Şimdi Ara

Kime Göre Neye Göre

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
51
Cevap
0
Favori
1.730
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhabalar. Bu soru ile karşılaşabilmekteyiz. Bu soru ne anlama gelir? Ya da şöyle sorayım. Tek bir anlamı olmayabilir o yüzden ne gibi anlamlara gelir veya gelebilir? Neyi amaçlar bu soru? Ne zaman ve nerelerde sorulabilir? Ne cevap verilebilir? Hangi durumlarda sorulur ve hangi cevaplar verilebilir? Cevaplar ne çeşit olabilir? Yani hangi tür cevaplar verilebilir? Bu soru hakkında beni iyice bir aydınlatabilir misiniz? Örnek vererek de anlatabilirsiniz yoksa biraz kuru gibi oluyor konu. Kafamı karıştıran bir sorudur ve sizlerin görüşlerini almak ve aydınlanmak isterim.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Kime Göre Neye Göre: Anlamı ve Kullanımı

"Kime göre neye göre" sorusu, bir değerlendirme veya karşılaştırma yaparken kullanılan bir ifadedir. Bir fikrin veya yargının hangi ölçütlere veya bakış açılarına göre oluşturulduğunu sorgular.

"Kime Göre Neye Göre" Cevapları

"Kime göre neye göre" sorusuna verilecek cevaplar, değerlendirmenin yapıldığı bağlama ve kullanılan ölçütlere göre değişir. Örneğin:

• Bir ürünün kalitesi: Farklı kişiler, ürünün kalitesini dayanıklılığı, özellikleri veya fiyatı gibi farklı ölçütlere göre değerlendirebilir. Bu durumda, "kime göre neye göre" cevabı kişinin önceliklerine ve değerlendirme ölçütlerine bağlı olacaktır.
    • Bir fikrin doğruluğu: Bir fikrin doğruluğu, bilimsel kanıtlar, mantıksal çıkarımlar veya kişisel inançlar gibi çeşitli ölçütlere göre değerlendirilebilir. Bu nedenle, "kime göre neye göre" cevabı değerlendirmeyi yapan kişinin inançlarına ve bilgi kaynaklarına göre şekillenecektir.

"Kime Göre Neye Göre" Sorularına Cevap Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

"Kime göre neye göre" sorularına cevap verirken, aşağıdaki noktalara dikkat etmek önemlidir:

• Değerlendirme ölçütlerini açıkça belirtin.
    • Farklı bakış açılarını ve olası önyargıları göz önünde bulundurun.
    • Cevaplarınızda kanıtlar veya örnekler kullanarak iddialarınızı destekleyin.
    • Cevaplarınızda tarafsız ve objektif bir dil kullanın.

"Kime göre neye göre" sorusu, değerlendirmelerin ve karşılaştırmaların temelinde yatan ölçütleri anlamanıza yardımcı olan önemli bir sorudur. Farklı bakış açılarını dikkate alarak ve açık fikirli olarak, bilgili ve dengeli kararlar verebilirsiniz.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Konunuza kime göre ve neye göre cevap arıyorsunuz ona göre cevaplayalım
  • quote:

Orijinalden alıntı: semender96

Konunuza kime göre ve neye göre cevap arıyorsunuz ona göre cevaplayalım

Derken?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Save The Day

quote:

Derken?

Konunuzda bir çok soru mevcut bu soruları neye göre ve kime göre cevaplayalım onu soruyorum
  • quote:

quote:

quote:

Derken?

Konunuzda bir çok soru mevcut bu soruları neye göre ve kime göre cevaplayalım onu soruyorum

Kime göre neye göre ne demek zaten onu sormaktayım ciddiye alınız önce konuyu.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Derken?

Cevabı hakkında bir bilgim yok ama bulunan şartlara,kişilere,ortama bağlı değişen şeyler için kullanır bu söz.Mesela sığır eti yemek İslam dininde iyi bir şeydir hatta kurban bayramı bile vardır ama bir Hindu'ya göre sığır eti kutsaldır ve yenilmesi yasaktır bunun gibi bence.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Derken?

Cevabı hakkında bir bilgim yok ama bulunan şartlara,kişilere,ortama bağlı değişen şeyler için kullanır bu söz.Mesela sığır eti yemek İslam dininde iyi bir şeydir hatta kurban bayramı bile vardır ama bir Hindu'ya göre sığır eti kutsaldır ve yenilmesi yasaktır bunun gibi bence.

Evet şimdi bir cevap verdiniz. Bu soruyu ''kime göre neye göre'' cevaplayalım herhangi bir anlam içermemekteydi. Sağırlar dialoğu gibiydi fakat şimdi oldu teşekkürler.

• genel olarak

"göreceli durumları daha belirginlestirmek icin"

cevabi verilebilir
  • quote:

Orijinalden alıntı: elfgözlülegolas

genel olarak

cevabi verilebilir

-En güzel renk kırmızıdır.
    +Kime göre neye göre?

Örnek olarak bu diyaloğu ele alalım. En güzel rengin kırmızı olduğunu söylüyor birinci kişi. İkinci kişi de ''kime göre neye göre'' diyor. Yani ikinci kişi şunu mu demek istiyor: ''Bu kişiden kişiye değişebilir. Genel geçer bir doğru değil. Bunu kim söylüyor? Kim böyle düşünüyor? Bunu belirtmen gerekli.'' böyle mi denmek istenmekte?
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: elfgözlülegolas

genel olarak

cevabi verilebilir

-En güzel renk kırmızıdır.
    +Kime göre neye göre?

Örnek olarak bu diyaloğu ele alalım. En güzel rengin kırmızı olduğunu söylüyor birinci kişi. İkinci kişi de ''kime göre neye göre'' diyor. Yani ikinci kişi şunu mu demek istiyor: ''Bu kişiden kişiye değişebilir. Genel geçer bir doğru değil. Bunu kim söylüyor? Kim böyle düşünüyor? Bunu belirtmen gerekli.'' böyle mi denmek istenmekte?

aynen öyle

• bu sorunun izahatini öğrenme isteği nereden esti açıklar mısınız sakincasi yoksa? nerede duydunuz kısaca, tv kanalı mı gerçek hayatın içinde mi?
  • semender96 S kullanıcısına yanıt
    kime göre sorusunun cevabını bulmak biraz daha kolay gibi duruyor.fakat neye göre sorusu da "durum" farklarının ayırdına varılması için sorulabilecek bir soru bence. ne dusunuyorsunuz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kmlaks

bu sorunun izahatini öğrenme isteği nereden esti açıklar mısınız sakincasi yoksa? nerede duydunuz kısaca, tv kanalı mı gerçek hayatın içinde mi?

Bi sakıncası yok açıklıyım. İlk olarak karşılaşmam ve cevap veremediğim zamanı hatırlıyorum. Sanırım webtekno falan ya da başka teknoloji kanalının videosuydu. Altına yorum yazmış ps4 mü pc mi falan diye soruyor. Ben de ps4 önerdim. Başka biri ps3 demişti ve ps3teki birçok oyun daha ps4'e çıkmadığını belirtti. Ben de ps4deki oyunlar yeterli dedim. Burada dedi kime göre neye göre. Biçok oyun çıkmadı daha dedi. Ben de hayırlısı dedim. Adam akıllı bir argüman sunamadım. Bu olaydan önce karşılaştığımı hatırlamıyorum. Bu laf kafama kazındı ve sürekli düşünüyordum. Fazla düşünmekten aklımı yitirebilirdim. Günlük hayatta da sonra karşılaştım tabii. Ama bu söz insanı tahrik ediyor. En azından beni ediyor. Sinirleniyorum. Sürekli her şeye neden dersinizya sonunda anlamsız olur verecek bir cevap kalmaz. Mesela küçük çocuklar sürekli neden diye sorar ve sinir bozarlar. Bu soru da benzer. Her lafa söylenebilir ve söylenme sınırı yoktur. Aslında felsefi bir söz ama yaygınlaştığı için sıradan insanlar da kullanıyor artık. Günlük hayatta duymak mümkün.

• quote:

kime göre sorusunun cevabını bulmak biraz daha kolay gibi duruyor.fakat neye göre sorusu da "durum" farklarının ayırdına varılması için sorulabilecek bir soru bence. ne dusunuyorsunuz?

Kime göre neye göre sorusuna cevap üretiyorum. İlk olarak "derken" denilebilir. Ne söylenmek istendiği açıkça belirtilmeli ve akıllarda soru işareti kalmamalıdır. Mesela karşı taraf dedi kime göre neye göre. Öncelikle deriz ki "Söyleyen ben olduğum için bana göre olmakta. Bunu anlayamayacak kapasiteseysen senin için yapacak bir şey bulunmamaktadır." Bu cevap güzel duruyor. Ve başka cevap söyleyim. "İlla bir şeye göre mi olması gerekmekte? Eğer öyleyse bunu nereden çıkardın?" Ve bir başka cevap: "İfadeni iyice açman gerekmektedir. Aksi takdirde iletişim kuramayız." Başka cevap: "Şuna dayanarak böyle ifade etmekteyim." Başka cevap: "duruma göre"

• Benim de bazı aralıklar ile kullandığım bir tabirdir. Genelde diğer insanlarin fikirlerinin benim şahsi bakış açım ile çeliştiği zamanlar da bu kullanima giderim.

Karsimdaki insan; "Yesil burunlu uzaylilar daha sempatiktir" dedigi zaman, kime gore neye gore? Dedigimde, bu soylemin onun oznel fikrinin oldugu ve benim fikrimin ise onunkinden farkli olduğunu anlatmak isterim.

Ya da arabayi hizli kullanir misin?

-Kime gore hizli? Neye gore hizli? Kıstasımız nedir? Bayan suruculer mi? Trafik kurallari mi? Ralliciler mi?

Burada da bahsi geçen konunun ayrıntısına inilip, daha fazla detay anlatilmasi&verilmesi istenmiştir.
  • Ben(bana göre)
    Sen(sana göre)
    O
    Biz
    Siz
    Onlar

Burada ortak yargı oluşturmak istiyorsanız bize gorenin cevabını ararız.

Kişisel olanı veya 3. Şahısları arıyorsak kişiselliği ve 3. Şahısları muşahhaslaştırmak gerekir.

Biz sorusu ortak değer adına tanımlanmalıdır. Biz donanım haber felsefe bolumunun mudavimleriyiz.

Bu açıdan bu bölüme hasren biz kavramı nasıl oluşur? Kişi tanımı yapar ve bu kabul görür farklı sözler aynı şeyi anlatır.

Aynı kanı oluşmuyorsa demek ki tanımda ortak değer oluşmamış denebilir.
  • quote:

İçinde bulunduğumuz zaman,çevre ve şartlara bakmak gerekir.Mesela kasap birinin içinde bulunduğu ortam gereği bıçak kullanması iyi bir şey.Bunun yanında hırsızın insanları soymak için bıçak kullanması da kötü bir şey.Şimdi burada bir ortak eylem var o da bıçak kullanmak.Birinci durum bir meslek icabından dolayı işini kolaylaştırması için kullanılması gerekli.İkinci durumda ise yasal olmayan bir yoldan ve insanları yaralamak amacı ile kullanması gerekli.
  • Nesnel olmayan her iddiaya soylenilebilecek ve subjektivite belirten soz.
    Kuzenlerle gures yaptik. Hepsini yendim, cok gucluyum.
    Ertesi gun arkadaslarima dedim " Cok gucluyum " , kuzenlerime gore.
    Ormana gittim, goril belirdi karsimda. Cekil lan dedim, "cok gucluyum". Son sozum bu oldu.
    Kim: kuzenler; ne: goril.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

Nesnel olmayan her iddiaya soylenilebilecek ve subjektivite belirten soz.
    Kuzenlerle gures yaptik. Hepsini yendim, cok gucluyum.
    Ertesi gun arkadaslarima dedim " Cok gucluyum " , kuzenlerime gore.
    Ormana gittim, goril belirdi karsimda. Cekil lan dedim, "cok gucluyum". Son sozum bu oldu.
    Kim: kuzenler; ne: goril.
    Doğrunun göreceliğini vurgular.
  • Her konuda denilebilecek söz bence ve gerçek doğrunun olmadığını gösteriyor. Mantık çerçevesinde kabul ettiklerimizde dahil.
    En somut konuda bile denilebilir
    önümüzde şuanda resim koyamadığım için söylemek zorundayım mavi renkli bir koltuk var
    Diyorki x kişisi bu koltuğun rengi mavi burada fikrin farklı olmamalı ancak bizim bu koltuğa mavi dememiz aslında bir kişiden çıkmış yani kanıtlanabilir bir şey değil birisi yıllar önce isim koyarken buna mavi diyorum demiş ama o mavi değil belkide belki ben onun yeşil olduğunu düşünüyorum ben.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.