< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 5 Ekim 2023; 18:49:19 > < Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
AMD Ryzen Mobil 7000 Serisi [ANA KONU] Laptop Tavsiye & Tartışma (13. sayfa)
-
-
Çift kanalın tek kanala göre avantajı ne ki? Benim gibi bilmeyen, fikri olmayan birine açıklayabilir misiniz? Yani 2x8 bir tane 16 GB ramden daha mı performanslı oluyor? Ne kadar performans farkı oluyor?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
İstanbul dan Ankara ya 100.000 araçlık konvoy gidecek, tek şeritli yolda mı göndermek istersiniz iki şeritli yolda mı? Tabi bu arada yolun müdavimleri de hala yolda... Herbir şeridin tafik akış hızı da sabit.
Thinkbook 15 Gen2 amd konusunda tek kanal çift kanal ram ile performans testlerine bir bakın ne demek istediğimi anlarsınız.
Özellikle entegre grafik kartlı sistemlerde grafik kartının yüksek veri ihtiyacını tek kanalla karşılamak en az %25-30 performans kaybı yaratır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 5 Ekim 2023; 18:54:57 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Ben de laptop arayışındayım böyle şeyler öğrenmek daha doğru araştırma yapmama yardımcı olur. Basit bir hesaplamayla 2x8 Gb ram yük altındayken 16GB performansı verirken, tek kanallı olmasından dolayı 16GB Ram yük altında 12GB gibi performans verir o zaman. 4GB kayıp var, vay canına. Piyasada hala satılmaya çalışan 4GB ramli laptoplar olduğunu düşününce hiç de göz ardı edilecek bir değer değil.
-
-
ddr5 için anladığım kadarıyla veriyolu yarıya indirilerek tek slot için çift kanal, çift slot için quad kanal gibi çalışması sağlanmış görünüyor.
slot
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektrotek -- 5 Ekim 2023; 22:40:40 > -
İşlemci ve iGpu lar için %15 hatta %20 ye kadar performans artışı sağlar özellikle Ryzen işlemciler için daha önemli. Yüksek sistemlerde tek kanal ram kullanıp oyunlarda drop yiyen çok var. Her zaman dual channel kullanılmalı.
-
@bloodin hocam sana bir konuda kişisel fikrini sorabilir miyim?
İki makine var ikisi de 32 gb ram 512 ssd
İlki hp elitebook 845 g10 ryzen 7540u ekranı 250 nit %45ntsc 1920x1200 iki ram slotu var birinde 32 var tahminim.
İkincisi thinkbook 14p g3. Ryzen 6800h Ramlar gömülü. 2.2 k ekranı var. 300 nit. Galiba %100rgb olmalı
Thinbook 100 kusur dolar daha pahalı. İlkinde 2 tane usb 4 var. Thinkbookta usb4 yoktu yanlış hatırlamıyorsam.
Yazılım vs ile uğraştığım için thinkbook bana sıcak geliyor.
Hatta Asus ROG Zephyrus 14 çok daha sıcak ama 300-500 dolar arası daha pahalı.
Sen olsan hangisini seçerdin?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 8 Ekim 2023; 12:35:57 >
Eski model işlemciyi dert etmeyecek arkadaşlar için thinkbook 14 g6 abp hoş duruyor. İki ram slotu ve iki m.2 ssd slotu var. Yurt dışında ön sipariş 600 dolardan başlıyor. Umarım benzer fiyata bize de gelir. 1920x1200 ekran 7530u işlemci. Pek çok kişi için yeterli olur.
Abi kusura bakma ya yoğun bir dönem cevaplayamadım. Burada Thinkbook 14p daha iyi bir tercih olarak duruyor fakat 14 inç kasada 6800H gibi bir işlemciyi ne kadar soğutabilir orası düşündürmüyor değil. Elitebook yeni nesil güzel evet ama o ekran hiç yakışmamış. Bu arada Türkiye'de de 7540U ve 7840U işlemcili olanları satışa başlamış :)
akakce.comHP 845 G10 R7-7840U 16 GB 1 TB SSD 14'' WİN 11 PRO NOTEBOOK 8A3T0EA Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçehttps://www.akakce.com/laptop-notebook/en-ucuz-hp-845-g10-r7-7840u-16-gb-1-tb-ssd-14-win-11-pro-notebook-8a3t0ea-fiyati,315633611.htmlEdit: Ve Türkiye'deki üstte paylaştığım modelde 400 nit %100 sRGB ekran bulunuyor. Şu anki kur ile 1520 dolara geliyor. Bilmiyorum bahsettiğiniz yerde ne kadar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodin -- 9 Ekim 2023; 13:19:13 >
-
Estağfurullah diyeceğim, %50 kusura bakmışım gibi olacak o yüzden Lafı mı olur aramızda. Zaten acelem yok. Ara tatilde gelirken yurt dışından bizim ufaklık getirsin diye düşünüyorum. Burada 1500 dolara gelen cihaz orada vergiyle 1000 dolara varmıyor bazen... zaten laptop vergisi %8.25 imiş. Buradan 1500 dolara hp alacağıma 1300 dolara framework alırım. Benim derdim 800 doları geçmemek. Bu arada hp nin en yüksek segmentinde bile 250 nit ekran var kafayı yiyor insan...
Teşekkür ederim bilgi için...
Yanlış yere yazmışım. Herkese kolay gelsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HandK -- 10 Ekim 2023; 12:23:46 > -
@sallami ve @Tface cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Peki çift kanal ram kurulumunda ramlerin aynı güçte olması da önemli mi? Çünkü bazı laptoplarda tek kanal gömülü geliyor. Örneğin 8+32 kurulumu ile 16+16 kurulumu kıyaslandığında 16+16 toplamda 32 olmasına rağmen aynı güçte 2 ram olduğu için herhangi bir avantaj sağlar mı? Bir de ddr4 ile ddr5 arasında gerçekten ciddi bir fark var mı? Bir yerde %10 performans farkı ama %100 fiyat farkı var şeklinde bir yazı okumuştum. Yukarıda da iki tane ddr5'in dört kanal gibi çalıştığı gösterilmiş.
-
Üreticinin anakart tasarımına bağlı. Eskiden özdeş olmaları gerekiyordu.
Özdeşlik derken boyutlarının bile aynı olması gerektiği iddia ediliyordu.
Lenovo söz konusu olunca psrefte yazıyor özdeş olmak zorunda değil. En azından son 3 yıldır böyle. Hatta bende neredeyse 10 yıllık 4005u işlemcili lenovo b5070 var onda bile 4+8 takılı ve dual çalışıyor. Yani siz konusu lenovo olunca biraz daha gönül rahatlığı ile sorun olmaz diyebiliyorum. Yani ebat aynı olmak zorunda değil.
Ama hp den emin değilim. Çünkü kendisi dual için hp marka ram kullanın yoksa sorun olabilir yazmış ki 2022-2023 üretimi kasa. Artık harbiden şart mı yoksa satış amaçlı mı bilmiyorum.
Özdeşliğin okinci parçası çalışma frekansları. Bu arada eğer bir ram cl-9 diğeri cl-11 ise örneğin ikisinin ortak desteklediği düşük hızda çalışır. Burada cl-9 idi sanırım. Benim 10 yıllık laptopta öyle mesela.
Mhz olarak ise örneğin 3200 ve 4266 aynı anda taktınız ikisi de 3200 de çalışır. Ama aradaki farkı siz pek fark etmezsiniz zaten.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 11 Ekim 2023; 22:46:36 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Ben taa 2009 model Core 2 Duo Lenovo Y550p cihazıma 2+4 GB takmıştım, bana mısın demeden çalışmıştı :)
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Önemli değil mesajı hatırlıyorum, cevap verecektim bir türlü fırsatım olmadı, sıcaklıklar bana nispeten normal gibi göründü, özellikle de sessiz moda aldıysanız günlük işlemlerde çıkacağı 50 derece gibi sıcaklıklarda fanları devreye sokmadan pasif soğutmaya devam eder. Bu konuda bir sorun olup olmadığını ancak performans modunda cihaza yüklenerek anlayabilirsiniz. Sıvı soğutmalı bir sistemde yüksek performans modunda yük altında 75-80 dereceleri geçmemesi lazım. Eğer 100 dereceyi görüyor ve termal throttling yapıyorsa:
1-) Egzos fanınızın düzgün şekilde dışarı hava attığından emin olun.
2-) İşlemcinin soğutucusunun düzgün oturduğundan emin olun.
3-) Arctic MX-4 gibi kaliteli bir macun kullanın, macunun orijinal olduğundan emin olun
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Az once 10 dklik yaptigim teste istinaden sonuclarim. Nzxt cam programdan 3 fani perfomansa cektim. 1.38-1.88 arasinda rpm ile max 88 C gordu. Suanda 4 fan var. Kasa olarak h9 elite dersem daha rahat anlayabilirsiniz. Sagda kaliyor, 3 fan. 1 taneside anakartin solunda. Macun konusunda deep cool ile beraber gelen sivi sogutmanin kendi macunu suanda ustunde var, onu kullaniyorum. Ekran karti ve 3 fan daha alt kisma eklenirse, daha iyi olur diye dusunuyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
@sallami ve @Bloodin hocam hazır konusu açılmışken ve üzerine denk gelmişken ram konusunda bir şey daha sormak istiyorum. Dell n4050 i5 2410m işlemcili bir laptop kullanıyorum. İnternette arattığımda maksimum rami genellikle 8gb olarak görüyorum fakat birkaç yerde 16gb a kadar yükseltilebilir denmiş. Araştırdığımda işlemci 16gb ı destekliyor. Cmd yi açıp "wmic memphysical get maxcapacity" komutunu girdiğimde de MaxCapacity 16777216 sonucunu alıyorum. Halihazırda notebookta 2x4gb ram var. Acaba 2 tane 8lik alıp şansımı denemeli miyim? Ram almadan uyumlu çalışıp çalışmayacağını anlayabileceğim bir yöntem var mı?
-
7600X ve LS720 kullanıyorum. Konuyu görünce deneme yaptım aynı testte benimki 68 derece oluyor. Prime95 de 78 cinebench de ise 87 yi gördü. Havalar şimdi serinledi, yazın cinebench testi yaptığımda 92-93 lerde gezip anlık 95 e geliyordu. Yazın boşta 43-46 arası değişiyordu şu an 35-37 lerde geziyor. Senin işlemcin daha güçlü olduğu için sıcaklıklar normal görünüyor. Benim kasam mesh önden direkt havayı alıyor seninkisi cam. Direkt hava alsa az daha katkısı olurdu zannederim.
Kabul etmek lazım X serileri sıcak çalışmak için tasarlanmışlar. Yani bu bir sorun değil X lerin normal hali. Ne yaparsan yap strese girdi mi o işlemci illa 95 i görecek. Öncesinde 214 XT kullanıyordum arada çok fark yok. Sadece normal çalışmada sıcaklık düştü ama hararet oldu mu sıvı soğutma da aynı. Birinde sıcaklık ani yükseliyor diğerinde az daha yavaş çıkıyor fark bu sadece. İlk sıvı soğutmam olduğu için beklentim yüksekti bilseydim sıvı soğutma almazdım. Ama X işlemcilere sıvı soğutmayla alakalı test videolarına inceleme makalelerine bakarsan maşallah klima gibi soğutuyor. Alayı hikaye
-
Hocam bu konuda kesin bilgiyi ancak daha önce denemiş olanlardan alırsınız, ben 8 gömülü ram’i olup, resmi belgelerinde “maksimum 16 destekler” dediği halde tek slotuna 32 gb takılabilen ve 8 gömülü ram’i ile toplam 40 gb ram destekleyen dizüstü cihazlar gördüm. Büyük ihtimalle destekleyecektir ama kesin bilgiyi ancak deneyenler verir.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X