Şimdi Ara

Tuya Akıllı sigortalar ile Elektrik panosunu toplama, GES entegrasyonu. (6. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
137
Cevap
10
Favori
3.161
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Aboo, orası ne karışıkmış öyle. :D

Hocam, sen yine de o A fazının olduğu kısmı iyi bir kontrol et.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 7 Eylül 2024; 0:52:13 >
  • sis651 kullanıcısına yanıt

hocam sizde b ve c de kaçak akım okuyor mu? yoksa sadece a da mı görüyor. kaçak akım sadece a da mı gösteriyor bu cihazda onu merak ediyorum.

• M_aTRa_X kullanıcısına yanıt

Benim sistemde her kanal için nötr ayrıydı. Bu sebeple her kanal için bir RCBO kullandık. Bu sayede hepsi kaçak akım sigortası oldu ama böyle olunca prizler, lambalar ve artık daha ne varsa hepsi tek sigortaya gidiyor.

Sizin kutu karışıklığı da benimki gibiymiş.

Normal durumda her fazda max 10-15mA olacak şekilde kaçak akım görüyorum. Ana koruma rölesi dışındaki kaçak akımlı sigortalar mekanik olduğu için onlar 30mA'e ayarlanmış durumdalar. Ben onlardan gelenler birleşip arada ana koruma rölesini tetikliyorlar diye düşünüyorum çünkü başka atan röle olmuyor, 30mA'i geçen bir kaçak olsa onlardan birinin atması lazım.

Bende normal sigorta olmadığı için kapatarak deneme olmuyor, kaçak akımın geldiği sigorta atıyor zaten. Geçenlerde gelen ustanın mermer cila cihazı kaçak yapıyormuş, o odayı besleyen kaçak akımlı sigorta anında attı. Aleti fişten çekene kadar da sigorta şalterini kaldıramadık.

Benim cihazda her faz için kaçak akım ölçüyor ama tek nötr olduğuna göre her haz için nasıl farklı olabiliyor anlamadım. Tuya Akıllı sigortalar ile Elektrik panosunu toplama, GES entegrasyonu. 

Hiç kaçak göstermiyor hocam bende. Kaçak olsa muhtemelen gösterirdi. :D

• asukrumercan A kullanıcısına yanıt

E normal kaçak akım sigortaları da öyle. Hangi fazda kaçak olsa atıyor. Vardır bir mantığı, o kadar elektrik bilgim yok sanırım. :D

• alt dükkandan gelen şaseler kaçak akım üzerinden değil direkt dağıtılıyordu onu ilk önce kaçak akıma girip oradan dağıtımı yaptım ama hala çözemedim kaçağı. faz nötr veya toprak arası kaçak yok toprak şase arasında kaçak var biryerde birleştirme yaptılar muhtemelen 1 saat uğraştım artık önümüzdeki hafta toprağa bakacağım komple. yada cihaz mı arızalı acaba kaç yokta bizi mi uğraştırıyor diye düşünüyorum bi yandan :)

Tuya Akıllı sigortalar ile Elektrik panosunu toplama, GES entegrasyonu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M_aTRa_X -- 8 Eylül 2024; 14:34:9 >

Normal bir KAKR takım deneyin hocam. O da atıyorsa kaçak sabittir ki bence cihaz bozuk değildir. :)

Bir de 3 faz çalışan bir cihaz var mı acaba tesisatta?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 9 Eylül 2024; 19:26:0 >

alt katta mevcut trifaze çalışan ama üst katta yok. faz çıkışını komple iptal ediyorum yine kaçak gösteriyor bu yüzden takıldım aslında bozuk olup olmama olayına. kar ölçümü faz geri dönüş yani nötr ile yapmıyor mu ben mi yanlış biliyorum

örnek 200mA faz gitti 190 nötr geldi 10mA kaçak gösteriyor diye biliyorum çalışmasını ama tam çözemedim dediğim gibi :))

Dört kablo giriş yapmış, iki tek olarak, bir de ikili. üç tane de siyah renkli nötr.

Dört tane sigortadan faz çıkışı var, 5 tane de mavi nötr çıkışı var.

Buraya trifaze mi geliyor, neden dört kablo girişi olmuş?

Niye sigortadan fazla nötr çıkışı var?

Biraz karışık.Tuya Akıllı sigortalar ile Elektrik panosunu toplama, GES entegrasyonu. Tuya Akıllı sigortalar ile Elektrik panosunu toplama, GES entegrasyonu. 

• asukrumercan A kullanıcısına yanıt
    Aslinda suanda cozdum sorunu kar i 0 yapmistim sigorta atmasin diye onu 30 yapip denedim 2. Sigorta kapaliyken kacak 0 gorunuyor.

Uygulamadan kar ayarini off yani 255 yapinca kacak duzelse bile orasi sabit kaliyormus onu anlamis oldum:)

2. Sigorta merdiven lambalari ve mutfaga gidiyor. Mutfakta kacak yok ondan eminim o u yuzden cikis fazlarini sokup hangi noktada oldugunu nokta atisi bulacagim ins.

Giriste 2li 3 tane kablo var aslinda 2si kisa kaldigi icin ek var

Cikis fazlari tekli gibi gorunuyor ama buatta birlesmeler var notr de ayni sekilde tekli cikip yukarda birlesiyor. Her faza bi sigorta koysam muhtemelen 12 sigorta anca yeter.

Kacak olan birlesim yeri. Gunduz kafa rahatligi olunca bakacagim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M_aTRa_X -- 9 Eylül 2024; 20:8:37 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Bu kaçak olayını ben de anlamıyorum tam. Bir kez yakınlara yıldırım düşmüş. Mutfak prizlerinin sigortasını açınca KAKR atıyor. Aletleri çıkardım teker teker, bir şeye yaramadı. En son buz dolabı prizini söküp tekrar taktım, bir daha KAKR atmadı. Ama söküp kabloları bir çekip tekrar yerine koydum yani, başka bir şey yapmadım. Yıldırım da içeride bir şey yapmamıştı, görünüşte sıkıntı yoktu. Ama KAKR atmıyordu artık. Mutfak dolaplarının arkasında aspiratör prizi vardı. Sıkıntı o prize kalsak dolabı sökmek gerekecekti... :D

Mekanik cihazlar sorun yaratiyor aslinda ayni fiyata bu tuya destekli akim korumali cihazlari almak cok daha mantikli. Ayni fiyata ekstra birton ozellik geliyor akim koruma kacak akim koruma enerji tuketimi izleme vs hersey var. Sizin kar ac tip ise a ile degistirin yeni nesil elektronik cihazlar dc calistigi icin sıkıntı yapiyor.

• Sorunu cozdum mutfaktaki prizde notr toprak ters baglanmis ayriyetten tum fazlara sigorta ekledim(2 tane eksik kaldi hesap hatasi yapmisim:))

Kablo kanali ekleyip ve kapaklari kapattimi temiz bi goruntu alacagim ins

Hayırlı olsun hocam. Sonunda çözülmesi iyi olmuş. Artık 0 görünüyor kaçak akım değil mi?

Ben de sıva üstü bir 16 ya da 24'lü vs. sigorta kutusu ile fazların sigortalarını ayırmayı düşünüyorum ama sıva altı kutu çok iyi görünüyor şuan. Ama şu RCBO yüzünden kutuda yer kalmadı. Aslında bir iki sigortalık var ve ekleyeceklerime yeter ama kutuya gelen kabloların klemenslerini yanda topladığımdan kullanamıyorum alanı. Neyse, şimdilik gerek yok. Ama klima alma niyetim var, o zaman kesin yaparım bu dediğimi. :)

• aynen 0ladık sonunda. kaçak akımı off yapınca sürekli 255 görünüyor o yüzden biraz uğraştım 30ma ya aldım 0 görünüyor şuanda herhangi bir sorun görünmüyor. 2 sigorta eksiği ve Görüntüyü düzeltme işi kaldı o da basit 2 kablo kanalı birde kapakları kapatacağım inşallah :)

@asukrumercan ın kadar karışık olmasda bizim karışıklığı çözdük onun panolar bende olsa kafayı yerdim herhalde :)

Elinize sağlık, işi kendi başınıza halledebilmeniz de ayrıca bir başarı. Benim ne yazık ki elektrik bilgim ve tecrübem olmadığı için işi yaptırırken çok zorluk çektim.

Smart kaçak akım rölesine şimdi baktım, evde kimse yok sadece otomatik olarak bahçe ışıkları yanıyor, buzdolapları çalışıyor. Kaçak akım iki fazda sıfır, diğer fazda da 0.01mA gibi değer veriyor. Eve gidince kullandığımız uzatmalar, taktığımız cihazlar herhalde kaçak akımı 0.10-0.14mA seviyelerine çıkartıyor.

• @asukrumercan hocam konuyu baştan sona okudum guzel iş cıkmıs elinize saglık.voltaj düşümü yaşadığınızı evinizde voltaj regülatoru oldugunu bahsetmişsiniz. düşen gerilime ges destek oluyormus devreye gırene kadar zaman kayıplarından bahsetmıssınız. ya regülatörünüz bozuk ya da kaliteli değil.şebeke saglayıcı kaynaklı düşümlerde regülatör görevini yapmıyorsa bir problem var demektır. verimliliği yüksek,tam yükte ya da daha fazlasında tölere yüzdesi yuksek,alt sınır voltaj ve saniyede duzeltme voltaj gerilimi iyi bir regülatör tercih etmek evinizin gerekliliklerinden gozukuyor. evinizde anladıgım kadarıyla kompanzasyon mevcut degıl bu demek oluyor ki 9kw altında bır kurulu guc gozukuyor projede.elektrik faturanızda bir ceza bedeli var mı onuda bir inceler misiniz? ayrıca 40a ana giriş sigortanızın attıgını proje + kablo masrafı oldugunu soylemişsiniz. bunun için kurulu proje gücünüzü ve kullanılan kablo kesitini söylerseniz kaç ampere watt a kadar enerji çekebilceginizi soyleyebilirim. ornek veriyorum eve 4x6 geliyordur kurulu guc 9kw dir.6lık kablo kesiti mesafe goze alınarak hesapla yapılır ona gore bır sıgorta tercıh edebılırsınız.diğer yöntem ise enerji saglayıcıya enerji arttırım talebinde bulunursunuz bolgedeki trafo destekliyor mu onu ınceler ve sıze musade ettıklerını soyler.mesken oldugu ıcın cok guc cekecegınızı sanmam. havuz pompası motorları,30000btu klimalar ve arac sarj ıstasyonu benım gordugum en cok guc cekebılcekler cıhazlar.evdeki tum cıhazlar devreye gırınce kac amper cekıyor totalda onu hesaplayabılırız.klima motor vb urunlerın demeraj akımları motor etıketlerınde ya da urun klavuzlarında yazar.ornek cıhaz 10amper ceker ama ılk devreye gırme esnasında 18 20 30amper cekebilir bu demaraj akımıdır.bir de demeraj akımı cekebılcek cıhazlara b tipi yerıne c tipi sigorta kullanılması onerılır.kullandıgınız sıgortaların tipi b tipiyse demeraj akımını kaldırmayabilir. benım tavsıyem evdeki cihazların toplamı ne kadar guc cekiyor onu hesaplayın sonrasında projede kurulu enerjı musadesı ne kadar ona bakalım sonrasında trafo ya da dırekten eve gelen kac mm lık ona bakalım ona gore bır yol ızleyın.onun dışında her odadanın sıgortanın notrleri ayırmak mantıklı.evde sürekli calısması gereken cıhazlar varsa ve cok sık sehirdısında oldgunuzu dusunerekten mantıklı ama normal kullanıcılar ıcın biraz masraflı.kendi evimde her odada aynı sekılde dusunmustum ama masrafa ve ne gerek var dıyerek vazgecmıstım.inşallah evlenip yenı daireme gecıcem bir sene sonra.zayıf akım elektrik kamera telefon ınternet tesısatlarını borulamalarını kendım yapıcam.akıllı ev işlerine bulasayım ürünler bakarken gezerken bıraz farklı olsun kolaylık olsun dıye arastırırken konunuza denk geldım.keşke konunuzu daha erken görseydim daha fazla yardımcı olabilirdim.

• Ebbx41 E kullanıcısına yanıt

Arkadaşın sigorta atmasının sebebi voltaj düşüklüğünden ziyade dediğiniz gibi klimaların aynı anda devreye girmesi esnasındaki demeraj akımıdır.

Yalnız benim 90 metrekare olmayan 2 + 1 dairede de 40 amper sigorta var, adamın koskoca evinde de. Burada yasal bir sınırlama mı var, yoksa evi yapanlar mı ucuza getirmek için belli bir limitte sınırlıyor bilmem. Ama ana sigortayı 40 amper koymuşlarsa 41 amper bile çekecek kabloya masraf yapmadıklarına eminim. Tuya Akıllı sigortalar ile Elektrik panosunu toplama, GES entegrasyonu. 

Ben bile aynı anda iki odada elektrik sobası açıp çamaşır makinesi, kahve makinesi, fırın falan bir şeyler açsam 30 amperin üzerine çıkıyorum. Sigortayı hadi 40 ampere ayarladım, onu arttırabilirim ama aşağıdaki elektrik odasındaki sigorta da 40 amper. Onu da arttırsam kablolardan patlarız her türlü. :D Hadi ufak daire ve doğalgaz ile ısınmak üzere tasarlanmış, ondan çok sorun değil.

Ama arkadaşın ev gibi büyük yerlerde daha iyi şeyler olması lazım bence. Klimalar, ısı pompaları, elektrikli araç şarjı vs. tüketiciler var baya.

Burada bir önlem de belli şeylerin aynı anda çalışmasını engellemek olabilir. Tuya uygulamasındaki senaryolar klimalar aynı anda devreye girmemek üzere ayarlanabilir. Ya da biri devreye girdikten sonra diğeri devreye girebilir. Ya da tüketim belli bir seviyeye gelince o esnada önemi az olan bir cihazın sigortası otomatik olarak o cihazı kapatabilir. Mesela ısı pompası çalışırken ve elektrikli araç şarj olurken su ısıtıcı devreye girdiğinde elektrikli araç şarjı durdurulabilir ve su ısıtıcı devreden çıktıktan sonra elektrikli araç şarjına devam edilebilir. Bir planlama yapılıp böyle senaryolar da kullanılabilir.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.