Şimdi Ara

AMD ekran kartlarındaki FreeSync Artifact, Titreme, Siyah ekran, BSOD gibi sorunların geçici çözümü (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
96
Cevap
10
Favori
12.897
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş

Bu arada sanırım şuna karar vermeliyim:

1080p - 120 hz - Freesync - HDR RGB422
    1080p - 120 hz - Freesync - SDR RGB444

Rtings’de 1080p 120 hz de vrr ile test etmişler lakin hdr açmamışlar. Sanırım hdr kullanmasam daha iyi olacak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • La Ley del Diamante kullanıcısına yanıt
    Alltaki resimde dikkat ederseniz Chroma 444,422 ve 420 ile parlaklığın birlikte gösterimi var. ( PC için tam aralıkta başka bir renk gamı kullanılsa bile rbg dönüştürmesi yapılırken renk doğruluğunda hatalar olabilir bu yüzden ideal olanı rgb444.)
    RTINGS.com
    Chroma Subsampling: 4:4:4 vs 4:2:2 vs 4:2:0
    https://www.rtings.com/tv/learn/chroma-subsampling

AMD ekran kartlarındaki FreeSync Artifact, Titreme, Siyah ekran, BSOD gibi sorunların geçici çözümü

HDMI 2.0b açısından 1080p rgb444 HDR’nin 120hz için sorun olmamalı ama TV ile alakalı da bir durum olabilir ( Ekran kartı çıkışı ve kablonuz HDMI2.0b olsa bile TV'nin HDMI2.0 olması 1080p 120hz HDR de veribant genişliğine veya desteğe takılıyor olabilir ) yinede Rtings sizin de bahsettiğiniz gibi 1080p 120hz HDR test yapmamış, siz bunu denediğinizde renklerde bir gariplik veya solgunlaşma oluyor mu? TV’niz 8bit+FRC ve FreeSync aralığı olaraksa 1080p için 48-120hz ve 4K için 48-60hz arasını destekliyor. FreeSync'te fps limiti koyarken dikkat etmeniz gereken önemli nokta ekranda yırtılma görmediğiniz fps limitini koymanızdır yani 120hz monitörde 120 fps sınırına yaklaşırken FreeSync devreden çıkma eğilimi gösterir yani 120 fps limiti değilde bundan daha altta ~116 gibi bir fps limiti koymanız gerekebilir bu da oyuna göre değişebilir kimisinde daha da altta olabilir.

Film ve videolar içinse 4: 2: 0 alt örneklemesi uzun zamandır endüstri standardı olmuş ve görüntü olarak neredeyse 4:2:0 ayarının filmler ve videolar için kayıpsız olduğundan, 4:4:4 ayarının getirisinin film ve videolarda neredeyse hiçbir avantajı yoktur denilmiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-84B7F5BB9 -- 17 Ocak 2020; 0:47:4 >

• TimFx kullanıcısına yanıt
    HDMI 2.0 1080p de 240hz destekliyor görünüyor. Forumdaş 1080p çözünürlüğe bakıyor ve aşağıdaki iki sonucu sorguluyor...

1080p - 120 hz - Freesync - HDR RGB422
    1080p - 120 hz - Freesync - SDR RGB444

1080p çözünürlükte de olsa rgb444 için , 120hz, HDR HDMI2.0 18Gb/s veribant genişliğini aşıyor mudur?

AMD ekran kartlarındaki FreeSync Artifact, Titreme, Siyah ekran, BSOD gibi sorunların geçici çözümü

Aynı sitede birde Bandwidth / Maximum Refresh Frequency Calculator adında hesaplama programı var. Burada HDR konulmamış ama yinede buradaki 10bit 1080p en yüksek hesaplamasında 11.09Gb/s çıkıyor, işin içine HDR girince 18Gb/s sınırı aşıyormudur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-84B7F5BB9 -- 17 Ocak 2020; 1:31:25 >

• Ben 1080p konuştuğumuzu fark etmemişim. Ben HDR'yi herzaman 4k ile birlikte tüketiyorum. Bu yüzden alışkanlıkla bant genişliği yetmez dedim.

Benim tv'nin PC modu denen modunda 1080p RGB 4:4:4 12bit 120HZ sıkıntısız çalışıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFx -- 17 Ocak 2020; 1:51:44 >
  • Sağolasın öyleyse 1080p çözünürlük için RGB 4:4:4 10/12bit 120Hz'e ek olarak açılan HDR ve FreeSync özellikleri veribant genişliği sıkıntısı çıkarmayacaktır... Özellikle HDR açılınca rgb444 ile 120hz de bantgenişliği sıkıntı olursa veya TV 120hz de HDR için başka sorun çıkarırsa (solgun renkler gibi) 100hz gibi yenileme hızlarını denemesini söyleyecektim veya rgb422 120hz ile rgb444 100hz veya rgb422 100hz kıyaslamaları yapmasını önerecektim...
  • Rtings 1080p için freesync aralığı 20-120 HZ olarak belirtmiş.
    Ayrıca translate ile okuduğum kadarıyla, cihazla da test edip senkronize yaptığı tüm fps aralığını ölçüp ona göre not ediyorlarmış ve 20-120 hz aralığında sorunsuz bir şekilde senkronizasyon sağlıyormuş.

Bu arada tv panelinin teknolojisi rgb olduğundan dolayı ve ben kaynak görüntüyü chroma olarak verdiğimde araya tekrardan bir renk paleti işlemesi gireceğinden chroma ayarının hiçbir mantığı kalmamakta. Sonuçta ne olursa olsun, bir görüntü ne kadar çok işlenirse o kadar görüntü de bozulma olur.

Ayrıca hdmi’nin desteklemediği görüntü boyutlarını göstermeyeceğini düşünüyorum. Mesela bende 1080p 120 hz ve 12bit rgb444 ayarlıyken hdr aktifleşiyor. Ayrıca freesync’de aktifleşiyor. Tümünü aktif ettiğimde (hdryi windows tan ettiğimde masaüstü görüntüsü karanlık oluyor onu wndowsun sdr/hdr parlaklığı ayarından 100 yapınca düzeliyor)

Bu bağlamda anladığım kadarıyla, windowsta hdr yi aktif etmeyip;

Radeon da

1080p 120hz + freesync aktif + 12 bit + rgb444 olarak kullanacağım. Bu arada 12 bit yapınca hdr aktif olmuş oluyor dimi radeon üzerinden? Çünkü hdr diye bir ayar hatırlamıyorum radeon da...

Son olarak windowsta hdr nin orda freesync benzeri bi ayar daha mevcuttu. Şuan tam hatırlamıyorum ama açıklama binevi freesync benzeri birşey aktif ediyordu sanırım, görüntü yenileme hızınızı eşitleyin gibi birşeyler yani. Saat itibariyle malum kafa tam çalışmıyor.

@TimFx hocam 1080p 120 hz tercih ettim çünkü ekran kartım için en mantıklı çözünürlük&fps oranı buydu. 4k da sağlıklı sonuç almam mümkün olmayacağından 2k da 120 fps alacağım oyunlarında sadece cs:go, pes 2019 vb gibi oyunlar olduğundan en sağlıklısı bu gibi geldi

Aramızda geçen bu diyaloglar tam bir rehberlik değerinde, eminim google üzerinden çok keywords çeker ve ileriki zamanlarda da (özellikle hdmi 2.1 panellerde yaygınlaşınca) bolca okunacaktır..

Bu güzel diyalog için teşekkür ederim, bol fps ler dilerim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi La Ley del Diamante -- 17 Ocak 2020; 3:51:33 >

• quote:

Bu arada tv panelinin teknolojisi rgb olduğundan dolayı ve ben kaynak görüntüyü chroma olarak verdiğimde araya tekrardan bir renk paleti işlemesi gireceğinden chroma ayarının hiçbir mantığı kalmamakta. Sonuçta ne olursa olsun, bir görüntü ne kadar çok işlenirse o kadar görüntü de bozulma olur.

1080P için chroma kullanmanın mantıgı yok zaten. Ben onu 4K ya göre bant genişliği açısından söylemiştim.
    Teşekkür ederim güle güle kullanın. (edit: mesajın tamamını şimdi okudum)
    Bu arada Windows HDR'sinın bazı oyunlarda ilaki aktif etmeniz gerekicek. o oyunların HDR desteği windows APi'si .(Misal Tombraider, Forza )

quote:

Sağolasın öyleyse 1080p çözünürlük için RGB 4:4:4 10/12bit 120Hz'e ek olarak açılan HDR ve FreeSync özellikleri veribant genişliği sıkıntısı çıkarmayacaktır... Özellikle HDR açılınca rgb444 ile 120hz de bantgenişliği sıkıntı olursa veya TV 120hz de HDR için başka sorun çıkarırsa (solgun renkler gibi) 100hz gibi yenileme hızlarını denemesini söyleyecektim veya rgb422 120hz ile rgb444 100hz veya rgb422 100hz kıyaslamaları yapmasını önerecektim...

Aslında şunu söylemeye geliyordum, sen önce mesaj attın. 120 hz HDR'de renkler soluyor benim tv'de. Daha doğrusu tüm renkler beyazla boyanmış gibi oluyor siyahlarda grileşiyor. 12bit 4:4:4 de oluyor bu. Fakat 4:2:2 120hz de sorunsuz çalışıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFx -- 17 Ocak 2020; 4:0:5 >

• quote:

Aslında şunu söylemeye geliyordum, sen önce mesaj attın. 120 hz HDR'de renkler soluyor benim tv'de. Daha doğrusu tüm renkler beyazla boyanmış gibi oluyor siyahlarda grileşiyor. 12bit 4:4:4 de oluyor bu. Fakat 4:2:2 120hz de sorunsuz çalışıyor.

Sanırım siz de kendi panelinizde 1080p 120 hz ile 12 bit rgb444 denediniz.
    Aslında radeon üzerinden 12 bit e alıp rgb444 yapınca bi sorun göremedim (oyunda değil windows masaüstü için diyorum) ama bu hdr yi radeonda ayarladıktan sonra çıkıp üstüne windows ta aktif edince renkler soluyor ve kararıyordu. Sonuç olarak sanırım windows’u aktif etmeyeceğim

yok windows ekranıyla ilgili değil benim kastetdigim. Hangi HDR yötemi olsada oluyor, o kusur.
    Bu arada Windows HDR'sinın bazı oyunlarda ilaki aktif etmeniz gerekicek. o oyunların HDR desteği windows APi'si .(Misal Tombraider, Forza Horizon 4 )
    Zaten 422 ile 444 arasındaki farkı, oyun oynarken anlayamazsınız. sadece pc ekranında çalışırken yazılardan anlarsınız. Bende 422 de sorun yok. Sizdede sorun olursa 422 ye geçin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFx -- 17 Ocak 2020; 4:28:57 >
  • TimFx kullanıcısına yanıt
    Peki hangi api ile çalıştıklarına bakmak için bir döküman veya tablo mevcut mu yoksa deneyerek mi kontrol ediyordunuz?

İnfo menüsünde bazen kaynak görüntünün bilgilerini yanlış gösteriyor veya hiç bilgi vermiyor, bu gibi durumlara denk geliyorum ve öyle olunca pek birşey anlayamıyorum tabi...

o çok basit aslında. Masaüstünde Windows HDR'si açık değilse, Windows APi'si kulllan oyunlarda, oyunun menusünde HDR seçeniği aktif olmuyor. O seçenek inaktif görünüyor, değiştirilemiyor. Eğer oyun ekran kartı APi sini kullanıyorsa masaüstü ekran ayarları, 10bit veya 12bit ayarlandıysa, HDR her durumda oyun içinden aktif edilebiliniyor. Tv bildirim ekranında HDR aktif olmuşmu olmamışmı ona bakıcaksınız sadece.

Birde ayrıca şunu deneyebilirsiniz.Bazı oyunlarda, yukarıda anlatığım gibi, iki yöntemlede HDR çalışabiliyor. Hiç duyrulmamasına rağmen windows apisi ile birlikte HDR görüntü üreten bazı oyunlar var. Oyun içi tam ekran ayarlarında Borderless seçip windows hdr'si oyunda düzgün görüntü veriyormu deneyebilirsiniz. Oyun bu yöntemi desteklemiyorsa zatren direkt göçüyor. Bu yöntem ile ben DEATH OR ALIVE 6 , MK11 oynadım ve harika görünüyorlardı...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFx -- 17 Ocak 2020; 4:30:42 >

• kafe için rx 570 580 düşünüyordum baya bi gözüm korktu vazgeçtim.uygun fiyata alıp bi dünya ekstra iş çıkacak gibi
    Freesync minimum ve maximum tam aralığında (20-120hz) sorunsuz çalışmasına şaşırdım. Minimum alt sınır 20hz de ve tam 120hz de yırtılma, stutter gibi durumları oyunlarda yaşamamaları tuhaf geldi. Yani fps için alt sınırda ve üst sınırda 3-5 fps gibi pay bırakılmasını beklerdim...)

120hz de HDR de renklerin soluklaşması eski bir sorundu TV'lerde.

2019 edition da vardı "hdr and wcg enabled" ama yeni sürücülerde durum nedir bilmiyorum...

• Konudaki görüşlere katılıyorum, tek istisna haricinde; HDR-10 dinamik hdr değildir. Görüntü akışı 8-bit kanal başınadır ve sadece ölçüm yapılmış değere(fabrika ayarına) göre, parlaklık oranının izlenen içerikle uyumlu olduğu ayara göre(beyaz nokta:siyah nokta) renklerin tonlanmasından ibarettir. Çoğu zaman da yeterlidir, zaten lcd ekranda aydınlatma anlık yükselip alçalamayacağından bu gözünüze batar.
    Oled ekranı olan Dolby Vision alacak, lakin, bunu AMD sunmuyor. Olması gerektiği şekli de zaten yok, mesele sadece dinamik algısal veri değil aydınlatmanın parlaklık derecesine bir dördüncü kanal 'beyaz' verisi daha koymak. Lcd ile ledleri sayarsınız, oled ile de geri planın aydınlatması kısılıp açılır. En iyi haliyle piksel sayısı kadar parlaklık derecesi lazım.

• Arkadaşlar bügün incehesaptan sistem topladım fakat ekran kartını burada bu modeli aldım çok fazla sorun olduğunu duydum buradaki gibi sizce iade edip 2060 süper falan mı alsam ?
    sinerji.gen.tr
    Gigabyte Radeon RX5700XT Gaming OC 8G 8GB GDDR6 256 Bit Ekran Kartı
    https://www.sinerji.gen.tr/gigabyte-radeon-rx5700xt-gaming-oc-8g-8gb-gddr6-256-bit-ekran-karti-p-31681

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.