Şimdi Ara

AMD & INTEL çarpan ve fsb/referans saat (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
2.792
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: Towarscke

Evet gercekten overclock'a yogunlastilar.. ama esasen bu sadece reklam vermek.. kendilerine soracak olursaniz anakart onerebilirler belki ama islemcilerin overclocklarina verecegi destek islemcinin geri donmesi durumunda sizin zarar etmeniz ve yeni islemci almak icin para harcamaniz icindir diyebilirim...

AMD'de 7 serisi ve ozellikle 790 serisi X, GX ve FX chipsetlerine bu oneriyi sunuyor.. Eski overclock icin onerilen chipsetlerin biri de bende.. 580X

daha once soylemis oldugum gibi, islemci fabrika ayarlari ile garanti edilmis... hic bir islemci fabrikada uretildigi gibi calisamaz.. Her zaman hata verir.. Bir intel islemcisi 8ghz'de calisabilir.. hatali ve isinma sorunu bir yana, cektigi watt miktari ile hatali ve tehlikeli olabilir.. yani bu islemciler icin ileri duzey test cihazlari ile test yapilmis ve garantilene bilen duzeyde programlanip kitlenmis..

Dedikleriniz doğru olabilir bende sizin dediklerinize bişey diyemem ancak ticari anlayış ilginç sonuçlar ortaya çıkartmaktadır. Örneğin en üst segmen işlemciniz fazla satılmamaya başlanmış ise ve elinizde kalmaya başlıyor ise stoklarınızdaki işlemcilere daha alt segment etiketi basıp piyasaya sürmek gibi. Ve şanlı isek bu tür işlemcilere denk gelebiliriz Ancak bakın sözüme dikkat edin denk gelebilirz diyorum. Oysa INTEL işlemcilerin neredeyse hepsi süper derecede overclok olabiliyor. Yani burada 4 seçenek mevcut.

1- Ya sizin dediğiniz gibi INTEL firması bizim göremediğimiz sorunları tespit edip işlemcinin çarpanını bu noktada kilitliyor.
    2- Ya da INTEL firması her ortam ısısında işlemcilerinin stabilitesini en üst düzeyde tutmaya çalışıyor. (AMD nin en son düşündüğü şey)
    3- Veya INTEL firması üretim teknolojisini çok ilerlettiğinden işlemci tepsisinden çıkan her işlemci ortalama aynı kalitede çıkıyor ve mecburen bir çoğu alt segment olarak etiketleniyor.
    4- Ya da INTEL firması ticari başarıyı düşünerek baktı ki overclok çok popülerleşti, bilerek overclok potansiyeli yaratmak için işlemcileri düşük hızlarda çalıştırıyor.

Bana açıkcası 3 ve 4. seçenek aklıma daha yatkın geliyor. Sİzin dediğinizde elbette olası bende dediğiniz yanlış diyemem. Muhakkak işlemci testi ciddi ince bir iş ve anlamamız çok zor. Belkide bir programda bilgisayar kapalı bir ortamda 13 saat çalıştıktan sonra hata almamızın sebebi 2.5ghz lik işlemciyi 2.6 ghz de çalıştırmaktır. Ama hangi program bilemiyorum ben daha rastlamadım.

Ancak E5200 işlemcim ile voltajı 1.255v yaparak 3500 GHz de 10 saat prime95 testi ile max yük altında sıcaklık düzeyi 35 derecelerde iken bilgisayarın sorunsuz çalışmasını da unutamıyorum. Yani bu durumda işlemciye zara gelmeden benim göremediğim hatalar varsa varsın olsun diyorum. Belki işlemcinin ömrü 15 sene ise 13 seneye düşüyordur. AMa farkındaysanız ki bu hiç önemli değil...

İnsanın kafası karışıyor. Bir diğer konuda INTEL in chace bellek konusu. Bir kısım diyor ki INTEL aptalmı boşunamı E5200 ile E8200 ü ayrı etiketlendiriyor. Aralarında ciddi fark vardır siz görmüyosunuzdur. Bende diyorum ki ben E8200 ile E5200 arasında işlemcileri aynı FSB ye getirdiğimde bir fark göremiyorum. GÖrdüğüm farklarda %10 luk değerler bile değil. E5200 de çok rahat 333 FSB ye çıkıyor. Çarpanıda düşürüyorum AL sana E8200. Super pi de 2 sn daha düşük sonuç alıyorum vah vah ne yazık Ama uygulamalrı düşünüyorumda fark cidden gözle gözükmüyor... Hele oyunlarda zaten fark yok...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Menow -- 17 Aralık 2008; 1:59:20 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Menow

Dedikleriniz doğru olabilir bende sizin dediklerinize bişey diyemem ancak ticari anlayış ilginç sonuçlar ortaya çıkartmaktadır. Örneğin en üst segmen işlemciniz fazla satılmamaya başlanmış ise ve elinizde kalmaya başlıyor ise stoklarınızdaki işlemcilere daha alt segment etiketi basıp piyasaya sürmek gibi. Ve şanlı isek bu tür işlemcilere denk gelebiliriz Ancak bakın sözüme dikkat edin denk gelebilirz diyorum. Oysa INTEL işlemcilerin neredeyse hepsi süper derecede overclok olabiliyor. Yani burada 4 seçenek mevcut.

1- Ya sizin dediğiniz gibi INTEL firması bizim göremediğimiz sorunları tespit edip işlemcinin çarpanını bu noktada kilitliyor.
    2- Ya da INTEL firması her ortam ısısında işlemcilerinin stabilitesini en üst düzeyde tutmaya çalışıyor. (AMD nin en son düşündüğü şey)
    3- Veya INTEL firması üretim teknolojisini çok ilerlettiğinden işlemci tepsisinden çıkan her işlemci ortalama aynı kalitede çıkıyor ve mecburen bir çoğu alt segment olarak etiketleniyor.
    4- Ya da INTEL firması ticari başarıyı düşünerek baktı ki overclok çok popülerleşti, bilerek overclok potansiyeli yaratmak için işlemcileri düşük hızlarda çalıştırıyor.

Bana açıkcası 3 ve 4. seçenek aklıma daha yatkın geliyor. Sİzin dediğinizde elbette olası bende dediğiniz yanlış diyemem. Muhakkak işlemci testi ciddi ince bir iş ve anlamamız çok zor. Belkide bir programda bilgisayar kapalı bir ortamda 13 saat çalıştıktan sonra hata almamızın sebebi 2.5ghz lik işlemciyi 2.6 ghz de çalıştırmaktır. Ama hangi program bilemiyorum ben daha rastlamadım.

Ancak E5200 işlemcim ile voltajı 1.255v yaparak 3500 GHz de 10 saat prime95 testi ile max yük altında sıcaklık düzeyi 35 derecelerde iken bilgisayarın sorunsuz çalışmasını da unutamıyorum. Yani bu durumda işlemciye zara gelmeden benim göremediğim hatalar varsa varsın olsun diyorum. Belki işlemcinin ömrü 15 sene ise 13 seneye düşüyordur. AMa farkındaysanız ki bu hiç önemli değil...

İnsanın kafası karışıyor. Bir diğer konuda INTEL in chace bellek konusu. Bir kısım diyor ki INTEL aptalmı boşunamı E5200 ile E8200 ü ayrı etiketlendiriyor. Aralarında ciddi fark vardır siz görmüyosunuzdur. Bende diyorum ki ben E8200 ile E5200 arasında işlemcileri aynı FSB ye getirdiğimde bir fark göremiyorum. GÖrdüğüm farklarda %10 luk değerler bile değil. E5200 de çok rahat 333 FSB ye çıkıyor. Çarpanıda düşürüyorum AL sana E8200. Super pi de 2 sn daha düşük sonuç alıyorum vah vah ne yazık Ama uygulamalrı düşünüyorumda fark cidden gözle gözükmüyor... Hele oyunlarda zaten fark yok...

maddelerin her birine ayri ayri cevap verecegim.. hangisi daha dogrudur veya daha yanlistir gibi bisey gozetmeksizin..
    1: Esasen ornek vermek gerekir ki, daha once actigim errata tablolarinin gosterimini sunan haberimde, Intel'in 70'lere varan sorunlara sahip oldugunu gordum.. islemci icinde hata ayiklayici ozeliklerin olmasi sebebiyle bu hatalari biz hissetmiyoruz.. Sonucen islemci calisiyor.. Calisacaktir zaten ve calistigi icin piyasaya cikiyor ama hatasiz oldugu nokta (garantilenebilen) maksimum 100mhz bilemedin 200mhz ustune kadar.

2: Intel ve AMD, insanlar icin islemci uretiyor.. ikisi de her durumda uygun derecelerde kalmak sarti ile islemci uretmek zorundalar. isyerimde orjinal sogutucu ve defult degerlerde calisan e8400 islemcisi bosta 40derece(P35 anakart, speedstep acik).. Evimde kullanmakta oldugum x2 6400+ bosta 29 derece (580X anakart, coolnquite acik)... Evdeki islemcimi 50 derecenin uzerinde hic gorme sansim olmadi.. e8400'u 60 derecenin uzerinde gorme sansim oldu..

3: yani sen diyorsun ki, adamlar 90; 65 ve 45nm'de islemciler uretecekler ve hepsi birbirinin tipatip ayni olacak...Sence mumkun mu? Microskop ile bile bakamiyorsun ilgili olculerdeki hatalara. Ben kendi isyerimde Almanya'dan gelen telleri kullaniyorum ve kontak malzemesi uretiyorum. Bunlari, japonya, fransa ve cesitli baska ulkelere ihrac ediyorum.. En kaliteli teller Almanya'dan gelir.. Bakir teller.. 0.3milimetre hata payi ile calisiyorum,urunden urune gore degisiyor.. Bu sebepten gunluk 1000'lere varan defolu uretim bile soz konusu olabiliyor.. Ben Milimetreden bahsediyorum... Sen bana Nanometre'den bahsediyorsun, ve diyorsun ki; islemcinin hepsi ayni ve tamamen hatasiz(erratalar bir kenara) ama paketlenmesi rastgele talebe gore.. Oho biz yanmisiz o zaman. Teknolojiye bak sen...Ben micrometre olculeri ile elmasla tel kesip sekil veriyorum... adam nanometrede calisiyor ve hatasiz yapiyor bunu... nasil ya...?

4: 333mhz frekansina sahip bir islemciyi, max voltaj paketlemesi ile getiriyor... ha deseki 333mhz frekansli urun 233mhz de paketlendi. bunun icin garantin varsa. o zaman tamam. e bana acikla o zaman neden vid degerleri farkli? . islem yapmak icin voltaj alman gerek... carpan arttirmak transistor frekansini arttirmaz ki; sadece islemci saatini arttirir. daha fazla dongu yaparak isini daha kisa zamanda biritmis olursun. ayrica carpan arttirmak cok da fazla enerji tuketimine sebebiyet vermez.. komut islemek icin voltaja ihtiyacin olur. ama sen transistor frekansini arttirmak icin voltaj'a ihtiyac duyarsin... sen diyorsun ki; carpan ve frekans dusurup boyle paketliyorlar.. o zaman sen de carpani yukselt eger dusuk bir carpanda kitlenmisse... ama yok... sen frekansi yukseltiyorsun onun yerine... carpan yukseltmiyorsun... yukseltemiyorsun ama... cunku vid degeri bir yana thermal spesifikasyonlari hice saymis olacak... yani daha buyuk bir sogutucu ve daha iyi bir Power kullanman gerekecek...

3 ve 4 seceneklerin olayi boyle.. 2,5ghz bir islemciyi 2,6ghz'de calistirabilirsin ama hata vermeye bilir... AMD ve Intel'in islemcileri test ettikleri yer malesef bir bilgisayar degil.. ve bu sebeple programi da yok.. onlarin konsollari var.. islemcileri konsol'a takip osiloskop gibi aletlerin yardimi ile ve her uniteyi gerek beraber gerek ayri ayri bagimsiz calistirarak test ediyorlar.. ve bu konsollarin fiyati baya yuksek.. ayni alet islemci programlama da yapabiliyor. yani anlayacagin konsol veya konsollar, bilgisayar yardimi ile calisiyor ama bu kursu goruntusunde ve sadece uzerine islemci takilabilen bir alet.(benim bilgim bu yonde).valla ben bunlari dusundugum icin soyluyorum... senin dedigin gibi olsa; o zaman islemciye 4 cekirdekli islemci icin, 200dolarin uzerinde para vermek kesinlikle yanlis... cift cekirdek icin de ihtiyac duyulan cache miktari bazinda satin alim gerceklesir.. yani kisaca e7000; her ise yeter.. e8000 sadece saati daha yuksek..o zaman niye termal spesifikasyonlari farkli... ve neden voltajlari farkli ve vid degerleri farkli... hani hepsi ayni tabletten kesilince hepsi ayni oluyordu... bu farklar neden boyle...?

hele ki e5000 serisi bir islemcinin e8000 ile ayni spesifikasyonlarda calisabilmesi icin... ahahahahha... imkan yok cunku tabletleri farkli... Hatta gir bak Intel sayfasina... e5000 ila e8000 islemcilerinin errata tablolari da farkli.. hadi e7000 ila e8000 benzer islemciler... ama e5000 bir Pentium islemcisidir... "Pentium Dual Core Processor" yazar... Core 2 Duo yazmaz.... Core 2 Duo sayfasinda e5000 serisinden islemci yok... e5000 65watt TDP olan bir islemci; e8400'de 65watt TDP olan bir islemci.. sen diyorsun ki; ayni frekansda ayni performansi veriyorlar.. e5300'u dedigin voltaj ve frekansla calistirdigin zaman kac watt TDP oluyor bir bak... ondan sonra ayni ozelliklere sahip mi degil mi konusalim..?

ya bisey daha soracam... prime95 programinda hangi islem yapiliyor..?. bir calculation yapiliyor dimi? sonu gelemeyen bir hesap yani... dogru mu dusunuyorum...? yanlis biliyor olabilirim.. sen sonu gelmeyen bir hesabin sonucunun hatali mi hatasiz mi ciktigini nerden biliyorsun... sonucun dogrusunu ve seni islemcinin verdigi sonucu gosteriyor mu? Hadi bana Orthos'u soyle onda verilen sonuc dogru mu? yada verilen sonucun dogru olup olmadigini gosteren bir program var mi? Ben soyliyeyim hemen yok.. sadece komutlar islemci tarafindan aliniyor.. islem yapilmaya baslaniyor, eger islem yapilmasi sirasinda unitelerden biri senkronizasyon veya cache bellekleme problemi cikardiginda program uyari veriyor.. ama sonuc vermiyor dimi? veren varsa gostersin...

eger e5000; e8000 serisinden bir islemci ile ayni spesifikasyonlara sahipse git dava falan ac... bu kadar insan e8000 serisi alarak dolarlari Intel'in cebine indiriyor.. yazik yani... gercekten cok uzuldum... eeee kaziklamis Intel e8000 islemcisini alanlari..

saygilar..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 17 Aralık 2008; 14:57:02 >

• 1. si cevap verdiğiniz için teşekkürler ancak dediklerimin bir kısmını yanlış anlamışsınız. Yanlış anladığınız her kımsa cevap verirsem burada ciddi bir uzun yazı olacak ne şu anda buna vaktim var nede açıkcası mecalim o nedenle direk aklıma gelenleri yazıcam, özür dilerim...

Düşünce fırtınası estirmeniz güzel. E5 serisi ile E8 serisinin farklı tepsilerden çıktığını bende biliyorum. PEki bunu gözlerimizle gördük mü? E8 işlemcimizi bazı kırpmalar gerçekleştirerek E5 işlemci üretmemiz mümkün değilmi?Mümkün değildir muhtemeln belkide biz bilmiyoruz mümkündür ancak E5 serisi işlemcilerin pentium işlemci olduğunu söylemişsiniz. AÇıkcası bende INTEL in E5 serisi ve E2 serisi işlemci kutularının üstündeki bu yazıyı görünce şaşırdım ve ardından çok güldüm. Sizde farkındasınız ki E5 ve E2 işlemciler C2D mimarisine sahiptir. Transistör sayılarına bakmadım ama chace bellek farkları bulunmakta.

Aslında bizim bakmamız gereken en güzel örnek E6300 ile E5200 işlemcilerini aynı frekans ve FSB değerlerine getirip performans kıyaslaması yapmamız. Her anlamda bir kıyas. Acaba aralarında fark çıkarmı???

Gidin eski Pentium Dual core 3.0 ghz bir işlemciyi kullanın sonrada E2180. Arada dağlar kadar fark çıkıyor ben gördüm. Öte yandan E2 serisi E7 den ve ilk çıktığında aldığım E6 serisinden çok vasat bir performans da sergilemiyor. Yani E serisinin tümü C2D mimarisine sahip bu belli bir durum, ticari anlamda INTEL nasıl derse desin.

Şimdi E1 serileri geziyor celeron adı altında. Kullanmadım ama muhtemelen bu işlemciler de C2D mimarisine sahipler. INTEL uzun zamandır sadece chace bellek farkı ile oynayarak bile ticari etiket anlamında bir sürü farklı model üretti transistör sayı farkı çok az olmak kaydı ile belkide bazılarında fark bile yokdu transistör anlamında. P4 prescott işlemcimi hiç unutamıyorum. 512 değilde 1MB chace belleği vardı. Evet farkınıda hissettim. Ama 2MB ile 6MB arasında nasıl bir fark var??? bunu biz değil herkes soruyor. Ama INTEL sadece chace bellek farklarıyla bile farklı etiketlerde işlemci çıkartmaya devam ediyor.

Sizi bilmem ama ben işlemci piyasasını oldukça inceledim. INTEL yaptığı şey oldukça ortada. INTEL bunca parasını boşuna bu kadar istatistik ekibine harcamıyor. Adamlar işi çözmüşler. Nasıl daha çok işlemci satarız teknolojiyi(mimariyi) geliştirmeden diye bütün adımlar belli. Senaryolar yazılmış. E5200 işlemcisi bir ticari işlemcidir. E6 serisinden sonra çıkması planlanmış ve çıkarılmış. Bütün herkesin cebindeki parayı nasıl çıkartırız projesinin enfes bir ürünü. Buna E2 seriside dahildir. Ben bunu başka bi yerde oldukça uzun uzadıya yazdım. 5 tip insanla örnek verdim.

1- Çok az parası olan bilgisayar merkalısı
    2- Orta parası olan bilgisayar merkalısı
    3- parası olan bilgisayar meraklısı
    4- Çok parası olan bilgisayar meraklısı
    5-Çok parası olan bilgisayardan anlamayan

İşte bu 5 tip insanında düzenli, olarak cebinden para nasıl çıkartırım hesapları ile E serisi işlemcilerimiz coşkunluk durumunda E1-E2-E4-E5-E6-E7-E8 yakındır E3 çıkacaktır ama orasıda fazla ara kalır gibime geliyor.

Burada yapılan şey şudur. 2.3.4 numaralı kişilere sürekli işlemci terfisi yaptırarak aynı kişiye 1 den fazla işlemci satmak. BU INTEL in satış rakamlarını en azından %30 etkiler. Buda süper bir oran.

Önce E4 ve E6 vardı bunlar satıldı. Sora E8 çıktı ve ardında E5 E7 işte bu sıralama tamamiyle ticari amaçlı bir durum. VE işlemcileri kullandıktan sonra kaç volt çektikleri değilde kullanım performanslarını anlayabildiğimiz düzeyde test ederek baktığımda E5 serisi bir işlemci E6 serisinden farksızdır diyebiliyorum. Fark olsada ne kadar??? VE aralarındaki fiyat farkına bakın. AYrıca E6 serisi C2D E5 ise Pentium dual core

Ben buna sadece gülebiliyorum. Ve evet INTEL'in şu anki planları ve işlemcilerinin verdiği performans ve kıyaslamaları cidden çok ticari kokuyor. Hiç olmadığı kadar. E5 serisi bir işlemci ile E8 serisi bir işlemci siz birine C2D diyin diğerine pentium. Ne derseniz diyin durum farksız. E5 serisi E8 i aratmıyor. Fark olsada çok düşük.

Sİz etiketleme düşüncemi yanblış anlamışsınız. E8 işlemcileir ele alalım. E8 in 4 çeşidi var belkide daha fazladır son zamanlarda bakmadım.

E8200 - E8400 - E8500 - E8600(bu varmı bilmiyorum)

BU aynı tepsiden çıkan işlemciler muhakkak birbirinden farklı hata boyutlarına sahip. Ancak durum gerçekten P4 zamanı gibi değil vey PIII. Bir çok aynı vid değerine sahip veya daha düşük vid değerine sahip farklı E8 ler var. Örneğin

E8200 VID 1.2 ise E8500 de VID: 1.25 olan var.
    Bir diğer konu VID her işlemcide zaten farklı olur. Yani siz nerden biliyorsunuz INTELin Aslında bir çoğu E8500 kıvamında işlemci olmasına rağmen arz talep oranından dolayı E8500 leri E8200 olarak aynı VID değerleirnde etiketlemediğini. Yani dediklerinize bakıyorum ve anlamaya çalışıyorum ama burada tahmin ettiğimizden ve benim şu anda söylediklerimden bile çok çok daha fazla ihtimaller var. E8500 VID değeri 1.25v olan bir işlemci sorunsuzdur. INTEL alır bunu E8200 olarak etiketler ve VID ini 1.2v yapar. Bu mümkün değil mi???

Hepsi farklı diyorsunuz. tamam elimizde 3 tane E8500 olsun. vid değerleri sırasıyla 1.2 - 1.22 - 1.24 olsun. Şimdi bunu ITEL alıp E8200 etiketi vurarak hızınıda yani düşürerek vid değerlerini sırasıyla test ederek tabiki 1.18 - 1.2 - 1.21 yapamaz mı???

Farkındaysanız bu mümkün... Ve büyük bir ihtimalle INTEL bunu yapıyor ve bencede yapmak zorunda. Hata payı dediğiniz gibi olmak zorunda ama ertık eskisinden çok daha hata oranları düşük işlemciler üretiliyor. Bunu INTEL açıklamaz bizde sadece tartışıp dururuz. Zaten ancak bunu yapabiliyoruz

Daha var size yazacaklarım ama zamanım kalmadı. Sora devam ederim. Kolay gelsin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Menow -- 18 Aralık 2008; 23:26:40 >

• bence bu biraz eskide kaldı İntel de Amd büsürü işlemci yaptı yenilesel artı:D
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.