Şimdi Ara

Kime Göre Neye Göre (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
51
Cevap
0
Favori
1.873
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: hazeyns

Her konuda denilebilecek söz bence ve gerçek doğrunun olmadığını gösteriyor. Mantık çerçevesinde kabul ettiklerimizde dahil.
    En somut konuda bile denilebilir
    önümüzde şuanda resim koyamadığım için söylemek zorundayım mavi renkli bir koltuk var
    Diyorki x kişisi bu koltuğun rengi mavi burada fikrin farklı olmamalı ancak bizim bu koltuğa mavi dememiz aslında bir kişiden çıkmış yani kanıtlanabilir bir şey değil birisi yıllar önce isim koyarken buna mavi diyorum demiş ama o mavi değil belkide belki ben onun yeşil olduğunu düşünüyorum ben.

Örneğin kar beyazdır. Bu genel geçer doğrudur. Aksini iddia edemezsiniz. İnsanlar böyle kabul etmiştir. Sizin farklı renk söylemeniz öyle olduğunu göstermez. Sizin yanlış söylediğinizi gösterir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Save The Day

quote:

Her konuda denilebilecek söz bence ve gerçek doğrunun olmadığını gösteriyor. Mantık çerçevesinde kabul ettiklerimizde dahil.
    önümüzde şuanda resim koyamadığım için söylemek zorundayım mavi renkli bir koltuk var
    Diyorki x kişisi bu koltuğun rengi mavi burada fikrin farklı olmamalı ancak bizim bu koltuğa mavi dememiz aslında bir kişiden çıkmış yani kanıtlanabilir bir şey değil birisi yıllar önce isim koyarken buna mavi diyorum demiş ama o mavi değil belkide belki ben onun yeşil olduğunu düşünüyorum ben.

Örneğin kar beyazdır. Bu genel geçer doğrudur. Aksini iddia edemezsiniz. İnsanlar böyle kabul etmiştir. Sizin farklı renk söylemeniz öyle olduğunu göstermez. Sizin yanlış söylediğinizi gösterir.

Tabi herkes renkleri farklı görüyor aslında ama sonuçta o rengi beyaz olarak kabul ettiği için sorun olmuyor. Yani aslında bunda bile pek bir kesinlik payı yok. Doğru diye bir şeyi algilayacak kapasitemiz yok.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: EdvaldBoassonHagen

quote:

quote:

Tabi herkes renkleri farklı görüyor aslında ama sonuçta o rengi beyaz olarak kabul ettiği için sorun olmuyor. Yani aslında bunda bile pek bir kesinlik payı yok. Doğru diye bir şeyi algilayacak kapasitemiz yok.

Nasıl farklı görüyor? Mesela renk körlüğü olursa trafikte sorun çıkabiliyor ama göz problemi yok ise aynı görüyor insanlar. Farklı olursa trafikte sorun çıkardı. Tabi sağlıklı bir gözden bahsediyorum.

• Kişisel yargıların genel geçer doğrusu ile insanların ortak kanıları kesişebilir.

Tanım olarak kişinin maviyi tanımlaması o eşya hakkında kanı oluşturur.

İnsanlık tarihini yeni baştan oluşturmayı gerektirecek bir buluşa anlayışa mehaz olmadıkça bu kanı değişmez ki ortak olçuler olsun.

Bazı ülkeler uzunluğu ağırlığı parayı farklı kullanıyor. Aynı şeydir diyemiyoruz. Ancak insani algılar bu farklılıkların üzerini işaretlemiş. Mesela bu paradır bir mil şu kadar km yapıyor demek ki uzunluk ölçütüdür gibi.

Maviyi böyle duşunebilir miyiz? Farklı lisanlar var. Buna blue demiş ingilizler. Glue de tutkal demek.

İngilizler maviyi dünyayı tutkallamış bir yapı olarak duşunmuş gibi. Dünyanın çevresi bununla tutturulmuş yargısına sahip olabilir.

Mesela bir sandalye sarı kırmızı ve mavi. Buna hangi renk derseniz ingiliz mantığında hakim renk on plana çıkacağa benziyor.

En fazla kırmızı kullanılmışsa aslında kırmızı gibi bir anlayışı oluşabilir.

Aynı şekilde insan buzdolabı gibi kavramlara da yaklaşılabilir oransal çoğunluk o şeyi tanımlar diyebiliriz. İnsana benzeyen ağırlık gibi duşunun.

Buna benzer değişik yaklaşımlar farklı algılar oluşturmuş olmalıdır. Bu farklı algılar bir şeye limite kadar aynı şeyi diyebilir. Ancak limitten sonrası ise kişisel anlayışlarla şekil alır.

Örneği ingiliz iç mimar için mavi bir dekorasyon malzemesi ise bunun odaya hakimiyeti aranır diyebiliriz. Anlam kulturu sanatı anlayışı değiştirecektir.

Tanım konusunda ise kişinin kişiselliğinin toplumlarca kabul edilmesi denen sureç kendi icadına verdiği halle en direk anlam kazanır. Ben bir şey icad ettim ve buna teleskop dedim gibi. Artık bu tanım eşyanın bizatihi kendisiyle ozdeşleşir. Ancak duyguya yönelik betimlemelerde kişisel olarak ortak yargı insanı biraz yalnız bırakıyor bu nedenle bana göre maviye mavi guzele guzel iyiye iyi dememe eğilimi oluşmuş diyebiliriz.

Bir şeyin atomik bazda incelenmesinde o şeyin renksiz olduğunu duşunelim. Işığın tayfları bizi kandırıyor olsun. Bu açıdan bu kandırılışımızın gerekçesini anlayıp anlatabilirsek ve bunu mantık kuralları ile yapabilirsek ya da ilmi kokene dayandırabilirsek o zaman mavi tanım olarak değişebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 21 Haziran 2016; 0:43:43 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: EdvaldBoassonHagen

quote:

quote:

Nasıl farklı görüyor? Mesela renk körlüğü olursa trafikte sorun çıkabiliyor ama göz problemi yok ise aynı görüyor insanlar. Farklı olursa trafikte sorun çıkardı. Tabi sağlıklı bir gözden bahsediyorum.

Insanlarin renk tonlarini tamamen aynı gördüğünü düşünme göz hassas bir organ illaki ton değişimi oluyordur. Bunun için yapılan araştırmalar da var sanırım bakabilirsin onlara.

• Var olmayana göre, ya da var olduğunu bilmediğimize göre.

• quote:

Orijinalden alıntı: neutumn

Var olmayana göre, ya da var olduğunu bilmediğimize göre.

Hangi sorunun cevabı bu? Benim sorduğum sorularla alakası nedir? Ne anlatmaya çalışıyorsunuz?
  • quote:

quote:

Hangi sorunun cevabı bu? Benim sorduğum sorularla alakası nedir? Ne anlatmaya çalışıyorsunuz?

Nothingness or...

"It has a topology, it has a shape, it's a physical object."
  • Hocam ben size maviyle ilgili bir örnek vermiştim siz aynı örnekle çürütmeye çalışmışsınız.Mavi renginin mavi olduğu bir kişi tarafından kararlaştırılmıştır bu dahi bir gerçek değildir sonradan çoğunluk onun dediğini kabul ettiği için mavi deniyor ancak aksini söylemek mümkün önceden mavi rengine yeşil yeşil renge mavi denseydi acaba karşı çıkarmıydık 😄.yani bu soru her alanda geçerlidir.

• quote:

Hocam ben size maviyle ilgili bir örnek vermiştim siz aynı örnekle çürütmeye çalışmışsınız.Mavi renginin mavi olduğu bir kişi tarafından kararlaştırılmıştır bu dahi bir gerçek değildir sonradan çoğunluk onun dediğini kabul ettiği için mavi deniyor ancak aksini söylemek mümkün önceden mavi rengine yeşil yeşil renge mavi denseydi acaba karşı çıkarmıydık 😄.yani bu soru her alanda geçerlidir.

Gerçekden kastınız nedir hocam? İnsanlar öyle kabul edip öyle söyledikleri için mesela kara beyaz diyoruz. Doğa dile gelip ''kar beyazdır'' demez ki
  • quote:

quote:

Hocam ben size maviyle ilgili bir örnek vermiştim siz aynı örnekle çürütmeye çalışmışsınız.Mavi renginin mavi olduğu bir kişi tarafından kararlaştırılmıştır bu dahi bir gerçek değildir sonradan çoğunluk onun dediğini kabul ettiği için mavi deniyor ancak aksini söylemek mümkün önceden mavi rengine yeşil yeşil renge mavi denseydi acaba karşı çıkarmıydık 😄.yani bu soru her alanda geçerlidir.

Gerçekden kastınız nedir hocam? İnsanlar öyle kabul edip öyle söyledikleri için mesela kara beyaz diyoruz. Doğa dile gelip ''kar beyazdır'' demez ki

Hocam kendiniz söylediniz işte bi insan öyle dedi diye kabul ediyoruz yani gerçek bir şey yok ortada dediğiniz gibi doğada gerçeği söylemez o yüzden herkesin kabul ettiği konularda bile kime göre neye göre diyebiliriz diyorum neden anlaşamadık

• quote:

quote:

quote:

Hocam kendiniz söylediniz işte bi insan öyle dedi diye kabul ediyoruz yani gerçek bir şey yok ortada dediğiniz gibi doğada gerçeği söylemez o yüzden herkesin kabul ettiği konularda bile kime göre neye göre diyebiliriz diyorum neden anlaşamadık

Hocam bakın mesela şuan Türkçe konuşuyoruz di mi? Doğada diller var mı? İnsanların ortaya çıkardığı şeyler bunlar. Siz mesela karın beyazlığı konusunda ''kime göre neye göre'' diyebilirsiniz ama cevap bellidir. İnsanların kabulu böyledir. Mutlak gerçeğin ne olduğu konusunda bir fikrim yok ama bildiğim bir şey var o da insanların kabulu budur. Mesela ortak bir dil kullanılmazsa iletişim kurulamaz. İnsanlar karın beyaz olduğunu kabul etmişlerdir. Başka bir renk olduğunu da söyleseler idi bugün öyle kabul edebilirdik ama kabul beyaz olduğudur.

• quote:

quote:

quote:

Nothingness or...

"It has a topology, it has a shape, it's a physical object."

Tamam.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Hocam bakın mesela şuan Türkçe konuşuyoruz di mi? Doğada diller var mı? İnsanların ortaya çıkardığı şeyler bunlar. Siz mesela karın beyazlığı konusunda ''kime göre neye göre'' diyebilirsiniz ama cevap bellidir. İnsanların kabulu böyledir. Mutlak gerçeğin ne olduğu konusunda bir fikrim yok ama bildiğim bir şey var o da insanların kabulu budur. Mesela ortak bir dil kullanılmazsa iletişim kurulamaz. İnsanlar karın beyaz olduğunu kabul etmişlerdir. Başka bir renk olduğunu da söyleseler idi bugün öyle kabul edebilirdik ama kabul beyaz olduğudur.

Hocam ben dediklerinizi yukarıya yazdım katılıyorum,benim demek istediğim çoğunluk tarafından kabul edilen şeyler kabul edilmeyedebilir çünkü dediğim gibi şu beyaz rengi tek kişi tarafından söylendi.Yine dediğim gibi mavi yeşil olarak tanımlanadabilirdi. Yani kime göre neye göre doğru diyemeyiz ama dediğiniz gibi kime göre neye göre dediğimizde insanların çoğunluğuna göre denirki bu haklı bir varım değil neyse ona girmeyelim

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Hocam ben dediklerinizi yukarıya yazdım katılıyorum,benim demek istediğim çoğunluk tarafından kabul edilen şeyler kabul edilmeyedebilir çünkü dediğim gibi şu beyaz rengi tek kişi tarafından söylendi.Yine dediğim gibi mavi yeşil olarak tanımlanadabilirdi. Yani kime göre neye göre doğru diyemeyiz ama dediğiniz gibi kime göre neye göre dediğimizde insanların çoğunluğuna göre denirki bu haklı bir varım değil neyse ona girmeyelim

Bakın siz öyle düşünebilirsiniz ama durum nedir? Yani kabul beyaz olduğudur. Sizin farklı renk söylemeniz yanlış olur. Çünkü karın beyaz olduğu genel geçer doğrudur. Ona bakarsanız birçok şey söylenebilir. Saçmalamakta sınır yok. Şuan kelimeler kullanarak cümle kuruyor ve iletişimde bulunuyoruz. Rastgele harfleri de biraraya getirebiliriz ama yapmıyoruz. Bir sistem ve kabul var burada. Benzer şekilde karın beyaz olduğu genel geçer doğru olduğundan farklı rengin söylenmesi yanlıştır.

• Dostum ben size gelin beraber beyazın beyaz olmadığını savunalım sistemi kabul etmeyelim demiyorum sadece bunu bile sorgulayabiliriz dedim konunuzdaki soru dolayısıyla ve açıkladım size nedenini.

• quote:

Dostum ben size gelin beraber beyazın beyaz olmadığını savunalım sistemi kabul etmeyelim demiyorum sadece bunu bile sorgulayabiliriz dedim konunuzdaki soru dolayısıyla ve açıkladım size nedenini.

Araştırıp sorgulayabiliriz. Bakın durumu şöyle izah edeyim. Örneğin şöyle bir tavsiyede bulunabilirsiniz: ''Karın rengine siyah diyebiliriz.'' Bu sizin bir tavsiyenizdir. Ama ''Karın rengi siyahtır.'' derseniz yanlış olur çünkü kar beyazdır.
  • Ben aslında kar beyaz değildir diyebilirim bunu bana kanıtlamaya çalışmanız insanların öyle kabul ettiği yönündedir.Yani başka bir kanıt yoktur biri öyle demiştir bunu devam ettirmek mantıklıdır dediğiniz gibi ama bir renge siyah diyene yanlış demek doğru da değildir o öyle kabul edilmiyor diyebilirsin ama yanlış demek olmaz bence. Yani dediğim gibi bunu yazmamın amacı saptı ilk başta kime göre neye göre sorusunun bu alanda dahi sorulabileceğine inandığım için yazmıştım

• quote:

Ben aslında kar beyaz değildir diyebilirim bunu bana kanıtlamaya çalışmanız insanların öyle kabul ettiği yönündedir.Yani başka bir kanıt yoktur biri öyle demiştir bunu devam ettirmek mantıklıdır dediğiniz gibi ama bir renge siyah diyene yanlış demek doğru da değildir o öyle kabul edilmiyor diyebilirsin ama yanlış demek olmaz bence. Yani dediğim gibi bunu yazmamın amacı saptı ilk başta kime göre neye göre sorusunun bu alanda dahi sorulabileceğine inandığım için yazmıştım

Bakın tekrar edeyim. ''Kar beyaz değildir.'' der iseniz yanlış olur çünkü genel geçer doğru beyaz olduğu yönündedir. Sizin farklı bir renk söylemeniz sizin kendi düşünceniz olur ve tavsiyede bulunabilirsiniz fakat ''karın rengi siyahtır'' derseniz yanlış olur.

• Bakın şuanda dediğiniz şey çoğunluğa uymak hayır değil diyemezsiniz mesela bilimsel bir konuda bir düşünce beyan edersem ona yanlış diyebilirsin ve bunu kanıtlarsınız bana ancak burda kanıt söz konusu değil hala herkes öyle kabul ettiği için yanlış diyorsunuz tekrar okursanız dediklerinizi büyük ihtimal siz eski çağda dünyanın yuvarlak olmadığına inanıcaktınız çünkü çoğunluk öyle deniyor halbuki ben şuanki olay aksine dünyanın şuanda tanımladığımız şekilde yuvarlak olduğunu kabul ederim çünkü kanıtlanabilir.Kanıtlanamaz şeyler üzerinden bir sistem olduğu veya öyle kabul edildiği için çoğunluk nedeniyle doğru denilemez kabul edilir denir

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.