Merhaba, ortalama 50-120 TL aralığında bir bütce ile AMD 965 işlemci için sohutucu arıyorum. Öyle bana öncelikle ışıklı, gösterişli, lambalı yada asus un uçak motoru şeklindeki gibi görselliği olan sohutucularından lazım değil. Benim alacağım sohutucu oncelikle iyi sohutmalı ve dahası iyi sohuturken en az sesi çıkartmalı. Ses çok düşük olmalı, zaten CPU sohutucusu almamın en buyuk nedenlerinden biri, aldığım işlemcinin kendi sohutucusunun bir hayli sesli olması.
Dahası en önemli ikinci konu ise, CPU sohutucusunun, FAN'ı bir gün ömrünü tamamlandığında ben aynısı olmasa bile sohutucuya uyacak buyuklukte ve şekilde benzer fan bulup eski fanı değiştirebilmeliyim. Bu gerçekten benim için önemli bir konu, şayet 100 küsür lira verip 2 sene sonra sohutucuyu ses çıkartıyor diye çöpe atmak pek bana göre bir davranış değil.
Şimdi internette gözüme kestirdiğim iki işlemci fanı mevcut hemen sizlere de göstereyim:
* ilk işlemci sohutucusu fazla geniş değil, dolayısı ile bakır boruları sohutan yapraklarıda küçük diyebiliriz, ve bakır boruları sohutmada - diğer geniş cpu sohutucularından daha düşük performans verebilir. Dahası bu sohutucu sadece 2 yonde anakarta takılmaya musaid.
* ikinci işlemci sohutucusu nun kötü yanı ise ağırlığı 858 gr ve bu ağırlığı ile kullandığım kule tipi kasada anakarta ağırlığı ile baskı uygulayacaktır. Buda anakart üzerinde zaman + sıcaklık ile birleşince sorunlara yol olabilir bir ihtimal.
* Öte yandan her iki işlemci fanında, bakır ısı borularının cpu ya bakan yuzeyleri duzleştirilmiş ve cpu ile direk temas halinde bulunuyor, bu nedenle her iki fanda işe yarar ve güzel diyebilirim.
Sonuc olarak iyi yonleri ilede kötü yonleri ilede iki işlemci fanınıda beğendiğimi soyleyebiliriz, hem bu iki işlemci fanı için yorumda bulunacak hemde yok kardeş onlar sana yaramaz diyip farklı fanlar gösterecek bay ve bayanlardan yorum beklerim
Kargosu hariç Max 120 TL ye alınabilecek sessiz 4 soğutucu önerisi getireyim:
Yanıt için tşkler, aslında Thermalright Macho HR02 çok iyi görünüyor, yaprak sayısı az ama yaprakları bayagı geniş ve yaprakları arasındaki boşluk daha geniş, boylece ben şahsen diğer çok yapraklı olan sohutuculara göre, sohutucu üstündeki fan ın ufledigi havanın yapraklar arasında daha rahar geçeceğine ve dar olan yapraklı sohutuculara göre geniş aralıklı yapraklarda sesinde az olacağını düşünüyorum. Haksızmıyım ??
Kesinlikle haklısınız. Bu geniş yapılı ve seyrek kanatlı soğutucular ses bakımından güzel sonuçlar veriyorlar.
HR-02 ve Hyper 612S e ilave olarak Noctua NH-U12P SE2 modeli yine aynı yapıda. NH-U12P SE2 sadece 36 alüminyum kanada sahip olup, 4 ısı borulu diğer pek çok rakibinden daha iyi performans vermekte.
Bu arada Thermalright Macho HR02' nun web sitesinde uyumlu anakart listesini bulamadım. Bir PDF dokuman indirdim ancak içerisinden sadece kurulum ile ilgili yazı çıktı. Ben Gigabyte 890 FXA kullanıyorum, Thermalright Macho HR02 bu anakarta sığarmı ne dersiniz, sanki ram yuvaları sorun olabilir gibi ??
Anlamadığım nokta bu sohutucuyu satan firmalar, sohutucunun resmi sitesinde anakart uyum listesi olduğundan bahsetmişler, o uyum listesini bulamadım işin komiği :)