Şimdi Ara

Aklıma Takılan Bazı Bilimsel Sorular

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
521
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bildiğimiz gibi suyun sıvı hali katı fazından daha yoğun . Buzu suya atarsak yüzmeye başlıyor .. Sorum şu .

Katı cisim demek aynı cismin sıvı halinden daha yüksek yoğunluğa sahip cisim demek .. Yani eğer bir maddenin sıvı hali katı halinden daha yoğunsa , yoğunluğu az olan fazı nasıl katı halde olabiliyor ? Mantıksız değil mi biraz ..

Başka sorumda su dışında bu aykırı durumun başka örneği bir madde var mı ?

2) En yoğun element hangisi ? Ben hasmiyum diye biliyorum eğer doğruysa bu elementten daha yoğun bir "bileşik" var mıdır ?

3) Merkür'ün bazı tarafları nasıl -170 derecelere kadar düşebiliyor ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Öyle bir zorunluluk yok. Silikon, germanyum,galyum,arsenik ve bizmut gibi elementler de kendi sıvıları içinde yüzerler ama bazılarında sıcaklık şartı var, hangisinde hatırlamıyorum. Su bu konuda eşsiz değil. Suyun katı halinin daha az yoğun olmasının nedeni katılaşırken atomların kristal bir yapıya bürünmesi ve bu esnada oluşan hidrojen bağlarının yönselliği nedeniyle atomlar arasındaki mesafenin açılması.

Hasmiyum değil de bir metal olan ozmiyum.

Diğer sorunu anlamadım.
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Osmiyum 22 gr , Hassiyum 42 gr/cm3 hocam .

Demek istedigim bu elementlerden daha yogun baska madde var mi ? Bilesik var mi ?

Merkur konusuna gelirsek karanlik taraflari -170 c civari falan deniyordu . Ay gibi Gunese daha uzak cisimlerin karanlik taraflari bile o kadar soguk degil Merkur nasil o kadar soguk Gunesin dibinde ?

• Son_of_Krypton kullanıcısına yanıt
    Hassiyum doğada bulunmayan, lablarda üretilen kararsız bir element. Yarı ömrü yalnızca 10 saniye. Osmiyum doğada bulunan en yoğun ve kararlı elementtir. Hasmiyum bana göre element bile değildir, deneysel amaçlar dışında bir işe yaramaz.

En yoğun bileşik nedir bilmiyorum.

Merkürün durumundan emin misin? Bunu ben de merak ettim, bilmiyorum açıkçası.
    Yarı ömrü kısa da olsa element sinifindaki en yogun madde hassiyum .. Bir ihtimal bu "un" önekiyle baslayan 110-118 arasi elementler de daha yogun olabilir ama bilinmiyor ..

Bilesiklerin sayisi cok daha fazla ve bana gore de en yogun elementten daha yogun bilesikler illa ki var .. Ama bulamadim arastirinca ..

Merkur konusunu da bi arastirin derim . Asli astari var mi siz daha iyi anlarsiniz o islerden hocam . Ama gercekse cok farkli bir bilgi .

• Son_of_Krypton kullanıcısına yanıt
    Hassiumu laboratuvar dışında bulabileceğin bir yer var mı? mesela evrenin hangi köşesinde bulabilirsin? Bugünkü enerji düzeyleri ile 120 atom numarasına kadar geldik sanırım. Daha yüksek enerji düzeylerinde daha yüksek atom numaraları da mümkün ama bunlar yapay elementler, hatta sanal elementler. Onun için onları diğer elementlerle kıyaslamak doğru değil. Daha yoğunluğunu bile ölçemediğin elementi element tablosuna koymak bile doğru değil. Bir elementin kararlı bir izotopu yoksa o element laboratuvar dışında bir işe yaramaz. Ama Osmiyum öyle değil, endüstriyel kullanımı var, gündelik hayatta kullanılıyor. Ben atom ağırlığı 92'nin üzerindeki elementlere bakmayı uzun zaman önce bıraktım çünkü hiç birinin kararlı bir izotopu yok ve diğer izotopları da çok kısa ömürlü. Radon da öyle ama karasız izotopunun yarı ömrü makul seviyede. Çoğu kişi de pratik amaçlarla 92 atom numaralı uranyumu en ağır metal/element kabul eder bu yüzden.

Valla ben de en yoğun bileşik nedir bilmiyorum. İlgimi de çekmiyor ama Merkürün soğuk yüzü ilgimi çekti.

Bu yarı ömrü çok kısa olan elementlerin ömrünü uzatmak mümkün mü ? Mesela Hassiyumunun ömrü hatrı sayılır ölçüde uzatılabilir mi ? Bu elementlerin oluşup hemen yok olmasi engellenemez mi ?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
    Ve bu elementler normal doğal elementler gibi islenemez mi ? Yolu yok mu bunlari uzun sure tutmanin ?

• quote:

Orijinalden alıntı: Son_of_Krypton

Bu yarı ömrü çok kısa olan elementlerin ömrünü uzatmak mümkün mü ? Mesela Hassiyumunun ömrü hatrı sayılır ölçüde uzatılabilir mi ? Bu elementlerin oluşup hemen yok olmasi engellenemez mi ?
    Hayır, enerjinin korunumu yasası gereği stabil kalamıyorlar. Kararlı çekirdekte itme kuvvetleriyle çekme kuvvetleri arasında bir denge var. Çekme kuvveti güçlü nükleer kuvvetten geliyor ve etki alanı bir kaç femtometre. Proton ve nötronlar üstüste yığıldıkça dıştaki proton ve nötronlar giderek daha az güçlü nükleer kuvvet etkisinde kalıyor ve elektro statik kuvvet baskın gelerek ya nötron bozunumu oluyor ya da alfa çekirdeği atılarak kuvvetler dengesi sağlanıyor. Bu atomaltı düzeyde yapacak bir şey yok. Buna engel olamayız.

İkincisi bu elementleri oluşturmak için yüksek enerji düzeyleri gerekiyor. Bu ağır elementleri titanyum gibi daha hafif elementleri parçacık hızlandırıcılarında ışık hızının %10'una kadar hızlara çıkararak çarpıştırıyorlar. Bunu yaparken aşırı elektrik harcıyorlar. Aşırı elektriğin karşılığı bir kaç ağır atom çekirdeği oluyor. Zaten ekonomik olarak anlamsız bir uğraşı. Aynı anti madde yapmaya benziyor. 1 gram pozitron yapmanın maliyeti 25 milyar dolar. 1 gram anti hidrojenin maliyeti 62,5 trilyon dolar. Yani saçma sapan bir şey. 1 kilo hassiyumun maliyeti muhtemelen dünyadaki tüm paraları 10^12 kat aşardı.

Neden uğraşılamayacağını sanırım anlamışsındır. Bu elementler öyle kilolarla üretilmiyor. sadece bir kaç çekirdek, o kadar!. Bunların sadece teorik değeri var, pratik değeri yok o yüzden.

Neden bunları elementten saymadığımı şimdi daha iyi anlamışsındır diye tahmin ediyorum.

İşin kötüsü artık keşfedilecek elementlerin hiçbirinin uzun ömürlü olamayacağı .. Yani dokunup , tutup , satıp , işleyebileceğimiz yeni elementler keşfedemeyeceğiz ..

İyi ki şu bileşikler var da madde çeşidini milyonlara çıkarıyorlar ..

• Merkürle ilgili olarak,
    İlk olarak uzayda sizi ısıtan şey güneş ışığı, güneşe yakında olsanız gölge olan yer çok soğuk olacaktır.
    Daha yoğun bir atmosfer ısıyı tutacağından, Merkürün aydan daha soğuk olmasıyla ilgili akla gelen ilk şey atmosfer, atmosfer bilgisine wiki den baktığımızda
    ayın atmosferinin merkürün atmosferinden daha yoğun olduğu görülüyor (ay 10^-7 pa, merkür 10^-9 pa dan az) büyük ihtimal sebep bu olabilir.
    Aklıma birde çekirdek geliyor, merkürün çekirdeği aya göre sanıyorum daha katı ama bunun yüzey sıcaklığına ciddi bir etkisi olur mu emin değilim.

not:
    pa:pascal
  • savarog kullanıcısına yanıt
    Ay'ın atmosferi 1 km anca . Daha yoğun olsa ne yazar ..

• Daha yoğun olsa ne yazar ne demek, daha yoğun olmasının yüzey ısısı üzerinde etki yaratmayacağını mı söylüyorsun anlamadım.
  • savarog kullanıcısına yanıt
    Ay'ın atmosferi bilim çevrelerince ihmal edilebilir seviyede zaten .. Yok gibi bir şey .. Dediğin gibi daha yoğun olsa bile bir şey değişmez diyorum . Atmosferi yok Ay'ın .

• Sıvı hal demek moleküllerin birbiri üzerinden kayarak hareket etmesi demek. Katı halde de sabit kalıyorlar. Bu bununla ilgili. Suyun sıvı haldeykenki moleküleri katı haldekine göre daha yakın. O yüzden yoğunluğu daha fazla.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.