Şimdi Ara

Aniden başgösteren DVD seçme/görememe sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
923
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba. 8 ay kadar önce aldığım Nec nd-3550a dvd-rw ile mutlu mesut geçinirken son aldığım "Kısık Ateşte 15 Dakika" dvdsi ile aramıza kara kedi girdi. Sorun filmden mi yoksa zaten oluşacak bir hatayla tesadüfen mi aynı zamana denk geldi bilemiyorum. Filmi izledikten hemen sonra Battlefield 2142 oynamak amacıyla oyunun dvdsini taktığımda autorun menüsü gelmedi, windows explorera baktığımda dvd sürücüsünün boş görünüyordu.

Sorunun oyun dvdsinden kaynaklanıp kaynaklanmaddığını araştırmak amacıyla diğer dvd film ve oyunlarla yaptığım denemelerde sürücünün bazı dvdleri görüp bazılarında dvdyi taktığımda sürücü ve hdd ışığının 3-5 saniye yandığını ve dvdyi tamamiyle görmezden geldiğini farkettim. Örnek vermek gerekirse "Baldur's Gate", "Icewind Dale" oyunları ile "Fasulye" filminin dvdlerini görmezken "Quake 4" oyunu ile "I Robot" filminde bir sorun mevcut değil. Cdlerde, nero ile veri dvdsi olarak yedekleme yaptığım dvdlerde ve dergilerin verdiği dvdlerde de herhangi bir sorun mevcut değil. Hatta zamanında yedekleme amaçlı oluşturduğum bf 2142 nin kopyalanmış dvdsini sorunsuz görüyor dvd-rw. Ancak malesef oyunu kopya dvd sürücüdeyken oynayamıyorum.

Sorunun windowstan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için (Bu arada win xp sp2 kullanmayktayım) win98 cdsi ile dos boot edip (gene nec dvd-rw üzerinden) dvdleri taktığımda d: üzerinde sorunsuz dvdlerde rahatça dir çekiyor olabilmeme rağmen sorunlu dvdlerde dir sonucu -durdur, yeniden dene, iptal- seçenekleri ile karşılaşıyorum. Sürekli iptal deyince "int 24 başarısızlığı" hatası almaktayım, belki yardımcı olur sorunun çözümünde.

Ayrıca fakettiğim bir başka şey ise sürücüde herhangi birşey yok iken veya sorunsuz dvdlerden biri varken aygıt yöneticisinde nec dvd-rw özelliklerine baktığımda "DVD Bölgesi" sekmesi hazır bulunurken (geçerli bölge 2 olarak seçili), sorunlu dvdleri taktığımda aygıt yöneticisinden nec dvd-rw özelliklerine baktığımda "DVD Bölgesi" sekmesi bulunmuyor.

Sistemim amd athlon xp 3200+, 2x512 mb kingston ram, ati radeon 9800pro, epox 9nda3i anakart, samsung ide 160gb hdd, win xp sp2. Sürücüler güncel, kablolar yerine iyice takılı. Dvd izlemek için InterVideo WinDVD 4 yazılımı kullanmaktayım. Bahsi geçen tüm filmler ve oyunlar orjinal olup başta da söylediğim gibi kısık ateşte 15 dakika dvdsini izlemeden önce tamamen sorunsuz çalışmaktaydılar.

Her türlü öneriye açığım. Sorunu çözüp nec dvd-rw ım ile aramı düzeltecek arkadaş kallavi bir hayır duası alacak benden :).

• mükemmel tanımlama olmuş.

bence oynatıcınızda tozlanma benzeri bir durum söz konusu. ancak hiç sorunsuz okuyabileceği medyaları okuyor ama biraz sorunlu medyaları okuyamamaya başlamış

biraz sorunlu medyadan kastım; her cd-dvd medya aynı kalitede değil. bazıları yapısı gereği daha kolay okunabilir. (üretimden kaynaklı. mesela ışığa tuttuğunuzda arkası daha kolay görülen medyaların daha zor okunabildiği ile ilgili yazılar çıktı forumda)

şu cd player temizleme cdleri var piyasada (hala varmı bilmiyorum) onlarla bir temizlik olayına girişebilirsiniz. (açıkçası benim hiçbir işime yaramamıştı/belki size yarar) ayrıca bunlar dvd'ler için kullanılabiliyormu bilmiyorum. oynatıcıyı tamamne gözden çıkardığınızda içini açıp okuyucu lensin üstünü kolonyalı bir pamukla temizlemeyi deneyebilirsiniz. (bu yöntem cd-playerlar için bende işe yaramıştı ama makinayı geri toplamak zor oluyor. :)))
    diğer taraftan bu yazıcıları/okuyucuları açmamın sağlık açısından ciddi tehlike olduğunu söyleyince bir servisteki kişi (ışımamı ne yapıyormuş) tırsıp bu yöntemi bırakmıştım. (sorumluluk kabul etmem yani)

özet:

benim fikrim tozlanma.
    yazılım sorununa hiç benzemiyor
    temizleyici cd'lerden bulup bir dene bakalım.

• Öncelikle cevap için teşekkürler. Evet sorun donanımsal kesinlikle. Normalde Pardus için kullandığım ama Pardus slave diskten boot edemediği için aslında kullanamdaığım :P ikinci sabit diskime win98 kurarak yaptığım denemede sistem gene aynı dvdleri gördü ve gene aynı dvdleri göremedi :).

Galiba dediğin gibi tozlanma ya da lazerin zayıflaması gibi bir durum sözkonusu. Neyse en korktuğum şey format atmam gerekeceğiydi. Donanımsal olsun sorun keşke, dvd-rom fiyatları 30 ytl, dvd-rw fiyatları 50 ytl civarındayken format sonrası tüm yazılımları kurmam ve kendime göre özelleştirmem 3-4 günümü alıyordu.

Şimdi video kaset zamanından tecrübeliyim, dediğin gibi o tür kafa/lens temizleme kitleri tamamen kandırmaca şeyler :). Sürücüden de tamamen vazgeçmiş değilim çünkü rahatça yeni cd/dvd yazabiliyorum hala o yüzden içini açma riskine girmeyeceğim. Sanırım cd/dvd okumak için bir dvd-rom edinip yazma işlerini nec dvd-rw a bırakacağım. Ancak yeni dvd-romda da okuma sorunu devam etmez umarım, o zaman çıldırırım :=. Sisteme dvd-rom takınca sonucu bildireceğim.

• Bayram günü olması dolayısıyla uzun aramalar sonucu bulduğum philips dvd-rom ile tüm dvdlerime yeniden kavuşmanın mutluluğunu yaşıyorum :D. Vatana millete geçmiş olsun :=).
  • hayırlı olsun yeni dvd-rom'un.
  • Bölge kodu koruması kilitlenmiş DVD-RW'nin , o yüzden bazı DVD'leri görüyor , bazılarını görmüyor . Bazı marka/modellerde bu korumayı kaldıran firmware güncellemeleri var , onları araştır .
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.