Şimdi Ara

Alevilik ve Türkler. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
2
Favori
3.547
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Evet, İsyan!

quote:

Orijinalden alıntı: byob

alevilik zaten paganizme yakındır. dinden, mezhepten ziyade ritüel veya gelenek olarak tanımlanabilir.

bu konuyu daha iyi anlamak için roma imparatorluğunun hristiyanlığını kabul edişini araştırabilirsin. hristiyanlıktaki bir çok sembol paganizmden gelmektedir.

https://www.google.com.tr/search?q=roma+imparatorlu%C4%9Funun+hristiyanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1n%C4%B1+kabul+edi%C5%9Fi&oq=roma&aqs=chrome.1.69i57j69i59j69i61j69i60j69i65l2.7865j0j7&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=122&ie=UTF-8

Mezhepleri saysan da; bilgilensek...

Ufak bir hatırlatma; Hakk kelime itibarı ile "Tek" demektir... Zaman, şartlar ve mekan gözetmeksizin değişmez tek doğrudur...
    Bu "gerçek"le 4-5 tane değil de, "Hakk" kelimesinin içerdiği anlama binaen tek mezhep söyleyeceksiniz herhalde...

Örnek: -"Doğru" ve "Hakk" kelimelerinin farklılığını anlatmak açısından-:

Yağmurlu havada şemsiye ile dolaşmak "doğru"dur, fakat hava normale döndüğünde ise; "doğru" artık geçerliliğini yitirmiştir... Ancak Hakk şöyle örneklendirilebilir: Ondalık sistemde 2x2 eşittir 4'tür... Bu zamana, mekana veya şartlara göre değişmez... Yani ondalık sistemde çarpan tablosuna baktığınız zaman, yanına virgül veya nokta bile ekleyemezsiniz... DOĞRU TEKTİR...

Bir de Hıristiyanlık'tan bahsetmişsiniz...
    Hıristiyanlıkta; "film"lerden anladığım kadarıyla "Aziz" ve "Azize"ler var;
    Müslümanlıkta; müctehid, evliya vs. var...
    Hıristiyanlıkta 3 -yazıyla- "üç" mezhep var -daha fazla vardır da- bildiğim kadarıyla; "Ortodoks", "Katolik" ve "Protestan"...

Mantığınıza göre konuşuyorum; Hıristiyanlığa benzetmekten de hoşlanmıyorsunuz. Zira bu durum sizin için çok vahim; "Aziz" olsun, mezhep çeşitliliği olsun...

Sizin inandığınız nedir; onu anlatın önce... Kendi yazdıklarınıza ters düşmeden...

eğer merakınız varsa söyleyeyim, ben mezhepsizim, mezhebim yok benim.

hıristiyanlığa şunun için benzettim. mesela yuvarlak içine alınmış isa figürleri isa öncesi anadolu paganlarında yaygın bir semboldü. daha sonra hıristiyanlıkla birleşti.

bu durum alevilikte de görülüyor, şaman dedeleri alevi mezhebinde de devam ediyor. aslında sünni ve şiilerde de bunun gibi harmanlamalar var. neden böyle bir mesaj gönderdiniz anlamış değilim, bana din dersi verme gibi bir düşünceniz varsa, istemez.

• @byob

Din dersi gibi; yok öyle bir şey...

Ben sadece İslam dininde; kendilerinin inandığını (Allah ve Peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) değil haricinde) sorgulamadan ve araştırmadan "en doğru" zannedip, diğerlerini af edersiniz "gavur" diye niteleyen insanlara karşı tepkim olduğundan dolayı aşırı tepki verdim...

Kusura bakmayın...
  • Bir insan hem Kürt hem Alevi olamaz.

Ya Alevi değildir ya da Kürt. Ya kendini Kürt sanan bir Türk'tür, ya da Alevi değildir. Zira Kürtler Alevi değil, Şafii'dir. Ayrıca sadece bir Kürt değil; bir Arap, bir Acem de Alevi olamaz. Alevilik Türkler'e özgü bir mezheptir. Şamanizm ve İslamiyet'in harmanlaması ile ortaya çıkmıştır. Kürtler, Araplar ve Acemler tarihin hiçbir döneminde Tengrici ve Şamanist olmamışlardır. Bu neden Alevi olmaları söz konusu bile olamaz.
  • Aleviliğin doğrudan Tengricilik-İslam karışımı olduğunu düşünmüyorum. Muhtemelen başka etkiler de taşıyor. Özellikle İran ve Arap etkisi. Sünnilik gibi Alevilik de Ortadoğu kökenli fakat içinde biraz Tengricilik biraz İrani dinler belki de biraz Hristiyanlık ve Yezidilik taşıyor. Kaynak veremem tabi ki de sadece kendi yorumlamam. Alevi kültürüne, müziğine, ritüellerine, giysilerine falan baktığımda çok fazla "Orta Asya havası" vermiyor bana. Bağlama üzerinden gitmek de pek doğru değil, telli çalgılar sadece Orta Asya değil İran, Kuzey Afrika, Anadolu, Avrupa gibi yerlerde de var.
    Sadece Türkler Alevi olur ifadesine de katılmıyorum bu yüzden.Sonuçta İmamlar,Dedeler,Abdallar gibi Alevi kültürünün yayılmasını sağlayan insanlar köy köy dolaşarak taraftar topladı. Bu taraftarlar içinde Türkmenler de , Kürtler de, Zazalar da, Araplar da olabilir. Mesela bildiğim kadarıyla Tokat ve Çorum Alevileri Türk Kürt Zaza karışık. Bu Kürt ve Zaza Alevilerin hepsinin Türk kökenli olup sonradan Kürtleşmesi saçma olmaz mı? Şu söylenebilir en fazla, Alevi Türkmen bir dede ya da ufak bir boy, aralarına katıldıkları Kürtleri Alevileştirmiştir. Ancak sonuçta ortaya çıkan grubun çoğunluğu Kürt kökenli ve Kürtçe konuşuyor. Bu halka Kürtleşmiş Türktür demek saçma olur. Kürtçe Zazaca konuşan Alevi nüfus da oldukça fazla. Bu kadar büyük nüfuslu bir grup niye başka halkların dili konuşsun. Ayrıca Güneydoğu ve Doğu Anadoluda Türkmen kimliğinde ve Türkçe konuşan Aleviler de var. Onlar Kürtleşme falan yaşamamış hiç.
    Yine Türkmen ve Kürt Aleviler de bazı farklılıklar da var. Kürtlerde Gağant bayramı, Yezidiliği andıran uygulamalar falan varmış. Türkmenlerde bunlar yok. Bir de simaları bile farklı. Türkmen Alevilerde çekik gözlülük yaygın baya. Kürt Zaza Alevilerde ise böyle bir şey gözlemlemedim.
    Bu konuyla ilgili olabilir bir şey soracağım. Horasanda günümüzde çok sayıda Kürt(Kurmançi) var.Mezheplerini bilmiyorum. Kurmançiler daha çok Mezopotamyada oluyor. Horasanda bulunmaları oraya sonradan göç ettiklerini düşündürdü bende.Tarihleri hakkında bilginiz var mı?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Captain obvious

Ayrica alevi Kürdü diye birşey yoktur, Aleviler Türktür.

emin misin tuncelide kaç kişi türkçe konuşuyor git gör bakalım bir

*ilçelerinde

Onlar asimile olmuş Türklerdir. Ona bakarsan büyük şehirlerde de Kürtçe bilmeyen bir sürü Kürt var, hatta arkadaşımın dediğine göre Diyarbakırda bile bir sürü bilmeyen varmış.
  • quote:

Orijinalden alıntı: WishMaster_

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Captain obvious

Ayrica alevi Kürdü diye birşey yoktur, Aleviler Türktür.

emin misin tuncelide kaç kişi türkçe konuşuyor git gör bakalım bir

*ilçelerinde

Onlar asimile olmuş Türklerdir. Ona bakarsan büyük şehirlerde de Kürtçe bilmeyen bir sürü Kürt var, hatta arkadaşımın dediğine göre Diyarbakırda bile bir sürü bilmeyen varmış.

karışık işler hocam konu hortlamış biraz karıştırmayın beni. malum 2 yıl saklanıyor bilgiler

• Türkçe konuşan Türk'tür , Kürtçe konuşan Kürt'tür.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Furkan* -- 10 Şubat 2014; 14:02:35 >
  • Bu konuyu çok derinlemesine bilmiyorum.
    Ama alevi dinine mensup Kürt de var, Türk de var.
    Adam Türk'tür kendini Kürt sanıyordur detayına girmiyorum, sadece gördüğümü söylüyorum.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • alevilik şamanizm'den gelen horasan bölgesindeki Türklerin kendi inançlarını islam ile sentezlemesinden ortaya çıkmış bir yoldur
    ayrıca yukarıdaki arkadaşlar Türklerin islama geçişi için çadırlardan ve o dönemin kaağanlarını örnek vermiş ve gerisi hikayedir demişler ama o sürece kadar haccac ve kuteybe bin muslim in yanı emevilerin islamı yaymak için yaptığı icraatlarıda görmezden gelmesinler
  • Emeviler zamanın da Türklere çok çektirmiştir ve emeviler ile aleviler birbirlerini hiç sevmezler malumunuz.Türklerle aleviler ortak düşman olan emevilere karşı durmuşlardır.Ve bu birliktelik bazı Türklere aleviliği getirmiştir.

Kafamı kurcalayan bir soru var.niye Türkler aleviliği veya islamı seçmişte,Araplar şamanizmi seçmemiş ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Furkan*

Türkçe konuşan Türk'tür , Kürtçe konuşan Kürt'tür.

Hocam eğer sen kürtlerin yoğunlukta olduğu bir bòlgede yaşıyorsan kürtçe öğrenmek zorunda kalırsın

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kamil611

Emeviler zamanın da Türklere çok çektirmiştir ve emeviler ile aleviler birbirlerini hiç sevmezler malumunuz.Türklerle aleviler ortak düşman olan emevilere karşı durmuşlardır.Ve bu birliktelik bazı Türklere aleviliği getirmiştir.

Kafamı kurcalayan bir soru var.niye Türkler aleviliği veya islamı seçmişte,Araplar şamanizmi seçmemiş ?

yanlış bir kavram var aleviler emevilere karşı gelmemişlerdir türkler müslüman olmamak işgal edilmemek için emeviler ile mücadele etmişlerdir alevilik kavramı çok sonra çıkan bir kavramdırki ehlibeyt taraftarları emevilere karşıdır bugun türkler emevileri karanlık dönem derler ama o dönemin şahsiyetlerinede saygı duyarlar örnek büyük mervan
  • quote:

Orijinalden alıntı: TIGERSHARK

quote:

Emeviler zamanın da Türklere çok çektirmiştir ve emeviler ile aleviler birbirlerini hiç sevmezler malumunuz.Türklerle aleviler ortak düşman olan emevilere karşı durmuşlardır.Ve bu birliktelik bazı Türklere aleviliği getirmiştir.

yanlış bir kavram var aleviler emevilere karşı gelmemişlerdir türkler müslüman olmamak işgal edilmemek için emeviler ile mücadele etmişlerdir alevilik kavramı çok sonra çıkan bir kavramdırki ehlibeyt taraftarları emevilere karşıdır bugun türkler emevileri karanlık dönem derler ama o dönemin şahsiyetlerinede saygı duyarlar örnek büyük mervan

Eminmisin ? Hz.Ali yi öldürüp halifeliği ele alan emevi soyudur.Hatta bak türkmen yemini vardır ki orada emevilere karşı olduklarını belirtmiştir..'' Ey muaviye ümmeti,ey düşmanı Muhammedi,siz küfrani biz şükrani siz bir taraf biz bir taraf '' buradan anlaşılıyor ki hz.ali taraftarları emeviler tarafından yönetilmek istememiştir ve kuzeye doğru göç etmiş türklerle tanışmışlardır.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: TIGERSHARK

quote:

Eminmisin ? Hz.Ali yi öldürüp halifeliği ele alan emevi soyudur.Hatta bak türkmen yemini vardır ki orada emevilere karşı olduklarını belirtmiştir..'' Ey muaviye ümmeti,ey düşmanı Muhammedi,siz küfrani biz şükrani siz bir taraf biz bir taraf '' buradan anlaşılıyor ki hz.ali taraftarları emeviler tarafından yönetilmek istememiştir ve kuzeye doğru göç etmiş türklerle tanışmışlardır.

iyide ehlibeyt taraftarlarından bahsediyorsunuz buna lafım yok ben sadece alevilik kavramından bahsediyorum ve alevilik bir süre daha sonra çıkmış bir kavramdır daha o zamanlar ehlibeyt taraftarları arasında alevilik ismailik dürzilik caferilik şialık cak cuk gibi dallanıp budaklanıp ayrılmalar olmamıştır benim bahsetiğim süre deve olayından hemen sonraki emevilerin ilk orta asyaya ilerleyiş dönemleri ileriki dönemlerine lafım yoktur

• Sadece bu mantıklı geldi. Sizlerin arasında tarih bilen arkadaşlarada soru soruyorum, sizce bunun ihtimali varmıdır ve nedir.

bu nasıl bir cümledir Allah aşkına bir Mezhep yada Tasavvuf hakkında bu bana mantıklı geldi demek hakarettir saygısızlıktır insanlar kendilerine göre yorumlayamaz bu mantıklı bu mantıksız diye neyse o dur.

şu anda iş yerinde olduğum ve pek vaktim olmadığı için özetleyeceğim ancak daha sonra bildiğim kadarını aktaracağım.

Alevilik bir din yada mezhep değildir. Aleviliğe göre İslamda mezhep yoktur Tek din Tek Allah vardır.
    Alevilik bir Tasavvuf, Felsefe, yaşantı biçimidir.
    Aleviler için de tabiki en son Peygamber Hz. Muhammedir ancak peygamber efendimizin vefatından sonra 4 halife dönemi karışıklıklar mezheplerin doğuşu kerbela katliamı vb. nedeni ile 4 meshep olarak adlandırılan kişilerden ve fetvacılardan farklı olarak peygamberden sonra kendilerine imam ve halife olarak Hz. Ali’yi seçmeleri ve fıkhi ve sosyal konularda Ehlibeyt’e tabi bağlı olmalarıdır.

aleviliğin özü sevgidir Sadece Allahı Ve Dini değil Allahın yarattığı tüm suretleri Ağacı doğayı insanı kuşları herşeyi sevmek ve Hakka hizmettir.

Türkiye Alevilerin yüzde 99 öz ve öz Türktür Şİİ olanlar zaten herkes bilir araptır Türkiye'deki arap Türkmenleri kendilerini alevi olarak değil Nusayri olarak tanımlarlar. ancak tabiki aynı çatı altındadırlar. Bektaşiler, Çaferiler vb gibi çok fazla zenginliği çeşitliliği vardır ancak hepsi alevi çatısı altındadır ve hepside İslamı dinine mensuptur.

şunu belirtmek isterim Türklere Müslümanlığın geldiği ve yayıldığı dönemde en çok katkıyı o dönemdeki Aleviler-Anadolu erenleri-Bektaşiler yapmıştır..

Aleviler İslamı din olarak seçmelerine rağmen İslamdan önceki yaşantılarını da tam olarak bırakmamışlardır ayrıca bu konu altında yapılan tartışmalarda ASİLİME kelimesine çokça rastladım bu çelişkidir aleviler asilime yapılmaya çok çalışılmıştır günümüzde de geçerli ancak gerçekte Türkiyede en az asilime olmuş kesim Alevilerdir yüz yıllardır onca katliam ve saldırıya uğramalarına karşın bozulmamış değişmemişlerdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zafer135 -- 18 Haziran 2014; 13:10:45 >

• quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

Türkler kadar kolay asimile olabilen başka kavim yoktur.
    Nedeni ise hayat tarzları yanında fikirlerinin de göçebe oluşudur.

Şimdide avrupaya kayıyor işte

• Şamanizm dini nedir abi?
  • Alevi Kürtler var elbette dagdakilerin ayrılık çıkartmak isteyenlerin de Alevi kürt olduklarını duydum

• quote:

Orijinalden alıntı: RiqqeR12

Alevi Kürtler var elbette dagdakilerin ayrılık çıkartmak isteyenlerin de Alevi kürt olduklarını duydum

bir koçgiri katliamını yada bir dersim katliamını okumanızı tasfiye ediyorum alevilere karşı yakın tarihimizde çok fazla katliam gerçekleşti ancak en büyükleri bu iki katliamdır.
    dersim ve koçgiri katliamı zaza ve alevi kürtlerine yöneliktir sen çumhuriyet dönemine kadar bağımsız yaşayan bir kitleye birşeyler diretirsen hali ile tepki alırsın ama uzlaşma yoluna gitmeyip katliam yaparsan tabiki günümüzde bile onlarda sana karşı taraf alır.. dağdakiler derken ne kas ettiniz anlamış değilim alevilerin hiçbir terör örgütü yoktur hiçbir şekilde dağda ayrılıkçı faliyet göstermezler bu yönde bir fikriniz varsa eğer bu yanlıştır araştırmanızı tasfiye ediyorum.. eğer ısrarla var derseniz buda münferit bir olaydır derim aleviler toplum olarak hiçbir zaman bu ülke topraklarına ihanet etmemişlerdir. lütfen bu ayrılıkçı düşüncenizi kafanızdan atın.

aleviler o kadar kat edilmesine karşın hiçbir şekilde karşı bir çatışma içine girmediler incinsende inciitme aleviliğin bir felsefesidir günümüzde birtek sosyal anlamda ayrılıkçı tutumdadırlar sunnilerin camisine gitmez aynı ortama girmez sunniler ile olan evliliklere sıcak bakmazlar ama sosyal anlamdadır sunnilerle birlikte bir bayrak altında birlikte yaşarlar ve birçok sunniden daha çok Atatürkçüdürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zafer135 -- 18 Haziran 2014; 13:24:08 >

• quote:

Orijinalden alıntı: RiqqeR12

Alevi Kürtler var elbette dagdakilerin ayrılık çıkartmak isteyenlerin de Alevi kürt olduklarını duydum

Ben neler neler duydum kardeş. Aleviler'in kuyruğu var diyen bile duydum. Seninki az sallamış yine.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.