Şimdi Ara

AMD RDNA™ 4 - RX 9000 Serisi (Ana Konu) (FSR4 - AFMF2.1 - PCIE5) (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Asac Schrader , Hojikiminiru , Hojikiminiru Daha Az
3 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 1 Misafir - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
219
Cevap
49
Favori
8.013
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
39. Sırada  bugün en iyi #13
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ufak detay, Steam hardware survey'e göre RDNA3 neslinde en çok kullanılan ekran kartı RX 7900 XTX.

İddialara göre RDNA4 altyapısında top-end çiplerden istenilen verim ve performans alınamamış. High-end bir ürünün R&D maliyeti ve Nvidia'dan daha ucuz yapamayacak olmaları gibi faktörlerin binmesiyle high-end ürün yapmamayı tercih etti gibi görünüyor AMD.

• Gunpower-storm kullanıcısına yanıt

sana bunları yazdıran linki atabilir misin muhtemelen yanlış anlamışsın.

Steam Donanım ve Yazılım Anketi

AMD RDNA™ 4 - RX 9000 Serisi (Ana Konu) (FSR4 - AFMF2.1 - PCIE5)

7900xtx o kadar aşağıda ki 4k'da iki resmi birleştirmek zorunda kaldım.AMD RDNA™ 4 - RX 9000 Serisi (Ana Konu) (FSR4 - AFMF2.1 - PCIE5)  yok yani bu aleti kullanan. 1.5 senede ben forumda 3 4 xtx kullanıcısıyla konuşmuşumdur konuşmamışımdır. ekim %0.41'den şubat %0.37'ye düşmüş. belki senin dediğin anket özel bir soru olabilir mesela space marine 2 4k texture pack ile 20gb 7900xt'yi bile aşıyor yukarıda dedim 21gb ben gördüm amd kart ne kullanıyorsunuz gibi bir soru sorsa silme 7900xtx cevabı almak zorunda.

ikinci dediğin de yanlış RDNA4 monolith yapıda yani boyuutla alakalı ya da maliyetle alakalı bir sıkıntı yok. 7800xt boyutunda çip 9070 xt dedikleri. 7900xtx ise chiplet mimari çip üzerine çip dana gözü gibi bir şey çok maliyetli. 7000 serisinde oldu o dediğin nvidia'dan bile pahalı oldu bu kart ve çıkarmadılar. 3300 mhz diyor 7900xtx'i mümkün değil bu hızlara çıkaramazsın bırak default. 600w üzeri çekerdi 355w dediğine bakma TPU'nun o veriyi vermemiştir amd onlar da düz 7900xtx değerini yazmıştır. bendeki 7900xtx 375w çekiyor mesela özel model olunca. oc yapınca ben çektiriyorum neredeyse 500w yani 3300 mhz icada reaktör gerekirdi o yüzden çıkarmadılar ve o yüzden 9000 serisinde uğraşmayalım yapsak da satmıyor nasılsa dediler bir de UDNA mimariye geçecekleri için bu 9000 serisi zaten önden deneme gibi bir şey. amd bunu yapar 5000 serisi öncesi 3300x çıkarır aslında aynı mimaridir hatta ram kontrolcüsü daha iyidir ama x4 diye çıkarır. bir de ekran kartı vardı yine süper 4770 miydi rami özellikle az konan? sonuçta yine arz talep ve pahalı olur nvidia'dan pahalı olur değil amaç 4090 tokatlayan kartları olsa daha çok alt model satarlardı ama ben bu dediğim özel model 7900xtx'e 1200w psu taktım da rahatladı daha yüksek puan almaya başladı. 3300mhz (bende 2900mhz kadran ama çıkmaz o kadar 2700 olur) kart 600 700w ister ve ultra seçme çip benimkinden bile daha iyi 100 tane yapar satar onlar da 1600w psu almadığı için berbat bu derse vs yani üretmeye değmezdi.

AMD Radeon RX 7950 XTX Specs | TechPowerUp GPU Database

• Jake Lockley kullanıcısına yanıt

Benim dediğimi destekleyen bir foto atmışsınız, RDNA3 yapılı başka kart yok üstünde kullanım listesinde. En azından Steam'a göre en çok satılmış/kullanılan RDNA3 kart, en üst model olan 7900XTX.

Dediğim gibi, RDNA4 üstü olan olaylar söylentiye bağlı. Top-end'e girmeyecekleri kesin, meselenin neden olacağı belirsiz.

• Arkadaşlar FG vs umrumda değil, rasterize olarak 9070 XT, 7900 XTX'e denk mi olur, altında mı üstünde mi? Yoksa bekle sonuçları bir gör mü dersiniz? Kart alacağım, elim XTX'e gidip duruyor., yardım...

Bu arada Amd'nin elinde 7950 XTX adında bir model olup çıkarmadığını yeni öğreniyorum. 7900 xtx 4080 bazen 4080 Super performansı verdiğine göre, bu çıkışı iptal edilen kart 4090'a hayli yakın bir kart olmalı... Aslında Amd zirveden o kadarda uzak değilmiş hissi uyandırdı bende. Neden iptal ettiler acaba hocam. Efsane kart olurmuş 7950 xtx ...

@Jake Lockley

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Professor X -- 2 Mart 2025; 20:32:52 >
  • Professor X kullanıcısına yanıt

Kesinlikle denk olmaz, MSRP olarak yanlış hatırlamıyorsam 1000 dolardan çıkartmıştı AMD bu kartı, Saf güç olarak XTX daha iyi kart. Tek eksi özelliği bence kartın RT performansı. RT düşünüyorsanız ve kart biraz daha az güç çeksin istiyorsanız 9070XT.

radeon graphics demişler geçmişler alamamışlar mı sistemden doğru bilgiyi yani 7800xt kullanıcısı çok fazla olması lazım reelde.

o 4770 dediğim kart neydi ya neden önce çıkmıştı yenisi çıkınca bile millet rami az olmasa 4770 daha güzeldi demişti? ya da neden 3300x'i 4 çekirdek yaptılar taneyle geldi 4 kişi mi ne kullandı ben dahil forumda? açtığım konularda var üzerine 5600x alıp hiç fark görememiştim. işte demo üretim almasınlar daha öne çıkmasın diye böyle yapıyorlar deneme üretimlerini. ben o yüzden bırak üst seviyeyi 9080 bile beklemiyorum öyle 20-24gb kart da çıkmaz. bu seriyi bu kadar güzel yaparsan 9080 24gb sonraki serinin önüne geçer ondan sonra kullanıcı 1070 hüznüm diye konu açar.  maliyet değil mesele. bu hepi topu çipin boyutu.

Die Size 357 mm²

Chip Package Monolithic

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-rx-9070-xt.c4229

bu da 7800 xt

Die Size 346 mm²

GCD Size 200mm²

MCD Size 36.6 mm² x4

Chip Package MCM

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-rx-7800-xt.c3839

die size'ler aynı ama 7800xt'de bi o kadar daha çip var yanında. chiplet tasarım işte bunu bıraktılar tek parça oldu nvidia gibi. 5090 çip boyutuna bakalım

Die Size 750 mm²

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-5090.c4216

tek parça çip büyüdükçe daha çok yakarsın.

son olarak 7900xtx'e bakalım.

Die Size 529 mm²

GCD Die Size 304.35 mm²

MCD Die Size 37.52 mm² x6

Chip Package MCM

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-rx-7900-xtx.c3941

MCM dediği benim chiplet dediğim multi chip module olmasına rağmen die size yine gayet büyük ve yanındaki çip bile 9070 boyutunda neredeyse. MCD dediği ram kontrolcü. hani biliriz intel ram kontrolcüyü anakarta koydu nehalem serisinde kötü oldu sonra amd'den lisans alıp 2009 şu bahsedip durdukları anlaşmayla 2000 serisinde 2500k 2600k süper olmuştu dahili ram kontrolcüyle? 9070 monolith bu yüzden iyi. 7900xtx üretip satmış adamlar. yarı boyut monolith tasarımda maliyet mi düşünecekler traş o. sebep geçiş mimarisi olması ve 9000 işlemci ile birlikte kullanırsanız bi hede oluyor dediler ben anlamadım orasını başka bir işle uğraşınca? işte ryzen serisine de reklam bir yandan bu seri. RT ile 4080 serisi 5070 ti gibi bir şey çıksa dediğim gibi zaten meraklısı alıyor neden kart yapmıyorsunuz da diyemez kimse ama neden 7900xtx'den daha güçlüsünü çıkarmadınız diyen var işte gösterdim aletin maliyet fikrini. geçerlerdi biraz daha büyük çip yapsalar ama 4nm olunca 3 ghz üzeri gelecek AIB kartlar deniyor. yani lüzümsuz pahalı olurdu daha büyük çip. o yüzden dediğin gibi en tepesi de senin olsun diye 7000 serisinde dediler biraz mecburiyetten o zaman ama şimdi mecburiyetten değil bir sonraki seri için ama biliyorsunuz ilk sefer bedavadır.  ayağınız alışsın yapacaklar kimse kullanmıyor ki pazar payı diye o yüzden istiyorlar. şimdi düşün ben de 2017'den 2023'e 6 7 tane nvidia kart kullandım ama 4k monitör alınca 10gb 3080'le dedim bu ne? en yüksek vram ne alıyoruz 4090 oo süper ama bi baktım 450w çekiyor ve acayip bir giriş istiyor. bende gariban bi 750w focus cesaret edemedim. amd alalım ne var en yüksek xtx. ne bu yenir mi içilir mi ama eski tip giriş aldım yani 200 dolar daha versem 4090 da mı alıyordum bilmem parası değildi sorun. soruyorum kullanan yok kötü de çıkabilirdi limited edition değil düşük model olsaydı? şimdi çıkar bir kart 32gb 5090 tokatlasın bir de ucuz olsun olmaz ki kuzenler a.ş. bunlar birincisi, adam diyecek ki bu nerenin alan kodu alsam mı almasam mı var mı bilen eden nasıldır ah ne yapsam? o yüzden biraz pazar alalım kötü imajı silelim sonraki seride gelelim diyorlar. UDNA mimaride esas sıçrama ve o rekabet olsun dedikleri şey olacak. nvidia işte o zaman ya ne istersek yapalım diyemeyecek mesela bu seride en büyük hataları 5nm'nin yarısı bizim zaten ne gerek var 4nm 3nm'ye oldu. güzelim mimariyi mundar ettiler 5nm'ye sıkıştıracaz derken. büütün sorun o. roptur soket kablo yanmadır yüksek wattır bir de üzerine yazılımı da kötü yapınca üretemedin verdiğim tasarımı diye TSMC'ye atınca topu e adam ne yapsın al bunu 5nm'de sıkıştır diye vermişsin 750mm2 aleti tabi ki komple yakacaklar ondan sonra lansmanda 150 tane dünya genelinde yoktu diyecek millet yani ateş olmayan yerden duman çıkmaz bu kadar düşük sayı.

• powercolor red devil limited edition ben 1500 dolardan aldım. 1000 dolara çıkmazdı o kart benimkinden daha da seçme olacaktı çünkü. 3.3 ghz alet 4090 falan bırakmaz ortada. 4k epic FG yok 60-70 aralarındaki fark ki 4090'da 6 ghz 14900ks mi ne varken 7900xtx'te ryzen var oyun ilk çıktığında ben 4080'le ryzen kullananlarla dalga geçerken 11900kf 3080'le sıfır sıkıntı derken. oyun ryzen özürlü çıktı 9 yama yedi de düzeldi yani şimdi aynı işlemci yapsalar o kadar da fark çıkmaz ama biri 375w çeker hadi benimki olsun şimdi düz xtx'lerde belki fark fazla öteki 450w.

@Professor X tamamen çözünürlükle alakalı bir durum. 4k ise şu an ya da geçme ihtimali varsa ya geçiştirin uygun fiyatlı bir şeyle. kesin 2k ise 9070 daha iyi olur RT kapatılamayan oyunlarda. kapatılan ve 4k'da zaten kıyaslarız bu konuda xtx ile 9070 serisini ama xtx daha iyi olur. mesela bende 4080s sistem de var o 11900kf'ye aldım 3080'den sonra. 2k'da aynı oyunları test etsem dersiniz ki 4080s daha iyi hele RT de işin içine girerse ama 4k olsaydı o sistemde o zaman durum değişirdi. RT aç kapa mevzusu değil çünkü vram tamamen 4k ve 4080s benim oynadığım oyunlar için konuşuyorum benim işimi görmez. o yüzden bana kulvarı söyle 2k 4k ve bir iki oyun ona göre diyeyim ki xtx al bitmeden ya da 9070 xt'nin yaygınlaşmasını bekle.

Kart tam yük altında TDP değerleri kaçlara ulaşıyor hocam ? TechPowerUp 355 diye hatırlıyorum ama Vapor X gibi modeller daha fazla kullanıyor diye biliyorum

• Professor X kullanıcısına yanıt
    Elbette 7900 XTX daha iyidir rasterde. Öyle olmasaydı AMD sunumunda 7900 GRE ile kıyaslama yapmazdı. Asıl olay aynı fiyattaki ürünle kıyaslamak ki AMD doğrusunu yaptı. Bildiğiniz gibi XTX kartlar 1000 usd idi. FSR 4 ve gelişmiş RT için 9070 XT tercih edilebilir elbette. Onun dışında XTX kartının bir tık altında diyebiliriz. Elinizde hiç kart yoksa eski kart almayın yeni çıkanı alın. Elinde XTX olan kullanıcıların 9070 XT alması mantıksız olur. Hobi olarak alan alır tabii ki.

7950 XTX konusu zor iş. Neden zor çünkü RDNA3 zaten verimsiz bir mimariydi. Yukarı çıktıkça güç tüketimi hayvan gibi artıyor ve kazanım daha az oluyordu. XTX Nitro+ bile 500w civarı çekebiliyor, siz 7950 XTX diyorsunuz. 1000w çekerdi herhalde 😂 rakibi Nvidia ile kıyaslamak saçma olur çünkü Ada Lovelace mimarisi çok daha verimliydi. Düşünün ki XTX oc basıldığında 4090 kadar watt çekiyor ama onun kadar fps basamıyor. RDNA3 verimsizdi. Bunların yanında, üst segmentte satışlardan memnun değildi AMD. İnsanlar daha çok Nvidia alıyor bildiğiniz gibi. Bundan dolayı high end kart üretmek istemedi AMD ki haklılar.

Şu an agresif fiyatlarla Nvidiadan pazar payı almaları gerekiyor. Kar marjını düşünecek olursa pazar payını artıramaz AMD. Yani bir seçim yapması gerekiyor. Agresif fiyatlar bence olumlu.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Radeon Graphics olanlar hep APU. Mobil laptoplar, modern Vega sonrası CU'lu G'li APU'lar vs. hep.

3300X sonra çıktı diye hatırlıyorum. Tek CCD üstü 4 core koydukları için oyun performansı 3600'den daha iyi falan diye iddia ettiler de, günün sonunda 4 core.

Belki Radeon VII gibi yaparlar. Vega 64 ardından Radeon VII'yi birkaç ay sonra çıkarmışlardı. 9080'i de benzeri şekil daha sonra top-end product olarak çıkarabilirler.

• quote:

Orijinalden alıntı: Professor X

Arkadaşlar FG vs umrumda değil, rasterize olarak 9070 XT, 7900 XTX'e denk mi olur, altında mı üstünde mi? Yoksa bekle sonuçları bir gör mü dersiniz? Kart alacağım, elim XTX'e gidip duruyor., yardım...

Bu arada Amd'nin elinde 7950 XTX adında bir model olup çıkarmadığını yeni öğreniyorum. 7900 xtx 4080 bazen 4080 Super performansı verdiğine göre, bu çıkışı iptal edilen kart 4090'a hayli yakın bir kart olmalı... Aslında Amd zirveden o kadarda uzak değilmiş hissi uyandırdı bende. Neden iptal ettiler acaba hocam. Efsane kart olurmuş 7950 xtx ...

@Jake Lockley

7900XTX, AI tasklar dışında 9070XT'i her konuda yener. AMD'nin kendi showcase'inde zaten 2160p gaming yapacaksanız 7900XTX alın tarzı bir ima veren bir slayt gösterdi.

MFG ve AFMF farklı çalışıyor. MFG'de 1 gerçek 3 fake kare var ve başta ki esas kareyi baz alıyor yani şöyle diyelim siz 60 FPS net aldınız MFG'yi 2x açtınız ve FPS 120 oldu bu artış aslında sahte çünkü ana kare ardından gelen komuta göre oluşan ikinci kare ihtimaller dahilinde ekleniyor ve bu 3x, 4x için arka arkaya tahmin yoluyla oluşunca çok sağlıklı çalışmıyor çünkü esas kare 4/1 zamanda geliyor ve sonra ki kareler tahmini bir şekilde sırayla oluşuyor ve her biri bir öncekini baz alıyor, ben bunun eksiğini incelemelerde gördüm ve kusurları çok, her oyunda iyi çalışmaz ama ileride daha iyi olur. AFMF ise ekranda ki karelerin arasına ekleniyor ve bu da tahmini bir şekilde çalışıyor ancak doğruluk oranı MFG'ye göre daha iyi çünkü fake kare orjinallerin arasına giriyor.

Ben açıkçası kullanmıyorum çünkü baştan ışın izlemeyle işim olmayacaktı zaten ama AMD için olmazsa olmaz bir şey çünkü ışın izleme isteyenler var ve bazı oyunlar için şart lakin günün sonunda herkes bu durumdan olumsuz etkilenecek çünkü oyunların optimizasyonu kötü, Cyberpunk 2077 4K ultra ayarlarda 4090 bile 60 FPS sabit alamıyor. Bence herkesin asıl odak noktası bu olmalı, optimizasyon.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hojikiminiru -- 3 Mart 2025; 9:38:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 9050xt bekliyorum. 6gb olan modeli

• Bir ithalatçı olarak size şöyle söyleyebilirim. Bu rakalar dünyanın en ucuz elektroniğinin olduğu ülkelerden biri ABD fiyatı. Global ağda biz EU bölgesindeyiz buradaki satıcılara kart ABD nin yüzde 5 kadar fazlasına ve birim euro olacak şekilde gelir. Yani 1000 USD lik bir kart 1050 EURO olarak gelir. Bizim ardiye, gümrük müşavirlik hizmletleri, çeşitli damga vergileri, nakilye ve bazı özel vergiler TRT payı, vadeli alım vergisi gibi ek maliyetlerimiz olur. Bunlar yaklaşık yüzde 10 a denk gelir. Yani ABD de şu anda 800 USD ye satılacak özel bir model. Ülkemizde 840 EURO artı yüzde 10 ile 924 EURO gibi bir rakama minimum satılır.

Yani 600 USD olarak gerçkten bulursa

630 x 1,1 = 693 ~ 700 EURO

600 x 36 = 21.600 ABD

700 x 38 = 26.600 TR

630 x 38 = 23.940 EU

Fiyatları bu olur.

Şu anda avrupada 5090 lar 3000-3500 e u bandında

3500 x 1,1 = 3850 EU

3850 x 38 = 146.300 TL

Gibi

• Belgeler ışığında hangi vergilerin alındığını paylaşabilecek donanımlı birisi var mı bu forumda? Çünkü paylaşsın da herkesin gönlü feraha ersin. Birisi diyor istisnai durumlarda şu vergiler var bunlar yok, başkası konuşuyor a vergisi b algısı c girdisi var minimum şöyle olur. Sanırsın milleti çarpmaya çalışan mağazaların hesap kitabını burada savunuyor. Her parmaktan başka bir seda dökülüyor, birbirimizi mi kafalamaya çalışıyoruz burada? Bu işlerin uzmanı değilim ancak bugüne kadar bu işin içinde olup da bu işte bir bit yeniği olduğunu fark etmemek için, bir şeylerden şüphe duymamış veya duymuyor olmak için kör sağır dilsiz olmak lazım.

• rylai2113 kullanıcısına yanıt

Hocam Intel B580 11.000-12.000 bandında gidiyor. 11.000 lira 300 dolar(250 dolar MSRP+%20 kdv) ediyor hemen hemen. Bunda alınan vergi veya kâr payı bu kadar düşük iken öbür ürünlerde neden bu kadar yüksek kalıyor?

Alıntı

metni:
    şaka değil gerçekten satılmamış.

Satılmadığının farkındayım hiç intel işlemci kullanmamış hiçte NV kart kullanmamış biri olarak biliyorum yani. Hatta o dönem x bir platformla xtx almayı düşünüyorum ne dersiniz diye söyleyince baya kişi ''Çöp'' yazdığını biliyorum kimisi RT performansından kimisi de NV'nin 4xxx serisi kartların popülerliğinden dem vurdu. Ki 4xxx serisi kullanan arkadaşlarım cidden memnunlar kartlardan özellikle 4070 ve üstü serisi ki 4090 bile kullanan var ofisinde. Ben ise 6xxx serisi kullanıyorum şimdi 9xxx serisine geçicem. Rdna2 den 4 e atlıyorum bir sonraki yani 4 sene sonra çıkarsa udna 2'ye atlamış olacağım. ortalama 4-5 senede 1 ekran kartı değiştiriyorum.

Alıntı

metni:
    Bir ithalatçı olarak size şöyle söyleyebilirim. Bu rakalar dünyanın en ucuz elektroniğinin olduğu ülkelerden biri ABD fiyatı. Global ağda biz EU bölgesindeyiz buradaki satıcılara kart ABD nin yüzde 5 kadar fazlasına ve birim euro olacak şekilde gelir. Yani 1000 USD lik bir kart 1050 EURO olarak gelir. Bizim ardiye, gümrük müşavirlik hizmletleri, çeşitli damga vergileri, nakilye ve bazı özel vergiler TRT payı, vadeli alım vergisi gibi ek maliyetlerimiz olur. Bunlar yaklaşık yüzde 10 a denk gelir. Yani ABD de şu anda 800 USD ye satılacak özel bir model. Ülkemizde 840 EURO artı yüzde 10 ile 924 EURO gibi bir rakama minimum satılır.

Dostum sen ne anlatırsan anlat bir çok platformdaki kesimler anlamıyor. x fiyatları neden arttı çünkü stokçuluk yapıldı gidelim stokçuları basalım gibi haberlere maruz kaldıkları için ve komplo teorilerine alışkın olduklarından herkes suçu tek tarafa atmakla meşgul oluyor. Yıllardır böyle her 2 senede 1 yeni seri çıkınca kapak bir kesime patlıyor.

NV 5xxxx başlığında baya şey dedim bana garip garip yazılar yazanlar hatta çok bilen bu işlerle uğraşan kişi kime göre neye göre misali %25 %20 gibi oranlar verdi hatta ve hatta o kadar kendinden eminki GTİP kodu olmadığını söyledi. Yani gümrükten herhangi bir kod sınıflandırılması yapılmadan geçiyor kısaca ''Kaçak'' giriliyor manasına çekti. Saygı duyuyorum dedim yani ne diyeyim.

Halbuki en ufak tırnak makasının birbirine bağlayan aparatın bile bir sınıflandırması var. İthal olan herhangi x ürün mutlaka ve mutlaka bir sınıflandırmaya dahil edilir. Ama gel de anlat.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Deepharp -- 3 Mart 2025; 0:15:18 >

• AMD RDNA™ 4 - RX 9000 Serisi (Ana Konu) (FSR4 - AFMF2.1 - PCIE5)

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Deepharp

Alıntı

metni:
    şaka değil gerçekten satılmamış.

Satılmadığının farkındayım hiç intel işlemci kullanmamış hiçte NV kart kullanmamış biri olarak biliyorum yani. Hatta o dönem x bir platformla xtx almayı düşünüyorum ne dersiniz diye söyleyince baya kişi ''Çöp'' yazdığını biliyorum kimisi RT performansından kimisi de NV'nin 4xxx serisi kartların popülerliğinden dem vurdu. Ki 4xxx serisi kullanan arkadaşlarım cidden memnunlar kartlardan özellikle 4070 ve üstü serisi ki 4090 bile kullanan var ofisinde. Ben ise 6xxx serisi kullanıyorum şimdi 9xxx serisine geçicem. Rdna2 den 4 e atlıyorum bir sonraki yani 4 sene sonra çıkarsa udna 2'ye atlamış olacağım. ortalama 4-5 senede 1 ekran kartı değiştiriyorum.

Alıntı

metni:
    Bir ithalatçı olarak size şöyle söyleyebilirim. Bu rakalar dünyanın en ucuz elektroniğinin olduğu ülkelerden biri ABD fiyatı. Global ağda biz EU bölgesindeyiz buradaki satıcılara kart ABD nin yüzde 5 kadar fazlasına ve birim euro olacak şekilde gelir. Yani 1000 USD lik bir kart 1050 EURO olarak gelir. Bizim ardiye, gümrük müşavirlik hizmletleri, çeşitli damga vergileri, nakilye ve bazı özel vergiler TRT payı, vadeli alım vergisi gibi ek maliyetlerimiz olur. Bunlar yaklaşık yüzde 10 a denk gelir. Yani ABD de şu anda 800 USD ye satılacak özel bir model. Ülkemizde 840 EURO artı yüzde 10 ile 924 EURO gibi bir rakama minimum satılır.

Dostum sen ne anlatırsan anlat bir çok platformdaki kesimler anlamıyor. x fiyatları neden arttı çünkü stokçuluk yapıldı gidelim stokçuları basalım gibi haberlere maruz kaldıkları için ve komplo teorilerine alışkın olduklarından herkes suçu tek tarafa atmakla meşgul oluyor. Yıllardır böyle her 2 senede 1 yeni seri çıkınca kapak bir kesime patlıyor.

NV 5xxxx başlığında baya şey dedim bana garip garip yazılar yazanlar hatta çok bilen bu işlerle uğraşan kişi kime göre neye göre misali %25 %20 gibi oranlar verdi hatta ve hatta o kadar kendinden eminki GTİP kodu olmadığını söyledi. Yani gümrükten herhangi bir kod sınıflandırılması yapılmadan geçiyor kısaca ''Kaçak'' giriliyor manasına çekti. Saygı duyuyorum dedim yani ne diyeyim.

Halbuki en ufak tırnak makasının birbirine bağlayan aparatın bile bir sınıflandırması var. İthal olan herhangi x ürün mutlaka ve mutlaka bir sınıflandırmaya dahil edilir. Ama gel de anlat.

Son ifadenize yarı katılıyor, yarı katılmıyorum. Her gelen zamların, olan fahiş fiyatlandırmaların stokçulardan olmadığına hemfikirim. Fakat özellikle NVIDIA kartlar için çok büyük miktarda fiyat arttırım var. Bunu yapanlar bizim ülkemize özgü değil. $750 MSRP'si olan 5070ti'ı çoğu satıcı 900-1000'e yakın satıyor Amerika'da. Bizdeki ithal eden distribütörler teoride MSRP'den alabilmesi gerek bu ürünleri, aynı mark-up'u yapıyorlar batılı ülkelerde olduğu gibi. Ne kadar vergi olursa olsun, 750 dolardan 1350 dolara(en ucuz 5070ti anlık fiyatı) çıkaran bir vergi yok anlık olarak.

Buradaki mantık bir önceki arkadaş açıklamış yani euro bazında geliyor kısaca 100-150 dolar daha fazla geliyor. Bu hep böyleydi zaten ekran kartlarında NV 2xxx serisini atıyorum 150 msrp fiyatı ile çıkardıysa yurt dışında 200 dolar bizde ise 300-350 dolara satılırdı. msrp fiyatının 2 katı veya yakındı. Aradaki tek fark birim olarak yükseldi bizde ise alım gücü x2 kat düştü makas açıldığı için şuan çok fazla faiş geliyor fiyatlar. Yurt dışında 1000 usd satılan kart bizde 1200-1300 dolara satılması gayet normal . Bu hep böyleydi. Ülkemizde her zaman pahalıydı. 10'na bölersen birim olarak 100 dolarlık x ürün 120-130 civarı bizim ülkemizde bedava yani. 1000 usd'ye karşılık 1300 usd bedava fark o alım gücünde değiliz

Enfasyonist ortam olmasa herşey tıkırında ilerlese fiyatlar yükselmeyip asgari ücret 40k olsaydı şuan kimse bu fiyatlara stok sorunu dahil isyan etmezdi. 1 ay çalışmaya 5070ti alınacak durumdaydı. Bu sırf ekran akrtı için değil tüm teknolojik ürünler faiş fiyat durumuna düştü. orta segment adroid tlf 50k oldu. iphone 16e +40k diye millet sevinçle karşıladı yani.

Pandemi döneminde de yaşadık bunu 3xxx serisi kartlarda stok sorunu bu durumu x2 daha da arttırıyor bize yansıması x4 oluyor. Suçlu aranacaksa ithalatçıdan önce NV tarafında aranmalı. Sonra ithalatçıya gelmeli top ancak kimse NV tarafını görmüyor ithalatçı tarafına dem vuruyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Deepharp -- 3 Mart 2025; 0:14:59 >

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.