Bildirim
Analog Devreden Anlayanlara Bir Soru
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
Giriş
-
Diyotlar kısa devre yapıyor
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Şemaya göre devrede sigorta attıracak bir hata bulamadım ben.
Doğrultucu diyotlarda delinme vardır muhtemelen.
Köprüyü avo metre ile ölçmelisin
o kapasitor ratingi kaç volt ?
bir de sigorta attığında BC547 sağlam mı ona baktın mı ? -
Ufak bir trafo kullanın. Böylece diyot ve transistörün maksimum gerilimlerini aşmamış olursunuz. Ayrıca izolasyon sağlayarak çarpılma, sigorta attırma riskini ortadan kaldırırsınız.
Ekleme:ayrıca faz - olduğunda gnd ile faz diyot üzerinden kısa devre oluyor. (tabi nötr ile gnd bağlı ise, ki bağlı değil zaten ama olsun)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pea. -- 23 Ağustos 2014; 23:07:03 >
Dikkat edilirse oradaki 4 diyot tipik bir köprü doğrultucu bağlantısıdır.
Gnd kısmı ise köprünün dc eksi çıkışıdır.Yani her alternansta elektronların hep tek yönde kaynağa geri döndükleri yer GND (referans) olarak gösterilir.Yani faz eksiyken gnd ile kısa devre oldukları falan yok.Ayrıca sigortanın atmasının tek nedeni 220 nin faz tarafının en kısa yoldan kaynağa geri dönmesinden olur.
Arkadaşlar, Bangladeş'li bir adamla bu devre için yazışıyorum. Bunlar değişik insanlar. Çoğu elektronikçi gibi dağınıklar. Dolayısıyla adam blog yazarken bile aceleci ve sıkılgan davrandığından eksik bilgilerle döşemiş forumu. Benim de analog bilgim çok iyi olmadığından gittim koyun gibi AC yazan yere 220V verdim.
Orası, 12 Volt olacak. Ve evet diyotlar uçmuş öyle olunca. Diyotları değiştirdim. Ölçtüğümde sağlam gözüküyorlar. Fakat şimdi de aşırı ısınma var ve kafayı yemek üzereyim. Devreyi o kadar baside indirgedim ki, aşağıdaki şemaya dönüştürdüm. Burada sağlıklı olmayan bir şey var mı? Yoksa denemeler yaparken diyotları deldim mi? Ölçtüğümde hala sağlam gözüküyorlar.
Not: Yapmaya çalıştığım devre bu
http://mlabsbd.wordpress.com/2013/08/28/digital-ac-lamp-intensity-controller/
Edit: Diyotları yenileriyle değiştirdim. Yine D1 falan acaip ısınıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Trancequality -- 24 Ağustos 2014; 22:47:13 >
-
-
-
-
Proteus'un kondansatör sembolü benim de kafamı karıştırıyor her seferinde. Ama kondansatörün pozitif(+) ucu yukarı, negatif(-) ucu da GND'a gelecek.
Yapılmak istenen:
1) Tam dalga doğrultma ile üstteki sinüs+kosinüs fonksiyonunu elde etmek. Böylece tepe noktalarında tetikleme yapılacak, gerilim düşünce de tetikleme kapanacak.
2) D5 ve kondansatör ile filtreleme yaparak sabit DC gerilim elde etmek. D5, tek yönde iletim sağlayarak, faz gerilimi düşünce kondansatörün boşalmaması için.
3) Transistörün base'ine, 1. adımdaki değişken sinyal etki edecek ve tetikleme gerilimi(Vbe) aşılınca, transistör iletime geçecek.
4) Transistör tetiklendikçe, çıkışta kare dalga oluşacak. Oluşan dalga şekli ve faz açısı grafiğini de şurada vermiş:
5) D6'nın amacı da, mikrokontrolcüyü yüksek gerilimden korumak olsa gerek.
-
quote:
Orijinalden alıntı: pea.
Proteus'un kondansatör sembolü benim de kafamı karıştırıyor her seferinde. Ama kondansatörün pozitif(+) ucu yukarı, negatif(-) ucu da GND'a gelecek.
Yapılmak istenen:
1) Tam dalga doğrultma ile üstteki sinüs+kosinüs fonksiyonunu elde etmek. Böylece tepe noktalarında tetikleme yapılacak, gerilim düşünce de tetikleme kapanacak.
2) D5 ve kondansatör ile filtreleme yaparak sabit DC gerilim elde etmek. D5, tek yönde iletim sağlayarak, faz gerilimi düşünce kondansatörün boşalmaması için.
3) Transistörün base'ine, 1. adımdaki değişken sinyal etki edecek ve tetikleme gerilimi(Vbe) aşılınca, transistör iletime geçecek.
4) Transistör tetiklendikçe, çıkışta kare dalga oluşacak. Oluşan dalga şekli ve faz açısı grafiğini de şurada vermiş:
5) D6'nın amacı da, mikrokontrolcüyü yüksek gerilimden korumak olsa gerek.
Doğru, kondansatörü ters çizmiş. Aksi yönde olacak. Çıkıştaki zener 5.1V olması gerekirken orada 8.2V var. Onu da yanlış çizmiş. Söylediğim zaman kabul etmiyor :)
Kare dalgalar vs. hepsini, osiloskobum olmadığı için logic analyzer ile ölçtüm, sağlam. En son da triac'ın A1-A2 uçlarını düzelttim ve devre çalıştı. 10 kademeli oldukça güzel bir dijital dimmer devresi. Kullanacak arkadaşlara tavsiye ederim. Umarım benim kadar çok savaşmazlar :)
Teşekkürler size ve herkese...
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X