Şimdi Ara

Anakart nedir nasıl seçilir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
158
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Pc toplayacağım ama anakart seçemiyorum her parça tamam fakat anakartı neye göre seçmeliyim neyine dikkat etmeliyim bilmiyorum sayısal değerlerinden anlamıyorum fikir verir misiniz?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Merhaba,

- Öncelikle elbette kullanacağınız işlemciye göre uygun modellere bakarak başlamalısınız. Tabi ki işlemci desteğini de öğrenerek ilerde aynı tür AMD/Intel işlemci ile yükseltme yapmayı planlıyorsanız yükseltmek istediğinizde hangi işlemcilere destek verebileceğini de bilmelisiniz. Böyle bir düşünceniz yoksa yükseltmeyi yine anakartı da yenileyerek yaparım derseniz mevcut kullanmayı düşündüğünüz işlemciye uygun olan seçeneklerinizi listeleyin.

- Anakartın ram desteğini öğrenin. Yani kullanmak istediğiniz ramler ddr4 mü ddr5 mi buna göre listediğiniz anakartların sayısını daraltın. Aklınızda maksimum kullanırım dediğiniz ram miktarı ve frekans tercihi varsa anakart listenizi buna göre yeniden belirleyin. Hali hazırda DDR5 ram kullanacaksanız muhtemelen 2x8 veya 2x16 ram tercihi yapıyorsunuzdur çift kanal kullanımı için. Bunun için DDR5 destekli anakartlarda maksimum ram desteği sorunu yaşamazsınız ama kullanacağınız ramlerin frekanslarını tam olarak destekleyebilecek bir anakart seçmelisiniz. Aynı şey DDR4 ram kullanım tercihi için de geçerli elbette.

- Depolama olarak M.2 SSD tercihiniz olacaksa anakart üzerinde m.2 slotu var mı emin olun. Listenizi m.2 slotu olan anakartlara indirgeyin. SSD veya normal hdd kullanacaksanız böyle bir tercih yapmanıza gerek yok. Fakat ilerde m.2 kullanırım diyorsanız o zaman önceden o slota sahip bir anakartınız olmalı. Harici aparatlarla kullanmak isterseniz m.2'den tam performans alamayacaksınızdır. O yüzden kullanma düşünceniz varsa en az 1 adet m.2 slotu olan anakartlara yönelin.

- Kullanmayı düşündüğünüz bilgisayar kasasına uygun bir anakart seçmeliniz. Yani ATX/mATX vb. Bunu şöyle düşünmeyin ama ATX kasam var mikro ATX bir anakart kullanamam gibi. Geriye dönük kullanım gibi düşünün bunu da. Kasa büyükse bile anakartın küçük olması kullanıma engel değildir fakat anakart kasaya sığamayacak ya da birebir tam sığacak şekilde ise ekran kartınızın 3 fanlı bir ekran kartı olduğunu varsayarsak çok sıkışık olacak veya kasaya sığdırmakta zorlanacaksınızdır. Bu maddeyi özellikle micro ATX bir kasa kullanacaksanız fark etmeden ATX bir anakart almayın diye yazdım aslında. Çünkü sığdıramayacaksanız.

- RGB kullanmayı düşünüyorsanız anakartın RGB desteğine de bakmalısınız.

- Yukarıda bahsettiğim ekran kartı konusunda ise her anakartta kullanacağınız ekran kartına uygun slotlar bulunuyordur bunu dert etmeyin.

- Dahili Wi-Fi olsun derseniz lükse kaçar harici adaptörler kullanabilirsiniz. Onlar için harcayacağınız parayı anakartın daha performanlısına vermenizi öneririm.

- Anakart üzerindeki soğutucular da performans üzerinde etkilidir. Özellikle işlemcinin yoğun kullanımında anakartın ısınmasını en aza indirgemek mantıklı bir tercih olur. Zaten farkedersiniz bu özellikler bile anakart fiyatlarında fark yaratabiliyor. Birbirinin neredeyse aynı özelliği olan iki anakart bu soğutma blokları yüzünden sadece versiyon farkı veya farklı model adıyla geçmesiyle birlikte fiyatları da değişiklik gösterebiliyor.

Genel anlamda tercih edeceğiniz anakartı işlemci desteği/ram desteği/depolama desteği gibi nedenlerle seçmeliniz. Benim önerilerim dışında yine de araştırma yapın tabi ki. Almayı düşündüğünüz anakartlartını satın alıp kullanan kullanıcı yorumlarını okuyun. Bu yorumlarda herkes tecrübesi derecesinde artılarını veya eksilerini belirtmiştir muhtemelen.

Umarım yardımcı olur. Kolay gelsin size.

• bütçen ve işlemcin ?

• ettaL kullanıcısına yanıt

Çok güzel bir anlarım olmuş. Ramlerin mhz değerine değinmeniz de çok önemli. Ben 4 yıldır 3000mhz olan ramleri 2200'de kullanıyormuşum, bios'tan 3000'e alınca oyunlarda yüzde 20'den fazla fps artışı oldu. Ram hızına anakart seçiminde dikkat edilmesi gerekiyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Anakart üzerinde sunulan ek özelliklerin ne işe yaradığını bilmiyorsanız o anakarta ihtiyacınız yok demektir en basit modeli alın geçin.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.