Şimdi Ara

Anakart Gücü kesiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
13.051
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Aylardır bilgisayarım köşede bir kenarıda yatıyordu. Bilgisayarımı yeniden topladım temizledim.
    Bütün bağlantılarını yapıp power tuşuna bastığımda cpu fanı 1 cm dönüp duruyor. Sadece tık diye ses geliyor. Ne power fanı ne işlemci fanı çalışmıyor ve bilgisayar açılmıyor.
    Power'da sıkıntı olacağını düşündüğüm için arkadaşımın bilgisayarında kendi powerımı denedim, açıldı.
    Benim bilgisayarıma arkadaşımın çalışan power'ını taktım, açılmadı.
    Deneme yanılmayla sorunun anakartta oldugunu anladım. Ama anakartı kesen şeyin ne oldugunu anlayamadım.
    Videların kasaya temas edebileceğini düşündüğümden kasa haricinde masanın üzerinde kurup denedim. Halen aynı sonuç. Bios pilini değiştirdim aynı.
    Ekran kartı, ramler, harddiskler dahil hiç bir donanımı takmadan açmaya çalışıyorum sadece anakartı bağlayarak, yine de açılmıyor.
    Bu konuda bir fikri olan varsa paylaşabilirse sevinirim.
    İyi günler

• quote:

Orijinalden alıntı: SLyFX

Merhabalar.
    Aylardır bilgisayarım köşede bir kenarıda yatıyordu. Bilgisayarımı yeniden topladım temizledim.
    Bütün bağlantılarını yapıp power tuşuna bastığımda cpu fanı 1 cm dönüp duruyor. Sadece tık diye ses geliyor. Ne power fanı ne işlemci fanı çalışmıyor ve bilgisayar açılmıyor.
    Power'da sıkıntı olacağını düşündüğüm için arkadaşımın bilgisayarında kendi powerımı denedim, açıldı.
    Deneme yanılmayla sorunun anakartta oldugunu anladım. Ama anakartı kesen şeyin ne oldugunu anlayamadım.
    Videların kasaya temas edebileceğini düşündüğümden kasa haricinde masanın üzerinde kurup denedim. Halen aynı sonuç. Bios pilini değiştirdim aynı.
    Ekran kartı, ramler, harddiskler dahil hiç bir donanımı takmadan açmaya çalışıyorum sadece anakartı bağlayarak, yine de açılmıyor.
    İyi günler

Statik elektriklenme olmuş sanırım.Bu durumda anakartınız çöp olmuş oluyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: oozgur16

quote:

Merhabalar.
    İyi günler

Statik elektriklenme olmuş sanırım.Bu durumda anakartınız çöp olmuş oluyor.
    Donanım bilgim iyidir ama elektrik devrelerinden vs pek anlamam. Bu konuda yapılabilecek birşey yok mudur ?

• quote:

Donanım bilgim iyidir ama elektrik devrelerinden vs pek anlamam. Bu konuda yapılabilecek birşey yok mudur ?

Alıntıları Göster
    İlk cümlenizden sonrasını okumadım ama psunuz kısa devre sonucu kendini kapatıyor.Çözüm için tüm bileşenleri tek tek çıkarıp deneme yapın.Aynısı başıma geldiğinde sorunlu hdd idi emin olmak için bir kez daha powera bastığımda hdd den duman geldiğini görmüştüm.Kısacası tek tek bileşenleri takarak açmayı çalışırsanız sorunlu elamanı bulabilirsiniz.

• quote:

Merhabalar.
    İyi günler

anakartın bios çipine baktır hocam kuvvetle muhtemel sıkıntın o

• quote:

Orijinalden alıntı: aemless

quote:

Merhabalar.
    İyi günler

Hocam elimde 3 adet bios pili var üçünü de denemiştim ama bir sonuç alamadım.

quote:

Orijinalden alıntı: *ExtraTechx*

İlk cümlenizden sonrasını okumadım ama psunuz kısa devre sonucu kendini kapatıyor.Çözüm için tüm bileşenleri tek tek çıkarıp deneme yapın.Aynısı başıma geldiğinde sorunlu hdd idi emin olmak için bir kez daha powera bastığımda hdd den duman geldiğini görmüştüm.Kısacası tek tek bileşenleri takarak açmayı çalışırsanız sorunlu elamanı bulabilirsiniz.

Hocam okusaydınız zaten orada yazmıştım sadece anakartı kasadan çıkartıp da denedim herhangi bir yerden kısa devre yapmasın diye. Hiçbir hardware kullanmadan sadece anakart psu bağlantısı ile denemiştim sonuç aynı.

• quote:

quote:

quote:

Merhabalar.
    İyi günler

quote:

Hocam okusaydınız zaten orada yazmıştım sadece anakartı kasadan çıkartıp da denedim herhangi bir yerden kısa devre yapmasın diye. Hiçbir hardware kullanmadan sadece anakart psu bağlantısı ile denemiştim sonuç aynı.

üstad sorun pil değil sorun bios çipinde anakartın modelini yazarmısın

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Merhabalar.
    İyi günler

quote:

üstad sorun pil değil sorun bios çipinde anakartın modelini yazarmısın

Alıntıları Göster
    anakart hiç tetik almıyorsa o yuvarlark olan kondansatörlere bak şişmiş olabilir el becerin varsa lehimlerinden ayırıp o şişen parçayı elektronik malzeme satanlarda bulabilirsin yenisini alıp yeniden lehimlemen gerekli fakat bu iş biraz tehlikeli sayılır anakartının resmini çekip koyman mümkünmü yakından bakalım?

• quote:

Orijinalden alıntı: TiRaNTx

anakart hiç tetik almıyorsa o yuvarlark olan kondansatörlere bak şişmiş olabilir el becerin varsa lehimlerinden ayırıp o şişen parçayı elektronik malzeme satanlarda bulabilirsin yenisini alıp yeniden lehimlemen gerekli fakat bu iş biraz tehlikeli sayılır anakartının resmini çekip koyman mümkünmü yakından bakalım?

hocam benimde bilgisayarda sorun var arkadasın sorunun aynısı var anakart p5pl2 asus psuyu degistirdim sorun halaa devam ediyor anakart degistirmek sartmı yoksa bi cozum varmıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: murat425

quote:

Orijinalden alıntı: TiRaNTx

hocam benimde bilgisayarda sorun var arkadasın sorunun aynısı var anakart p5pl2 asus psuyu degistirdim sorun halaa devam ediyor anakart degistirmek sartmı yoksa bi cozum varmıdır.

çzüm bahsettiğim gibi tamirede versen adamlar anlattıklarımı yapacaklar varsa lehimlerde sorun onları yeniden lehimleyecekler anakartına iyice bak yakından altına üstüne yanmış birşey varmı? o psunun kablosunu taktığın yerdeki sockete belki yanıktır .. dediğim gibi o yuvarlak diot kondansatör her ne denyorsa işte onlara bak normalde üstü düz olur bombeleşme varsa şişmiştir bozulmuştur yani yenisi ile değiştirilmesi lazım onuda lehim makinesi ile söküp takacaksınsim görmeemiyorum tahminim bu yönde biosla ilgili bir soun olsa en azından anakartçalışır ses falan verir hiç çalışmıyormuş demekki elektrik almıyor. ha şuda var hani kasanın kendi kabloları var power led hdd led reset sw falan onları takmadan bir bıçakla anakarta ilgili pinlere dokundurarak açılmıyormu? belki sadece kasanın kablosu erimiş yanmış veya kopmuş olabilir bir kontrol edin.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E7830F89C

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    anakart güç kesmesi bendede oluyodu pc ciye götürdüm on usb girişlerin anakarta bağlanan kısmında kısa devre yaptığını söledi :D sonra oraya tornavidayla ittirdi düzeltti çıkarttı usb yerini sonrada bios pilini çıkarttı yeniden taktı düzeldi dene :D yorumların hepsini okumadım ama bu :D
  • @Infernall
    Efsane değil kardeş pek çok telefoncu uyguluyor bu yöntemi.
    Nemden oksit yapan pcb'lerde işe yarıyor.Ama kondansatöri, diyot vs devre elemanlarını sarj etme olayını bilmiyorum.
    Önce Selülozik tiner ardından sıvı sabunlu suyla lehim nokta ve veriyollarını diş fırçası vb ince fırçayla temizliyorsun. kuruduktan sonra şansın varsa çalışıyor.
    Devre çip ve köprülerde(IC) arıza yoksa bu yöntem işe yarayabilir. 2 anakart kurtardım bu yöntemle.Biri asus p5pe-vm diğeri gigabytın via chipsetli modelini hatırlayamadığım P4 anakartıydı.

@SLyFX
    Anakartın marka/modeli nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Executor Arhentir -- 20 Haziran 2013; 0:18:31 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Executor Arhentir

@Infernall
    Efsane değil kardeş pek çok telefoncu uyguluyor bu yöntemi.
    Nemden oksit yapan pcb'lerde işe yarıyor.Ama kondansatöri, diyot vs devre elemanlarını sarj etme olayını bilmiyorum.
    Önce Selülozik tiner ardından sıvı sabunlu suyla lehim nokta ve veriyollarını diş fırçası vb ince fırçayla temizliyorsun. kuruduktan sonra şansın varsa çalışıyor.
    Devre çip ve köprülerde(IC) arıza yoksa bu yöntem işe yarayabilir. 2 anakart kurtardım bu yöntemle.Biri asus p5pe-vm diğeri gigabytın via chipsetli modelini hatırlayamadığım P4 anakartıydı.

@SLyFX
    Anakartın marka/modeli nedir?
    @aemless pardon hocam hızlı okudugum için pil diye anlamışım çip dediğini anlamadım, doğrudur oda bir çözüm yolu olabilir.

@Executor Arhêntir
    http://www.biostar.com.tw/app/tr/mb/introduction.php?S_ID=314 anakartım tam olarak bu hocam

kondansatörlerin tamamnına baktım ama tepe atan şişen hiç bulamadım, bu bilgisayarı bir tanıdık bilgisayarcıdan kendim bütün parçaları 2. el toplamıştım zamanında, yine anakartta problem vardı posta falan geçmiyordu götürmüştüm kondansatörlerin birkaçını değiştirmişlerdi ama hangileri onlar tam bilemiyorum. Yani anakart zaten sabıkalı. Elimde tesisatım olsa lehim her türlü yapabilirim ama uğraştırır. En kötü ihtimalle topladıgım yere gidip hemen lehimletirim, ama zaten sabıkalı olan bi anakart, yine bu tür sorunlar çıkartacaktır elbet değil mi ?
    Sıfır alacak durumum da olmadıgına göre yine 2. el bi anakart bulup takmak mantıklı olabilir heralde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SLyFX -- 20 Haziran 2013; 0:46:38 >

• quote:

@aemless pardon hocam hızlı okudugum için pil diye anlamışım çip dediğini anlamadım, doğrudur oda bir çözüm yolu olabilir.

@Executor Arhêntir
    http://www.biostar.com.tw/app/tr/mb/introduction.php?S_ID=314 anakartım tam olarak bu hocam

kondansatörlerin tamamnına baktım ama tepe atan şişen hiç bulamadım, bu bilgisayarı bir tanıdık bilgisayarcıdan kendim bütün parçaları 2. el toplamıştım zamanında, yine anakartta problem vardı posta falan geçmiyordu götürmüştüm kondansatörlerin birkaçını değiştirmişlerdi ama hangileri onlar tam bilemiyorum. Yani anakart zaten sabıkalı. Elimde tesisatım olsa lehim her türlü yapabilirim ama uğraştırır. En kötü ihtimalle topladıgım yere gidip hemen lehimletirim, ama zaten sabıkalı olan bi anakart, yine bu tür sorunlar çıkartacaktır elbet değil mi ?
    Sıfır alacak durumum da olmadıgına göre yine 2. el bi anakart bulup takmak mantıklı olabilir heralde.
    + olarak dün dış kasayı değiştirdim arkadaşımın kullanmadıgı bilgisayarının kasasını aldım, onunla değiştirdim.
    Dün tüm donanımları çıkartıp direk anakart bağlantısı yaptığımda arada açılıyordu, tamamen toplamaya başlayıp ekran kartını taktığımda da devam ediyordu. Ramleri taktım, bu sefer kesmeye başladı, o zamandan beri hiç açıldığını görmedim.
    Ramlerde sorun olacağını düşünmüyorum, çünkü elimde 3 tane 2 gb 800 Kingston ddr2 ram var, üçünün de çalıştığına adım gibi eminim test etmiştim 1 ay önce başka bir bilgisayarda.
    Dün açılan bilgisayar bugün neden gücü kesiyor onu anlayamıyorum.

Şöyle de bir anekdot vereyim geçenlerde bir arkadaş dolayısıyla götürdüğüm düzgün bir serviste, power anakart vs çalışıyordu ama post ekranına geçmiyordu pc siyah ekran kalıyordu, çok bilgili oldugunu düşündüğüm bir abi üzerinde uğraştı ve en son 45 dk sonra bios pilini değiştirdiğinde açıldıgını gördük :) Arızalı olan diğer ekran kartımı taktığımda anakartı kilitlediğini söyledi. Yine buna benzer bi sorun oldugu da varsayılabilir belki

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SLyFX -- 20 Haziran 2013; 0:53:36 >

• quote:

+ olarak dün dış kasayı değiştirdim arkadaşımın kullanmadıgı bilgisayarının kasasını aldım, onunla değiştirdim.
    Dün tüm donanımları çıkartıp direk anakart bağlantısı yaptığımda arada açılıyordu, tamamen toplamaya başlayıp ekran kartını taktığımda da devam ediyordu. Ramleri taktım, bu sefer kesmeye başladı, o zamandan beri hiç açıldığını görmedim.
    Ramlerde sorun olacağını düşünmüyorum, çünkü elimde 3 tane 2 gb 800 Kingston ddr2 ram var, üçünün de çalıştığına adım gibi eminim test etmiştim 1 ay önce başka bir bilgisayarda.
    Dün açılan bilgisayar bugün neden gücü kesiyor onu anlayamıyorum.

Şöyle de bir anekdot vereyim geçenlerde bir arkadaş dolayısıyla götürdüğüm düzgün bir serviste, power anakart vs çalışıyordu ama post ekranına geçmiyordu pc siyah ekran kalıyordu, çok bilgili oldugunu düşündüğüm bir abi üzerinde uğraştı ve en son 45 dk sonra bios pilini değiştirdiğinde açıldıgını gördük :) Arızalı olan diğer ekran kartımı taktığımda anakartı kilitlediğini söyledi. Yine buna benzer bi sorun oldugu da varsayılabilir belki

zaten hocam anakartın bi girisi yandıgında digerleride yanabiliyor galiba anakart degistirmekten baska care yok gibi görunuyor.

• SLyFX S kullanıcısına yanıt
    Ben de benzer bir sorun yaşadım 1 - 1,5 ay önce. Güç düğmesine bastığımda fanlar 1 sn falan dönüp duruyordu. BIOS sıfırlama, pil çıkarma, uzay montaj da dahil olmak üzere çok şey denedim. PSU olabilir mi diye düşünüp PSU'yu eski bilgisayarıma taktım ve sorunsuz çalıştı. Daha sonra başka bir PSU ile denedim ama yine de arızalanan yeni sistem çalışmadı. Yukarıda bazı arkadaşlar herhangi bir parçada kısa devre veya statik oluşmuş olabilir demiş. Dedikleri doğru. Kısa devrenin anakart ile kasa arasında olması şart değil. Lehimler eriyip diğer taraftaki bir lehime dokunabilir ve böyle bir kısa devre olayı parçanın kendi içinde gerçekleşebilir.

Neyse kendi sorunuma döneyim: Anakarttan şüphelenip tamir için aldığım yere gönderdim. Bir hafta sonra beni aradılar ve anakartın sorunsuz şekilde çalıştığını söylediler. Akabinde anakartı geri yolladılar. Sistemi uzay montaj şeklinde hazırladım ve bilgisayarı açtım. Bilgisayar çalıştı ama görüntü vermedi ekrana. Sorunu aradığımda ekran kartının güç girişlerini takmayı unuttuğumu fark ettim. Sistemi kapatıp onları taktım. Ama yine aynı durum gerçekleşti. Fanlar kısacık bir süre dönüp durdu ve sistem çalışmadı. Ekran kartı olmadan açılıyordu. Ekran kartını harici beslemesini takmadan da açılıyordu ama olması gerektiği gibi güç girişlerini de bağlayınca kendini koruma altına alıyordu. Ben de ekran kartını yolladım ve geçenlerde değişeceğini söylediler. Henüz gelmedi.

Yani sorun herhangi bir parçada olabilir. Onun için şu yolu izleyin:
    - Bilgisayarı sadece anakart+işlemci+ram+güç kaynağı kombinasyonu ile kurun. Başka hiçbir şey kullanmayın. Hatta klavye, fare ve ekran bile olmasın. İşlemci fanı veya anakartınızın orjinal halinde bulunabilecek bir fan haricinde fan bile takılı olmasın. Sistem böyle açılıyor mu diye bakın. Ekrana görüntü gelmesi önemli değil. Fanlar dönsün ve gerekli ışıklar yansın yeter.
    - Ardından sistemi kapatıp birden fazla sabit diskiniz varsa birer birer takıp denemeye devam edin. Eğer birini taktığınızda sorun oluyor ama çıkardığınızda olmuyorsa sabit diskin içinde sorun vardır.
    - Tekrar sistemi kapatıp ekran kartını takın. Açılacak mı diye bakın. Eğer açılmıyorsa sorun ekran kartındadır.
    - Sonra başka donanımınız kaldıysa onları da aynı şekilde takın. Klavye, fare, monitör gibi donanımları da tek tek deneyerek takın.

Bu işlemler sonucunda hatalı parçayı büyük ölçüde bulursunuz.Eğer ilk maddedeki gibi sadece ana donanımları taktığınızda da sorun devam ediyorsa anakarttan şüphelenin. Sonrakiler zaten belli.

• Hasan07-36 kullanıcısına yanıt
    Hocam ilginize ve mesajınıza teşekkürler.
    Belirttiğiniz yolları deneyeceğim, yasaya temas ile kısa devre oluşabileceğinden ötürü 1. yolu kasa dışında masa üzerinde bir kutu üstüne kurup mu denemeliyim yoksa kasanın içerisine monte edip mi. Duruma göre diğer yolları da deneyeceğim.
  • quote:

Hocam ilginize ve mesajınıza teşekkürler.
    Belirttiğiniz yolları deneyeceğim, yasaya temas ile kısa devre oluşabileceğinden ötürü 1. yolu kasa dışında masa üzerinde bir kutu üstüne kurup mu denemeliyim yoksa kasanın içerisine monte edip mi. Duruma göre diğer yolları da deneyeceğim.
    Dediğiniz gibi anakart - psu- işlemci ve fan bağlantılarıyla denedim sonucu yine olumsuz aldım.
    Fakat işlemci ve fanı çıkarttığım zaman psunun çalıştığını gördüm.
    Yedek olarak bir işlemcim daha vardı, onunla denedim fan takmadan, yine açmıyor.
    Yani işlemciyi kısmında sıkıntı var diye düşünüyorum.
    Soket pinlerini kontrol ettim, sorunsuz görünüyor ama neden kaynaklanıyor anlayamadım
    Anakarta speaker/buzzer bağlı mı deniyorsun??
    Hiç bip sesi filan çıkmıyor mu?
    Özellikle anakart üzerinde sadece işlemci(ve tabiki fanıyla) takılıyken çalıştırırsan buzzerdan 4-5 saniye süren ve 1-2 saniye aralıklı, sürekli tekrar eden bip sesi gelmesi gerekir.Ram takılı olmadığı için
    Hocam işlemci kolay kolay bozulmaz diye biliyorum. Ayrıca iki işlemcinin de bozuk olması daha tuhaf olur. Maalesef anakartınız sorunlu görünüyor. Değiştirmeniz gerekecek gibi. Garantisi var mı anakartınızın?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.