Şimdi Ara

AM5 sistem için önerilerinizi bekliyorum.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
356
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba DDR3 den DDR5 e geçmek istiyorum ileriye dönük olması için AM5 sistem toplamaya karar verdim. Ekran kartını sisteme sonradan dahil edicem. Ekran kartı hariç 25.000 civarı bir bütçem var.

İşlemci: 7500 f düşünüyorum (ileride daha üst bir işlemci ile değiştirmeyi düşünüyorum)

Anakart: Bunlara baktım ama özellikle bu konuda önerilerinize ihtiyacım var başka modellerde olabilir bu fiyat bantlarını aşmadığım sürece

RAM: Anakarta uyumlu olması için henüz bakmadım

SSD: Bu ikisinden birini düşünüyorum.

amazon
    Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD - Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için yüksek performanslı bellek -SKC3000S/1024G Siyah 1024GB
    https://www.amazon.com.tr/dp/B09K7F5VJQ/ref=asc_df_B09K7F5VJQ1734537600000/?tag=akakcetr-21&creative=380333&creativeASIN=B09K7F5VJQ&linkCode=asn&th=1

www.tebilon.com
    Kingston 1TB Renegade Okuma Hızı 7300MB / Yazma Hızı 6000MB SRNGS/1000G NVMe M.2 SSD Uygun Fiyatları ile Tebilonda
    https://www.tebilon.com/kingston-1tb-renegade-okuma-hizi-7300mb-yazma-hizi-6000mb-srngs-1000g-nvme-m2-ssd/?ref=akakce&v=1.8

Kasa ve PSU: BU konuda da kararsızım önerilerinize açığım.

Ekran kartı: Şuan 1060 6 GB var ilerde 7800xt düşünüyorum.

Sogutucu: Thermalright Phantom Spirit 120 SE ARGB TL-C12B-S V2 İşlemci Soğutucu ( Bunu aldım şimdiki pc de kullanıyorum yeni pc ye takıcam)

Şimdiden teşekkür ederim öneri ve yardımlarınızı bekliyorum.

• yakoza_06 kullanıcısına yanıt
    Anakart en azından b850 olsun derim.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • efyavas kullanıcısına yanıt

B650 ile B850 arasında ben pek bi fark göremedim. b850 de faz oranları da düşük geldi, benim baktığım fiyat oranlarında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakoza_06 -- 22 Mart 2025; 16:19:5 >
    Temel fark pci 5.0 desteği. Yeni nesil kartlar pci 5.0 artık. İleriye dönük düşünüyorsanız bence b850 olsun.

Haklısınız hocam ama benim bütçeyi aşar b850, orta halli b650 işimi görür gibi

• Kaos_3492 kullanıcısına yanıt

İşlemci konusunda kararsızım ilerde zaten yükseltmeyi planlıyordum 7700'ü alırsam yükseltme yapmam büyük olasılıkla. Kasa güzel duruyor, not aldım. Bu RAM leri bende beğenmiştim anakart ile uyumunu kontrol etmek lazım. Msi pro b650 s yerine üstte benim attıklarım daha iyi sanki, fiyat farkı da yok. M2 SSD üstte attıklarım daha verimli onlardan birini almayı düşünüyorum çokta fiyat farkı yok zaten.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Anakart MSI PRO B650-S. 15 Fazlı en ucuz wifi-bluetooth anakart. Soğutması kısmen kötü ama her türlü tolere edilebilir.

Psu +80 gold mag 750w MSI alınabilir. Kasa tamamen senin tercihin.

SSD'de kingstondan uzak durmayı tercih ediyorum ben sahteleri bol çünkü. Farklı bir marka alınabilir.

7500f giriş-orta işlemci ama her türlü yeterli olur.

• Maketle kullanıcısına yanıt

https://www.akakce.com/anakart/en-ucuz-gigabyte-b650-eagle-ax-amd-am5-ddr5-atx-fiyati,625844114.html?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

Bu anakart 12+2+2 fazlı ve daha iyi bir soğutma blokları var gibi fiyat farkı 200 tl civarı, bu anakart daha iyi bir tercih olabilir mi?

Dediğiniz psu bütçeme göre çok pahalı. Kasa ile birlikte 5000 tl yi geçmek istemiyorum. Başka bir öneriniz var mı?

https://www.incehesap.com/kingston-renegade-srngs-1000g-1tb-7300-6000mb-s-pcie-4-0-nvme-ssd-disk-fiyati-74282/

SSD yi böyle bilindik bir yerden alsam da sahte çıkma olasılığı olur mu? Birde ssd için siz ne önerirsiniz?

7500 f işimi görür gibi düşünüyorum önümüzde ki yıllar AM5 için daha iyi bir işlemci çıkarsa onlardan birine veya günümüzdeki işlemcilerden daha üst seviye olan birine geçmeyi düşünüyorum.

Evet sahte çıkma olasılığı mevcut. İncehesap yüzünden değil, tedarikçiler yüzünden. Gerçek ürünlerin yanında sahteler de servis ediliyor.

Gigabyte'ın anakartta sorunları bitmiyor. Uzak durmak en iyisi. Asus MSI ASrock üçlüsünden biri tercih edilmeli.

Psu sistemin en önemli parçası. Ucuza kaçmak insanı üzer. Bence diğer parçalardan bütçe kısıp psuya bütçe ayırın. PSU tier listten kontrol ederek yine bakabilirsiniz. İyi güç kaynaklarının fiyatları 3 aşağı 5 yukarı böyle çünkü.

• AMD Socket AM5 Chipset

Tabloya bakarsanız zaten B650e'ye usb 4.0 standart olduğunda x870 oluyor.

b650 ile b850 arasında sadece standart olarak 1 adet nvme için pcie 5.0 zorunluluğu geliyor. Ekran kartı için pcie 5.0 zorunluluğu yok.

Zaten orta-üst seviye b650 modellerinde pci-e 5.0 nvme ssd desteği var. Tabloda opsiyonel olduğu belirtiliyor.

Standart demek, bu kriterlerden daha aşağısı olamaz demek. Daha üstü olabilir.

Asrock b650 live mixer 14+2 faz 60A SPS iken b850 live mixer 14+2 faz 80A ama Dr.MOS.

Asus TUF GAMING B650-PLUS 12+2 faz 60A Dr.MOS, TUF GAMING B850-PLUS WIFI 14+2 80A Dr.MOS

Gigabyte B650 AORUS PRO AX 16+2 faz 90 Dr.MOS, tepe model b850 hariç 12/14 + 2 55A Dr.MOS

MSI b650 - b850 tomahawk modelleri 14+2 80A SPS.

Ayrıca MSI tarafında B650'de carbon serisi var ama B850'de en yüksek edge serisinde kalıyor.

Gigabyte tarafında B650E AORUS TACHYON var ama B850 AI TOP karşılığı, B650E AORUS MASTER modeli oluyor.

Asus tarafında ise B650 serisinde olan tepe model (rog strix b650e-e) karşılığı rog strix B850-e olarak var ama tepe ve orta seviye modellerin, güç iletimi bariz şekilde artırılmış.

Yani kısaca, modele göre değerlendirmek gerekiyor. Dümdüz b850 al? Al, tamam da neye göre alsın? b850, b650, x870e serisindeki chipsetler farklı değil ki :D

• Bende bi fark göremedim b650 işimi görecektir ama hocam tavsiye ettiğin anakartlar bütçemi çok aşıyor @Maketle arkadaşımız sağolsun bir de psu derdine soktu beni :) 2 saattir buna bakıyorum.

https://www.akakce.com/anakart/en-ucuz-gigabyte-b650-eagle-ax-amd-am5-ddr5-atx-fiyati,625844114.html?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

https://www.akakce.com/anakart/en-ucuz-msi-pro-b650-s-wi-fi-amd-am5-ddr5-atx-fiyati,399772916.html

https://www.akakce.com/anakart/en-ucuz-msi-b650-gaming-plus-wi-fi-amd-am5-ddr5-atx-fiyati,252044980.html

bu üçünden biri tercih edilebilir mi? yada bu fiyat bandında bir şey önerebilir misiniz?

Gaming plus'un mosfetleri ve soğutması daha iyi ama 700-800 liralık fark farklı şeylere verilebilir. B650-s en ucuzu. Kendim de aldım, arkadaşıma da aldırdım. Tavsiye de ediyorum. Çok stabil. 9600x ile çalıştırıyorum.

İyi bir güç kaynağı ortalama 10 yıl rahat gidiyor. Ucuza kaçınca enerji verimliliği bir yana potansiyel patlamaya hazır bir hale evriliyor. En kötü 5 yıl kullanılacağı düşünülünce şuan gold bir psu almak bence hem enerji verimliliği için hemde ülkede kur duraksamayacak gibi durduğu için mantıklı.

Aklına takılan başka bir şey olursa sorabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maketle -- 23 Mart 2025; 19:4:47 >

Modelleri tavsiye için değil karşılaştırma için yazdım.

Colorful BATTLE-AX B650M-D PRO V14

28 Ocak 2025 tarihinde 2.850₺'den satılmış. Böyle kelepir fiyattan denk getirilirse kaçmaz ama şu an 4.100 gözüküyor. Güncel fiyatı da rekabetçi olmasına rağmen tercih sebebi olacak kadar etkili değil bence.

MSI Pro B650M-B modeli 4.400₺ tek nvme slotlu ve VRM soğutması olmayan model. İki ssd montajlanamayacak olduğundan haliyle tek ssd'yi yüksek kapasiteli alman gerekecek. Ayrıca "Package power limited to 90W."

Asus EX-B650M-V7 5.600 - 5.800₺ temel düzeyde VRM soğutması var. İki nvme slotundan birisi pci-e 5.0 diğeri 4.0. Ayrıca 2.5G ethernet portunuda ekleyince fiyatının gereksiz özelliklerden dolayı biraz fazla olduğu ortaya çıkıyor. Temel model olarak parçaları bir arada tutmaya yarayacak bir anakart :D Plus takısı olan ikinci revizyon sayılabilecek modelini almak daha mantıklı.

Asus Prime B650M-K modeli 5.300'e varken ex olanı almak saçma olur. Bu da 1 adet gen 5, 1 adet gen 4 nvme slotuna sahip. Daha düzgün gözüken bir pasif soğutma sistemi var.

Cigolayt'ın giriş/giriş-orta anakartlarında "- No CPU overclocking options due to Gigabyte's vendor lock." olduğundan yazmadım. Gigabyte modelleri ise bütçe odaklı modellerde yok.

• TimFoster T kullanıcısına yanıt
    Hocam hazır seni bulmuşken benim anakartı da bir yorumlar mısın? 4700e almıştım bir ay kadar önce. Şimdi 7500f var ama ileride x3d serisi bir işlemci takarım belki diye.

www.colorful.cn
    七彩虹官网-产品-BATTLE-AX B650M-PLUS WIFI V15
    https://www.colorful.cn/home/product?mid=84&id=b4661895-4e7c-4069-88bd-533ac4d22950

• < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• COLORFUL BATTLE-AX B650M-PLUS WiFi v15'i ilk defa inceledim. Kağıt üzerinde özellikleri oldukça iyi. 12+2+1 faz yapısı, bluetooth-wifi oluşu. 5800 lira oluşu.

Türkiye'deki garanti kapsamı kimde ona bakmak lazım. Eğer onda da bir pürüz çıkmazsa bence alınır. 1000 liradan fazla kar edilmiş olur. mAtx anakart oluşu ortamı biraz daraltıyor sadece. Bu da ekstra sıkışıklık ve sıcaklık artışı demek. Bunlar göz ardı edilebilir bir noktada.

Denemediğim için öneremem ama sevdiğimi söyleyebilirim anakartı.

COLORFUL BATTLE-AX B650M-PLUS WiFi V15 DDR5 7600Mh mATX AM5 Gaming (Oyuncu) Anakart - incehesap.com 5800e uygun denilebilir :)

@efyavas

Chatgptden teknik analiz istedim. Colorful anakartının biosta overclock sınırlarından bahsetti. VRM kalitesi olarak B650-s'e bakarak çok daha iyi olduğunu, DrMos sistemine sahip olduğunu yazmış. B650-s bir ileri bir geri 12+2 faz yapısıyla daha eski bir modül kullanarak besleme yapıyormuş. Eski tip modülün dezavantajı aşırı ısınması. 105w ve daha düşük işlemcilerde sorunsuz çalışacak ancak 170w gereken 7950 de 113 dereceleri görmüş mosfetler.

Özetlersem b650-s MSI güvencesi sağlıyor. Ancak chatgptnin topladığı bilgileri ele aldığımızda OC yapmayacak birinin daha güvenli liman olan Colorful alması daha önerilen bir durum. Wifi-Bluetooth'unda olduğu göz önüne alındığında kaçınılmaz bir gerçeklik.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maketle -- 24 Mart 2025; 0:55:5 >

Anakartın ekran kartı yuvası gen5 olmasına rağmen b650e olarak isimlendirmemışler. Cpu-z üzerinden kontrol ederseniz iyi olur.

2x gen5 m2 yuvası yazıyor. Yani aldığın fiyata göre değişir tabii ama özellikleri gayet iyi.

10+2 faz 55A dr.mos vrm olduğunu yazmışlar. Hız aşırtma ile zorlamayacaksan herhangi bir işlemciyi beslemekte yeterli olur. Artık dayanıklılık konusunda nasıl olduğunu ilerleyen yıllarda sen belirtirsin.

Özelliklerine göre çok iyi ama bileşen kalitesine yorum yapacak birisi değilim. İlerleyen yıllarda sorun çıkarmaz/bozulmaz ise iyi bir alternatif olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Maketle

Gaming plus'un mosfetleri ve soğutması daha iyi ama 700-800 liralık fark farklı şeylere verilebilir. B650-s en ucuzu. Kendim de aldım, arkadaşıma da aldırdım. Tavsiye de ediyorum. Çok stabil. 9600x ile çalıştırıyorum.

İyi bir güç kaynağı ortalama 10 yıl rahat gidiyor. Ucuza kaçınca enerji verimliliği bir yana potansiyel patlamaya hazır bir hale evriliyor. En kötü 5 yıl kullanılacağı düşünülünce şuan gold bir psu almak bence hem enerji verimliliği için hemde ülkede kur duraksamayacak gibi durduğu için mantıklı.

Aklına takılan başka bir şey olursa sorabilirsin.

teknobiyotik.com / teknoloji sevenlerin ilacı...
    Raijintek PONOS Ultra MS4 850W 80+ GOLD ATX 3.0 Menteşeli Temperli Cam Yan Panel 4x12cm Adreslenebilir Fanlı ARGB LED USB 3.0 Type-C Mesh Ön Panelli ATX Bilgisayar Kasası - Bilgisayar Kasası - PC Bileşenleri | Teknobiyotik
    https://www.teknobiyotik.com/donanim/pc-kasa/raijintek-ponos-ultra-ms4-850w-80-gold-atx-3-0-menteseli-temperli-cam-yan-panel-4x12cm-adreslenebilir-fanli-argb-led-usb-3-0-type-c-mesh-on-panelli-atx-bilgisayar-kasasi.html

Hocam bu kasa hoşuma gitti büyük bir ihtimalle bunu alacağım ancak için de ki psu nasıl?

teknobiyotik.com / teknoloji sevenlerin ilacı...
    Raijintek Cratos ATX 3.0 850W 80+ GOLD PCIe 5.0 Full Moduler ATX Güç Kaynağı (RJ-0R30B00007) - Güç Kaynağı - PC Bileşenleri | Teknobiyotik
    https://www.teknobiyotik.com/raijintek-cratos-850w-80-gold-atx-3-0-pcie-5-0-full-moduler-atx-guc-kaynagi-rj-0r30b00007.html?ref=akakce&v=1.30.5&srsltid=AfmBOoo1t9JTf2OA4NCUMmQXr18oPvANsJKvb2Y5MTlFq--rKjoyIAUU

İçindeki psu bu yada

https://www.akakce.com/power-supply/en-ucuz-msi-mag-a750gl-750-w-fiyati,122734499.html

https://www.akakce.com/power-supply/en-ucuz-corsair-rm750e-cp-9020262-eu-750-w-fiyati,496768083.html

Bunlardan biri düşünüyorum

• TimFoster T kullanıcısına yanıt

12+2 faz 55a vrm'e sahip.

Şuan 5150 liraya düştü anakart. Kelepir. *Overclock yapacaklar için önerilmiyor. Bios desteği zayıf.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maketle -- 24 Mart 2025; 14:45:17 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.