Şimdi Ara

AMD RX 460, RX 470, RX 480 [ANA KONU] (15. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18.224
Cevap
87
Favori
465.443
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
45 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Mag0meD

Bildiğim kadarıyla ilk 299$ altı iddiası "Fudzilla"dan geldi. Onların da bunu hem iyimser bir tahmin ve aynı zamanda da bir siyaset yaparak kamuoyunda böyle düşük fiyatta olacağı algısı oluşturup, AMD'nin yeni nesil ekran kartlarının çıkış fiyatlarını aşağı çekmeye çalışmış olabileceklerini sanıyorum. Ancak AMD zaten Nvidia'nın GTX 1070'inin uygun fiyatı sebebiyle fiyatlarda yeni bir ayarlama yapmak zorunda kaldı. Öte yandan gelelim R9 480X ve GTX 1070'in performansına...
    Nvidia piksel doldurmaya, AMD ise doku kaplamaya oynayan bir politika izliyor. Hal böyle olunca R9 480X'in nefesi 1440p'ye kadar yetecek ama 4K'ta zorlanıp tıkanmaya başlayacaktır. GTX 1070 ise 4K'da bariz bir farkla R9 480X'ten daha iyi bir performans verecek tabi ki. Ama R9 480X, GTX 1070'e karşı yine de 1440p ve 1080p çözünürlüklerinin kazananı olacaktır. Bunu R9 480X'in hem bant genişliği hem de doku doldurma hızı söylüyor. GTX 1070'e 4K'da orta seviye detaylarda sıkıntı yaşamadan oyun oynamak isteyenler yönelmeli, hele 4K monitörü olmayan ya da uzunca bir süre almayı planlamayan parasını boşuna GTX 1070'e yatırmamalı diye düşünüyorum.
    (*AMD'nin eskide kalmış sürücü desteği sorununa gelecek olursak. Artık AMD bu konuyu "Crimson" ile aşmış durumda. Nvidia her ne kadar oyunların yapımcılarını kendine bağlayıp rakibini bu kendi grafik teknolojileriyle oluşturulmuş oyunlarla bay-pas etmeye çalışsa da AMD mecburi olarak kendini duruma adapte etmeyi başardı. Artık aynı fiyat seviyesindeki Nvidia desteğiyle yapılmış oyunlarda bile AMD kartların, Nvidia tarafındaki rakibinin önüne geçebildiğini son Crimson sürücülerle gösterdi.)
    (*İşbu yazı, bu satırdan itibaren biraz değişikliğe uğramıştır. )
    Hal böyle olunca AMD'nin kendi menfaati için R9 480X'i 339$ seviyesine konumlandırmasını hem normal buluyor, hem de zaten bu kartın bu performansla böyle bir fiyatı hak ettiğini düşünüyordum. Üstelik vergi ve döviz kuru sebebiyle oluşacak fiyat farkını da azımsamamak gerekir. 40$'lık bir fark bu Türkiye sınırlarına girer girmez 140 TL oluveriyor. Yani iki kartın Türkiye'de fiyatlarının; (dolar kuru 3TL'nin üzerine çıkmazsa) GTX 1070 için 1350TL altında, R9 480X içinse 1200TL altında seyredeceğini tahmin ediyordum. Ancak GTX 1070'in performans verilerine bir kere daha baktım ve AMD'nin bu işi 300$ üstüne çıktığı takdirde kurtaramayacağına kanaat getirdim. GTX 1070 ve R9 480 arasında bir potansiyel güç karşılaştırması yaptım ve GTX 1070'in rakibinden yaklaşık olarak (şu anda eldeki R9 480'in 4.65 TFLOPs'luk işlem gücü söylentilerine göre) 1,4 kat daha iyi olduğunu gördüm. Bu neredeyse GTX 1070, R9 480'den yaklaşık %40 daha hızlı demek oluyor.
    Aslında AMD'nin hedeflediği 1440p'de "sweet spot" yani "tatlı nokta/düzey" olarak belirlediği seviyenin ihtiyaçlarını eksiksiz olarak karşılayabilecek bir kart R9 480X, hatta 3200x1800 pikselde yüksek detaylı ayarlara kadar oynatabilecek güce sahip olacaktır. Buradaki sorun bence GTX 1070'in hem AMD'nin hem de çoğu kimsenin beklediğinden daha uygun bir fiyat aralığına konumlandırılmış olması. GTX 1070'in minimum 420$ olması beklenirken Nvidia'nın bunu 379$ olarak lanse etmiş olması AMD'nin satış politikasını bayağı zorlayıp değişikliğe uğratmış olsa gerek. Hal böyle olunca R9 480X için en pahalı fiyat senaryosunun 299$, R9 480'inse 259$ veya en fazla 269$ olacağını söyleyebiliriz.
    Öte yandan R9 480'e gelecek olursak, bu kart R9 480X'teki gibi üste yakın orta seviye değil de, performans olarak ortanın ortası şeklinde konumlanacağı için 299$'ın biraz altında olması satış rakamları ve kar marjı açısından AMD'nin lehine olacaktır ancak 299$ çıtasının çok çok altında olması AMD'nin işine gelmez. Çünkü çiplerin silikon plaka üzerinde kapladığı alan 230mm kare civarında olduğu söyleniyor. Bu durumda AMD'nin fiyatları 250$'a değil de 299$'a daha yakın hatta oldukça yakın belirlemesi beklenirdi. Ama bir üst paragrafta da açıkladığım gibi, AMD kendi aleyhine de olsa Polaris 10 mimarili grafik kartlarını 300$ altına konumlandırmalı ki paçayı kurtarabilsin.
    Başka bir durumsa, Nvidia'nın orta altı ve orta seviyeye konumlandıracağı kartlar olan GTX 1060 ve GTX 1060Ti'yi önümüzdeki sonbahar tanıtması bekleniyor. GTX 1060'ın 250 dolara yakın olacağı varsayılıyor, 239 dolar fiyat etiketiyle çıkacağını iddia ediyorum. GTX 1060Ti'nin hangi fiyatla piyasaya sürüleceğini kestirmek zor ancak o da 299$ olacaktır muhtemelen.
    Bütün söylediklerimi bir araya getirince bütün taşlar yerine oturmuş ve yap-bozun parçaları tamamlanmış oluyor.
    AMD R9 480

2304 akış işlemcisi; 144 doku haritalama birimi; 36 grafik işlem birimi.
    Temel çekirdek saat hızı 1210MHz; beklenen maksimum fabrika hız aşırılmış çekirdek saat hızı: 1270 MHz.
    Minimum RAM konfigürasyonu: 8GB GDDR5 1900MHz; min. - maks. bant genişliği: 243,2GB/s - 256GB/s.
    Min. - max. işlem gücü: 4,356TFOLPs - 4,572TFOLPs; termal tasarım gücü: ~120W.
    Kart performans konumlandırması: GTX 970 < R9 480 < R9 390X
    Yurt dışı satış başlangıç fiyatı: 259$.

AMD R9 480X

2560 akış işlemcisi; 160 doku haritalama birimi; 40 grafik işlem birimi.
    Temel çekirdek saat hızı 1210MHz; beklenen maksimum fabrika hız aşırılmış çekirdek saat hızı: 1300 MHz.
    Minimum RAM konfigürasyonu: 8GB GDDR5 1925MHz; min. - maks. bant genişliği: 246,4GB/s - 256GB/s.
    Min. - max. işlem gücü: 4,84TFOLPs - 5,2TFOLPs; termal tasarım gücü: 135W.
    Kart performans konumlandırması: GTX 980 < R9 480X < R9 FURY
    Yurt dışı satış başlangıç fiyatı: 299$.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mag0meD -- 24 Mayıs 2016; 21:16:39 >

• 3DMark11 sonuçlarındaki kartlar 470 ve 470x olabilme ihtimali varmıdır?

Tamam Samsung 'un 14nm üretiminin 16nm TSMC üretimi kadar performanslı olmadığınını iphone6s 'lerden tecrübe etmiş bulunmaktayız ama 480 ve 480x performanslarını (elimizdeki yetersiz ipuçlarına göre) bu tabloya göre gerçek var sayar isek ancak bu değerlere ulaşabiliyor ise AMD 'nin tüm iddialı söylemlerine rağmen geçtiğimiz yıllara göre çok daha rekabetten geri kaldığını mı gösterir bize? Böyle bir durumda (bir GTX970 kullanıcısı olarak) bu tablo beni korkutur gerçekten, GPU piyasası neredeyse tekele yakın seyretme eğiliminde iken tamamen tekele dönüşürse vay halimize. Dünyanın ticari olarak dengeler üzerinde tutulmaya çalışıldığı bir sistemde bunun sürdürülebilir olamayacağını varsaymaya devam etmek istiyoruz.

Çok histerik olmamıştır umarım son düşüncelerim.

• quote:

Orijinalden alıntı: KOKTURUK

3DMark11 sonuçlarındaki kartlar 470 ve 470x olabilme ihtimali varmıdır?

Tamam Samsung 'un 14nm üretiminin 16nm TSMC üretimi kadar performanslı olmadığınını iphone6s 'lerden tecrübe etmiş bulunmaktayız ama 480 ve 480x performanslarını (elimizdeki yetersiz ipuçlarına göre) bu tabloya göre gerçek var sayar isek ancak bu değerlere ulaşabiliyor ise AMD 'nin tüm iddialı söylemlerine rağmen geçtiğimiz yıllara göre çok daha rekabetten geri kaldığını mı gösterir bize? Böyle bir durumda (bir GTX970 kullanıcısı olarak) bu tablo beni korkutur gerçekten, GPU piyasası neredeyse tekele yakın seyretme eğiliminde iken tamamen tekele dönüşürse vay halimize. Dünyanın ticari olarak dengeler üzerinde tutulmaya çalışıldığı bir sistemde bunun sürdürülebilir olamayacağını varsaymaya devam etmek istiyoruz.

Çok histerik olmamıştır umarım son düşüncelerim.

Ben tabloda bir sıkıntı göremiyorum bir önceki 300 serisinde 280x ile 380x neredeyse aynı performanstaydı bu seride 480x 390x'den daha performanslı olacak.

• http://www.futuremark.com/hardware/gpu/AMD+Radeon+R9+390X/review

Burada 390x yukarıda alıntısı yapılan bahse konu tabloya göre 3DMark11 skorunda müstakbel 480x den daha iyi ortalama sonuç almış görünmekte, ya da benim kaçırdığım bir püf noktası var. İki tabloya da bakacak olursak Fury X performansı tutarlı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: KOKTURUK

http://www.futuremark.com/hardware/gpu/AMD+Radeon+R9+390X/review

Burada 390x yukarıda alıntısı yapılan bahse konu tabloya göre 3DMark11 skorunda müstakbel 480x den daha iyi ortalama sonuç almış görünmekte, ya da benim kaçırdığım bir püf noktası var. İki tabloya da bakacak olursak Fury X performansı tutarlı.

İki farklı tabloya göre kıyaslamak yanlış olur o mantıkla bakarsak bu linkte 390x o görseldeki fury'i geçmiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Schmerzhaft -- 24 Mayıs 2016; 1:03:11 >

• Anlaşılan o ki daha güncel, tutarlı veri ve bilgileri heyecanla beklemeye devam edeceğiz.
  • Kart performans konumlandırması: GTX 970 < R9 480 < R9 390X; GTX 980 < R9 480X < R9 FURY.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mag0meD

Kart performans konumlandırması: GTX 970 < R9 480 < R9 390X; GTX 980 < R9 480X < R9 FURY.

Güzel konumlandırma amd durumu bu seride toparlayacak gibi
  • 480 ler böyleyse zaten 490 lar cok daha bomba olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fury X harika bir kart fakat en büyük avantajı olan özelliği aslında aynı zamanda dezavantajı da: HBM (*yüksek bant genişliği sunan yeni nesil grafik bellek teknolojisi). Öyle ki bu sayede yüksek bant genişliği isteyen 4K çözünürlüğü gibi yüksek detaylarda rakiplerine oranla çözünürlük/performans eğrisinde daha yüksek bir artış sunuyor, ancak 4GB ile sınırlı olması sebebiyle de belli bir limiti aşamıyor. Vega 10 mimarisinde 8 veya 16 GB'lık HBM2 ve FinFet 14nm üretim teknolojisinin kullanılacağını düşünürsek, beklenmedik bir aksilik olmadıkça, AMD'nin yeni R9 490 serisinin önünde bir onu kısıtlayan bir engel olmayacaktır ve yeni Crimson sürücüleriyle de uzun bir müddet performans/fiyat*güç tüketimi listesinin en tepesinde yerini koruyacaktır.
  • Eğer gerçekse bu değerler 490/490X 1080 den daha iyi olmalı.
  • R9 480X 1500 altına gelirse(bu performansla) direk alırım.

• Matthew Murdock kullanıcısına yanıt
    Bence 1500tl yuksek olur. Iddia edilen fiyat performans olayinin dogrulanmasi icin r9480x 279-299usd olmali. Turkiye fiyati da 1100-1200tlyi gecmemeli. Ben almak icin r9 5
    480x bekliyorum. Eger bu fiyattan daha yuksek cikarsa 2.el r9 290 alir bu neslin adam akilli kartlarini beklerim.

• oup59 kullanıcısına yanıt
    Katılıyorum, biraz abarttım ben
  • Matthew Murdock kullanıcısına yanıt
    Valla hocam su an konusulan ilk parti r9 serisi 299usd ve alti olacak. Zaten gtx1070 ve ozellikle 1080 serisi rakibi vega kartlar ile gelecek. Benim icin ilk polarislerin ust fiyat limiti 299usd ama r9 480x 279 ve alti olsa cok guzel olur. Turkiye fiyatlari ucarsa Amazondan aliriz. Acikcasi benim oncelig su an monitorden dolayi amd bir gpu ama gtx1070 test sonuclarina gore degerlendirilebilir.

• qrznBot Q kullanıcısına yanıt
    Henüz kesinleşmemiş olan verilere göre GTX 1070 ile R9 480X arasındaki performans farkı ortalama %16 (+-%4) civarlarında olur. GTX 1080 ayrı bir dünya ama yine de 700$'ı hak etmiyor bence.
  • Her yerde R9 490X ve R9 490 nin sonbaharda geleceğine dair haberler var ama şu anki durumda mantıken bu seneye yetişmeleri zor görünüyor.Çünkü 8 gb hbm 2 bellekler ancak sonbaharda seri üretime girecekler.Bu kartlarında 8 gb aşağı bellekle gelmeyeceği aşikarken nasıl yetişecekler çok merak ediyorum.
  • Versalid kullanıcısına yanıt
    Vega kartlar aslinda 2017 icin planliydi ancak nvdia gtx1070 ve gtx1080 ile atal yapinca amd isleri hizlandirdi gibi gozukuyor ve bu da cok mantiksiz degil. Teknik imkansizlik haricinde eger amd ust kartlar gercekten 2017e kalirsa o segmentte gtx1070 ve ozellikle 1080 satislari goturur. Gerci hbm2 bellekli kartlar icin de pazarda bir beklenti var.

• oup59 kullanıcısına yanıt
    Vega 10 muhtemelen Fiji çekirdeklerinin 14nm Finfet üretimi için optimize edilmiş ve çıkış portlarında da bazı geliştirmeler yapılmış versiyonu olacaktır. AMD yeniden eski stratejisine dönüp eski mimariyi yendine mi pazarlıyor diye düşünülmemeli bu konuda. Nvidia'nın Pascal'da yaptığı geliştirmeler pek çaktırmasa da Maxwell'in biraz elden geçirilip hız aşırılmış hali: https://youtu.be/7jIDbZG1VxY .
    Bu açıdan bakıldığında AMD'ye eski kartı yenilemeden ziyade 14nm FinFet ile beraber hem frekans hem de verimlilikteki artışla beraber HBM2 teknolojisi ve IPv9 geliştirmeleri de eklenecek olursa yeni bir mimari sunuyor denilmesi gerekir.
    En tepe Vega 10 kartın 4K'da Ultra ayarlarda hiçbir sıkıntı yaşamayacağını düşünüyorum. Ama işin içine HDR yani 10-bit kodlama girdiğinde işin rengi hem hem Vega 10 hem de Pascal tarafında değişecektir. Çünkü HDR otomatik olarak %25 civarında karta ek bir yük bindirecektir, bu da performansta %20'lik bir düşüş demek.
    Kartın işlem gücünün 8TFOLPs seviyesinin üstünde olmasını ve 4K'ya kadar olan çözünürlük değerlerinde GTX 1080'den daha performanslı olmasını bekliyorum. Hatta bant genişliğindeki fark sebebiyle 4K'dan sonra bu fark daha da açılacaktır.
    R9 490 serisinde yeni nesil "delta renk sıkıştırma" teknolojisine de yer verileceğini düşünüyorum. Eski nesil renk sıkıştırma teknolojisinde yaklaşık %40'lara varan bir verimlilik artışı söz konusuydu, yeni neslinde bu daha da artacaktır.
    Muhtemelen 490 ile 490X arasındaki perfromans farkı 1080 ile 1070'tekinden daha az olacağı için AMD'nin R9 490'ı GTX 1070'ten aşağı bir fiyat seviyesinde tutmaması gerekir. Kartlar muhtemelen Kasım veya en geç Aralık ayı gibi raflarda olur. Muhtemel özellikler;

AMD R9 490X

4096 akış işlemcisi; 256 doku haritalama birimi; 64 grafik işlem birimi.
    Temel çekirdek saat hızı: 1250MHz; beklenen maksimum fabrika hız aşırılmış çekirdek saat hızı: 1325 MHz.
    RAM konfigürasyonu: 8GB HBM2; (ilk_olasılık - ikinci_olasılık) bellek veri yolu: 2048bit - 4096bit; (ilk_olasılık - ikinci_olasılık) efektif bellek saat hızı: 2GHz - 1GHz; min. - maks. bant genişliği: 512GB/s.
    Min. - max. işlem gücü: 10,24TFOLPs - 10,85TFOLPs; ısıl tasarım gücü: ~165W.
    Kart performans konumlandırması: GTX 1080 < R9 490X
    Yurt dışı satış başlangıç fiyatı: 539$.

AMD R9 490

3584 akış işlemcisi; 224 doku haritalama birimi; 56 grafik işlem birimi.
    Temel çekirdek saat hızı: 1250MHz.
    RAM konfigürasyonu: 8GB HBM2; (ilk_olasılık - ikinci_olasılık) bellek veri yolu: 2048bit - 4096bit; (ilk_olasılık - ikinci_olasılık) efektif bellek saat hızı: 2GHz - 1GHz; min. - maks. bant genişliği: 512GB/s.
    Min. - max. işlem gücü: 8,96TFOLPs; ısıl tasarım gücü: ~165W.
    Kart performans konumlandırması: GTX 1070 < R9 490
    Yurt dışı satış başlangıç fiyatı: 449$.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mag0meD -- 25 Mayıs 2016; 0:02:42 >

• 
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.