Şimdi Ara

Alevilik ve Türkler. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
2
Favori
3.547
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Anlamadığım nokta kürt alevi nasıl olamaz.İsterse amerikalı mike alevi inancını savunup pek ala alevi olur.sonuçta bir inanç sisteminden bahsediyoruz.sadece türkler alevi olabilir gibi bir söylemin mantığını anlayamadım.Ben alevi bir topluma mensup ama allah inancı olmayan birisiyim bu yüzden de tartışmada fikir yürütecek bilgide görmüyorum kendimi belirteyim.

Dipnot: Alevilerin çoğunluğu CHP'ye oy vermiştir bugüne kadar.Atatürk sevgisi yüksek aydın insanlardır genele bakarsak.Bu zamana kadar yapılanlara karşıda bu ülkede hiçbir zaman sorun çıkarmamışlardır bildiğim kadarıyla.Maraş olaylarında babamın arabasını durdurup alevimisin diye sormuşlar.sünniyim demiş ve o allah sevgisi olan arkadaşlar fatiha okumasını istemişler.Kendisi bilmeseydim belkide beni orada öldüreceklerdi der bize.Konuyu farklı noktaya getirmek istemem tartışmanın seviyesi düşmesin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ax -- 18 Haziran 2014; 15:50:39 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: zafer135

quote:

Orijinalden alıntı: RiqqeR12

Alevi Kürtler var elbette dagdakilerin ayrılık çıkartmak isteyenlerin de Alevi kürt olduklarını duydum

bir koçgiri katliamını yada bir dersim katliamını okumanızı tasfiye ediyorum alevilere karşı yakın tarihimizde çok fazla katliam gerçekleşti ancak en büyükleri bu iki katliamdır.
    dersim ve koçgiri katliamı zaza ve alevi kürtlerine yöneliktir sen çumhuriyet dönemine kadar bağımsız yaşayan bir kitleye birşeyler diretirsen hali ile tepki alırsın ama uzlaşma yoluna gitmeyip katliam yaparsan tabiki günümüzde bile onlarda sana karşı taraf alır.. dağdakiler derken ne kas ettiniz anlamış değilim alevilerin hiçbir terör örgütü yoktur hiçbir şekilde dağda ayrılıkçı faliyet göstermezler bu yönde bir fikriniz varsa eğer bu yanlıştır araştırmanızı tasfiye ediyorum.. eğer ısrarla var derseniz buda münferit bir olaydır derim aleviler toplum olarak hiçbir zaman bu ülke topraklarına ihanet etmemişlerdir. lütfen bu ayrılıkçı düşüncenizi kafanızdan atın.

aleviler o kadar kat edilmesine karşın hiçbir şekilde karşı bir çatışma içine girmediler incinsende inciitme aleviliğin bir felsefesidir günümüzde birtek sosyal anlamda ayrılıkçı tutumdadırlar sunnilerin camisine gitmez aynı ortama girmez sunniler ile olan evliliklere sıcak bakmazlar ama sosyal anlamdadır sunnilerle birlikte bir bayrak altında birlikte yaşarlar ve birçok sunniden daha çok Atatürkçüdürler.

Dediğin gibi dersimde yapılan katliam dı birileri hala cem evine saldırıp ortalığı kizistirmaya çalışıyor bu konuda Alevilerin duruşunu takdirle karşılıyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Ottoman_PoweR

Şamanizm dini nedir abi?

Kelimelere takılmayın hocam, süper bi türkçemde yok, süper bilgilide değilim bu konularda. Demek istediğimi anlamak zor olmasa gerek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrKavinsky -- 18 Haziran 2014; 17:41:47 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: insanist

quote:

Orijinalden alıntı: Ottoman_PoweR

Şamanizm dini nedir abi?

Kelimelere takılmayın hocam, süper bi türkçemde yok, süper bilgilide değilim bu konularda. Demek istediğimi anlamak zor olmasa gerek.

Kelimelere takılmak değil anlamlara takılmak bu. Şamanizm diye bir din yoktur. İmamizm diye bir din yoktur. Gök tanrı inancı yani Tengri vardı ve din görevlisine de kam denirdi. Çünkü diğeri pagan kültürüne yani mitolojiye bağlanıyor ve o da Sümer ile ilişkili yani çok derin konular, Sümer ile paralellikler Sümer'e verilen Sümer'den alınan şeyler vs. kısacası oldukça uzun konular.

Bu arada Alevi Kürt diye birşey yoktur yahu Alevi Kürt aşireti kadar saçma birşey duymadım. Şu ana kadar Aleviyiz diyen Kürt aşiretlerini biraz eşelediğinizde altından Kürtleşmiş bir Türkmen aşireti çıkıyor mutlaka. Dürzilik Kalenderilik gibi İran coğrafyasının içinden çıkma adetlere sahip olan Kürtler ne zamandan beri Türk işi olan Alevli oldu ? Diyarbakır dediğin yer belkide son 150 yıldır Kürt bölgesi halini aldı ondan öncesinde o bölgede has Türkmen aşiret bölgesiydi.

Ayırca ailemin bir tarafı Maraş'ın uzun zamandır yerlisi. Bizimkiler hep Sünni olmuşlardır fakat ananem yakın zamana kadar Alevi içinde azınlık olduklarını, ne kadar milliyetçi falan olduklarını anlatır hep o konuları sorduğumda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kraven -- 18 Haziran 2014; 19:06:34 >

• Ben de Aleviyim ve doğrudur diyorum. Ayrıca Türkiye'deki Alevilerin Orta Asya Türkleri'ne daha fazla benzediğini görürsünüz (ben de hafif çekik gözlüyüm), Oğuz Türkleri İslam'ı kabul ettiğinde diğer boylara göre daha az etkilenmiş olabilirler. Bu yüzden Paganizm'den ve eski Türk geleneklerinden bir şeyleri hala yapıyor olmaları normaldir. Ama ben bir Alevi olarak Alevilikteki ibadet yerinde saz çalınmasını, namaz kılınmamasını, Kur'an'da geçenlerden daha farklı ibadetler yapılmasını ve camiye gidilmemesini İslâmî açıdan doğru bulmuyorum. Cemevi, saz vb. şeyler anca gelenek olabilir, ibadet olarak değerlendirmek doğru değildir bence.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

Bu arada Alevi Kürt diye birşey yoktur yahu Alevi Kürt aşireti kadar saçma birşey duymadım. Şu ana kadar Aleviyiz diyen Kürt aşiretlerini biraz eşelediğinizde altından Kürtleşmiş bir Türkmen aşireti çıkıyor mutlaka. Dürzilik Kalenderilik gibi İran coğrafyasının içinden çıkma adetlere sahip olan Kürtler ne zamandan beri Türk işi olan Alevli oldu ? Diyarbakır dediğin yer belkide son 150 yıldır Kürt bölgesi halini aldı ondan öncesinde o bölgede has Türkmen aşiret bölgesiydi.

quote:

Orijinalden alıntı: ax

Anlamadığım nokta kürt alevi nasıl olamaz.İsterse amerikalı mike alevi inancını savunup pek ala alevi olur.sonuçta bir inanç sisteminden bahsediyoruz.sadece türkler alevi olabilir gibi bir söylemin mantığını anlayamadım.Ben alevi bir topluma mensup ama allah inancı olmayan birisiyim bu yüzden de tartışmada fikir yürütecek bilgide görmüyorum kendimi belirteyim.

Şahsi fikrim çok seviyeli bir tartışma ve bilgi-fikir paylaşımı olduğu kansındayım.

öncelikle hiçbir şekilde bir Kürt vatandaşımızı yada Alevi yada Sunni vatandaşımızı aşağılamak yada ayrım yapıyormuşum gibi görünmek istemiyorum herkes eşittir hiçkimsenin kimseden insan olarak bir eksiği yada fazlası yoktur demek istiyorum.

@Kraven teşekkür ediyorum doğruları yazmıştır.

İlk önce şu tanımı yapmakta fayda var her nekadar önceki yorumlarımda bende Kürt alevi olarak cümlemde kullansam da hakikaten böyle birşey yoktur aleviliğin geçmişi tarihi pek yazılı kaynak olarak günümüze gelmemiştir tartışmalar fikir-bilgi paylaşımları genellikle noktalanamıyor Anadolu Alevilerin Oğuz Türklerinden geldiği çeşitli kaynaklarda yazmaktadır ve daha farklı bilgilerde mevcuttur. evet kürt alevi olarak adlandırılan aşiretler Kürtleşmiş Türklerdendirler ve zaman içinde yoğurularak Kürtçe öğrendiler ama konuştukları Kürtçe kırmanç yani kırılmış en basit lehçeli Kürtçedir ve bu aşiretler Kürtlerin aksine Türkçeyide mükemmel konuşurlar hiçbir şekilde Kürtçe bildiğini anlamazsınız kimliğini alevi kürdüyüm diye açıklayana kadar bilmezsiniz ve genellikle şaşırılır çünkü özü Türkmendir. ten-dil-yöresel giyim-yaşayış biçimi olarak Kürtlerden çok farklıdırlar. her anlamda Kürtler ile farklıdırlar hatta konuştukları Kürtçe dili dahi farklıdır.

@ax şöyle anlatayım

Kürt Alevi olmaz Türkiye Kürtleri genellikle Şafii mezhebine bağlıdırlar bunun dışında Süryani, Yezidilik ve Ehl-i Hakk mesheplerde vardır bunlar örneklemelerde çeşitlendirilebilir. Türkiyede Alevilik bir Tasavvuf olsada kelime anlamı Aliye yakın Peygamber Efendimizin Ehli Beyt den gelen anlamına gelmektedir yani onun soyundan bir İrana gidip Aleviyim dersen garip karşılanır çünkü kanbağın yoktur neyse Alevilikte Muhammedin son peygamber olduğu Alinin ise İmamlığı, Halifeliği esastır zira Ehli Beyt devamı Hz Ali soyundan gelmektedir Buna bağlı olan Müslümanlar Osmanlıda Kızılbaş olarak adlandırılırdı ancak bu aşağılama olarak kullanılmaya başlanınca zaman ile Alevi adını aldı Mesela Bektaşiler Bektaşi olarak literatürde geçse de onlarda Alevidir iranda,ırakta,suriyede Şİİ olarak adlandırılır Caferiler vardır Nuysariler vardır çok çeşitlidir Balkanlarda bile hiç bozulmamış eski ritüellerini yapan dedesi olan Alevi cem evleri dergahları vardır..

yani sen Türkiyede bu inanca mensup olursan ya Caferiliği seçersin ya nuysariliği yada Bektaşiliği aleviliğini yada sadece Aleviyim dersin ama gidip bir arap ülkesinde Bektaşiliği saceçezsin bulamazsın çünkü bu Tasavvuf orada yoktur kültürler sosyolojik yaşantılar ibadetler farklılık gösterir aynı 4 meshep gibi.. öteye gitmeyi boşver Türkiyede bile bırak caferilik, bektaşiliği sadece Aleviyim diyen bir kesim namaz kılarken bir kesim kılmıyor yani çok çeşitli...
    amerikalı mike amerikada yada Irakta Suriyede Alevi olamaz Anadoluya gelmesi gerekiyor.

Ayrıca islamdan uzaklaşmış inançsız bir Alevide olmaz bu mümkün değil lütfen ateistim deyin. Aleviliği tam olarak okuyun anlayın lütfen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zafer135 -- 18 Haziran 2014; 22:20:35 >

• mesajınızı okudum ama özünü hala kavrayamadım.alevilik nesilden nesile aktarılan bir kültür gibi işin özünde bildiğim kadarıyla.son yazdığınızda aleviliği bir inanç sisteminden çok bir ırk gibi gördüğünüz hissine kapıldım.anadolu insanı olmayan birisi neden alevi olamaz burda kafam karışıyor.mike efendi geldi baktı kendisi için en uygun inancın alevilerin islamiyet yorumu olduğuna karar verdi.biz şimdi bu arkadaşa sen alevi değilsin ataların bu topraklarda bu inançla yoğrulmamış dersek yanlış olmaz mı.bu mantıkla herkes kendi atalarının coğrafyasının inancını taşıma hakkına sahipmiş gibi bir sonuca ulaşmazmıyız...

• sanırım bir takım şeyleri yanlış anlattım yada eksik..
    şu an çok meşkulüm ve iş yerindeyim konuyu yarın bildiğim gördüğüm öğrendiğim kadarı ile yorumlamaya çalışırım..
    asla bir ırka özgü olarak anlatmaya çalışmadım kültüre bağlı bölgenin geçmişine tarihine, bağlı bir yaşayış tasavvuf biçimi olarak yorumlamaya çalıştım Anadolu insanı olmayan biri alevi olabilir ama sadece Anadoluda olur dedim lütfen dikkat edin.

şimdi daha basitinden şöyle diyelim dünyada Alevilik olarak Muhammedin son peygamber olduğu Alinin ise İmamlığı, Halifeliği esas alınır Türkiyedeki aleviler kızılbaştır, caferidir diyelim Alevi demiyorum bunu anabaşlık olarak nitelendirelim iranda ise Aleviler Şİİ olarak adlandırılır sizce hepsi Alevi ancak yaşayış biçimi aynımıdır.? ibadetleri aynımıdır.? Kültürleri-Tasavvufları aynımıdır.?

dediniz ya işte mike efendi geldi diye bende bunu diyorum Anadoluya gelir görür ise kızılbaş Alevi olur neden olmasın ama gider irana orada yine Şİİ Alevi olur ama Anadolu Kızılbaş Aleviliğini bulamaz aynı inanç sistemine bağlı ancak Tasavvufta-kültürde farklılıklar ile karşılaşır.

Kan bağı ile yada ırkla ilgisi yoktur bunun yaşantıyı görmekle ilgisi vardır.
    kimsenin birtakım şeylere hakkı vardır yada yoktur demedim isteyen istediği felsefeyi kültürü alır zaten tarihte hep böyle olmamışmıdır.?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zafer135 -- 18 Haziran 2014; 22:57:16 >

• demek istediğinizi şuan anladım.yanlız peki kürt alevi olmaz noktasına döner isek anadoluda yaşayan kürtler pek ala alevi inancına sahip olabilirler.bu coğrafyada herşey birbirine karışmış sonuçta haksızmıyım...

• quote:

Orijinalden alıntı: zafer135

sanırım bir takım şeyleri yanlış anlattım yada eksik..
    şu an çok meşkulüm ve iş yerindeyim konuyu yarın bildiğim gördüğüm öğrendiğim kadarı ile yorumlamaya çalışırım..
    asla bir ırka özgü olarak anlatmaya çalışmadım kültüre bağlı bölgenin geçmişine tarihine, bağlı bir yaşayış tasavvuf biçimi olarak yorumlamaya çalıştım Anadolu insanı olmayan biri alevi olabilir ama sadece Anadoluda olur dedim lütfen dikkat edin.

şimdi daha basitinden şöyle diyelim dünyada Alevilik olarak Muhammedin son peygamber olduğu Alinin ise İmamlığı, Halifeliği esas alınır Türkiyedeki aleviler kızılbaştır, caferidir diyelim Alevi demiyorum bunu anabaşlık olarak nitelendirelim iranda ise Aleviler Şİİ olarak adlandırılır sizce hepsi Alevi ancak yaşayış biçimi aynımıdır.? ibadetleri aynımıdır.? Kültürleri-Tasavvufları aynımıdır.?

dediniz ya işte mike efendi geldi diye bende bunu diyorum Anadoluya gelir görür ise kızılbaş Alevi olur neden olmasın ama gider irana orada yine Şİİ Alevi olur ama Anadolu Kızılbaş Aleviliğini bulamaz aynı inanç sistemine bağlı ancak Tasavvufta-kültürde farklılıklar ile karşılaşır.

Kan bağı ile yada ırkla ilgisi yoktur bunun yaşantıyı görmekle ilgisi vardır.
    kimsenin birtakım şeylere hakkı vardır yada yoktur demedim isteyen istediği felsefeyi kültürü alır zaten tarihte hep böyle olmamışmıdır.?

Yanlız şunu eklemek gerekiyor Alevilik ile Şiiler çok farklıdır. Yani bizim Türkmen Alevi ile bir Şii İranlı inanç olarak birbirine benzemez kaldı ki Şiiliğin de yanlış hatırlamıyorsam 23 kolu var toplamda.
    Şiilik denen şey İran coğrafyasında Alevilikten çok sonra çıktı ortaya. Kızılbaş denmesinin sebebi ise ismini hatırlayamadım ama Şah İsmail'in babası önce kendisi sonra da müridlerini diğerlerinden ayırt edebilmek için kafasına sardığı sarığın üst tarafındaki o tam ne deniyor bilmiyorum kalın sert bir kısım var orasının kızıl renkli olmasından dolayı kızılbaş ismini almışlardır.
    Ayrıca Alevilik biraz ırka bağlı denebilir. Tamam Amerikalı Mike gelip benimseyebilir beraber yaşayabilir inancını bu şekilde yaşayabilir hatta Alevi ismini kullanabilir ama onlardan biri olamaz. Zira artık pek eskisi gibi kalmadı ama yakın zamana kadar son derece dışa kapalılardı. Gayri müslime zaten kız vermek söz konusu değil, Türk olmayana da kız verilmez Sünni olan şehirli bir Türk'e dahi kolay kolay kız vermezlerdi. Dışarıdan da kız almak nadirdir kolay kolay o bile yapılmaz. Dolayısıyla en saf kalan Türkmen grubu yine Aleviler olmuştur.
    Ha Aleviliği benimsemiş Kürt aşiretleri tabii ki var. Kendini Türk zanneden Türkleşmiş pek çok Kürt aşiretleri de var doğuda. Fakat gerçek bir Türkmen aşireti ile asla aynı değiller. Bir ara dizilerde falan moda olmuştu zengin Kürt aşiret ağaları. Orada dikkat edin nene diye gösterilen yaşlı kadınların suratlarında çenelerinde dövme vardır. O dövmelere yakından bakarsanız çeşitli çizimler görürsünüz. O gördüğünüz çizimlerin aynısı hala Türk halısı Türk kilimi motiflerinde kullanılıyor zira o çizimler orta asyadan gelme tamgalardır. Örneğin hanım ağaların yüzlerinde genelde at tamgası ve ok tamgası bulunur zira bunlar gücü simgeler hale gelmiştir zamanla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kraven -- 2 Ekim 2018; 19:47:50 >

• Aleviler Kürtler Şiiler hepsi kardeşimiz ötesi yok sadece yorum farklılığı var inşallah hepimizin ibadetin allah kabul eder

• tunceliler kürttür kürt alevsi diye bir şey yok da ne demek alevilik bir mezhep değildir inançtır yani türküde inananır kürdüde inanır inanç sonuçta isteyen inanır ayrıca tuncelide türkçe konuşan varmı diyen embesile söylüyomda hacı sen tuncelide yaşadındamı konuşuyonla ben doğduğumdan beridir tuncelideyim türklerden iyi türkçe dekonuşurlar ayrıca diğer kürt illerine nazaran şiveleri yoktur mesela

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ekinardake -- 23 Ocak 2015; 21:21:31 >
  • Türk Aleviliği; genel olarak "islamlaşmasını tamamlayamamış anadolu türkleri" arasında oluşan "eklektik bir tasavvuf ekolü" ve "batıni bir tarikat"tır...
  • jr6

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LsTupyun9 -- 3 Aralık 2020; 23:0:24 >
  • dersimli62f kullanıcısına yanıt
    yada boşver tartışmayak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LsTupyun9 -- 24 Ocak 2015; 23:32:24 >
  • İşinize gelmeyince zorla müslüman yaptı. Hani türkler müthiş güçlü bir topluluktu vah vah nasık zorla din değiştirdi
  • quote:

Orijinalden alıntı: Da Vinci was here

quote:

Orijinalden alıntı: Furkan*

Türkçe konuşan Türk'tür , Kürtçe konuşan Kürt'tür.

Hocam eğer sen kürtlerin yoğunlukta olduğu bir bòlgede yaşıyorsan kürtçe öğrenmek zorunda kalırsın

yok öyle bir şey.
  • quote:

Orijinalden alıntı: burakutus

Aleviliğin doğrudan Tengricilik-İslam karışımı olduğunu düşünmüyorum. Muhtemelen başka etkiler de taşıyor. Özellikle İran ve Arap etkisi. Sünnilik gibi Alevilik de Ortadoğu kökenli fakat içinde biraz Tengricilik biraz İrani dinler belki de biraz Hristiyanlık ve Yezidilik taşıyor. Kaynak veremem tabi ki de sadece kendi yorumlamam. Alevi kültürüne, müziğine, ritüellerine, giysilerine falan baktığımda çok fazla "Orta Asya havası" vermiyor bana. Bağlama üzerinden gitmek de pek doğru değil, telli çalgılar sadece Orta Asya değil İran, Kuzey Afrika, Anadolu, Avrupa gibi yerlerde de var.
    Sadece Türkler Alevi olur ifadesine de katılmıyorum bu yüzden.Sonuçta İmamlar,Dedeler,Abdallar gibi Alevi kültürünün yayılmasını sağlayan insanlar köy köy dolaşarak taraftar topladı. Bu taraftarlar içinde Türkmenler de , Kürtler de, Zazalar da, Araplar da olabilir. Mesela bildiğim kadarıyla Tokat ve Çorum Alevileri Türk Kürt Zaza karışık. Bu Kürt ve Zaza Alevilerin hepsinin Türk kökenli olup sonradan Kürtleşmesi saçma olmaz mı? Şu söylenebilir en fazla, Alevi Türkmen bir dede ya da ufak bir boy, aralarına katıldıkları Kürtleri Alevileştirmiştir. Ancak sonuçta ortaya çıkan grubun çoğunluğu Kürt kökenli ve Kürtçe konuşuyor. Bu halka Kürtleşmiş Türktür demek saçma olur. Kürtçe Zazaca konuşan Alevi nüfus da oldukça fazla. Bu kadar büyük nüfuslu bir grup niye başka halkların dili konuşsun. Ayrıca Güneydoğu ve Doğu Anadoluda Türkmen kimliğinde ve Türkçe konuşan Aleviler de var. Onlar Kürtleşme falan yaşamamış hiç.
    Yine Türkmen ve Kürt Aleviler de bazı farklılıklar da var. Kürtlerde Gağant bayramı, Yezidiliği andıran uygulamalar falan varmış. Türkmenlerde bunlar yok. Bir de simaları bile farklı. Türkmen Alevilerde çekik gözlülük yaygın baya. Kürt Zaza Alevilerde ise böyle bir şey gözlemlemedim.
    Bu konuyla ilgili olabilir bir şey soracağım. Horasanda günümüzde çok sayıda Kürt(Kurmançi) var.Mezheplerini bilmiyorum. Kurmançiler daha çok Mezopotamyada oluyor. Horasanda bulunmaları oraya sonradan göç ettiklerini düşündürdü bende.Tarihleri hakkında bilginiz var mı?

Onları Horasan'a son yüzyılda İran yerleştirdi, Türkmenlere denk olsunlar diye. Ama Horasan'da hepi topu 50 bin nüfusları var, çok değil.

• Ortada Aleviyim diye gezinenler onu siyasete, ayrılığa oyuncak etmişlerdir Alevilik farklı bir şey değildir İslamlar bağdaştır. Ben bir Alevi olarak söylüyorum çok asimile ediliyor. Komünist Alevi olmaz. Bir Müslüman Komünist olamaz. Yol, erkan vardır tasavvufi bir mezheptir fıkhi değildir.

Aleviliği şöyle düşünün bir tasavvufi oluşum Mevleviler gibi. Bunu inkar edenler o yolda değildir nefislerinin kölesidir bir çoğu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugurcankorkmaz -- 5 Şubat 2015; 22:22:03 >
  • ugurcankorkmaz kullanıcısına yanıt
    Komünist alevi ne demek? Ne gördûm ne de duydum.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.