Kullandığım powersupply'ın üzerinde 3.3V,5V ve 12V için kaç amper verebileceğini yazıyor.Bunların hangilerinin CPU,hangilerinin RAM ve VGA için kullanıldığını öğrenmek istiyorum.Çünkü bildiğim kadarıyla AGP ekran kartları 45Watt gücüne kadar enerji tüketiyor.Keza P4 2.0A 52Watt,P4 2.4A 60-65Watt enerji tüketiyor.Bunların kaç Volt ile beslendiğini bilen varmı?
hepsını biosuna gırerek ogrene bılırsın orada kendı kartlarının ve islemcının kac volt kulan dıgı yazıyor bıde tabi everest gıbı windows uzerınde calısan program larlada ogrene bılırsın
Soruyu iyi açıklayamadım,baştan alayım:Elimde üzerinde 400Watt yazan ama aslında daha az olduğunu tahmin ettiğim bir powersupply var.Çoğumuzun da bu tip bir powersupply kullandığını tahmin ediyorum.512MB DDR266 RAM,P4 2.0A işlemci ve RADEON9600 Pro kullanıyorum.CPU 1.475-1.55V ile çalışıyor.Ewerest testinde I/O voltajı=1.475-1.55V diyor.Çalışma Wattı ise 40-80Watt yazıyor.Eğer 3.3V ile besleniyorsa örneğin 52Watt gücündeki P4 2.0A'nın 3.3Voltta 16 Amper çekmesi lazım.Powersuppy çizelgesinde de 3.3Volt=18 Amper,5Volt=32Amper,12Volt=14Amper yazıyor.Ayrıca "dikkat:3.3Volt ile 5V toplam 125 Watt verebilir" diye uyarı yazılmış.Bu durumda sadece işlemci tek başına powersupply'ın 3.3Volt enerjisinin tamamını çekmezmi?Bir de AGP'den beslenen (5V??) ve ekgüç kablosu olmayan ekran kartı var.Hadi o da 5Volt ile beslendi diyelim,ya 512MB RAM 3.3Volt ile besleniyorsa güç nasıl yetecek?Bir yerde 512MB DDR RAM'in tam 40Watt çektiğini okumuştum.Tartışmak istediğim genelde güç kaynaklarının yetersizlği değil,bunu zaten çoğumuz biliyoruz.Ben elimdeki güç kaynağının bu sistemde hangi aygıt için kaç voltta kaç amper vermesi gerektiğini öğrenmeye çelışıyorum.Not:HDD ve CD ROM'u fazla dikkate almadım,çünkü onlar 5V+12V kombine besleniyorlar diye biliyorum.
Cpu Z ile işlemcinin çektiği voltajı görebilirsin...
3.3v---5v----12 v ne anlamlara geliyor?asus anakartima ait asus pc probe yazilimi 5v nin karsisindaki degeri sürekli 4.8 olarak gosteriyor..3.3 olanin karsisinda ise 3.3 bazen 3.1 yaziyor.. bunlarin anlami ne ?hdd-ram e giden degerler mi?düsük olmasinin sakincasi nedir?bazen de reset atiyor..psu yetersiz anlamina mi geliyor? amd 2500@3200--asus a7n8xdeluxe anakart--512*2 ram--9550 vga--120 sata hdd sistem.
cemali74,sistemin güçlü görünüyor.Hatta durumun bence biraz daha vahim,çünkü overclock yapıyorsun.AMD 2500,sade haliyle 68Watt çekiyor,overclocklu haliyle 75Watt falan çeker sanırım.Eğer benim varsayımım doğruysa,yani işlemci sadece 3.3Volt ile besleniyorsa 3.3Voltta sedece 23Amper işlemci için gerekir demektir.Powersupply'ın üzerindeki çizelgede 3.3Volt ve diğerleri için max kaç amper verebileceğini yazan bir tablo bulunur.Buradan durumu değerlendirebilirsin.Keza RAM de öyle, 1GB RAM yaklaşık 75 Watt demektir.Kaynağı tam hatırlamıyorum ama bir dergide 512 MB DDR RAM'in 40 Watt çektiğini okumuştumRAM ve işlemcinin hem 5 volt,hemde 3.3Volttan kombine beslendiğini varsaysak sadece RAM ve işlemci için en aza 115 Watta ihtiyacın var demektir.Powersupply üzerinde genellikle 3.3Volt +5Volttta max gücün ne kadar olabileceği de yazar. Soruna gelince: 3.3Voltun bazen az miktarda düşmesi söylediğin sınırlar içinde tehlikeli değil,bu anakartın o anda ne kadar akım çektiğiyle ilgili bir konu.Ama aksine 3.5 volt gibi fazla olsaydı o zaman tehlikeliydi.Tabii bunlar benim öğrenebildiklerim.Bu forumda çok daha bilgili arkadaşlar olduğuna eminim ama henüz topice fazla cevap veren yok.
işlemci 12 volttan beslenir direk olarak. anakarta power kablosu bağlarız ya oradan. hatta artan watt gereksinimi ile p4 ler için anakarta bir 12 volt girişi daha eklenmişti. harddiskler 5 ve 12 volt ile beslenirler. ramler 3.3 den beslenirler.
ekran kartıları ve pci kartları da tam emin değilim ama 3.3 den besleniyor olmalılar. e yine artan watt gereksinimi ile beraber güçlü ekran kartlarının 12 volt girişleri vardır arkadan. haliyle bunlar da yine 12volttan beslenir. bu durumda power supply alırken ilk kontrol edilecek olan 12 volt çıkışının kaç amper verebildiğidir. 400 watt 500watt power supplylar bu yüzden her zaman iyi sonuç vermezler. yine söylüyorum kontrol edeceğiniz 12volt çıkışı olmalı. kolay gelsin