Şimdi Ara

Ahci mod (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
90
Cevap
1
Favori
48.270
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: Kumandan

Biosta IDE modunda windowsunuzu kurun ve RAID -AHCI yazılımını yükleyin cd sinde vardır ama güncel sürücünü anakartın sitesinden indirin sonra diskin anakarttaki ucunu raid slotuna takın ve biostan AHCI açın işlem tamamdır Floppy yada yeni kuruluma gerenk yok

anakartinda raid icin ayri bir slot yoksa napicaz . bende yok raid girisi :P
  • usb den calısan floppy sürücüler var onlardan edin bir tane ben oyle yaptım hem raid kurarken hem ahci kurarken
  • quote:

Orjinalden alıntı: kalllavi

nasıl yani ? olmaz olurmu ya ? anakartın kullanım klavuzuna bakarsan eğer 1 tane raid için ayrı bir giriş oldugunu göreceksin yani raid yaparkan "ilk diski şuraya 2. diski buraya takın" diye bir guide olması lazım onu bir incele.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Kumandan

quote:

Orjinalden alıntı: kalllavi

nasıl yani ? olmaz olurmu ya ? anakartın kullanım klavuzuna bakarsan eğer 1 tane raid için ayrı bir giriş oldugunu göreceksin yani raid yaparkan "ilk diski şuraya 2. diski buraya takın" diye bir guide olması lazım onu bir incele.

incelemistim, senin icin tekrar inceledim , malesef nereye takilmasi gerektigi yazmiyor. tahminimce 1. ve 2.ye takiliyor :) . bazi anakartlarda raid icin ayri olarak slot bulunmasi guzel birsey . bu anakartin kullanim klavuzunda raid bolumu var , fakat sadece raid 0 , 1 vb hakkinda genel bilgi veriyor .
    bu arada NCQ icin vistayi yuklemeden once ahci modunu actim. yukledi vistayi ama son asamaya gelince acmadi bir turlu sistemi. ekran karanlik kaldi hep. son asama dedigimde kullanici adi kismi . zaten sistem tam anlamiyla o anda acilmaya basliyor . yani NCQya falan hazir degil demektir benim anakart

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kalllavi -- 24 Eylül 2007; 0:40:51 >

• bu programı kurunca hdd hızlanacakmı pfff
  • valla biras karısık ve gereksiz urasma gibi gelior nvidia böle bi sorun yok direk driveri kurunca sana soruor ewet dersen kuruor ncq sistemi...
  • Zaten nForce'yi bu SATA - NCQ muhabbetiyle uğraştırmaması ve sistem belleği saat hızını veriyolu hızından bağımsız ayarlamaya olanak tanıması nedeniyle çok seviyorum (Command Rate ayarının bulunması da ayrı bir güzellik, özellikle Super Pi gibi uygulamaları kasanlar için), ama rekabet edemedi Intel yongasetleriyle. Geçtik biz de P45'e.

Bir de bu Intel, PATA ve PS/2 olayına ICH tabanlı doğrudan desteği bıraktığından, PATA optik sürücülerde anakartların ek yongalarıyla iş görüyoruz. Onlar da ayrı bir dert. Açılışta on saat sürücüleri denetler vs.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 22 Temmuz 2008; 0:15:59 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Tuğer

Zaten nForce'yi bu SATA - NCQ muhabbetiyle uğraştırmaması ve sistem belleği saat hızını veryolu hızından bağımsız ayarlamaya olanak tanıması nedeniyle çok seviyorum (Command Rate ayarının bulunması da ayrı bir güzellik, özellikle Super Pi gibi uygulamaları kasanlar için), ama rekabet edemedi Intel yongasetleriyle. Geçtik biz de P45'e.

Bir de bu Intel, PATA ve PS/2 olayına ICH tabanlı desteği bıraktığından, PATA optik sürücülerde anakartların ek yongalarıyla iş görüyoruz. Onlar da ayrı bir dert. Açılışta on saat sürücüleri denetler vs.

Evet malesef.. Yakın zamanda şu PATA DVD-rw den kurtulmayı planlıyorum.

Bu arada nasıl anakarttan memnun musun? Maillerimi aldın değil mi?
  • @Soultrap

Ben de yakında almıştım PATA DVD-RW'yi. Tam öngörüsüzlük oldu benimki. İnsan iyi araştırır, PATA'nın Intel'deki durumunu. Tabii, anakart alma kararını ani verdim ve hemen aldım, pek plânım yoktu bu konuda. Güya Nehalem'e kadar 6420 - nF 650i SLI ile gidecektik.

E-postaları almıştım, hatta e-posta üzerinden cevap da yazmıştım hocam

Anakarttan(P5Q) memnunum, kendi şartlarıma göre. En azından stok 6420'yi sınırlarında kastırıyorum. 4870'i test edersem, teste özel olarak 3,5 - 3,6 GHz arasında çalıştırabilirim belki 6420'yi (bu kasıntılığımın ana nedeni 4870'in ya da GTX 260'ın test sonuçlarını paylaşacak olmam zaten. Yoksa, 6420'yi o hızlarda kullanacak değilim, kullanamam da). Sonra Q9450(ucuzlarsa Q9550) ya da Q6600'e geçince(inşallah), testlerde 4870 üzerinde 3,5 - 3,6 6420'ye göre nelerin değiştiğini göreceğiz, Crysis'te - Win XP ile.
    Meselâ, 1280x1024 - 8x AA - 16x AF'de neler değişecek? 1680x1050 - 8x AA - 16x AF'de neler değişecek, gibi. Ekran kartını kastıracak ayarlarda deneyeceğim, işlemcinin kendisinin sınırladığı durumdan uzaklaşmak ve şu "darboğaz" olayını görebilmek amacıyla.

Bu arada, sizin anakartın ilk bios'u neydi acaba? Bendeki AMI - 0205. Bilginiz var mı, bu bios hakkında?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 22 Temmuz 2008; 0:26:11 >

• XP de AHCI yi sorunsuz kullaniyordim. Ama son zamanlarda hdd yi görmeme sorunları falan yaşadım sonra geçdim native ide ye.
    Şimdi de sorun çözülmedi. Bazan Hdd yi görmüyor kapatıyorum 1 saat falan ondan sonra görüyor. Sıcaklardan herhalde.HDD daha yeni yaz gördü ondan diye düşünüyorum ama hoş olmayan bir durum tabi. WD hdd. Garantiden geldi 2. hdd ama çok sorun yaşıyorum. WD hdd almayın.

ATİ chipseti anakart kullanıyorum. kurarken çok sorun yaşadım ama performansından memmundum. hdd çok yoğun olduğunda bile bir şey istediğinde nazlanmadan yapıyordu. ama şimdi çok yavaşladı çoklu işlemlerde. Geri kalan performansta bir fark yok.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Tuğer

@Soultrap

Ben de yakında almıştım PATA DVD-RW'yi. Tam öngörüsüzlük oldu benimki. İnsan iyi araştırır, PATA'nın Intel'deki durumunu. Tabii, anakart alma kararını ani verdim ve hemen aldım, pek plânım yoktu bu konuda. Güya Nehalem'e kadar 6420 - nF 650i SLI ile gidecektik.

E-postaları almıştım, hatta e-posta üzerinden cevap da yazmıştım hocam

Anakarttan(P5Q) memnunum, kendi şartlarıma göre. En azından stok 6420'yi sınırlarında kastırıyorum. 4870'i test edersem, teste özel olarak 3,5 - 3,6 GHz arasında çalıştırabilirim belki 6420'yi (bu kasıntılığımın ana nedeni 4870'in ya da GTX 260'ın test sonuçlarını paylaşacak olmam zaten. Yoksa, 6420'yi o hızlarda kullanacak değilim, kullanamam da). Sonra Q9450(ucuzlarsa Q9550) ya da Q6600'e geçince(inşallah), testlerde 4870 üzerinde 3,5 - 3,6 6420'ye göre nelerin değiştiğini göreceğiz, Crysis'te - Win XP ile.
    Meselâ, 1280x1024 - 8x AA - 16x AF'de neler değişecek? 1680x1050 - 8x AA - 16x AF'de neler değişecek, gibi. Ekran kartını kastıracak ayarlarda deneyeceğim.

Bu arada, sizin anakartın ilk bios'u neydi acaba? Bendeki AMI - 0205. Bilginiz var mı, bu bios hakkında?

Şimdi gördüm maillerini.

Valla benim board 0506 ile gelmişti ben aldığım gibi 0703 ü yükledim. Bu arada 05/07/2008 7 mayıs oluyor. Anakart ters kullanıyor. Sanırım 0205 bu anakartın base biosu. Ve seninki ilk partilerden olduğu için ilk biosla gelmiş.

Benim anakart revision 1.03G

Q6600 konusuna gelince ben Grid hariç hiçbir oyunda getirisini görmedim. Grid 4 çekirdeğe de load yapıyordu ve sanırım fps yi de etkiliyordu çünkü 1680x1050 4xMSAA Max details te 70-80fps lerde geziniyor oyun. Yalnız windowsun(özellikle vista nın) daha hızlı çalıştığına emin olabilirsin.

• 0205 biosu, Asus'un sitesinde görünmüyor. Asus Update ile internetten indirme seçeneğini kullandığımdaysa, sadece 0205 çıkıyor karşıma, seçilebilir olarak.

Bunları görünce huylanmıştım, "0205 de neyin nesi o zaman?", diye. "Asus, çok eski, ilk bios diye sitesine koymadı herhâlde", dedim (0506'ya "first release" demiş gerçi. Anlamı, "0205'ten sonra çıkan ilk bios", olsa gerek). Bios indirmede ise, "sunuculardaki dosyayı güncellememişlerdir" diye düşündüm.

Yine de 0703 kurmadım, zira "kurdum, bazı işlemler saçmaladı, donmalar meydana geldi" vs. diyenler var. Tabii, sorun olursa eskiye dönerim; ama KGK olmasına rağmen bios değiştirme işini sık yapmak istemiyorum.

Bir de, kaşınmaya gerek yok. Sorunla karşılaşmadım, 6420'yi sorunsuz hız aşırtıyor; şu aşamada bios'la uğraşamam. 4870/GTX 260 - dört çekirdek güncellemesinden sonra cinslik çıkarsa, bios güncellemesini seçenek olarak değerlendiririm.

Bu arada, bendeki de 1.03G.

Grid, evet. O oyunda ekran kartı - işlemci hız aşırtımı getirisi konusunda hiç deneme yapmamıştım aslında. 1280x1024 - 4x AA'da, G92 GTS - 3.0 GHz 6420 gayet yeterli olduğundan (oynadığım kadarıyla), pek sallamadım sanırım. Toz - duman içindeyken kare/sn 60'ın altına düşebiliyor tabii, o malûmunuz.

Grid'de dört çekirdek deneyeceksem, sanırım çift çekirdekte saat hızının getirisi konusunda izlenim edinmiş olmam gerekecek önce.

2 GB olan bellek miktarını arttırmadan asla Vista denemeyeceğim için, işletim sistemi anlamında getiriyi sallamıyorum pek. Çok sayıda uygulamayı aynı anda zaten çalıştırmam hiç. Ki, XP'de bile oyunlardan önce arkadaki en küçük kırıntıları bile görev yöneticisinden kaparım, bu huyum 4 GB bellek - dört çekirdek kullansam da değişmez.

Neyse, ben şu nLite işini yapayım. Bakalım XP SP3'te P5Q - ICH10R - bir tane ST3500320AS SD15 ile AHCI ne yapacak?

Gerçi, @Kumandan hocam başka bir yöntemden bahsetmiş. İşe yarar mı acep?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 22 Temmuz 2008; 0:52:35 >

• @tuğer

evet @kumandan in verdiği işlem baya pratik. Aslında ahci ye geçilebilir ama benim HDD Samsung yani NCQ yok sanırım.
    Bu arada Raid girişi derken şu drivexpert girişlerinin birincisi kastediliyor değil mi?
  • AHCI sorunlu bir sistem, faydası yok diyenler yanılıyorlar. Kendi bilgisayarımda AHCI kapalı iken yaptığım HDD hız testinde 55mb/s (Düzeltme: 55mb/s değil 61mb/s imiş), AHCI açıkken yaptığım testte 71mb/s okuma hızı alıyorum. (İşletim sistemi Windows Vista, HDD 1TB harici Western Digital, E-Sata'dan bağlı) Xp ile de bir uyumsuzluk söz konusu değil.

Vista DVD'sinde AHCI sürücüleri bulunduğundan kurulumdan önce BIOS'tan AHCI'yi etkin hale getirmekten başka birşey yapmaya gerek yok. Halihazırda kurulu sistem için de aynısı geçerli, BIOS'tan etkinleştirdikten sonra sisteme sürücüleri yükleyeceksiniz.

XP'de ise, floppy sürücünüz yoksa, yukarıda bir arkadaşın belirttiği gibi nLite programı yardımıyla işletim sistemi kurulum cd'sine AHCI sürücülerini entegre edip sistemi baştan kurabilirsiniz. Veya bilgisayar bilginize güveniyorsanızhttp://forums.pcper.com/showthread.php?t=444831 adresindeki adımları uygulayarak kurulu sistemde AHCI'yi etkinleştirebilirsiniz. Kendim defalarca bu yöntemi uyguladığımdan çalıştığını onaylayabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tristam -- 22 Temmuz 2008; 18:55:58 >

• AHCI butip disklerde bi işe yaramadığı doğrudur tartışmanın anlamı yoktur, yıllar önce SCSI diskler için geliştirilmiş bi yöntemdir , günümüzde tek işe yarıcağı nokta sıralı okumada değil sadece coklu dosya okutmada yada sistemi ağa actığınızda bi miktar getirisi vardır
  • @tristam

ICH10R için de olur mu acaba, verdiğiniz yöntem? Kayıt defteri için verilenler uyar mı?
  • quote:

Orjinalden alıntı: tristam

AHCI sorunlu bir sistem, faydası yok diyenler yanılıyorlar. Kendi bilgisayarımda AHCI kapalı iken yaptığım HDD hız testinde 55mb/s, AHCI açıkken yaptığım testte 71mb/s okuma hızı alıyorum. (İşletim sistemi Windows Vista, HDD 1TB harici Western Digital, E-Sata'dan bağlı) Xp ile de bir uyumsuzluk söz konusu değil.

Vista DVD'sinde AHCI sürücüleri bulunduğundan kurulumdan önce BIOS'tan AHCI'yi etkin hale getirmekten başka birşey yapmaya gerek yok. Halihazırda kurulu sistem için de aynısı geçerli, BIOS'tan etkinleştirdikten sonra sisteme sürücüleri yükleyeceksiniz.

XP'de ise, floppy sürücünüz yoksa, yukarıda bir arkadaşın belirttiği gibi nLite programı yardımıyla işletim sistemi kurulum cd'sine AHCI sürücülerini entegre edip sistemi baştan kurabilirsiniz. Veya bilgisayar bilginize güveniyorsanızhttp://forums.pcper.com/showthread.php?t=444831 adresindeki adımları uygulayarak kurulu sistemde AHCI'yi etkinleştirebilirsiniz. Kendim defalarca bu yöntemi uyguladığımdan çalıştığını onaylayabilirim.

Merhaba,

Daha once yaptigim denemelerde Windows kurulduktan sonra AHCI'i etkin hale getiren bir yontem bulmustum, arama yaparak ulasabilirsiniz, fakat AHCI etkin gorunmesine ragmen herhangi bir performans artisi saglamamisti. Buna karsin, Windows kurulurken AHCI'in etkin hale getirilmesi performans artisi elbette sagliyordu. Ben bu sekilde registry kayitlari kullanmadim. Bu yontemden sonra performans testi ile gercekten artis oldugunu gozlemlediniz mi?

Tesekkurler,

Hicks

• @ Tuğer

Maalesef hiç fikrim yok. Verdiğim adresteki forumda bu sorunuza cevap verecek arkadaşlar vardır eminim ki.

@ hicks

Evet. Dediğim gibi XP kullandığım zamanlarda AHCI'yi ilk etkinleştirmem bu verdiğim adresteki registry kayıtları sayesinde oldu ve HDD okuma hızında 10-11mb/s'lik artış sağladı.

Aşağıya AHCI aktifken ve kapalıyken yaptığım testleri koyuyorum.

Açıkken:

http://img229.imagevenue.com/img.php?image=37678_enabled_122_541lo.jpg

Kapalıyken:

http://img42.imagevenue.com/img.php?image=37679_disabled_122_691lo.jpg

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tristam -- 22 Temmuz 2008; 17:45:08 >

• quote:

Orjinalden alıntı: d3s

ya sorma bahsetmiyim diyorum...

yeni anakartım intel dp35dm son nesil chipseti var. yeni sistemde bu anakartı seçtim tabi yeni seagate 400 gb ncq hdd ile beraber.
    anakartın kutusundan floppy disketi çıktı ahci'nin, ayrıca bios'ta da floppy seçenekleri hâlâ mevcut. AMA ANAKARTTA FLOPPY KONNEKTORU YOK.

kusura bakmasınlar anakart alırken floppy var mı yok mu diye bakmadım, bakmıyorum. ama ben bu işi anlamadım gitti, nasıl kurucam bu hdd'yi.

Anakartın kutusundan disket çıkıyor ama anakartta flopy driver girişi yok öylemi? What is the matrix diyorum ben nasıl iş o? Bence bir hata var. Benim anakartım gigabyte p35 chipset flopy slotu var gerçi ben flopy kullanmıyorum (vistada flopy gereksiz çünkü)
  • @hicks

Yönteminizin anlatımını siz bulabilir misiniz acaba?

Ya da ne şekilde arayalım?
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.