Şimdi Ara

Arızalı CPU ile sistem açılır mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
15.241
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Benim için çok önemli bir konu var.
    Başlıkta yazdığım gibi Arızalı CPU ile bir bilgisayar sistemi açılabilir mi?

Benim bildiğim kadarıyla CPU arızalı ise sistem hiç açılmaz, değil mi?

Aranızda hiç arızalı olduğu halde sistemi açabilen bir CPU ya rastlayan yada duyan birisi var mı?
    Eğer sistemi açabiliyorsa, arıza olarak CPU nun gösterdiği belirtiler neydi?

Teşekkürler,
    Mehmet Çakoğlu

• Selam arkadaşım bildiğim kadarıyla arızalı cpu ile makina açmaz.Hata sesi çıkartır.

Sesli Hata Mesajları
    Hata Anlamı
    1 Sürekli Ses Güç kaynağı arızası
    2 Birçok kısa bip Anakart arızası
    3 1 uzun Bellek tazelenmesinde hata
    4 1 uzun 1 kısa Anakart veya BIOS çipi arızası
    5 1 uzun 2 kısa Ekran kartı arızası (Genellikle eski kartlardaki DIP switch kaynaklıdır)
    6 1 uzun 3 kısa Ekran kartı arızası
    7 2 uzun 1 kısa Ekran kartı arızası (RAMDAC kaynaklı (?) )
    8 2 kısa Bellek parity (eşlik) hatası
    9 3 kısa Belleğin ilk 64k’lık bölümünde hata
    10 4 kısa Timer hatası
    11 5 kısa İşlemci hatası
    12 6 kısa Klavye işlemcisi hatası
    13 7 kısa İşlemci hatası
    14 8 kısa Ekran kartı belleğinde okuma/yazma hatası
    15 9 kısa BIOS ROM hatası
    16 10 kısa CMOS okuma/yazma hatası
    17 11 kısa Tampon Bellek Hatası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Codest -- 9 Mayıs 2007; 1:16:24 >
  • Arızasına bağlı ama çoğu problemde sistem açılmaz açılsa bile hemen saçmalamaya başlar.
  • evi siren seleri inletir çalişmaz %99
  • Peki arkadaşlar, durumumu size şöyle açıklayayım.

Bilgisayarım açıldıktan 15 dakka sonra kendini kapatıyordu. Tekrar açtığımda 12 dakika sonra kendini kapatıyor, tekrar açtığımda 9 dakika sonra kapatıyordu.
    Bu kapatıp açmalar sistem hiç açılmayana kadar devam ediyordu.

Farklı Ram, Power Supply ve Ekran kartı ile denedim, aynı problem devam etti.

Anakartımı CPU ve RAM imle beraber Çizgi Elektronik servisine gönderdim.

Ertesi gün telefon açtım "bilgisayarınız açıyor, bundan bişey yok, iade ediyoruz" dediler. Telefonda arızasının açma problemi olmadığını, bir süre çalıştıktan sonra git gide kısalan sürelerde kendini kapattığını söyledim.
    Bir kaç saat sonra aradığımda, problemi test edip gördüklerini ve power kesme arızası olduğunu söylediler.

2 gün sonra aradığımda problemin giderildiğini, anakartımın sevk edileceğini söylediler.

Gelmeyince ertesi gün tekrar aradım, gönderilemediğini ve o akşam çıkacağını söylediler.

Yine gelmedi. Her gün aramama rağmen bu şekilde 1 hafta anakartım orada kaldı.

En sonunda teknik servis müdürünün onayı olmadığı için gönderilmediğini söylediler. Bende bunun üzerine genel müdürlerine mail attım.

Aldığım bilgi, Anakartımın test edilebilmesi için ellerinde eski model işlemci bulunmadığından bekletildiğiydi.

Mailden sonra ertesi gün anakart elime ulaştı.

Artık anakartım hiç açmıyordu ve CPU üzerinde "ARIZALI" ifadesi yer alıyordu.

Arkadaşlar,
    Sizce böyle birşey olabilir mi? Salak yerine konmak hiç hoşuma gitmiyor...

• Bana sanki fan ve ısı problemi gibi geldi.

Geçen eski bir Celeron 800 Mhz makinaya windows kurmaya çalışıyorum. Kurulumda kitlenip kalıyor. Ama eminim makinada donanımsal bir sorun yok (ram,ekrankart vb uyuşmazlığı). Resetliyorum tekrar başlıyorum bu sefer daha kısa sürede kitleniyor, resetliyorum dahada kısalıyor. Sonra kasayı kaldırdım bir yokladım işlemci fanı çalışmıyor neyseki işlemci yanmadı. Fanı değiştirdim düzeldi. (Eski kasa power'ın altında kalıyor işlemci görünmüyor) Sanırım seninde fanın arızalı (yavaş dönme durma) idi yada soğutucu tam oturmamıştı. Anakartın işlemci ısınca kapat kipide yoksa kitlenip kalıyordur. Sen her resetlediğinde işlemci sıcak olduğu için süre dahada kısalıyordur. Servisdede denerken işlemcini yakmış olabilirler.
  • Çizgiye ulaştıysa ve size geri döndülerse dedikleri büyük ihtimal doğrudur. CPU herzaman sistemin açılmasını engelleyecek diye bir durum yok ama genelde sistem cpu arızalarında açılmaz. Başka bir işlemci ile denemekte yarar var.Sanıyorum tek bu kalmış yapılmadık. eğer aynı sorun başka işlemci ile de oluyorsa o zaman anakartınız hakkında diretmeniz en iyisi olacaktır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ortada diretecek bişey yok, zaten anakartımın garanti süresi dolmuştu.
    Yine de çizgideki insanlar ücretsiz bir biçimde anakartımı yapmaya çalıştılar, sağolsunlar.

Ama benim dağıldığım nokta salak yerine konmak. Adam gibi açıklama yapsalardı hiç dellenmezdim.
    Açılır biçimde gönderdiğim sistem iyicene bozulmuş gelince, üstüne de düzgün bir açıklama almayınca sinir oldum tabii...

Yine de Çizgi Elektronik gibi işinin ehli ve düzgün çalışan bir firmayı hiçbir şekilde suçlamak istemem. Benim başıma gelen şey eminim ki milyonda bir olan bir olaydır. O kadar da olur, canları sağolsun. Neticede garantisiz ürünümü bile ücretsiz olarak tamir etmeye çalıştılar... Helali hoş olsun
  • Çizginin bu politakası gerçekten güzel yurtdışından gelme anakartımızın güney köprüsünü bedelsi sorgusuz sualsiz değiştirmişlerdi.Ama ilerleyen zamanlarda başka bir işlemci bularak sistemizi deneyerek merakını giderebilirsin.Neticede merak her kapıyı açar bir şekilde :)
  • Arızasına göre bazı cpu'lar açıolar sistemi mesela cache arızası olanlar hatta çalışıolarda tabii buna çalışmak denirse acaip yavaş 386 gibi filan çalışıyorlar...
    Diğer taraftan aynı anlattıgınız gibi çalışan bir cpu görmüştüm 10-15 dakika sonra kapanıyordu sanırım P3-550ydi gittikçede kısalan sürelerde çalışıyordu...
  • arkadaşlar cpu nuz belirli bir zaman sonra kapanıyorsa aşırı ısınmadan oluyor demektir buna yapacağınız bir kaç işlem vardır,
    1) fanlarınızı kontrol ediniz, kirli veya yeterince soğutmuyo ise pc kapanır
    2) cpu nun altında soğutucu macun vardır eğer özelliğini yitirmiş ise yine kapanır
    unutmayın pc de en çok ısı olan yer cpu dur bu yüzden soğutma sisteminiz iyi olmalı yoksa cpu yanar bir dahada açılmaz, cpu okadar ısınır ki 10 saniye içinde elinizi yakacak kadar hemde
    http://www.ekinoxcomputer.com/bilgisayar/laptop-tamiri/islemci-arizalari-ve-cozumleri.html
    burdan ilk önce işlemcinin ne olduğunu nasıl çalıştığını öğrenelim bilmeyenler için ufak bir bilgi olabilir

• quote:

Orijinalden alıntı: Hector_Cyprus

arkadaşlar cpu nuz belirli bir zaman sonra kapanıyorsa aşırı ısınmadan oluyor demektir buna yapacağınız bir kaç işlem vardır,
    1) fanlarınızı kontrol ediniz, kirli veya yeterince soğutmuyo ise pc kapanır
    2) cpu nun altında soğutucu macun vardır eğer özelliğini yitirmiş ise yine kapanır
    unutmayın pc de en çok ısı olan yer cpu dur bu yüzden soğutma sisteminiz iyi olmalı yoksa cpu yanar bir dahada açılmaz, cpu okadar ısınır ki 10 saniye içinde elinizi yakacak kadar hemde
    http://www.ekinoxcomputer.com/bilgisayar/laptop-tamiri/islemci-arizalari-ve-cozumleri.html
    burdan ilk önce işlemcinin ne olduğunu nasıl çalıştığını öğrenelim bilmeyenler için ufak bir bilgi olabilir

2004 yılından beri işlemciler ısınınca sistemi kapatıyor... risk çok az... ısrar ederseniz sokette soğuk lehim olur başka bir şey olmaz...

• doğrudur dediğiniz ısınınca lehim atar fakat onun önüne geçmeniz için mutlaka önerdiklerim olmalı eğer bu dediklerim olursa lehim atmaz lehim atması aşırı ısınmadan dolayıdır az buçuk bu işi yapıyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: SpongeBob

Selam arkadaşlar,

Benim için çok önemli bir konu var.
    Başlıkta yazdığım gibi Arızalı CPU ile bir bilgisayar sistemi açılabilir mi?

Benim bildiğim kadarıyla CPU arızalı ise sistem hiç açılmaz, değil mi?

Aranızda hiç arızalı olduğu halde sistemi açabilen bir CPU ya rastlayan yada duyan birisi var mı?
    Eğer sistemi açabiliyorsa, arıza olarak CPU nun gösterdiği belirtiler neydi?

Teşekkürler,
    Mehmet Çakoğlu

Açar mesela cpu'nun kritik önem taşımayan 1 pinini kırın yine çalışmaya devam eder ama tabi stabil çalışmaz mavi ekran hataları verir...

Bizzat şahit oldum.
  • işlemci arızalı iken power düğmesine basıtımız anda sistem calısıyo fanlar felan ama görüntü gelmiyo ve dıt sesi hatası veriyo bi kere basıma gelmişti
  • quote:

Orijinalden alıntı: kanunsuz003

işlemci arızalı iken power düğmesine basıtımız anda sistem calısıyo fanlar felan ama görüntü gelmiyo ve dıt sesi hatası veriyo bi kere basıma gelmişti

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.