Şimdi Ara

Allah'ın varlığının başlangıcı ve sonu olmaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
2.055
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Lisedeyken din kültürü hocası bir video izletmişti. Video müslüman bir gencin ateist arkadaşına Allah'ın varlığını kanıtlama çabasıyla ilgiliydi. Müslüman gencimiz diğer arkadaşa hiç cevap hakkı vermeden başladı Tanrı varlığına kanıt olarak sunduğu cümleri okumaya. Hatırladığım kadarıyla yazıyorum.

"Bak kardeşim, şimdi elimdeki kamerayı görüyorsun. Kamera kendi kendini üretebilir mi? Bu kamerayı biri yapmış değil mi? Bu kamerayı görebilen biri yapmış demek ki kameranında kısıtlı bile olsa görme yeteneği var. Görmenin nasıl bir şey olduğunu bilmeyen biri kamera üretebilir miydi? Hayııırr... Demek ki neymiiiişş... Bizim gibi gören, duyan, akıl sahibi varlıklarında var olabilmesi için yine görebilen, duyabilen, akıl sahibi birinin yaratıcıya ihtiyaç varmış..."
    <ateist gencin aydınlanma efekti>

Biri de çıkıp "E o zaman Allah'ı kim yarattı? Bu hesaba göre yaratıcıyı da, yaratma yeteneğine sahip bir başkasının yaratması gerekmiyor mu?" diyemedi. Sınıftaki herkesin aslında merak ettiğini ama "kurcalamaya" çekindiğini bildiğim bu soruyu ben sordum. Burada da merak edenlerin olduğunu görünce bu yazıyı yazmak istedim, eğer 1 kişi için bile faydalı olcaksa ne mutlu.

İslam inancına göre tek ve benzersiz bir yaratıcı vardır ve yaratıcı harici geriye kalan her şey "yaratılan" dır. Sadece maddesel veya soyut-somut olarak değil bilinen bilinmeyen tüm kavramlar "yaratılmış"tır. Zaman, ruh, akıl, irade vs her şey. Doğum-ölüm geçmiş-gelecek ve başlangıç-bitiş gibi kavramlar zaman ile birlikte anlamlıdır. Yaratıcı yani zamanı yaratanın başalangıcını, geçmişini, ömrünü sorgulamak bu nedenle mantıksızdır.

---------------
    ÖZEL NOT: Sorgulamanın dinden uzaklaştırmadığını hatta inancı kuvvetlendirdiğini denedim ve kendim gördüm. Herkese tavsiye ederim.
    ---------------

• neyin kafası :D
  • Zamanın yaratılması gibi bir şey söz konusu olamaz. Zaman başlı başına var olan bir kavram değil; hareketin varlık üzerinde meydana getirdiği değişimi ifade etmek için kullandığımız bir tabir. Fizikteki uzay-zamandan ayırıyorum bunu.

Haydi zamanı yaratmış olabilse bile, bu insanın anlayabileceği bir şey değil. Böyle bir tanrının maiyetini insan aklı kavrayamaz. Oysa din insanın tanrıyı aklıyla bulabileceğini iddia eder.
  • İnsanın tanrıyı akılla bulabilmesi, Allahın bütün yarattıklarını ve Allahın bütün özelliklerini kavrayabilmesi demek değildir.
    Ayrıca üstte yazdıkların da zaten Allahın zamanı "yarattığını" değil de "var ettiğini" gösteriyor. Zaman zaten varlığın değişimini gösteriyorsa, Allah değişmediğine göre ve Allah dışında bütün değişime uğrayabilecek varlıkların da bir yaratılma zamanı olduğuna göre (Melek cin vs. metafizik varlıklar dahil) Allah dışında hiç bir varlık yokken zaman da yoktu. Allah bir şeyler yarattığında, zaman kavramını da "var etmiş" oldu ama zamandan münezzeh olma özelliğini korudu diye düşünüyorum.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kainat sonrasından yaratılmış bunu görüyoruz.Eğer sonradan yaratıldığını görüyorsak bunu yaratan bir güç olmak zorunda ki yokluğu varlığa tercih etsin.Burada iki seçenek var:

1.Maddenin ezeli olması.

2.Tek bir Allah'ın ezeli olması.

İlk seçeneğin tutarsız olduğunu şu alıntıdan anlayabiliriz.
    quote:

Davit Foster'in ise kâinattaki ilim ve irade mahsulü eserleri ve hadiseleri gördükten sonra, idrâki "Allah vardır, kâinatı yaratan O'dur." hakikatını hazmedemeyince ne kadar gülünç duruma düştüğü, kitabına "The Intelligent Universe" "Zekâ sahibi kâinat" ismini vermesinde ve atomların da, gezegenlerin de şuurlu olduğunu iddia ederek "Kâinat şuurlu bir yapıdır." şeklindeki ifadesinde açıkça görülmektedir. Ve yine görülmektedir ki, birtek ilâhı kabul etmeyen kimseler atomlardan yıldızlara kadar herbir şeye ilâhlık vermeye, yâni herbir zerrede mutlak ilim, kudret, ezeliyet gibi sıfatları kabul etmeye mecbur olmuşlardır.

Sonuçta bir tek elma bile kendi kendine olamayacağına göre bunları yapacak bir irade gerekli.Eğer o irade atomlara verilirse böylece atomları ilah kabul etmiş olursunuz çünkü bir elmanın olması için Güneşin dönmesi,Dünyanın dönmesi,yağmurun yağması vb. bir çok şey gerekli ve bu birçok şeyi tek elden idare etmeyi kabul etmeyen her atomu kendi başına birer ilah olarak kabul eder.İşin özü tek bir Allah'ı kabul etmemek için binbir takla atanlar atomlar adedince ilah kabul ediyorlar.

İkinci seçenek ise akla daha uygundur çünkü Allah'ı kim yarattı diye bir şey sorulamaz bu bir soru olmaz çünkü Allah'ı şu yarattı desek o halde onu kim yarattı diye sorar ve böylece sonsuz kere aynı şeyi sormuş oluruz.Bu da hatalı bir soru olur.Bir örnek vermek gerekirse mesela bir tren düşünün.Bu trenin bütün vagonları bir lokomotif tarafından çekiliyor lakin lokomotif kim tarafında çekiliyor diye bir soru sorulmaz çünkü çekilmeyen bir lokomotif olmadan o düzen olmaz.

Aynen öyle de Vacibül Vücud bir Allah olmadan bu kainat olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi semender96 -- 1 Eylül 2016; 1:11:54 >

• Stuka Bismarck S kullanıcısına yanıt
    O da aynı mantık hemen hemen.Bir sürecin kendi kendisine olması imkansız onu yapan bir irade olmak zorunda.Doğal sürece ilahi vasıf yüklemek ise doğal süreçler kadar ilah kabul etmek demek 1 tanesini kabul etmeyen onları kabul ederse ben buna daha başka şey demem

Ayrıca doğal süreçlerin ilah olması için yaratılmamış olmaması lazım bakıyoruz ki doğal süreçler de zamana tabi öyleyse yaratılmış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi semender96 -- 1 Eylül 2016; 1:03:02 >
  • Stuka Bismarck S kullanıcısına yanıt
    Yasaların fail olması demek şuna benzer.Ben park edilmez tabelası altına arabamı park ediyorum.Sonra o tabela bir kağıt çıkartıp bana ceza kesiyor.Halbuki kanunlar tek başına iş yapmaz bir kanun koyucu ve bu kanunları yürütücü biri gerekir.

Evren yasalarını ilah kabul edenler sigara içilmez tabelası altında sigara içmesin yoksa o tabela onlara hemen iki tokat yapıştırır sigarayı makaslar başka bir insan olmasa bile

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi semender96 -- 1 Eylül 2016; 1:10:29 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    AŞK ACISI VE YAPILMASI GEREKENLER
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Sonsuzluk zırvadır. Matematikte tanımsızlık anlamına gelir.

Karl Marx'a göre ya tanrı sonsuzdur yada madde, ama bu saçma sapan bir ifadedir. 18. yüzyılın deterministik anlayışıyla yazılmış basit bir manifestodur. Fizik kurallarıda newtoncu determinizm çerçevesinde mutlak kabul edilir, einstein ise fizik kurallarının değil maddenin ve "alanların deviniminin" asıl olduğunu, fizik kurallarının bizim bu devinimi yorumlayıp kategorize etme şeklimiz olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca "fizik kuralları" hukuk kurallarına benzetilemez bu saçmalıktır, hukuk kurallarının yaptırımı vardır ama fizik kurallarının yaptırımı yoktur, çünkü fizik kurallarını ihlal etmek gibi bir seçenek yoktur. Deterministik anlayış bugün kuantum kuramıyla kısmen yıkılmıştır, nitekim nedenselliğin kendiside bir hipotezdir; başarılı bir hipotez olsada değişebilir çünkü bilimin ilerleme metodu budur. Hiç bir zaman mutlak bir gerçeğe ulaşmaz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Stuka Bismarck

Hocam vahiy alıyor musunuz? @MateryalizminPeygamberi

Alsaydım bile aldığımı açıkça ilan edemezdim, malum çağımız peygamberleri tımarhaneye tıkma çağı.

• ''Sorgulamanın dinden uzaklaştırmadığını hatta inancı kuvvetlendirdiğini denedim ve kendim gördüm. Herkese tavsiye ederim.''

Tanrı'nın başlangıcının olup olmadığını iyi sorgulayamamışsın. Sorgulasaydın herhangi bir dogmatik kanıya varamazdın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Psicolog

neyin kafası :D

• olmayan bir şeyin başı da sonu da yoktur. sadece yaşama tutunabilmek için bir şeye inanmak istersin, hepsi bu.
  • cok guzel fikrasi var bu durumun.

imam : allah gozle gorulmez, kulakla duyulmaz, elle dokunulmaz, ne yerdedir, ne goktedir.
    bektasi : ya sen suna yok diyeceksin ama dilin varmiyor.
  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    konudaki en mantıklı yorum

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.