Şimdi Ara

AMD RYZEN 9 5950X Sıcaklık ve Fan Seçimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
517
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar çok gıcık kaptım ben bu işlemci ve fanına. aldm işlemciyi 5950x sıcaklık boşta cpu 45-50 derece cpu diyotlar60-65 derecelerde. bilgisayarla ufak bir işlem yaptığında ise sıcaklık cpu 60-70 lerde diyotlar ise 75-80 lerde

bu yüzdeden fan devamlı devreye girip girip duruyor. anlamadığım bu nasıl sıvı soğutma ise MSI MAG CORELIQUID M240 kullanıyorum . birşey anlamadım ben bu işten. önceden stock fan la ryzen 7 kullanıyordum gram ne ses vardı ne ısınma. bu işlemci mi böyle yoksa fan mı yalnış seçtim. anlamadım gitti . nasıl iştir . devamlı hızlanıp hızlanıp duruyor fan . bu işlemciyi kullanan arkadaşlar bir dönüş yapsın bana

• R9 5950x işlemci için,
    360mm kalın radyatörlü susoğutman yoksa geçmiş olsun.

Bu arada mevcut soğutucuna göre ısıların çok ama çok iyi ;)
  • Ryzen 5 7600X aldım dün montajını yaptım cpu-z benchmark veya stress test farketmez bastığım gibi 1 saniyede 95'e fırlıyodu sıcaklık. Sıvı soğutma var bir de. BIOS'ta da 55 derecede geziyordu. Servise gönderdim bakalım. Ben birden 95'e fırladığı için servise verdim ama anladığım amd 5 nm olmasına rağmen hala sıcak çalışıyor :D

• Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

Bu konuda kesinlikle haklısın AMD boşta çok fazla güç tükettiği için boştaki sıcaklıklar yüksek oluyor. R5 5600x ile fareyi hareket ettirdiğim an 40-50 watt seviyesine çıkıyor. Ama 14700k ile bu mesajı yazarken 13-15 watt arası tüketim değeri veriyor. Görüntüyü de dahili grafik kartından aldığım için bu tüketim değerinin içinde dahili gpu da var. Youtube da 1080p vide izlerken 16w civarlı ortalama güç tüketimi var. 5600x ise 30watt civarında tüketim oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hipersonic -- 20 Mayıs 2024; 19:14:20 >

• Fan hızı ayarlarını biostan yapabilirsin. şu sıcaklıklarda şu voltajı uygula gibi.

Hocam neden bu kadar kastığınızı anlamadın inanın ki.

7800x3d ile şu an bu mesajı 30 watt civarı bir tüketim ile yazıyorum.

Dediğiniz gibi boşta intel daha az güç tüketimi sunuyordur. Bu durum bilgisayarı ne için kullandığınıza göre değişecek bir durum gibi duruyor.

Arkada discord, lol vs. gibi programları açsam da bu değer 35 civarında geziyor. Bilgisayarda bir işlem yapıyoruz sonuçta bunun için kullanıyoruz. Bu programları açınca Intel de sabit 15-20'lerde kalıyorsa evet hatrı sayılır bir fark olabilir.

İş için laptop kullanıyorum intel işlemci ile birlikte. Masaüstümde ise AMD kullanıyorum. Bir düşündüm geçsem mi acaba Intel'e diye hiçbir sebep bulamadım. Masaüstünü kullanma amacım oyun oynamak. Maalesef bu bahsettiğiniz durum gerçekçi fakat pek geçerli değil.

Günlük 5 saat idle ve 2 saat oyun oynandığı senaryoda idle durumda saatlik 20 watt fark oluştuğunu varsayarsak 100 watt daha fazla tüketim gerçekleşiyor.

I9 14900K ile karşılaştırdığımızda (sebebi oyunlarda benzer fpsleri almasıdır) 50-70 watt arası bir fark oluşuyor. Bu basit hesapla ortalama 60 watt dersek 2 saatte 120 watt daha fazla tüketim gerçekleşiyor. o 20 watt farkı da idle durumda dahili/harici gpu farkına yedirirsek arada hiçbir fark kalmadığını görüyoruz ki 2 saat iyimser bir süre. Geriye birim fiyat başına aldığın fps karşılaştırması yapmak olacak fakat Bu karşılaştırmayı yapmayacağım.

Sonuç olarak son kullanıcının bilgisayarı nasıl kullanacağına bağlı olarak değişen bir fark mevcut. Ek olarak AMD işlemciler tak çalıştır işlemciler kesinlikle değildir biraz ince ayar gerektirir. Bu durum tak çalıştır yapacak kişiler için önem arzediyor tabii ki. Hiçbir şirket de babamızın oğlu değildir. Hangisi kullanım amacımıza uyuyorsa onu kullanmamız gerekiyor.

İyi forumlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Boşnak Ağa

Bu mesaj silindi.

Sorunun amd kaynaklı olduğunu söylemek kesinlikle yalnış bir şey olur. bundan önce kullandığım ryzen 7 3700x gram ısınma sorunu yoktu. ayrıca eski amd leri konuşmassak topladığım 100 lerce pc de de kullandığım amd işlemcilerde genel anlamda bir sorun yaşamadık orjinal stock fanı ile sıcaklık konusun da . bu işlemci 5950x ve sıvı soğutma hiç memnun kalmadım . acaba NOCTUA NH-D14 fana mı geçsem. yani kafa yoruyor. devamlı gir çık devreye giren sesten. bu nasıl bir işlemci ya. dediğiniz gibi yazı yazarken bile sıcaklık yükseliyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Anakart ASUS X570 Gaming edition bios en son sürüm. plakaya soğutucu tam oturmuş . cool and quiet devrede. bu işlemcinin kendisinde sorun mevcut. fan profili denenebilir. bu dediğin yöntemi deneyeceğim. lakin hepsi boş . bu kadar saçma sapan ısınacak kadar ne vaad ediyor bu işlemci bunu düşünmek lazım. bu dediğin yöntemleri 25 yıldır sektörde bir bilgisayar donanımcısı olarak dikkat ettiğime emin olabilirsin. ilk kez bu derece saçma belli belirsiz ısınan bir işlemci gördüm. aynı üründen bir tane daha aldık denemek için. deneyip garanti ile de irtibata geçeceğim

• bu forumda yıllardır bir işlemci konusu açıldığında illaki amd ise bir intel ci yada intel se bir amd ci çıkıp illaki konuyu goygoya çevirir. bu ülkenin damarların da var bu kendi kullandığını övmek . amd çipset olarak intel kadar stabil olmayabilir lakin çok sorunlu intel çipsetler ve işlemciler de gördük . 386 sx25 işlemcilerden hatta 286 işlemcilerde tutun da hepsini topladım satttıö kurdum cyrix işlemciler bile var içlerinde kimisi çok iyi idi kimisi rezaletti intel amd hepsi için geçerli bu. konuya odaklanmak lazım . bu işlemci sorunlu diye amd sorunlu diyemeyiz lakin katılıyorum sizlere ki 5950x sorunlu gibi duruyor . onu da yarın yeni işlemciyi deneyip size sonucu paylaşacağım . aynı durum bir zamanlar nvidia için de geçerliydi misal 9000 serisi nvidia 570 serisi nvidia lar da çok ısınma ve çip arızaları yaşadık ama nvivida özellikle 800 serisi sonrasında tamamiyle efsane hale geldi şuan kıyas bile yapılmaz amd ati kısmıyla . işlemci de ise hala iyimserim fakat bu tür sorunlar devam ederse amd ilk başta çıktığında intelin taklidi olarak çıktı bu ünvanını tekrar kazanır . yıllarca tasarım iğneli yapısını bile değiştirmedi elin değsin iğne yamuluyor saçmalıklar var evet . bir de amd çipsetli anakartlar bozulduğunda genelde tamir edilmiyor böyle bir sorun da var bu da kötü bir durum. sonuç olarak sorunlar amd de biraz daha fazla diyebiliriz ama yine de çok iyi işlemcileri de olduğu için genelleme yapmıyorum amd intel diye . fakat arkadaşların haklılık payı da gerçekten yüksek . yani güven yitirir eylemler çok yaşanıyor burada ne yazık ki hem fikiriz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BorckaArtvin -- 26 Mayıs 2024; 17:39:26 >

tabiki faydan oldu değerli kardeşim. lakin benim demek istediğim konu şu ben spesifik anlamda bu işlemcide bir sorun olduğunu düşünüyorum. genel anlamda değil de. ikinci işlemciyi de denedim biraz sanki daha az ısınma oldu ama fan devamlı giriyor devreye. yani çok sinir oldum. bu sistemi kullanmayacağım. performanslı bir işlemci diye aldım da . gerçekten bu kadar yük olacak birşey yok. şuan sana bu yazıyı yazarken bile fan kafasına göre horon tepiyor. sıvı soğutma var. hiçbirşeyde eksik yok. işlemci vasat

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.