Şimdi Ara

Tuya Akıllı sigortalar ile Elektrik panosunu toplama, GES entegrasyonu. (7. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
137
Cevap
10
Favori
3.163
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
Giriş

proje tesisat firmaları genelde 9kw altı için plan proje cizerler. %5 %10 toleranslarla gerilim düşümlerini hesaplayarak yaparlar bunu ama cogu hazır proje hesap kullanır kopyala yapıstır geç parayı taahhutu yap bıtır mantıgıyla ilerler.sortileri ayırmaz tek linyeden tum prizlere atlama yapar.16amper sigorta vardır ama bir bakarsınız tum mutfak tek linyeden beslenir neler neler.masraf azalsın kar yukselsın yeter ki. topraklama kısmına gırmıyorum bile. içlerinde işini iyi yapan vardır elbette onlara kesinlikle lafım yok. 9kw yaklasık tek fazlı bir tesisatta 40amperlere tekabül eder ana sigorta o yuzden 40 ya da 32 koyulur. günümüzde yeterli midir değil midir kullanıcının ihtiyacına gore belirlenmeli. benım evim için fazlasıyla yeterli ama konudaki arkadaşa bence yeteriz.amacına uygun kullanıcıya uygun bir proje belirlenip tesisat ona gore yapılsaydı bazı problemler ortaya cıkmazdı.çözümü var mı var ama oda bir maliyet kalemi.kullandığı ürünler cihaz acısından profesyonel kişilerden destek alıp bütçesine uygun bir maliyetle hepsini çözebilir.bütçe ve zaman gerekli.düz kullanıcılar için çamaşır makinesi,kurutma,bulasık,kahve makinesi,klima vb urunler aynı anda devreye gırse ilk anma akımıyla ana sigorta ya da kacak arttırabilir.hesaplamalarını net veri için ürünlerin kataloglarından bakıp yapmak gerekir.iyi bir projeci zaten hepsinin aynı anda devreye girme ihtimalini dusunur katalog degerlerıne bakar ve ona göre projelendırır.belki bu ev içinde bu sekılde dusunulmustur ama sonradan takılmıstır arac sarj + ısı pompası + belki bir kac klima bilemeyiz. neticede calısan bir sistem varsa bence dokunmamakta fayda var  

• Ebbx41 E kullanıcısına yanıt

Projeyi çizenler çiziyor. İşi yapanlar projeye ne kadar uygun yapıyor acaba, bir de o da var bence. :D

Benim panomda da bakıyorum ki, banyoyu besleyen tüm prizler 25 amper bir sigortadan geçiyor. Çalışan traş makinesinin şarj aletinden başka bir şey yok. :D Ömründe 1 amper yük görmemiştir belki hani o sigorta da, çamaşır ve kurutma makinesi ya da ani su ısıtıcı konabilir diye o şekilde yapılmış olabilir. Mutfaktaki 5 prizden 2'si hariç geri kalan prizler, salon ve iki odanın tüm prizleri de 20 amperlik bir sigortadan besleniyor. Tüm prizler de bir sigortaya yüklenmiş ve bu sigorta ile banyo sigortası da tek fazda. Diğer fazda mutfaktaki iki priz ve kombi ve birkaöç lamba var. Bir fazda ise 16 amperlik bir sigorta koymuşlar ama 4 yerin lambaları var sadece.

Hani böyle mi olması lazım bilmiyorum ama tüm yük bir faza ve hatta o fazdaki bir sigortaya yüklenmiş. Bir fazda ise tüm lambaları yaksan 1 amper yük etmiyor. Biraz ilginç geliyor bu iş de.

• sis651 kullanıcısına yanıt

doğru hocam çizen çizmiş usta uymus mu oda onemli. sorunsuz calısıyorsa ve evinizdeki elektronik cihazların yük dengesi sigorta arttırmıyorsa ellememek en mantıklısı Tuya Akıllı sigortalar ile Elektrik panosunu toplama, GES entegrasyonu. 

• quote:

Orijinalden alıntı: Ebbx41

@asukrumercan hocam konuyu baştan sona okudum guzel iş cıkmıs elinize saglık.voltaj düşümü yaşadığınızı evinizde voltaj regülatoru oldugunu bahsetmişsiniz. düşen gerilime ges destek oluyormus devreye gırene kadar zaman kayıplarından bahsetmıssınız. ya regülatörünüz bozuk ya da kaliteli değil.şebeke saglayıcı kaynaklı düşümlerde regülatör görevini yapmıyorsa bir problem var demektır. verimliliği yüksek,tam yükte ya da daha fazlasında tölere yüzdesi yuksek,alt sınır voltaj ve saniyede duzeltme voltaj gerilimi iyi bir regülatör tercih etmek evinizin gerekliliklerinden gozukuyor. evinizde anladıgım kadarıyla kompanzasyon mevcut degıl bu demek oluyor ki 9kw altında bır kurulu guc gozukuyor projede.elektrik faturanızda bir ceza bedeli var mı onuda bir inceler misiniz? ayrıca 40a ana giriş sigortanızın attıgını proje + kablo masrafı oldugunu soylemişsiniz. bunun için kurulu proje gücünüzü ve kullanılan kablo kesitini söylerseniz kaç ampere watt a kadar enerji çekebilceginizi soyleyebilirim. ornek veriyorum eve 4x6 geliyordur kurulu guc 9kw dir.6lık kablo kesiti mesafe goze alınarak hesapla yapılır ona gore bır sıgorta tercıh edebılırsınız.diğer yöntem ise enerji saglayıcıya enerji arttırım talebinde bulunursunuz bolgedeki trafo destekliyor mu onu ınceler ve sıze musade ettıklerını soyler.mesken oldugu ıcın cok guc cekecegınızı sanmam. havuz pompası motorları,30000btu klimalar ve arac sarj ıstasyonu benım gordugum en cok guc cekebılcekler cıhazlar.evdeki tum cıhazlar devreye gırınce kac amper cekıyor totalda onu hesaplayabılırız.klima motor vb urunlerın demeraj akımları motor etıketlerınde ya da urun klavuzlarında yazar.ornek cıhaz 10amper ceker ama ılk devreye gırme esnasında 18 20 30amper cekebilir bu demaraj akımıdır.bir de demeraj akımı cekebılcek cıhazlara b tipi yerıne c tipi sigorta kullanılması onerılır.kullandıgınız sıgortaların tipi b tipiyse demeraj akımını kaldırmayabilir. benım tavsıyem evdeki cihazların toplamı ne kadar guc cekiyor onu hesaplayın sonrasında projede kurulu enerjı musadesı ne kadar ona bakalım sonrasında trafo ya da dırekten eve gelen kac mm lık ona bakalım ona gore bır yol ızleyın.onun dışında her odadanın sıgortanın notrleri ayırmak mantıklı.evde sürekli calısması gereken cıhazlar varsa ve cok sık sehirdısında oldgunuzu dusunerekten mantıklı ama normal kullanıcılar ıcın biraz masraflı.kendi evimde her odada aynı sekılde dusunmustum ama masrafa ve ne gerek var dıyerek vazgecmıstım.inşallah evlenip yenı daireme gecıcem bir sene sonra.zayıf akım elektrik kamera telefon ınternet tesısatlarını borulamalarını kendım yapıcam.akıllı ev işlerine bulasayım ürünler bakarken gezerken bıraz farklı olsun kolaylık olsun dıye arastırırken konunuza denk geldım.keşke konunuzu daha erken görseydim daha fazla yardımcı olabilirdim.

Demeraj akımını söylediğiniz iyi oldu, demek ki benim GES sistemi bu sebeple elektrik kesintilerinde devreye giremiyor. Akım fazla çekince error veriyor.

GES sistemi 10KW gücünde.

Elektrik faturasında yazan

Sözleşme gücü(kWh) : 10.29

Kurulu güç (kWh) : 17.15

Ben bu kurulu güç ile sözleşme gücü arasındaki farkı anlayamadım. Bunu anlatabilirseniz çok memnun olurum.

Evde cihazları kullanırken dikkatli oluyorum, sigorta atmasın diye. Güneşli havalarda sorun olmuyor, GES desteklediği için akıllı röleden amperi 60-70 yapıyorum, akşamları ise 40 ampere indirmek zorunda kalıyorum, dışarıdaki ana sigorta atmasın diye.

Dışarıdaki ana sigortayı 63 veya 100amper yapmak için güç arttırımı yapmam gerekiyor, bizim elektrikçi kablolar 63A için uygun dedi, yanlış hatırlamıyorsam gelen kablo 3X10 ama gelen yol çok uzun 100m kadar olabilir.

Benim aklımdaki güç arttırımı yaptırıp, kabloları değiştirip, sigortayı 100A seviyesine çekmek.

Buna altyapı yeter mi, veya kaç ampere kadar yeter bilmiyorum, acaba kurulu güç denen 17.1kWh, bunu mu belirtiyor?

Eğer dışarıdaki ana sigorta kurulu güce göre konuyorsa, bu 73amper yapar. Bu da beni şimdiki 40 ampere göre çok rahatlatır. Ama 10kw'lık sözleşme gücüne göre konuyorsa o zaman zaten 43 amper yapıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asukrumercan -- 5 Aralık 2024; 13:58:34 >

• Tüm konuyu baştan aşağı okudum, elinize sağlık pano yavaş yavaş çok güzel olmuş. Evinizde çok güzelmiş bu arada

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BreakBeaT kullanıcısına yanıt

Teşekkürler, ev güzel ama çok masraflı ve sürekli biryerlerde sorun çıkartıyor. Bir de bizim ustalar ile sorunu çözmeye çalışınca işler hem uzun sürüyor hem de komplike hale geliyor. Şimdi çatı ile uğraşıyorum.   

• asukrumercan A kullanıcısına yanıt

Onunh başlığını nereye açtınız hocam, onu da takip edelim? Tuya Akıllı sigortalar ile Elektrik panosunu toplama, GES entegrasyonu. 

• Bizim ülkede bir işi ne kadar kuralına uygun yapmaya çalışsak da bir yerden yine problem çıkıyor.

Geçen haftasonu bizim sayaç sigortası atmaya başladı, haftasonu olduğu için de hafta başına kadar sadece GES ile ev idare etti. Evde kimse olmayınca gündüz depolanan elektrik ertesi sabaha kadar idare etti, sıkıntı olmadı. Tüm kameralar, otomasyon sistemleri çalışmaya devam etti.

Pazartesi de site elektrikçisi geldi, bizim sayaç panosuna giden kablo bir yerde açıktan geçiyormuş, orada da fareler kabloyu yemişler. Flaster ile kapandı, sorun çözüldü ama kablonun dışarıdan geçebileceğini hiç düşünmemiştim. İki hafta sonra gidince kablo yoluna iyice bakacağım, nasıl izole edilirse izole ettireceğim.

Fotolar da böyle.

Tuya Akıllı sigortalar ile Elektrik panosunu toplama, GES entegrasyonu.

Açıktan geçen o kısmı gözle görünce uygun bir çözümle yer altına ya da iyice üstüne bir yere alın derim. Ya da en azından bir izole borunun içinde vs. bir koruma içinde olsun. Farenin ne zaman ne yapacağı belli olmaz. Fareyi geç siz bahçede çalışırken ederken farketmeden kabloya bir takılsanız etseniz sıkıntı.

• GES bazan elektrikler kesildiğinde devreye giremiyor, demeraj akımdan diye düşünüyorum. Bunu engellemek için belki bir ups iyi olur, GES devreye girene kadar kesinti olmaz, aynı zamanda demeraj akım da olmaz.

Bunu nasıl bağlamak lazım, bunu bilmiyorum, benim elektrikçi de araştıracak.

Herhalde şöyle birşey lazım.

Arkasındaki bağlantı şemasına göre bağlanacak işte, çok karmaşık bir şey gerektirmeyecektir. Yalnız çok pahalı bu alet. Akü ömürleri ne kadar olur vs. iyi düşünülmesi gereken işler. Sadece GES devreye girene kadar çalışacak herhalde ama yine de kaç yılda aküler yıpranır belli olmaz. Hani birkaç yılda bir 50 binlik akü masrafı yapmak zorunda kalınmamalı. Demaraj akımına dayanan daha küçük kapasiteli ve ucuz cihazlar da vardır. Ayrıca elektrik kesintisinde tüm aletleri direk beslemekten ziyade gerekliler çalıştırılıp ihtiyaca göre diğerleri sonradan açılabilir.

Buz dolabı motorları vs. invertöre çok fazla yük bindirebiliyorlar ilk açılışta, bazıları da invertörle çalışmaya uygun bile olmayabiliyor. Böyle şeyle de invertörün işini yapmasını engelleyebiliyor.

Bende 2000 vat mı 2500 vat yazan mı vardı, 100 vat buz dolabı devreye girerken voltaj düşüyordu ya da buz dolabı tam devreye giremeyip vır vır ses yapıyordu. Ucuz ürünler de fazlasıyla dandik olabiliyor.

Sözleşme gücü: Kullanıcının talebi üzerine çekeceği kabul edilmiş olan ve sözleşmede çekilmesi ya da verilmesi konusunda birtakım hükümler bulunan güç miktarıdır.

Kurulu güç: Kurulu güç ifadesi, bir elektrik santralinin karşılayabileceği, bir elektrik şebekesinin taşıyabileceği ve bir tesisatın kaldırabileceği maksimum kapasite anlamına gelir. Bağlantı gücü olarak da adlandırılır.

Fare yiyen kablonuzu gördüm dış ortam kablosu olması gerekiyor hatta bazı kablolar var kemirildiğinde zehirliyor ya da tadından dolayı hayvanın kemirmesine müsade etmiyor.İzole bant ile yapılan ek bence uygun degil.Geçmeli çelik klemens ile muf yapılsa daha uygun olurdu.

Sözleşme gücü hesaplama: sistem kurulu güç x 0,6 yaparak kendi otomatik hesaplar.Meskenlerde kompanzasyon zorunluluğu ve cezai işlem zorunluluğu yokmus buluduğum bölgedeki elektrik sağlayıcı firmasını arayarak simdi sordum.ben yanlış biliyormuşum yanlış bilgiyi düzelteyim öncelikle.

İlk önce evdeki tam yükte ne kadar güç olduğunu hesaplattırın ya da hesaplayın ona göre sigorta koymanızı öneririm.sözleşmeniz 17kw a göre yapılmış ve ona göre kablolar çekilmiştir.İşin ehli bir elektrikçi bunları gözlemleyerek size doğru cevapları verebilir.ben size sadece fikirlerimi soyluyorum bknz benimde yanlış bildiğim yanıldığım olabiliyor.iyi bir elektrikçi kablo kesitlerine bakıp hesaplamaları yapıp size sigorta arttırma ile ilgili bilgilendirmeyi yerinde yapabilir.Altyapınız buyuk ihtimalle yetecektir burada kritik nokta evde kullanılan güç herşey açıkken ne kadar bir güç tüketimi mevcut o yuzden bunu gözlemlemek yerinde tespit yapmak çok önemli.

sigorta dağılımınızı veya neye istaneden konulduğu yapan firmanın inisiyatifinde maliyet düşmek içinde koymuş olabilir.o an ki hesaplamaları yaptıgında bu yeter diyip takmış olabilir.sizde evde ürünler ekledikçe zamanla güç tüketimi arttıkça sigortayı arttırıyorda olabilir bunu hesaba katmamış olabilir firma.

özetle güç arttırımı yaptırmanız gerekmeyebilir. sigorta seçimini tam yükte kac kw cekiyor ona göre hesaplayın. kablo kesitlerinizi bu değere göre hesaplattırın. kopan kablonuza iyi bir ek yaptırın. ges sisteminiz devreye giremiyor ise ya gücü yetmiyor ya da bir arızası vardır servisiyle bir görüşün net bir cevap verebilir.birden çekilen yük arızayada sokuyor olabilir o konu hakkında net konusamıcam.

Ups ise maliyetli olacaktır. 30kva için özellikle güzel bir fiyat cıkacaktır.Alın almayın dıyemem bütçe meselesi uzman bir firma cagırıp keşif yaptırabilirsiniz.tabi ki ürününü satmak için yağlayıp ballıyacaktır ama karar sizin.

• Geçtiğimiz Noel tatilinde küçük evde elektrikler kesildi, baktım RCBO atmış. Sonra birkaç defa yine attı. Tuya elektrik anahtarlarından birinin içine şiddetli yağmurlarda su dolmuş, bir sürü de karınca vardı zaten. Kaçak yapmış. Neyse elimde fazladan bir tuya elektrik anahtarı vardı, onu taktım. Sorun çözüldü.

Küçük ev tek elektrik kablosu ile ana eve bağlı, zaten panoda 40A RCBO var. O atıyordu.

Bu olay üzerine küçük evin elektrik panosunu da komple RCBO yapmaya karar verdim.

Pano

Bugün RCBO'lar geldi.

Burada sorun olunca buranın 30mA özellikli RCBO'su atmasın diye, bu yeni aldıklarım 10mA kaçak akım özellikli RCBO'lar. Yine tip A.

Eve herhalde birkaç ay içinde gideceğim, benim elektrikçiye bunları da taktırmayı düşünüyorum.

Anahtarın içine su giriyorsa öncelikle o sıkıntının giderildiğinden emin olun hocam. Hani sonraki yağışta tekrar bir sıkıntıya sebep olmasın. Az pahalı ürünler de değil bunlar.

Bir de önde 10 mah kaçak akım var diye ille ilk onun atacağı garanti değil. Bir kez uzatma kablosu ile güç götürdüğüm bir yerdeki anahtarı mı kontrol ediyordum, ne yapıyordum hatırlamıyorum şimdi. Bir kısa devre yaptırdım. Dairedeki kaçak akım değil, bina girişindeki kaçak akım attı. Hani gerçekleşen kaçak 30 mAh üstü ise diğeriyle beraber büyük rcbo da atabilir ki direk bir kısa devrede büyük ihtimal o değerin üzerinde olur.

• sis651 kullanıcısına yanıt

Anahtara su, çatı ile duvar arasındaki açıklıktan girdi herhalde, oraları silikonladım ama eve gidince tekrar bakacağım, yine su girmiş mi diye. Evde bir problemi tamir ediyorsun diğeri çıkıyor, sağolsun ustalamız da işlerini çoğu zaman düşünmeden baştan savma yaptıkları için hiç iş bitmiyor.

Ben tabii mantıksal olarak önce 10mA atar diye düşündüm ama dediğiniz gibi olursa o zaman, ana panodan küçük eve giden RCBO'yu elektronik RCBO ile değiştirip kaçak akımı 100mA'e çıkartıp, bir de öyle denerim.

Evde şimdiye kadar atan kaçak akımlarda ana sigortanın yanına eklediğim 100mA ayarlı elektronik RCBO atmadı (veya attı ama kendiliğinden açıldı, evde olmadığım için bilemiyorum)

Bu bilgi aklımda olsun, teşekkürler.

Ustalarımız her yerde aynı demek ki. :) Apartmanda oturuyorum, ufak tefek şeylerin dandik yapıldığını görünce binanın kendini yapanlar nasıl yaptı acaba deyip depremden vs. ürkmüyor değilim. Yahu banyo zemininden beklenti nedir? Su alta falan sızmaz, giderden kanalizasyona gider değil mi? Duşakabinin altından su geliyor ve su gideri bulmak yerine banyo ortasına doğru akıyor. Duşakabini kuran mı beceremedi, benim silikon mu sızdırıyor bilmem de şapı döküp fayansları yere koyan usta altüstü bir meyil verecekti onu da ters vermiş. Ha su tuvaletin kenarından sızıp alt katı da buluyor ama silikonladığım için çok aşırı su olmadıkça sıkıntı olmuyor.

Ne yazık ki tüm işler öyle bizde. Yağmur yağar, anten kablosunun geldiği buattan su gelir. Yahu ne alaka dersin, altyapı bacasından yukarıdan gelen yağmur suyu kablonun betona girdiği yerdeki buattan ta bana kadar gelebiliyor. :D

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.