuza satılan şaraplar için ne diyorsun. yani üzümün kilosu iki ytl iken adamların iki ytlye şarap satmaları nasıl bir olay ve o şaraplar içilebilirmi, sağlık açısından zararları nelerdir(alkolün verdiği zararlardan bahsetmiyorum)?
  • Şimdi kardesim iki çeşit üzüm vardır biri sofralık üzümdür ve bizim dışarıdan aldıgımız üzümlerdir bunlar. Bide şaraplık kalite üzümler vardır. Genelde o köpek öldüren die tabir edilen şaraplar ucuz üzümlerden yapılır ve bu üzümler zaten fabrikaya ucuz geliyor. Denizli'de Çal ' a gittip. Duymuşsundur Çalkarası üzümüünü ve bundan iyi kalite sarap yapmak mümkün. Adam orada şunu yapıo. İlk başta sapları ayırıyor üzümün ve şıra elde etmek için belli bir basınc uyguluyorlar ve şırası alınıyor. Kaliteli kısmı yanı anlayacagın. Geri kalan kısma daha fazla basınc verıolar ve bu kalan şıraylada köpek öldğren yapıyorlar. Çok fazla basınc uyguladıgın zaman çekirdekteki bazı fenolik bileşikler ve özellıkle acılık veren ksıımlar ve tanen gecebiliyor. Buda teknoplojık sorunlara neden oluyor. Ayrıca o ucuz sarapları üretmek için başka yollarda var.Biraz daha dalarsam konuya b..kunu cıkaracam galiba :)

    İçkilerden acılmıosken şampanya içiyorsan eger baya paraya kıyıp iç. Çünkü orjınal şampanya Fransanın Şampanya heyaletındemı ne yapılıyor sadece. Burada yapılanların çoğu şaraba karbondıoksıt basıp mantarlıyor ve piyasaya şampanya die kaktırıyorlar




  • quote:

    Orjinalden alıntı: dahayeniyim

    biliyorum crazy bende araştırdım o işi ve astarı yüzünden pahalı olacağını görünce vazgeçtim. iki ytlye bile şarap varken piyasada bizim bundan daha ucuza üretmemiz olanaksız. ayrıca onu yapacak üzümü bulmak, fermantasyon olayını becermek, sirke olmamasını sağlamak zahmetli bir iş. peki bir gıda mühendisi olarak bu ucuza satılan şaraplar için ne diyorsun. yani üzümün kilosu iki ytl iken adamların iki ytlye şarap satmaları nasıl bir olay ve o şaraplar içilebilirmi, sağlık açısından zararları nelerdir(alkolün verdiği zararlardan bahsetmiyorum)?


    Aslında birikimin varsa ve baya bir yatırım yapabilirsen böle güzel fermentasyon tankları falan alırsan iyi birşeyler yapıp iyi paralar kazanabilirsin. Bide şu var sadece 10.000 litrelik bir tank alayım desen 30 milyar gibi fiyatları var. Yatırım maliyeti cok yüksek. Üretim maliyetleri cok fazla para tutmuyor. Ama en büyük sroun vergi oalyı. Yaklaşık şişe bası 3.5 - 4 ytl vergisi var




  • güzel bilgiler veriyorsun crayz. böyle şeyleri bilen birinin ağzından bilimsel dille dinlemekden hep zevk almışımdır. şampanya içmem ama şarabı severim. tabi herzaman kaliteli şarap almaya müsait olmuyor bütçem. o nedenle bazen köpek öldüren denen şaraplardan alıyorum. özelliklede küp şaraplarının damacan olanlarından. iki litre şarap 7.5 ytl. bana inanılmaz ucuz geliyor bu fiyat. zaten o cam damacanayı dışarıdan almaya kalksan en az 2.5-3 ytl yi bulur. yazın içine bişeyler koyup dolapta soğutup içmesi ayrı bir güzel o damacanın. ama işte hep düşünmüşümdür bu kadar ucuza nasıl oluyor bunlar, bi iş olmasın bunda, bi zarar vermesin bize diye. ama bi şekilde içiyoruz yani damak zevki artık, seviyorum içmeyi, özelliklede yemeklerde veya yanında kırmızı et ve peynirle(gerçi ucuz şarapla bu ikili pek tutmuyor ama olsun :) ) yani içmeyede devam edicem. umarım zararını görmeyiz. birde bir arkadaşım meyve şarabı getirtmişti şirinceden ilk o zaman içtim ve inanılmaz hoşuma gitti. çok lezzetli şaraplardı. o şarapları buralarda bulamıyorum. bulabildiğim meyve şaraplarıda o tadı verirmi bilmem artık. özellikle küp ün vişne mistelini çok övüyorlar ama pahalı olduğundan hala alıp denemişliğim yok.




  • Ya Şirincede gerçekten harika şaraplar var orayada gidip gezdim. Oradada önceden köylüler kendileri yapıyormuş. Şimdi birkaç büyük işletme oralarda olay ıgeliştiriyorlar ve baya saglam şarap yapıolar. Nerede oturuyorsun eger yakınsan git, gez gör. Hem çok güzel biryer hemde şarabı güzel...
    Aldığın şaraplarda izin nosu varmı bakarmısn. Herzaman güvenli gıda tüketeceksen izinli gıda yüketmende fayda var hemde çok. Tarım ve Köyişleri Bakalığının izni olmalı. Şarapta bir olay var kükürt kullanılıyor ve bunun değeri 100-150 ppm yaklaşık yani 1 litrede 100-150 mg kükürt kullanılmadı ve bunun fazlası vucuda zararı olabilir
  • crazy ben eskişehirde oturuyorum yani şirinceye gidip gezmem biraz güç. gidebilsem zaten orda evlerde yapılan şaraplardan alıcam biriki koli. bu kükürt olayına bende takılmıştım bi ara, damacan küpün üzerinde farkettim ilk olarak. başka bir forumda sormuştum ama bilen çıkmadı. aldığın şarap derken sanırım bahsettiğim meyve şaraplarını diyorsun. onları içeli çok oldu ve hiç bakmadım üzerine. ama bundan sonra dikkat ederim izin ve kükürt olayına. uyarıların için sağol. artık gıda konularında danışabileceğim güvenli bilgi alabileceğim birisi olmasından çok mutluyum.
  • Yok kardesım bildiğim kadarıyla yardım ederim ama daha benımde bölümüm yeni bu sene bitiyor. Bilmedigim cok sey var benımde. Etiketine bak dediğim olay bugun içtigin köpek ölürenler. Cok dikkat etmedım ama kükrt oranı yazmıyor cogunda galiba. Yalnız yanlış anlaşılma olmasın kükürt konması normal bir olayyy. Sadecce fazlası zarar
  • kükürt konmasının normal olduğunu biliyorum crazy. nerden biliyosun dersen kaliteli kalitesiz hepsine baktım hepsinde vardı ama oranlarına dikkat etmedim. bundan sonra edicem eğer yazıyorsa. yazmayanlarıda alıp içmem zaten artık. köpek öldürenleri birde sangria denen bir kokteyl var, o tarz yapıp içiyorum bazen. içine meyve suyu(portakal ve limon) ve meyve parçaçıkları ( istediğimiz meyveden) atılarak hazırlanıyor. o meyveler şarabı emdikten sonra kaşıkla yemesi güzel oluyor. bide ucuz şarabı içilebilir kılması ayrı bir zevk. tam partilik içeçek. buz gibi büyük bir kovaya yapıp kepçe kepçe içmek gibisi yok.
  • Hocam sen olayı aşmıssın ya pm atıom msn ekle biara tanısır muhabbet ederiz ok.
  • crazy ekledim msn e. pm attım.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.