Şimdi Ara

Amd Anakart mı? Cpu mu? sorunu çözemedim.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
375
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Devamlı Intel takılıyorum, kendini geliştirdiğini düşündüğümden 3-4 yıl önce AMD sistem toplamıştım, kullanamadım rafta bekliyordu ihtiyaç oldu Linux sistem kurulum yaptım baktım BIOS güncellemesi var son F51h BIOS güncelleme Security alakalı olduğundan kurduğum sistemde güvenlik ön plandaydı mecbur BIOS güncelleme başladım.

Gigabyte GA-A320M-HD2 anakart.

AMD X4 950 CPU, 4+4 = 8 GB RAM.

*Anakarta onboard GPU yok sadece kurulum için 1GB NVIDIA ekran kartı taktım sisteme URL adres ile yöneteceğim.

Yanlış hatırlamıyorsam bendeki BIOS sürüm F50a kalmış. Arada F50D, F51D, F51g, F51h var.

F51h yi direkt yüklemeden aradaki 3 sürümü sırayla yükleyeyim BIOS sıkıntı, sorun çıkarır düşüncesi ile karar verdim sırayla yükleyip ilerleyeceğim doğru olanda bu şekilde diye biliyorum.

Flash belleğe aldım F50D sorunsuz yükledim, sonra F51D yükledim. yükleme bitince resetledi fanlar çalışıyor ekran yok, açılmadı bir daha, hiç tepki yok işlemci ve harici ekran kartı fan normal çalışıyor herhangi bip sesi yok gerçi anakartta piezo var mı bilmiyorum.

Dedim bios çöktü internet aramasından sonra elimdeki ch341a ile bios eprom atmaya karar verdim, Sıcak hava yoktu pro lehim makinesi ile BIOS çip söktüm yazılım attım geri lehimledim çok uğraştırdı sorunsuz montaj yaptım, çalışmadı sinirlendim BIOS çip tekrar söktüm lehimler pert olmaya başladı.

Anakart sağlamsa da pert oldu, yeni anakart aldım.

ASUS Prime A320M-K anakart aldım, parçaları taktım yok yine çalışmıyor.

YouTube'da güvenlik uzmanından dinlemiştim AMD işlemci Firmware yazdırma vs bahsediyordu, bu BIOS güncelleme CPU Firmware mi bozdu acaba?

Çalışmıyor ya deli etti ne yapmamı tavsiye edersiniz.

Şimdi fark ettim usb kablolu klavyede tepki vermiyor, önceki anakartta da vardı şimdiki sıfır anakartta da numlock tuşuna da ışık gelmiyor. Dijital usb volt metre ile kontrol ettim voltaj var, başka birşey takınca 0,25ma çekiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ßaron -- 7 Eylül 2023; 13:10:15 >

• A320m anakartların bios çipi kapasite olarak düşük olduğundan AM4 tüm işlemcilerin Mikro kodları biosa sığmıyor. Ryzen 5000 serisi desteği alması için ilk seri bristol ridge işlemcilerin (elinizdeki Athlon x4 950 de var) mikro kodları biostan silinip üstüne 5000 serisi işlemcilerin mikro kodları yazılıyor.

F51d sürüm biosa kırmızı uyarı yazmış,
    quote:

Note: NO Bristol Ridge processors support.

Yeni aldığınız A320M-K anakartta da aynı durum söz konusu, fabrikadan yeni gelmiş bir parti ürün olduğundan güncel biosla bristol ridge işlemcileri çalıştırmıyor.

Ya elinizdeki x4 950 işlemciyi güncelleyeceksiniz.
    Ya da Ryzen 1000 veya 2000 serisi bir işlemci bulup eski sürüm biosa geri döneceksiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • a-f-h A kullanıcısına yanıt

Çok teşekkür ederim, Amd çok sevmediğim için bu tarz gelişmeleri hiç takip etmiyordum. Yukarıdaki donanımı toplarken amd tarafına yönelmişken Amd Ryzen 7 5800h cpu, Radeon rx 6600m 8gb gpu laptop beni yanıltmadı, güçlü bir donanım şıkır şıkır çalışıyor gıcık olduğum yanı bir donuyor böyle Amd nin klasik senaryo kasılıp dunuyor yük altında olmadığı halde.

O zaman çipini bozduğun anakartta sağlam :)

"Ya elinizdeki x4 950 işlemciyi güncelleyeceksiniz." yeni al diyorsunuz olarak anladım.

Ryzen 1000 veya 2000 zor ihtimal araştırmam gerek. Başka birinde Amd Athlon II x4 641 Quad-Core varmış onunda soketi FM1.

Gigabyte anlamıyorum cpu destek listesinde mevcut niye böyle güncelleme yapıyor ki çalışanı bozuyor.

En kötü ihtimal A320-K işlemci almak fakat dediğiniz gibi eski biosa dönmek için

sitesinden hangi sürüme dönmek lazım, onuda ayrıca araştıracağım hiç bios downgrade yapmadım.

Sürümü şimdi gördüm dün baktığımda cpu destek listeyi bulamamıştım cpu destek sitesinde belirtmişler

5862 e döndürmek lazım, yeni nesillerde arkada bios flash düğmesi oluyordu öyle bir özellik olsaydı usb bellekten yazdırırdık herhalde.

PRIME A320M-K BIOS 5862

Sürüm 5862

10.53 MB

2021/11/05

"1. Update AGESA V2 PI 1.2.0.3C to add more new processors support

2. Remove Bristol Ridge (AMD 7th Gen A-series/ Athlon™ X4 series) processors support"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ßaron -- 7 Eylül 2023; 17:50:16 >

• Amd, aynı sokete 5 Nesil destek verdiği için böyle bir durum çıktı. İntel bir sokette max 2-3 nesil kaldığı için onlar da sorun olmuyor.

Flash bios butonu genelde orta üst seviye anakartlara konuyor. Maliyet odaklı A320 anakartlara koymazlar.

Athlon x4 950 kullanmaya devam edecekseniz mecbur biosu downgrade yapacaksınız. Anakartın bios listesine bakın, hangisinde bristol ridge desteği kesiliyorsa bir önceki sürümü denersiniz.

Ya da x4 950'yi satıp AM4 soket Ryzen (Ryzen 3 veya Ryzen 5 serisi) işlemciye geçeceksiniz. O zaman tak-çalıştır kullanabilirsiniz, bios sürümünü düşürmeye de gerek kalmaz.

• Değerli yorumların vakit ayırıp cevap yazdığın için teşekkür ederim.

Yakınlarda bilgisayarcı yok, iş yerinde millete bir sorayım işlemci denk getirirsem downgrade mecbur bi işlemci alacağım.

Aslında hiçte kullanılmayan işlemci aldığım günden beri taş çatlasa 24saat ten 1,5-3 hafta kadar ancak çalışmıştır, ikinci el piyasa baktım para bile etmiyor

Fan problem olmaz herhalde orjinalin de gelen dandik bi fan sağ soldan klipsle takılıyor.

Amd Ryzen 5 bakıyordum fanlı versiyonda fanın pinleri vardı ve kare şeklinde tamda göremedim. Bu anakarta fan karşılığı dikdörtgen şeklinde.

• quote:

Orijinalden alıntı: a-f-h

A320m anakartların bios çipi kapasite olarak düşük olduğundan AM4 tüm işlemcilerin Mikro kodları biosa sığmıyor. Ryzen 5000 serisi desteği alması için ilk seri bristol ridge işlemcilerin (elinizdeki Athlon x4 950 de var) mikro kodları biostan silinip üstüne 5000 serisi işlemcilerin mikro kodları yazılıyor.

F51d sürüm biosa kırmızı uyarı yazmış,
    quote:

Note: NO Bristol Ridge processors support.

Yeni aldığınız A320M-K anakartta da aynı durum söz konusu, fabrikadan yeni gelmiş bir parti ürün olduğundan güncel biosla bristol ridge işlemcileri çalıştırmıyor.

Ya elinizdeki x4 950 işlemciyi güncelleyeceksiniz.
    Ya da Ryzen 1000 veya 2000 serisi bir işlemci bulup eski sürüm biosa geri döneceksiniz.

@a-f-h Allah razı olsun, Çok teşekkür ederim,

Dediğin gibi uyguladım, eş dostta Ryzen 7 varmış aldım taktım sıfır anakart çalıştı, anakart sitesinden kontrol ettim uygun bios versiyona downgrade yaptım Athlon X4950 Cpu taktım şuan sorunsuz çalışmaya başladı.

• a-f-h A kullanıcısına yanıt

@a-f-h

Merhaba,

O günden itibaren çalışıyordu kurulum yapıyordum, web gui olan linux sistem kuruyorum lan porttan erişim ile kontrol edeceğim

Dün harici ekran kartını çıkardım farklı yere montaj yaptım, start ettim yine görüntü yok lan port yok klavyeye ışık gelmiyor.

Ne yaptıysam olmadı en son aklıma acaba otomatik bios mu güncelledi gibi soru geldi.

Bunlarda otomatik bios güncelleme var mı? bu zamana kadar başıma hiç denk gelmedi, intel asus ana kart var masaüstü yazılımı dahi otomatik güncelleme yapmıyor.

Asus Prime A320M-K Amd A320 DDR

CPU istediğim kişiden de tekrar CPU isteyemem öyle bir durumsa alayım bi CPU. Şimdi emin olmadan da almak istemedim çalışmaz felan boşa masraf.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    anakartımda sorun mu var
    6 yıl önce açıldı
    Sorun psu mu gpu mu?
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ßaron ß kullanıcısına yanıt

Otomatik bios güncelleme olmaz. Bu sure zarfında kullanmadiniz mi pc yi. Yoksa kullanıyorsunuz montaj yapınca mi çalışmamaya basladi

• sadafa1 kullanıcısına yanıt

cevabınız için teşekkür ederim, yukarıdaki konu üzerine Ryzen 7 işlemci ile görüntü alıp bios amd x4 950 de çalışacak şekilde sürüm düşürdüm, işin yoğunluğundan 1 aydır kurulum ve ince ayarlar ile uğraşıyordum, en son 5 gündür çalışıyordu Dün canlı test yapmak için kabinet içine aldım sabah geldim çalıştırdım ethernet porttan erişemedim.

SFF kasa kullanıyorum, onboard ekran kartı olmadığından 1gb harici ekran kartı takıyorum dün sadece ekran kartını söktüm hatta kasayı da kapatmadan kabinet içine aldım.

Bugün çalışmayınca geri indirdim harici ekran kartı taktım görüntü yok, cpu fan çalışıyor, klavye numlock ışık yanmıyor USB voltajına baktım, usb led lamba taktım elektrik var.

Yukarıdaki konuda CPU tanımadığında da aynı hatayı yapmıştı. Elektriksel bir sorunda olamaz 100kw UPS var. Oldum olası hiç sevmedim amd yi beladan başka bir şey değil.

• ßaron ß kullanıcısına yanıt

Başka ekran kartınız var mi onunla deneyin. Sorun ekran kartindadir belki. Sistemi tek tek deneyip sorun nerede bulun bence. Gecen sefer acele bir anakarta mâl olmus

• İnce ayar yaparken (mesela ram ayarı) tutmamış olabilir. Bios sıfırlama (bios pilini çıkarıp pc fişe takılı olmadan 5dk bekleyiniz) denediniz mi?

• Hepsini denedim, sadece fazla ekran kartım yok onu denemedim zaten ekran kartı olmasa da lan porttan erişiyor olmam lazım.

Geriye dönük ne yaptıklarımı düşündüm şüphelendiğim kısım FreeBSD yazılımı update veya upgrade yapmıştım acaba bios firmware mi yazdı ne yaptı. Farklı bir bilgisayarda ubuntu kullanıyorum bios firmware var uyarısı veriyor.

FreeBSD farklı bir yazılım ama yinede onun tarafında böyle birşey varmı diye baktım bulamadım, önceki CPU tanımama hatasının aynısı. Anakartı yeni aldım 2-3 ay oluyor garantisi var.

Riske girip Ryzen 5 cpu alayım diyorum çalışmazsa ana kartı servisine göndereyim. CPU da elimde kalmaz herhalde ikinci elden satarım.

• Tahmin ettiğim gibi bios çökmüş. Kullandığım linux'e ait forumlarını kurcaladım shell komutu ile bios update mümkün değil windows ile yapın vs yazılar okudum saçma ama yapıyor.

Anakartı servise gönderdim ups kargo geldi aldı 1-2 günde inceleyip bios firmware düzelttiler çok hızlı şekilde geri geldi, aldığım Ryzen 5 pro işlemciyi taktım çalışıyor, böyle daha güzel oldu kurulum ve ince ayar için harici ekran kartına gerek kalmadı.

Cevaplarınız için ayrıca teşekkür ederim aynı durumu yaşayan olursa bu şekilde yol izleyebilir.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.