Şimdi Ara

AMD, Radeon RX 7900 XT ve RX 7900 XTX'in güç tüketimini düşürdü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
325
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • AMD, Radeon RX 7900 XT ve RX 7900 XTX'in güç tüketimini düşürdü
    Geçtiğimiz ay AMD, RDNA 3 mimarili RX 7900 XT ve RX 7900 XTX kartların güç verimliliğini arttıran Adrenalin 22.12.2 WHQL sürücüsünü paylaştı. Şimdi amiral gemisi kartlar, ComputerBase tarafından eski ve yeni sürücüler ile kapsamlı bir teste sokuldu. Yeni sürücü, video oynatma ve kartlar boştayken güç tüketimine ne kadar etki ediyor? İşte sonuçlar

RX 7900 XT ve RX 7900 XTX artık daha az güç tüketiyor

Eski sürücü ile gerçekleştirilen testler, YouTube'da oynatılan bir video sırasında RX 7900 XT’nin 71W, RX 7900 XTX’in ise 81W güç tükettiğini gösteriyor. Ancak Aralık sürücü güncellemesi, her iki kart kartın güç tüketimini 46W ve 54W’a düşürüyor. Bu iyi bir gelişme olsa da, yeni kartların benzer iş yükünde 30W ila 34W güç tüketimi sergileyen RTX 4080 karşısında geri kaldığını belirtmemiz gerek.

AMD, Radeon RX 7900 XT ve RX 7900 XTX'in güç tüketimini düşürdü
    Ayrıca ComputerBase, yeni sürücünün oyunlardaki güç tüketimine de olumlu yönde etki ettiğini keşfetti. Ancak söz konusu değişim, yalnızca kare hızları sınırlandığında gerçekleşiyor. Bununla birlikte 2K çözünürlük ve 144 FPS ile sınırlanan Doom Eternal testlerinde RX 7900 XT yüzde 34, RX 7900 XTX ise yüzde 57 oranında daha az güç tüketiyor.

Kaynak:https://www.gizmochina.com/2023/01/13/samsung-galaxy-a23-5g-variants-and-pricing-details-leaked-ahead-of-next-weeks-launch/

• Yuhhh "RX 7900 XTX ise yüzde 57" güç tüketiminde düşüş mü oluyormuş? Kart çıkmadan önce neredeydiniz. Oyunlar gibi ilk alanları "Kobay" olarak kullanıp resmen canlı stres testi niyetine kullanıyorlar.

• Güç tüketimi sadece bekleme esnasında düşmüş. onun dısında bahsettiği kartı son limitlerinde değilde ekran tazeleme hızına eşit kullanıldığında gerçekleşen düşüş, bir nevi kartın gerektiği kadarını kullanmak

• Resimde birinde 144 hz fps kilidi var diğerinde yok. Fps kilitli Olmayanda fazla güç çekmiş doğal olarak. Boştaki güç tüketim değerlerinde iyileştirme yapmışlar anlaşılan.

• Kare hız sınırlaması getirildiğinde düşmeyen Kartmis bunlar.
    Oyun oynarken fpsye bir bakayım dedim 160.filan dedim bunu 60a.cekeyim ne olacak dedim.
    Fanları bile dönmuyordu kartın.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • AMD ekran kartları bu yüzden şarap misali, yıllar geçtikçe hem performansı da artıyor. AMD çok iyi donanım üretiyor fakat bu donanımın tüm gücünü en baştan gösterecek yazılımı çıkaramıyor, belki de bilerek çıkarmıyor ki uzun vadede böyle düşünelim. 9 yıl önce aldığım R9 270 ekran kartı, benzer fiyattaki rakibi GTX 750 Ti’a göre sentetik testlerde bariz güçlü olmasına rağmen oyunlarda benzer FPS alıyordu. Yine de hem testlere güvenerek, hem de beleş BF4 verdiğinden dolayı R9 270 almıştım. İyi ki de öyle yapmışım, yıllar geçtikçe yazılım güncellemesi ile sürekli güçlendi kart ve 750 Ti yerinde sayarken ben 1050 Ti ile benzer FPS almaya başladım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodin -- 15 Ocak 2023; 0:35:20 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Aman ne büyük gelişme olması gerekeni yapınca amd şarap gibi mi oluyor gerçi olsa olsa köpek öldüren olur

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • nvidia tarafında üst segment olan 4080 hocam, xx90 modelleri titan aslında. ayrıca amd gpu ve cpu tarafında her zaman performanslı değil verimli yani f/p olmayı hedeflemiştir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Halikarnas Şakşakçısı -- 15 Ocak 2023; 4:38:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şimdi kardeşim Nvidia önceden üst segment kartlarına adı üzerinde olarak Titan diye adlandırırdı. Şimdi artık günümüzde Titan olarak isimlendirmeyi bıraktı çok eski serilerinde olduğu gibi x9xx yani 9 ibaresi olarak çıkarmaya başladı. Rtx 4080 orta üst seviye bir karttır. Nvidia'nın şuan üst segment kartı Rtx 4090'dır. Çıkacak olan Rtx 4090 ti'de titanyum olarak overclock yapmaya daha dayanıklı kartlar olduğundan stok hız değerleri daha da arttırılmış extrem performans ve fps'yi odaklayan kartlardır. Ama ifade olarak Rtx 4090 da Rtx 4090 ti'de üst segment karttır. Nvidia aslında ti takısını aslında rakip üreticilerin çıkardıklara kartlara cevap olarak kullanır genelde. Mesela rakip nvidia'nın üst seviye kartına güç olarak yaklaşmışsa ve piyasada bu durum amiral gemisi adına durumları zora sokacaksa Nividia hemen ti serisini çıkarıp rakibine gövde gösterisi yapar. Bu ti serisini bir ara 2000 serisinde süper olarak isimlendirmeye gitmek istemiş ama kafa karışıklıkları nedeni ile geri Ti yani titanyum isimlendirmesine geri dönmüştür. Fakat Son zamanlarda çok kötü olmasada Nvidia'da garip garip işler yapmaya başladı mesela normalde önce Rtx 4070 ekran kartını piyasaya sürüp rakibinden o segmente hamle bekleyip eğer rakip yakın performansta kart çıkarmışsa bu defa Rtx 4070 ti'yi piyasaya sürerek gövde gösterisi yapması gerekirken. Bu yıl ilk önce ti serisini çıkarttı ilginç işler denemeye devam ediyor Nvidia'da ne yaptığı belirsiz. Geçen yıl 3000 serisinde rtx 3070 ve rtx 3070 ti gibi kartları 8 gb ramler ile çıkartıp 2k çözünürlüğünde bile oyunlarda ultra ve extrem grafik ayarları seçildiğinde 8 gb vram yetersiz kalmasından dolayı kartların performasını kötü etkilemesinden ve 1080p full hd kart olan rtx 3060 gibi kartı 12 gb ram ile piyasaya sürmesi gibi saçma sapan işlerinden bahsetmeye gerek bile yok. 1080p çözünürlükte en güncel oyunlar hatta 5 yıl içinde çıkacak olan oyunlar bile ultra ve ya extrem ayarlarda en fazla 7 gb vram kullanır. Ama nvidia ne yaptı kartı 12 gb ile piyasaya sürdü. Kartta 7 gb vram kullanılacak geriye kalan 5 gb vram hiç kullanılmadan duracak yıllardır kartta. 5 gb vram'i bu kartta boşuna yatıracağına rtx 3070 ve Rtx 3070 ti yi 12 gb ile çıkarsana son zamanlarda aptalca işler yapıp kullanıcılarını kızdıran APTAL NVİDİA.

• Sinan Kavak S kullanıcısına yanıt
    Kartların segmentini rakamlara göre belirleyerek zaten başta en büyük mantık hatasını yapmışsınız.
    RX 7900XTX'e 4090 rakibi dersek dediğiniz doğru olurdu lakin şu an referans tasarım 7900XTX ile üst seviye markaların 4070Ti modelleri aynı fiyat hatta 7900XTX bazılarından daha ucuz.
    Şimdi ben 22-24 bin ₺ fiyat aralığında olan bir kartı, 4090-4080 ile kıyaslamıyorum tabi ki. Bu paraya Nvidia tarafında alabileceğim model neyse onunla performans kıyaslaması yapıyorum. Böyle bakınca kaç nesildir AMD kartları hem ilk gün hemde uzun süre kullanımda parasının hakkını verdi.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kartların segmentini rakamlara göre değilde maddi anlamda piyasa değerlerine göre yaparsan bence en büyük mantık hatasını sen yapmış olusun. Tamam olaya kartların piyasadaki fiyatları açısından bakarsan o konuda söylemek istediğin sana göre mantıklı olabilir, nvidia'nın kartının fiyatıyla, Amd tarafında aynı fiyatta ki kartları ben aynı segment olarak görürüm diyorsun. Fakat bu teorikte yanlış bir kıyaslamadır. Fiyatları aynı diye Rx 7900 XTX ile Rtx 4070 ti aynı segmentin kartları değildir. Rx 7900 XTX'in aynı segmentteki rakibi Rtx 4090'dır, ama Rx 7900 XTX'in performansı aynı segmentteki rakibi Rtx 4090 ile eşdeğer güçte olmayıpta daha alt segmentteki bir kart olan Rtx 4070 ti ile aynı performansı ancak verebilmesi bu Amd'nin beceriksizliğidir. Tabi piyasada da genel anlamda kartların performansına göre bir fiyat politikası belirlenir. Amd zaten kartı bu performanstayken piyasaya Rtx 4090 fiyatıyla aynı piyasaya sürse kim alır Rx 7900 XTX gibi bir kartı, aynı paraya gider adam daha performanslı Rtx 4090 kartı alır. Ama bu durum kartların segmentinin fiyatına göre belirlenmesi daha doğru olduğu mantığını ortaya çıkarmaz. Yanlış fikirlerle hala Amd'yi savunma çabasındasınız bunun sebebi nedir bunu bana bir açıklarmısınız. Amd maaş falanmı atıyor hesabınıza.

• Yorumlarda arkadaş R9 270 ile Gtx 750 ti ile ilgili bir yorum yazmış yorumu okuyunca istemsizce güldüm ve cevap yazma gereği duydum. Şimdi bu arkadaş aldığı R9 270 ile zaman içinde ne gibi bir olay yaşamış ben tarafsız bir biçimde anlatayım. R9 270 R9 serisinin 2. nesil ve 7 ibaresi ile üst seviye bir kart olarak, Nvidia tarafına gtx 770 olarak üst seviye bir karta rakip olarak çıkarılan bir karttır. Fakat R9 270 ilk çıktığında Amd'nin sorunlar, hatalar ve performans kaybıyla dolu grafik sürücü sebebi ile kart olması gereken güçte ve alması gereken fps'leri alamamış. Gtx 770'e rakip olacakken nvidia kanadında orta segment gücünde kart olan Gtx 750 ti'nin gücüne ancak yetişebilmiş. Dolayısıyla R9 270 üst segment bir kart olup rakibinin üst segment kartıyla rekabet edebilmesi gerekirken, ancak nvidia'nın orta segment kartıyla rekabet edebilmiştir. Nvidia kart alan kullanıcı daha kart çıktığı ilk günden ve kullanıcının kullanmaya başladığı ilk günden nvidia'nın hatasız ve performans kayıpsız başarılı grafik sürücüdü sayesinde karttan alması gereken gücü ve fps değerlerini alabilirken. Amd kart alan kullanıcı Amd'nin başarısız, hatalar dolu ve performans kaybı olan grafik sürücüsü sebebi ile karttan tam gücü ve fps değerlerini alamamış ve kendini rakib kartın orta seviye kartının aldığı sonuçlarla aynı sonuçları alarak teselli etmiştir. Tabi zamanla Amd grafik sürücüsünde ki hataları ve performans kayıplarını düzelttikçe R9 270 gibi üst seviye bir kart olarak, ilk çıktığında alması gereken performansı ancak 3 yıl gibi yıllar sonra alabilmiştir. Tabi kandırıldığından ve ayakta uyutulduğundan haberi olmayan kardeşimizde bu durumu yorumunda Amd kartlar şarap gibidir yıllar geçtikçe performansı artar diyerek övgüyle bahsederken, bizlere bu dünyada değilde farklı bir gezegende yaşadığının somut bir örneğini göstermiştir. Bu günümüzde de aynı her yıl Amd üst segment karta rakip olmak için kart çıkartıyor ancak nvidia kartların orta veya orta üst seviye kartlarının gücüne ancak yetişebiliyor. En güncel olarak örnek vereyim Rx 7900 XTX üst segment bir kart olarak normalde üst segmentte rakibi olan Rtx 4090 ile aynı performansı vermesi gerekirken ne yazık ki orta üst segment gücündeki Rx 4080'nin gerisinde kalıyor, orta segment kart olan Rtx 4070 ti'dende birazcık daha performanslı bir durumda şuan güncel performans olarak. Dediğim gibi bu her yıl ve yıllardır böyle, Amd yıllardır, ekran kartlarını ya amd kartlar daha ucuz diyen kesime ya da dünya dışı başka gezende yaşarken kendini teknolojik olarak bilgili zannederek birde Amd kartları övme çabasında olan kişilere satabiliyor. Ne yapalım Amd tokatlayacağı adamları iyi biliyor ya fiyatı makul tutarak tokatlıyor ya da amd'yi babasının şirketi gibi savunanları tokatlıyor ?????? Neyse zaten yazı çok uzun oldu daha da uzatmayayım, alan memnun veren memnun nasılsa ????

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.