artizlik hepsi ama bir yandan hak veriyorum adamlar noob ve isletim sisteminde grafiksel estetik ariyorlar apple macos kullananlarin hepsi gui mevzusuna tav oluyor mesela.. baska sekil nasil ozendireceksin millete o wmleri kullanabilenler bile noob i3 falan yani.. bahsettigin o hyprland seysi falan.. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 9 Ekim 2024; 14:38:42 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
AMD Ryzen 9000X3D işlemcilere ait kıyaslama sonuçları paylaşıldı (5. sayfa)
-
-
Ya etsinler, tiling window manager kullanan insanlarin niçin kullandığını anlayabiliyorum. Moda oldugu icin kullananlara tav oluyorum ama işte.
GUIlere alismam zor oluyor benim sanirim zaten. Geçen proxmox kullanmayi denedim, her seyi terminalde yapmak zorunda kaldim GUIsi cok karisik oldugundan mesela. Yaslaniyorum galiba ben de.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Neden kullanıyorlar hocam tiling window manager? Ben hic böyle seylere gerek duymuyorum mesela. Xfce kullanıyorum.. Eskiden wm olarak sürekli flxbox kullanırdım flxbox desen tamam ama mesela bu sonradan cıkan tile mile wm'ler böyle pencereleri tile mile yapayım gibi sacmalıklarla hic ilgilenmedim
Bu wayland bile benim ilgimi cekmiyor hatta bu kafasına esenin bir seyi standart yapması olayını wayland icin söyledim.. Sanki yeni bir systemd faciası gibi.. Simdi belki diyeceksin yeuv bir sürü yenilik falan zırt pırt fakat bu yenilikler gercekten de o kadar gerekli mi?
Linux'ü alıp yeni bir cağa mı tasıdı? Masaüstünde kullanım oranı mı arttı? zaten x11'de calısan tonla uygulama bununla uyumsuz, eski donanımların da cogunu desteklemiyor, sonra bu wayland yine systemd kafasına benziyor her seyi bu wayland yönetiyor gereksiz sistem kaynagı yiyor ayrıca getirdigi yenilikler de kullanıcılar icin cok sey degistiriyor mu acaba?
Iste güya verimli ekran yönetimi, düsük gecikme süresi sözde daha iyi kaynak yonetimi, bunlar kullanıcılar icin cok da fark edilir seyler yaratıyor mu?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 9 Ekim 2024; 19:13:43 >
-
Klavyeyle bütün sistemi idare edip bir ton is yapabildigini söyleyen insanlar var bu tiling wmlarla. Hic denemedim o yuzden bilmiyorum, ben soyleyenlerin yalancisiyim. KDE seviyorum ben.
X11 linuxtan bile eski. Mainframe icin yapilmis, temel amacı pencereleri uzakta oluşturmak. Son derece ironik bir şekilde bu işi yapamıyor modern linuxta. X12 diyenler vardı, benim mesela hiç sıkıntım yok X12 fikriyle, ama o da wayland kadar sikintili bir surecle oturtulurdu. Şu an bu aciyi cekecegiz ama gelecekte 50 yillik kodlar kullanmayan bir compositorumuz olacak.
Tabii ben X11 kullanmaya devam edebilmek istiyorum ama butun distrolar ope ope wayland kullanacaksin diyor. Lan xwayland kullanacagima dumduz X11 kullanirim. E boyle olunca da severim sizin distronuzu deyip arch kuruyorum. O zaman da bilgisayar bana hizmet edecegine ben bilgisayara hizmet etmeye basliyorum.
Nvidia waylandi duzeltiyormus ama. Broadie roberts mi ne oyle bir youtuber var, o eleman takip ediyor bu isleri ondan dinliyorum ben de. Tabii sen bu konuya benden epeyce daha fazla hakimsin o yuzden senin olaya bakisin benimkinden daha oturakli olmak durumunda.
Tabii gene de bazi itirazlarim var; systemd gitse yerine kim gelecek, kilicdaroglu mu? Alternatifler var, evet, ama butun mainstream distrolarin systemd kullanmasinin bir sebebi olmak zorunda.
Masaustunde Linux kullaniminin artmasinin tek yolu bilgisayarin icinde linuxla gelmesi. Çoğu insan web tarayicisi kullaniyor sadece.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Hocam i3 kulananlar klavye ile tüm mevzuları halledip üretkenligi arttırdıklarını iddia ediyorlar diyorsun galiba ancak bu sadece bir iddia. Herkesin kullanım alıskanlıgı farklı fakat burada enteresan bir lüzumsuzluk ortaya cıkıyor bence yani bilgisayarda mouse diye bir sey icat edilmis ve grafik ortamların temel bileseni haline gelmis. Neden mouse kullanımından kacıyorlar? Bu oldukca sacma ve gereksiz bir sey gibi geliyor bana. Bir cesit hackerız abiy ayagı gibi sanki.. Hani hackerlar böyle cat cat klavye kullanıyorlar filmlerde falan..
Yani o klavyeden elini kaldırmadan, yani mouse'a uzanmadan, mouse'a uzanma hareketini yapmayarak o cok kıymetli zamanlarını bosa harcamamıs mı oluyorlar acaba hahaha
KDE konusunda o da güzel bir DM ama bence biraz ağır DM. Bir DM, en fazla Xfce, Mate ve Cinnamon kadar ağır olmalı. Sistemin donanım gücünü hesaba katmıyorum cünkü ne kadar fazla özellik o kadar kullanıcı deneyimini etkiler. Mesela Windows 10 ve üstünün korkunc olmasının en büyük sebeplerinden biri de cok karmasık menüler ve gereksiz sekilde ağır özellikler icermesi mesela insanlar Windows 10 yerine Windows 7 diyor.. Hatta bazıları Windows XP diyor.. Bu tarih olmus Windowsların sevilmesi aynı zamanda hafif olmalarından da kaynaklanıyor. Bir Xfce ya da Cinnamon kullanıcıya Windows 7 tadı veriyor..
Systemd'nin en büyük sorunu, tüm islevleri kendi bünyesinde topluyor. Linux olayında, her programın sadece tek bir görevi yerine getirmesi ve bunu en iyi sekilde yerine getirmesi hedefleniyor. Olayın özü bu yani.. Kücük ve birbirinden bagımsız araclar olacak, bunlar birlikte calısacaklar yani Unix - Linux'un modüler bir yapısı var. Fakat Systemd denen bu mevzu modüler yapıyı kırıyor, cünkü bu gudubet sey, sadece bir init sistemi degil, aynı zamanda bu bir oturum yönetimi, zamanlayıcı, network manager, cihaz yönetim sistemi tırı vırı gibi birden fazla göreve sahip. Yani bu gereksiz bir karmasa yaratıyor ve tüm sistemle fazla entegre oluyor
Iste burada Systemd'nin bu gereksiz tasarımı sebebiyle, bir modülde bir hata ortaya cıkarsa, diyelim bir güvenlik sorunu olsun bu yüzden tüm sistem patlar..
Alternatif init kullanan bir distro ya da direkt FreeBSD kullanırsın.. FreeBSD masaüstü kullanım icin uygundur..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 10 Ekim 2024; 8:32:44 >
-
O hekır tribi bana da cok komik geliyor ahah.
Donanım son 10 yil içerisinde ciktiysa KDE sorun cikarmiyor. Tabii wayland ve nvidia kullanmiyorsan. O zaman paso çöküyor.
Systemd'nin moduler calisabilmesi lazim bence de. Niçin ya hep ya hiç kavrayamiyorum. Parca parca secebilmeliyim. Ama calisiyor simdi oyle bir durum da var.
Standartlasma acisindan faydali buluyorum ben systemd'yi, ama ben sadece o acidan bakiyorum sanirim, temel derdim microsofttan kurtulmak çünkü.
FreeBSD kullanmayi denedim, wine bile calisiyordu hatta ama su noktada ozel bir amaç yoksa mantikli degil.
Microsoft şahsi verilerimden uzak dursa bunlara gerek kalmaz bak, muhtemelen OEMlere para yediriyor anakarta yapisik lisansla satmadiklari makinelere Linux kurmasinlar diye. Steam linuxu yayginlastirirsa her sey cok guzel olacak ama, eminim.
Su an iki buyuk sikinti var en azindan benim icin: web tarayicilarda donanım dekoderleri çalışmıyor ve oyun ureticileri anticheatlerine Linux desteklettirmiyor, mesela battleye mi ne bir tanesinde Linux destegi var ama PUBGnin sahibi Linux'ta oynattirmiyor. Fortnite, LOL, Valorant falan da calismiyor ne yazik ki. E bu ortamda masaustunun cogunlukla oyun oynamak icin alindigini goz onunde bulundurursak bu iş olmaz. Tasinabilirde sans var ama işte orada da para donuyor muhtemelen.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
FreeBSD eğer donanımın destekliyorsa bence masaüstünde en mantıklısı bir kere sistemin tüm bilesenleri FreeBSD ekibi tarafından gelistiriliyor bu da ek bir kararlılık sağlar. Üstelik ZSF dosya sistemi oldukca üstün bir dosya sistemi ve FreeBSD'ye cok iyi optimize etmisler..
Ports sistemi desen, bir sürü hazır paket var ama istersen oradan da derleyerek kurarsın ve daha optimize sekilde kullanırsın. Hem de FreeBSD gereksiz cöplerle birlikte gelmiyor ortalama bir linux distrosu yükledigin zaman ıvır zıvır bir sürü kalabalıkla birlikte geliyor FreeBSD arch gibi minimal bir sekilde kuruluyor.. Hem de kurulumu Arch gibi amele mevzusu degil gerci üzerine x11 ve gui kuracaksan x11 konfigürasyon dosyalarıyla ve nvidia sürücüsüyle falan ugrasman gerekiyor yine de yapamayacagın bir sey degil sonrası zaten ubuntu gibi kullanırsın..
Hatta Linuxulator diye bir sey de var onunla bazı linux yazılımlarını da calısıtırsın bir de yine aklıma gelen üstün özelliklerden biri, bunda yapılandırma dosyaları, bu dosyaların icerigi konumları, falan böyle daha düzenli bir base sistem var mesela linux dağıtımlarında sacma sapan yerlerde böyle sacma sapan ıvır zıvır dosyalar olur fakat mesela FreeBSD'de /etc/rc conf'dan bir sürü ayarı yaparsın
Mesela yine Linux'de x11 yapılandırmak icin bir sürü ıvır zıvır dosya vardır /etc/X11/xorg conf, /etc/X11/xorg conf d, xinitrc, xprofile falan gibi böyle darmadağındır fakat FreeBSD'de /etc/X11/xorg conf gibi adet dosyadan her seyi ayarlarsın falan yani eğer ki bu gibi ayarlara hakim olmak isteyen biriysen linux darmadağın ve özensiz bir sey FreeBSD ile karsılastırınca amatör birilerinin elinden cıkmıs bir yazılım izlenimi veriyor sanki..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 10 Ekim 2024; 15:23:42 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X